ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Calatorie prin tinutul izvoarelor minerale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Uneori dorm prost (dar ma scol destept), alteori, ziua ma simt plictisit sau obosit si de-abia astept apusul soarelui ca sa adorm si sa visez frumos. Noaptea nu simt niciodata plictiseala. Nici oboseala. Pentru mine, cel mai frumos moment al zilei, e... noaptea. Ati ascultat vreodata sunetul linistii ce apare dupa apusul soarelui? Incercati! youtube

Dar dimineata! Ah, dimineata devreme, sunt plin de energie. Si cand afara e inorat sau ploua, imi zic... ”E-o vreme tocmai buna pentru a scrie inca un review”...

Circuitele turistice sunt greu de descris. Ele te plimba prin mai multe locuri si nici nu stii ce sa scrii si ce sa nu scrii, uneori te zapacesc. Cel mai bine e sa-ti intinzi aripile si sa planezi deasupra acestor locuri, ca un condor sau ca orice alta pasare. Cum? Condor in tara noastra? Da! In urma cu doua luni in orasul de pornire al circuitului nostru, au avut loc “zilele targumuresene”. Butic langa butic, gratar langa mic, bere langa vin si multe produse mestesugaresti de vanzare. La festival, motul de frisca l-a constituit insa un ecuadorian, casatorit cu o europeanca, ea confectiona gablonturi cu pene de condor si le vindea iar el canta si dansa precum un condor. "Bebe mic" din carucior, era fiul lor. Prin muzica lui, “El condor d’Ecuador” aducea parca ceva nou si placut, int-un festival cu care noi eram deja obisnuiti... youtube

Circuitul a fost urmatorul - Tg. Mures-Praid-Corund-Ditrau-Tusnad-Balvanyos-Baile Jigodin-Baile Persani-Sibiu-Tg. Mures. E un circuit lung, prin 5 judete

Dar condorului meu nu i-e greu, el isi deschide aripile asemenea unui mic Boeing 737 si se inalta spre nori. Acolo sus, nu exista bariere, vize, impozite, taxe, foamete sau sete. Nici patroni care trag pielea de pe tine. Pentru cateva ore, acolo sus, orice om care invata sa zboare si imita plutirea unei pasari, se simte liber si fericit. youtube

La drum!

Prima localitatea de popas e Ocna de Sus, situata nu departe de iesirea din Praid. Acolo veti intalni o multime de izvoare sarate, unele secate, (le ghiciti dupa dâra de sare de pe versantii dealurilor), altele inca mai sipotesc alene. Toate se varsa intr-un parau sarat din “valea sarii”, loc in care nu traieste nimic, nici macar vreun peste sau o alta vietate. Vis-a-vis de “valea sarii”, veti gasi “muntele de sare” de la Ocna, nimic altceva decat varful aisbergului de sare in care se afla si salina de la Praid.

Urmatorul popas e satul Corund, localitate cu doua izvoare. Izvorul Arcso, situat chiar la intrarea in sat, langa hanul (pensiunea) Arcso, si Izvorul Diomani, aflat la iesirea din sat. Fiecare are legenda lui. La hanul Arcso am tras si noi. Camerele duble costa 20 de euro, fie iarna, fie vara. Izvorul Arcso se afla chiar in curtea hanului. Langa cel de-al doilea izvor, aflat chiar la sosea, se afla hotelul “Forras”. O camera aici, costa tot 20 de euro.

Pe vremuri, alaturi de Borsec si Valcele, Corund-ul era o statiune renumita. Apele de masa si cele sarate se gaseau aici din abundenta. Astazi au mai supravietuit doar doua: izvorul “Diomani” si izvorul “Arcso”. Acesta din urma era vestit in intreaga Europa. Aici la Baile Arcso venea la tratament si autorul celebrelor romane “Omul de aur” si “Diamantele negre”, scriitorul Jokay Mor. Dezvoltarea cea mai mare au avut-o baile sub conducerea lui Gaspar Gyula. Inaintea primului Razboi Mondial, apa de Corund se imbutelia. Dar, nimic nu e vesnic…Copiii lui Gaspar Gyula au jucat si au “pierdut” Baile Arcso la poker, care au fost scoase astfel la licitatie. "Executare silita", am zice noi azi. Le-a cumparat cel mai bogat olar din comuna, Bertalan Aron, care, intr-o saptamana, a reusit sa “rada baile de pe suprafata pamantului”, sa distruga munca de decenii a mai multor generatii de localnici: astfel, el a dat ordin sa se darame vilele, sa se “are” parcul englezesc de 10 hectare al bailor si sa se taie cei 50.000 de brazi din jur! Au scapat ca prin minune hanul “Arcso” si un izvor cu apa minerala, aflat la nici 100 metri distanta fata de han. ” Hanul s-a transformat in zilele noastre intr-o frumoasa pensiune cu camere spatioase, cu mult mobilier din lemn, cu holul si restaurantul ornate cu obiecte specifice locului, cu o terasa larga ce da inspre o curte si o parcare mare, in care-ti poti lasa masina fara grije si cu un personal de deservire amabil.

Mai departe, intre Corund si Odorhei, apare muzeul minei de aragonit. 4 lei intrarea. E-o incapere mare, in care sunt expuse diverse obiectele din piatra semipretioasa numita aragonit, obiecte prelucrate aici, pe la inceputul secolului, de satenii din Corund, sub indrumarea inginerului ceh Knop Vencel. Trecem prin Odorhei, oras in care ma incurc intodeauna (semnalizarea rutiera nu e grozava) si ajung la impresionata catedrala din Ditrau (langa Gheorgheni). Aici, pe pancarta de la intrarea in sat, veti gasi si modalitatea in care se scrie cuvantul “Ditrau” in linba stramosilor stramosilor ungurilor de azi. Adica in limba hunilor. Pentru aceste semne cuneiforme, un filolog al secolului trecut, Korosi Sandor, a pornit din Tg. Mures spre Tibet. Acolo, la poalele muntilor Himalaia, poposind intr-n sat de mongoli, Korosi a auzit 300 de cuvinte maghiare... ”Bingo! ”... a zis el... ”Iata de unde provine poporul meu! ” Apoi Sandor a editat chiar si un dictionar tibetano-englez. Pentru meritele sale deosebite turistico-lingvistice, la Tg. Mures, lui Korosi, i s-a ridicat o statuie pe bulevadul orasului, langa intrarea in cetate.

Langa Ditrau, caut baile Remetea, mai bine zis caut o cladire ce adapostea inainte de ’89, o vestita baza de tratament cu multe vane pentru imbaiere in apa minerala. Aici erau captate mai multe izvoare si folosite in terapie. Prin anul 2004, cladirea era inca in picioare. Acum, n-o mai gasesc. “Ooo, imi spune un satean, cladirea bailor minerale a fost daramata, izvoarele au disparut dupa inundatii, acum, acolo e un parc”. No comment.

Pornesc spre izvoarele de la Baile Jigodin, o mica statiune balneara de langa Miercurea Ciuc. Cladirea vechii baze de tratament e distrusa, s-a furat cam totul din ea iar noua baza de tratament e inchisa. Doar e week-end. Gasesti insa ceva animatie la izvorul din incinta bailor, izvor cu apa alcalin-feruginoasa si la strandul in aer liber.

Urmatorul popas va fi la Tusnad, unde gasim cazare la “cetatean” cu 70 de lei (daca negociam mai bine, gaseam si la 60 de lei), intr-o cabanuta simpatica din curtea unui localnic. Aici nu exista confortul de la hanul Arcso, nici cel de la Hotelul de 3 stele Tusnad, (210 lei camera dubla), dar macar totul e curat si ai cam tot strictul necesar.

A doua zi, pornim mai departe spre Baile Balvanyos, care sunt in ruina. Izvoarele minerale se aduna prin orice denivelare a terenului, prin gropi dar... iata ca unul dintre ele este reconditionat si adapostit sub un pavilion de lemn. Semn bun. S-au obtinut oare niscaiva fonduri europene?

Pornim mai departe spre baile Persani, aflate pe soseaua Brasov-Sibiu. Aici am un vechi prieten, pe domnul Paul Istrate din Zarnesti. E chiar patronul bailor. Cel care imediat dupa anii ’89 a avut curajul sa ivesteasca intr-o statiune balneara aflata in deriva si s-o aduca pe linia de plutire. Azi, e cea mai “de succes” baie sarata a judetului Brasov. Schimbam cateva vorbe. Luam micul dejun impreuna. Sotia patronului, o femeie foarte amabila, exclama. “Vai, in sfarsit aflu si eu cine a scris asa de frumos despre baile noastre”. Ne despartim cu greu.

Din departare, orasul Sibiu ne face cu ochiul. De-aici incolo, izvoarele minerale se cam termina, apar lacurile si piscinele cu apa sarata (Miercurea Sibiului-care te deceptioneaza), Ocna Sibiului si Bazna, (care te entuziasmeaza). Week-end-ul ia sfarsit cu o inghetata supraetajata in Piata Mare din Sibiu, langa “podul mincinosilor”. In timp ce-o savuram, ne facem planuri.

“Oare incotro vom zbura in week-end-ul viitor? “

@Web, te rog clipul, mersi! https: //www.youtube.com/watch?v=n-Onwg9WCdI


[fb]
---
Trimis de dorgo in 09.08.14 10:10:03
Validat / Publicat: 09.08.14 13:21:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2841 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pornim din orasul in care, nu demult, au avut loc "zilele targumuresene"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.08.14 11:31:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

dorgoAUTOR REVIEW
[09.08.14 11:38:48]
»

@webmasterX: mersi, webmx!

Dan&Ema
[09.08.14 13:40:47]
»

Frumos periplu

partial l-am parcurs si noi insa nu ne-am oprit in toate punctele prezentate de dvs.

un traseu care atinge multe zone cu potential balneo.

Din pacate multe in paragina sau cu potential neexploatat.

apreciabil ca intotdeauna reviewul dvs

punctaj maxim

dan&ema

dorgoAUTOR REVIEW
[09.08.14 18:14:34]
»

@Dan&Ema: Multumesc mult pentru frumoasele cuvinte de apreciere!

Dabator
[09.08.14 23:27:49]
»

@dorgo: Văzând ce s-a ales de Tușnad (pe care-l știam din fragedă pruncie) mă gândeam că nici Borsec nu se află într-o stare mai bună. Înțeleg de la tine că așa este (deși trecut repede în revistă).

De Borsec mă leagă amintiri e care nu le voi uita niciodată:

- aici am mâncat (era pe vremea lui Ceaușescu) mâncare de măsline. Pe vremea aceea nu era sistem bufet, erai oarecum servit la masă. Păi și ce e atât de ciudat: mâncare de măsline? Ciudat era că aveam în farfurie exact 2 măsline. Dacă era una se putea numi liniștit mâncare de măslină. Mai bine la ruși căci ei au sufixe diferite pentru: 1,2-5, mai mult ca 5.

- de aici am achiziționat primul cub Rubik

- și nu în ultimul rând aici am învățat primele cuvinte ungurești de la prima prietenă de etnie maghiară (am exprimentat și sărutul unguresc care nu era tocmai rău).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[09.08.14 23:30:49]
»

@Dabator: imi plac comentariile amintiri

aici am fost sau am mancat si eu

dan&ema

dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.14 07:21:45]
»

@Dabator: dpdv alimentar, Tusnad e o statiune balneara a contrastelor, am dorit sa luam masa la o terasa modesta langa Lacul Ciucas dar oferta era de genul ducuri, mici, carnaciori si cartofi prajiti, cam atat, langa lac era pe vremuri, un restaurant superb, cu un pavilion si in mijlocul lui (unde ajungeai pe-o pasarela), dar toate erau lasate de izbeliste (pun niste poze), in schimb tot acolo langa lacul Ciucas exista acum o parcare mare fara plata, un SPA ultramodern cu piscina interioara si exterioara, iar restaurantul de la etajul I al hotelului Tusnad e impecabil, deservire prompta si amabila, preturi moderate, mobilier cu bun gust. Statiunea Tusnad fiind un puct nodal in excursiile din zona (Lacul Sf. Ana, Balvanyos, Grota puturoasa, trasee montane, etc) e bine sa stai vreo 10 minute mai intai in parcarea din fatza hotelului Tusnad (parcare gratuita) si sa intrebi de "gazda la o pensiune" in orice limba, mai e acolo si un punct de informare, care se deschide insa de-abia la ora 14... deci e preferabil sa te cazezi la cetatean, la pensiuni simpatice din zona, nu departe de centru, (eu am vizitat 2 si am ales) cu 60-70 de lei pe zi (camera dubla) si sa iei masa la restaurantul hoteluluiTusnad.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.08.14 10:34:37]
»

@dorgo: Vai, de un timp ne ţii numai în sărături (nu în saramură): ape sărate, lacuri sărate, valea sărată, bazine cu apă sărată... Cred că m-am sărat şi eu!

Dincolo de periplul tău prin ţinutul izvoarelor minerale - o foarte bună idee de weekend şi pentru noi - răzbate tristeţea de a nu mai găsi ceea ce ştiai că există, de a vedea că ruina şi paragina câştigă tot mai mult teren şi că, dacă se mai face totuşi ceva, nu se ţine cont de fel de moştenirea trecutului. Se rad de pe faţa pământului staţiuni sau porţiuni din staţiuni cu vechi renume pentru ca un bogătaş local să ridice o pensiune de rigips şi termopan.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[10.08.14 18:21:37]
»

@iulianic: si eu m-am saturat de ape sarate, dar asa e vara, omu' merge la baie, promit ca nu mai scris nimic sarat, incep sa scriu din nou cate ceva despre muntii nostri, despre biserici, muzee, manastiri, castele, (a propos, catelul din Gornesti, numit si "perla Muresului", a fost deschis publicului), sau Grecia, tara inconjurata de o mare de apa... sarata!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.58796095848083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1