GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Valea Tarnavelor - Copsa Mare - posibila destinatie turistica
In luna marti am participat la o expozitie inedita de sobe de teracota pictata manual dar nu in show room-ul producatorului ci chiar la un beneficiar acasa, in localitatea Copsa Mare.
Situata in mijlocul Transilvaniei, apartinaind comunei Biertan- jud Sibiu, localitatea Copsa Mare sau Capusul Mare, este in plina reconstructie.
Accesul catre localitatea pierduta intre dealuri se face pe un drum asfaltat, bine intretinut. Singura portiune de drum deteriorata are cam 300 m si se afla la intrarea in sat.
In mijlocul satului troneaza o impozanta biserica fortificata, ca de altfel in multe din satele situate in mijlocul Transilvaniei. Impresionant este faptul ca, desi satul este mic, locuitorii au hotarat sa ridice o biserica atat de mare. In vremuri demult apuse aceasta localitate a constituit un refugiu din calea cotropitorilor turci ne-a povestit unul din putinii localnici ramasi in sat, iar intre zidurile bisericii erau la adapost de orice primejdie.
Majoritari in aceasta localitate au fost sasii dar dupa plecarea lor, dupa 1970, ulita satului a inceput sa fie strajuita de case parasite si in paragina. Multi dintre locuitorii ramasi au plecat in cautarea unui trai mai bun, in sat ramanand la un moment dat o mana de oameni. Desi importanta zona viticola, lipsa fortei de munca si-a spus cuvantul: din viile bogate de altadata nu a mai ramas mare lucru.
Si totusi lucrurile au inceput sa se schimbe in bine pentru aceasta zona si asta nu datorita autoritatilor locale ci a unor investitori straini, care au inteles potentialul turistic al acestei localitati.
Mai exact este vorba de o familie de oameni de afaceri italieni, Paolo si Giovanna Bassetti, care au hotarat sa investeasca in aceasta zona. Prin urmare au cumparat, incepand cu 2005 si pana in prezent, un numar de 8 case care stateau sa se prabuseasca si au inceput sa le restaureze.
Restaurarea se executa avand la baza planurile unor renumiti arhitecti, respectand arhitectura traditionala acestei zone. Toate casele restaurate sunt dotate cu mobilier local, reconditionat, in schimb utilitatile sunt ultramoderne: apa curenta, sistem de canalizare, baie, incalzire proprie si apa calda cu centrala termica proprie, discret amplasate pentru a nu deranja traditionalul. Bucatariile sunt superutilate dar toate aceste dotari se imbina armonios cu obiectele traditionale.
Dupa amiaza sau in zilele racoroase te poti odihni la un pahar de vin in fata semineelor sau a sobelor de teracota, adevarate opere de arta (inca o dovada a faptului ca strainii stiu sa aprecieze calitatea produselor romanesti).
Principalul scop al investitiei il constituie introducerea in circuitul turistic al caselor restaurate si chiar puteti sa rezervati locuri in trei dintre ele la preturi deloc modeste: 45 euro/persoana/zi.
Pentru pranz sau cina veti plati in jur de 18 euro/persoana si veti fi serviti cu produse naturale, aprovizionate de la sateni.
Desi pretul este mare pentru turistul roman, Copsa Mare Guesthouses este intens promovata de catre patroni pe piata externa (ghidul ne-a spus ca in Italia au o agentie turistica), iar de clienti nu duc lipsa: acestia sunt de regula oameni de afaceri straini care vin sa se bucure de aceasta oaza de liniste, de frumusetea peisajului, de ospitalitatea localnicilor, de bucatele si bauturile traditionale. Un alt atu al acestei zone este calitatea deosebita a aerului: in urma masuratorilor efectuate, gradul de poluare este ZERO!
Pentru locuitorii ramasi in sat, aceasta investitie straina este o adevarata salvare: pe langa faptul ca au un loc de munca, spera ca satul si traditiile acestor locuri nu vor disparea. Prin urmare lucrurile au inceput sa se miste: a aparut o noua biserica, a inceput asfaltarea ulitei principale, a fost modernizata reteaua de distributie a gazului metan, oamenii au inceput sa-si reabiliteze locuintele si un numar mare de case parasite au capatat noi proprietari.
Incet, satul revine la viata, iar daca birocratia din Romania nu o sa copleseasca entuziasmul investitorilor, vom avea o noua destinatie turistica.
Trimis de geni in 09.05.10 18:10:05
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geni); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
inteleg ca ai fost in trecere si ai vizitat cele 8 case restaurate care au intrat in circuit turistic?
ce-ai mai vizitat acolo?
Imi plac cuvintele tale despre aceasta localitate. Eu am fost la Cetatea fortificata din Biertan si am ramas impresionata. Acolo, daca tin bine minte spusele ghidei, au ramas 80 de sasi, care se intalnesc o data pe luna la biserica din cetate. Ai un vot din partea mea.
de fapt, cei doi italieni au afaceri in romania si in copsa mare tot afaceri fac, nu acte de binefacere.
”„Felul în care vrem să-i ajutăm pe oameni să restaureze corect casele va fi printr-un fond, şi acesta va fi alimentat cu bani publici şi privaţi. Îi vom da drumul prima dată în Copşa Mare“, anunţă italianca. Giovanna Bassetti explică şi felul în care localnicii vor putea obţine bani din acest fond creat pentru ei.
„Pe oamenii care vor să-şi schimbe acoperişul, de exemplu, îi vom ajuta să plătească diferenţa dintre un albastru oribil sau aluminiu şi ţigla tradiţională. Aşa îi va ajuta fondul. Banii vor veni jumătate de la primărie şi restul de la sponsori, de la noi şi bănci care vor accepta să finanţeze o parte a fondurilor. Sunt convinsă că va funcţiona, şi semnarea manifestului va duce până la urmă, încet dar sigur, la o reglementare, o vom prezenta Ministerului Culturii şi sperăm că va fi făcută o lege specială“.
mai multe cititi aici:click aici
asa ca, incet incet, satul va fi cumparat si probabil va fi transformat intr-un sat italienesc. o fi bine?
oricum, ai vazut si ti-a placut.
Am si accesat site-ul si am vazut cele trei case: alba, verde si rosie. Casa verde pare sediul central, acolo se serveste masa. Nu e ieftin, doua persoane 90 euro, la care adaugam pranz si cina, dar ce nu face omu pentru aer curat.
Pe la langa drumetii, vizitarea cetatii fortificate, calarie, exista si program de degustare de vinuri. Sunt curios ce vinuri, italienesti, ca cele locale...
Util, pentru ca in zona nu am vizitat decat Biertan, care e o frumusete.
Poza ce prezinta bucataria m-a cucerit, o atmosfera ca la mama acasa cu farfuriile alea pictate si cu o fata de masa cu motive locale. Bravo @geni.
cosminp, iar incepem cu "noi nu ne vindem tara"
eu zic sa vina sa cumpere sa-l transforme intr-un sat italienesc atat timp cat satul este readus la viata este un lucru bun, in Marele Ducat Luxemburg exista 2 localitati locuite doar de portughezi, si tot ce este acolo le apartine chiar si biserica, foarte interesante randurile tale Geni, m-ai facut curios!
cristian, am urat intotdeauna deviza "nu ne vindem tara", in schimb o dam gratis.
ideea era ca ceea ce se face acolo nu este din caritate, ci are un scop de afaceri.
din pacate, timpul nu ne-a permis decat sa vizitam casele restaurate (asta a fost principalul motiv al vizitei acolo... sobele pictate manual).
@Cosminp,
nici nu am pomenit de acte de binefacere. Pentru ei este o afacere, asi fi naiva sa cred altceva, dar au oferit cateva locuri de munca pentru putinii locuitori ramasi in sat. Din cate am inteles tratativele cu statul au esuat lamentabil, investitiile sunt facute cu fonduri private si bineinteles asteapta, mai devreme sau mai tarziu, profit.
Au trebuit sa vina strainii sa exploateza frumusetile pe care tara asta le mai are inca.
Restaurarea a fost facuta cu respectarea traditionalului zonei.
Indiferent de motivatiile investitiei, este un loc unde ne-ar placea sa revenim (mai trebuie sa ne tina si buzunarele) !
am postat cele de mai sus pentru a completa, daca-mi dai voie, cele scrise de tine, nu pentru a te critica.
Cosmin, nu am luat-o ca pe o critica, completarile sunt totdeauna binevenite mai ales ca este o zona frumoasa.
WM13,melodia chiar imi place!Multumesc!
Geni ai dreptate, numa buzunarele sa ne tina !!! foarte frumos restaurate aceste case si cand te gandesti ca este plin Ardealul de sate cu astfel de case parasite, in alta orine de idei eu sunt convins ca acesti Italieni vor avea succes, bun gust, obiecte autentice, bucatarie fara e-uri, aer curat este exact ce cauta multi occidentali.
Este greu sa facem fata competitie cu litoralul nostru de la marea cea "neagra" insa cu asa ceva am avea sanse reale de reusita !
Fotografii sugestive, relevante, mi-ai trezit interesul, cu prima ocazie vizitez Biertanul, poate voi incerca si deliciul de a sta intr-o casa cu adevarat traditionala.
Parerea mea este ca trebuie sa apreciem intotdeauna aspectele pozitive: ca s-a mai restaurat o casa, ca s-a mai reparat un drum, ca a reinviat un punct pe harta. Investitorii, romani sau straini, trebuie apreciati pentru intentie si desigur pentru rezultate si intelesi ca si investitori. Macar din ce vad in fotografii cred ca turistii au un motiv de satisfactie. Votat cu entuziasm !
Si eu am votat, daruind superbonusul lui @Geni, pentru ideea faina de a ne aduce in fata ochilor acest aspect!
Si la noi in Banat, in multe comune s-a intamplat la fel cu sasii, au plecat in Germania, abandonand casele mari si frumose. Dar aici n-au venit, spre ghinionul nostru italienii, sa le renoveze, ci... minerii disponibilizati din Valea jiului si pe multe dintre ele le-a distrus si mai rau.
In special satele de la granita cu Serbi:Nereu, Teremia Mare, Teremia Mica, Comlos, etc. Si aici arhitectura specifica zonei este de admirat, dar doar atat, fiind zona de campie, nu a atras atentia nimanui in mod deosebit pana acum.
Si mi se pare normal ca acolo, in Ardeal, nu au italienii de ce sa faca acte de binefacere, e clar ca e o afacere!
Bravo lor ca pot!
De ce sa asteptam mereu pomana?? Pe vremuri, la istorie, invatasem ca romanul este un om mandru! Acum, unde-i oare mandria proverbiala? Sau n-a fost... si ni se ''spalase'' creierele??? !!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Ce obiective turistice poti sa vezi din Porumbacu de Jos, Sibiu — scris în 08.08.23 de CatalinaTT din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Augustin — scris în 12.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 3 locuri de văzut dacă ești cazat la Albota — scris în 28.09.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Patru zile, patru cetăți și nu numai... - 840 km prin Transilvania — scris în 23.08.17 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Itinerarii turistice harghitene — scris în 02.09.16 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cu mașina de la Moieciu la Oradea — scris în 26.07.16 de Gabise din ORADEA - RECOMANDĂ
- Mar.2016 În patria castorilor Harghiteni — scris în 03.11.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ