ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Hai-hui prin Ardeal

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

E greu job-ul de ghid turistic? Da!

"E usor a scrie versuri cand mimic nu ai a spune

Insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune".

In Insula Zakynthos, am intalnit un tanar bucurestean care era angajat ca ghid. Inca de la aeroport ne-a inmanat niste pliante cu ofertele lor si apoi, repede-repede s-a infiintat la vilele noastre ca sa ne vanda excursiile optionale. Mai ales, un tur al insulei cu vaporasul, 32 de euro. Unii au luat. A doua zi am vazut prin oras, acelasi tur al insulei, la 20 de euro. Acest baiat, simpatic de altfel, nu cunostea mare lucru despre locurile pe unde trecem, nu stia sa ne dea aproape nici o explicatie istorica, geografica, geologica, nu avea simtul umorului, nu cunostea legendele locului, tacea mai tot timpul. Ne supreaveghea doar ca sa nu cadem in apa. Poate era mai potrivit pentru el, jobul de salvamar. In insula Thassos am avut 3 ghizi diferiti. Cosmina, era o enciclopedie ambulanta, ar fi stiut sa ne povesteasca un roman intreg despre fiecare obiectiv turistic al insulei. La sfarsit, cand am fost intreabati ce ne-a placut cel mai mult din acel tur, toti au raspuns... Cosmina! Anul trecut, tot in Thassos, inca din autocar, ghidul inca mai incerca sa mai adune ceva bani de la cei ce nu si-au platit asigurarea medicala sau voiau sa faca o excursie optionala. Era clar, ca ghidul nu era interesat sa vedem preturile mici din insula. Parerea mea e... ca prea adesea ghizii romani, incearca sa-si bage mainile in buzunarele turistilor romani. Din '89, de cand m-am imprietenit cu Michel, un director de agentie turistica din urbea mea, parizian get-beget, am devenit si eu un fel de "ghid turistic ocazional. Fara diploma si studii. Astfel imi puteam expune strainilor multiplele cunostiinte din liceu, unde eram tocilarul clasei. Cunostiinte despre orasul si tara mea.

Meseria de ghid nu e usoara

Ghidul trebuie mereu sa se scoale inaintea grupului si sa sa se culce ultimul. Trebuie sa fie mereu vesel, neobosit, bine dispus, (chiar daca o masea ii plezneste in gura), cand ploua el trebuie sa aiba tolba plina cu un arsenal de bancuri sau intamplari vesele cu care sa ridice moralul sau sa capteze atentia grupului (sau poate cu o sticla de palinca).

Soseste grupul

Vineri, 2 mai, grupul “meu” de francezi, soseste. Ne imprietenim repede. Un turist vine cu trolerul facut zob, in timpul manipularii bagajelor Wizz-ului, fermoarul a cedat. Plecam in centru cu totii sa cumparam o valiza noua. Intre timp, profit de ocazile si le prezint istoricul Teatrului National, al bisericilor Catolice, Franciscane, Catedralei Ortodoxe sau celei fost Greco-catolice, (urbea mea e un oras al tolerantei religioase si al ospitalitatii), cele 2 statui (Avram Iancu si a Soldatului Necunoscut) cu istorioarele lor adevarate sau comice. Ne oprim in fata superbului Palat al Culturii, copie fidela a unui palat din Viena, construit intre anii 1911-1913. Vizitam pe dinafara, Primaria, Prefectura, si lupoaica romana. Unele grupuri de turisti, care consulta internetul, cred ca Transilvania si Tg. Muresul sunt zone maghiare, dar cand vad "Lupa Capitolina", cu juniorii Romulus si Remus sub ea, statuie oferita de catre Roma doar oraselor latine, isi schimba partial parerea. Le povestesc ca Sala Oglinzilor de la parterul Palatului Culturii e o "mini-sala a oglinzilor de la Versailles". Stilul constuctiei e Secession. Turistii devin curioasi. Usa de la intrarea in sala e deschisa, grupul ar dori pentru 2 minute s-o viziteze, contra cost. Grupul patrunde. Dar imediat, unul dintre cei doi portari, cel tanar, apare din umbra si urla la noi. "Afara! iesiti imediat afara. E inchis!! , doar orchestra are voie sa intre aici". I-am explicat bland baiatului, situatia, i-am spus ca sunt niste straini din Franta care vor sa vada 2 minute sala, platim... "Afara imediat! " Tanarul devine nervos si agresiv... se indreapta spre noi, ca sa ne impinga afara. Am plecat, n-am vazut nimic. I-am zis insa junelui, ca se poate spune acest lucru si pe un ton civilizat si ca am intrat doar pentru ca usa era deschisa... "Afaraaaaaaa, toata lumea afara!!! ". Am pornit-o asadar, cu stangul. Cateva minute bune mi-am cerut scuze de la grupul francez, care m-a mai linistit. "Nu-ti fa probleme Calin, am mai intalnit situatii similare si-n alte parti". Noroc ca ceea ce urma sa intalnim la Ghindari, spre Sovata si in Bucovina, avea sa fie o super-mostra de ospitalitate si bun simt, iesite din comun... Dintr-o data, Tg. Muresul, nu mi se mai parea a fi cel mai ospitalier si tolerant oras la Transilvaniei...

Ne asezam la masa

Dupa plimbarea prin centrul orasului Tg. Mures, aruncam ancora in Atlantic, la restaurantul “Atlantic”, vreau sa zic. Elegant. Sosesc meniurile. Francezii parcurg pe-ndelete toate bucatele, nu se grabesc, intreaba mult. Apoi, urmeaza alegerea vinului. Cer sa li se aduca un soi sau doua pentru degustare. Vai! Dar noi romanii nu prea avem somelieri..., asa ca negociem la modul teoretic... vor un vin demisec dintr-o zona a tarii cu mult soare. In final chelnerul aduce un Murfatlar rosu. Expertul grupului, il miroase, il plimba prin gura, in savureaza indelung. Ii place. Se comanda Murfatlar pentru toata lumea. Francezii sunt "une nation de table" adica o natiune care sta mult la masa si mananca, bea si discuta. Stam la masa si la povesti vreo 4 ore. La sfarsitul mesei, cer branza, cat mai multe feluri. La noi nu exista acest obicei. Se sare peste el. Vine desertul. Sunt multumiti. Mai putin faptul ca in restaurant exista fumatori. La ei nu.

Hai-hui prin Transilvania.

A doua zi pornim la drum spre Sovata. La Ghindari, intalnim o formatie de dansuri populare si o parada cabalina de husari. Circulatia e oprita in ambele sensuri. Coboram si noi din microbus si facem fotografii. O simpatica profesoara de dansuri vede ca suntem curiosi si aude ca grupul e din strainatate. Ne cheama mai aproape de ei si ne spune ca vor dansa in mod special, un dans popular pentru noi. "Copii, astazi vom dansa pentru turistii din Franta! "... Francezii sunt impresionati. Husarii, mandrii, se lasa fotografiati. Dar, la fel ca si-n majoritatea locurilor pe unde se facea popas, apar si puradeii care-ntind mana. O tiganca batrana se tine scai de grup, cersind. Cineva din grup ii spune. "Ofera-ne, vinde-ne ceva, nu cersi". Tiganca raspunde... "Vand rochia asta galbena de pe mine, o dau ieftin, cu 100 de lei... veniti la mine acasa ca mai am multe". Intru si eu pe fir. "N-au lei, sunt straini"... "Da' nu-i bai domnule, e bine si cu euro!... " La Sovata vizitam lacul Ursul si muntele de sare. Desi e cald si sambata, e 3 mai, in statiune e putina lume. Lacul Ursu e inchis, la fel si Lacul Alunis. Doar pe terasa din fata lacului e ceva lume. Facem o jumatate de ora pauza pentru masa. Doi baieti servesc bere la mesele de pe terasa. Suntem 9, ocupam 3 mese. Cerem ceva de mancare, ciorbe, gratare, etc... baiatul ne raspunde... "Nooo, de-abia in 40 de minute e gata!... " Renuntam... cerem o cafea... "Cafeaua o gasiti la bar, mergeti pana acolo, eu servesc numai berea la masa". OK... cineva din grup, serveste o bere... mai doreste si altcineva o bere... baiatul cu berea, grabit, raspunde... "Mergeti la dulapul frigorific si va luati singuri". Ma duc pana la bar si comand doua cafele. Aflu ca fata de la bar are voie sa serveasca doar cafele, nu si bere iar baietii, viceversa. Obiceiul locului. La parcarea minibuzului insa surpriza. Ni se cer doar 3 lei pentru o ora. La fel si in parcarea de la Praid. Minibus-ul nu e autobuz, deci platim putin, oamenii sunt corecti, se respecta pretul afisat. (A propos de minubus, francezii l-au inchiriat in aeroportul Someseni, pentru 9 zile, pentru 700 euro, fara limita de distanta sau combustibil). In salina de la Praid coboram repede. In 5 minute. De obicei vin 2 autobuze. Nu pleaca nici unul, pana nu se imbarca si ultimul pasager. Pretul vizitarii? 22 de lei de persoana, daca nu gresesc. Vis-a-vis de salina se construieste o super-piscina cu apa sarata, (n. a-ieri, 30 Iunie a fost inaugurarea-25 de lei intrarea pentru intreaga zi. E cea mai mare piscina cu apa sarata din Ardeal) dar, e inca in stadiu de santier... mai e mult pana departe, chiar daca in ziare s-a trambitat deja inaugurarea ei, pe 1 Mai.

Salina de la Praid e impresionanta iar grupul ramane impresionat de maretia ei. Aici, spre deosebire de cea de la Turda, s-a pastrat eco-traditia... doar sare si scari de lemn fara lifturi de aluminiu, dar e mai greu la intoarcere, cand pedalezi cam mult. Incepe o slujba religioasa in capela de pe fundul minei de sare. Un cor de tineri canta dumnezeieste. In salina e foarte multa lume, mult mai multa decat la suprafata. Iesim. Pornim mai departe. Ajungem la Lacul Rosu trecand peste pasul Bucin. Soseaua, impecabila in urma cu 2-3 ani, acum e destul de peticita.

La Lacul Rosu, facam o halta intr-o parcare. Vremea buna ne insoteste. Coboram spre lac. Din pacate, prin noroi. Plouase cu ceva vreme inainte. In ultimele 2 decenii, nu s-a mai amenajat nimic pe langa lac. Macar niste trepte din busteni, lemn e destul pe-aici. Au aparut in schimb hoteluri moderne. Apare si un bazar cu khitch-uri. Coboram in Cheile Bicazului. Soseaua e destul de buna. Cheile sunt elucubrante, mirobolante (nu se gasesc epitete pentru aceste chei), iti taie rasuflarea, te doboara... expresii precum "aahhh! , ouahhh! , aie... aie... aie!... oh-la-la, superrrr! " rasuna din minibus. Sunt doar niste chei, OK! Dar nu e chiar asa, sunte cele ma frumoase chei din tara... Ne oprim in partea de jos, cea mai salbatica, a cheilor. Loc sufocat insa de trei lungi siruri de baraci de lemn cu suveniruri si de masinile proprietarilor lor ce stau toata ziua in fata baracilor. Gasim cu greu un loc de parcare. Cheile Bicazului au devenit mai nou cheile baracilor din lemn cu suveniruri.

E voie sa construim in rezervatiile naturale?

Eu stiu ca nu! Toata minunatia Naturii, creata de un parau firav in milioane de ani e compromisa de ceea ce-a creat stapanul ei, Omul, in ultmele doua-trei decenii. Noroc ca in chei, privesti mai mult in sus, spre culmile verticale de 300 de metri si nu prea vezi baracile. Ajungem in fine spre seara la pensiunea "Ursuletul" de la Piatra Neamt. unde doamna Paula ne asteapta cu o "pestera a lui Aladin culinara". Aoleu, ce-a reusit patroana sa puna seara si dimineata pe masa... o tuica de prune de "bun venit", apoi, ciorba de zarzavat cu galuste, fripturi, muschi file, garnituri diverse, salata asortata proaspata, muraturi, paine de casa, vin de casa, apoi, dimineata gemuri de nu stiu cate feluri, dulceturi de casa, cafele de 3 feluri (inclusiv Ness), omleta, branza, unt, vai, vai!... dimineata am vazut in sfarsit niste turisti zambitori, supermultumiti si cu chef de a descoperi imagini inedite... pornim spre noi "aventuri"... normanzii sunt urmasii vikingilor, iubesc plimbarile prin lume... cauciucurile microbuzului sunt parca mai turtite... sau e doar o impresie? ... e de vina copiosul "mic dejun", de la "Ursuletul", inclus in pretul camerei? ... poate ca acesta este de fapt si secretul relansarii agroturismului autohton...

Nu stiu doar presupun.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.07.14 16:42:25
Validat / Publicat: 01.07.14 17:35:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2099 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cu microbuzul plin pana la refuz, pornim la drum!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13250 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[01.07.14 17:23:30]
»

@Web, poate ca clipul acesta ar merge cel mai bine... youtube

webmasterX
[01.07.14 17:38:21]
»

@dorgo: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

dorgoAUTOR REVIEW
[01.07.14 17:49:21]
»

@webmasterX: multumesc!

biancuta
[02.07.14 11:20:34]
»

@dorgo, nu te supăra, de unde ai informația că Palatul Culturii din Tg. Mureș este copie fidelă a unui palat din Viena? Eu oricât am căutat, nu am găsit nimic despre faptul că ar fi o copie decât articolele tale.

Eu știu că este ultima creație a doi arhitecți dar și cea mai valoroasă. E ridicată în stil seccesion (deci vienez), dar cu influențe transilvănene, deci un stil secession transilvănean. Și... e cea mai reprezentativă clădire pentru acest gen.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.07.14 13:46:45]
»

@biancuta: "o copie fidela in miniatura a unui palat din Viena"? ... pai, infomatia o am din 1996, cand Amicii Naturii din Nantes au vizitat palatul si am avut ca ghid o doamna de la "Cultura" care ne-a insotit la palat, la muzeul etnografic si la statuia lui Avram Iancu. Ea ne zicea cam asa " Primarul orasului Bernady Gyorgy, a cerut un imprumul financiar de la Viena prin acei ani de inceput de secol cand Transilvania era inca anexata Imperiului Austro-ungar ("Auto-strungar", dupa Vlad Musatescu), bani cu care s-au construit cateva cladiri simbolice ale orasului, adica Palatul Culturii, cladirea Tribunalului actual, Facultatea de Medicina si Farmacie, cladirea Fac. Petru Maior, etc... odata cu alipirea postbelica a Transilvaniei la patria-mama, s-a schimbat si regimul si se pare ca datoriile n-au mai trebuit restituite. Dar "taductore tradittore", cine preia, poate prelua gresit, asa ca nu bag mana-n foc c-ar exista la Viena un Palat mai mare ce seamana cu al nostru. Daca e altfel, e gresit si multor grupuri de amici sau tristi, eu le-am zis tot chestia asta, cu "copia in miniatura"... Se poate schimba orice... In general eu nu prea ced in povesti si legende, dar sunt frumoase si oamenii asteapta sa le spui ceva, chiar si neadevaruri, daca le imbraci in vesminte placute si ineteresante... Deexemplu eu nu cred ca Dracula ar fi existat pe la noi. Si nici ca Petrache Lupi l-a vazut pe Iiisus la Maglavit, acolo unde era pe vremurri un adevarat pelerinaj religios. Si nci ca in grotele de la Lourdes (sudul Frantei), pe-o parte intri tanar si pe cealalta iesi gata pregatit pentru maratonul de la New-York. Si nici ca o sa ai noric in dragiste daca arunci o moneda in Fontana di Trevi. Sii nici ca daca bei apa din "pocalul lui Graal romanesc", adica izvorul vietii lui Arsenie Boca de la Sambata de Sus, vei trai vesnic si nici ca Turnul Eiffel, a fost construit cu piulite transilvanene, si nici ca in Lacul Loc Ness din Scotia exista un mostru sau in Tara Luanei din Muntii Buzaului s-ar produce fenomene paranormale... si nici... si nici... totusi, sa revenim... daca exista dovezi istorice concrete in alt sens, pot fac o rectificare in legatura cu Palatul (erata)... Sa-ti dau un exemplu concret... zburam spre Paris din Cluj... la bord era o revista bilincva cu atractiile turistice ale "orasului-lumima", multe, multe, inclusiv lumina si atractiile Clujului. Adica 3 la numar. Gradina Botanica, centrul istoric si ciudata Padure Baciu-Hoia de la langa Cluj unde arborii cresc in spirala (vezi pe youtube). Am vizitat padurea si am scris un review, mai demult. OK. Mie mi s-a parut ciudata... In luna mai a. c. reintru in acea padure cu un grup in care exista si-un specialist, un silvicultor care mi-a explicat stiintific fenomenul. M-am dezumflat. Va trebui sa scriu alt review... asadar exista multe informatii neadevarate in turism, facute doar ca sa atraga turistii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[02.07.14 16:29:44]
»

@dorgo, cred că trebuie să-ți revizuiești informațiile. Pe saitul Bibliotecii Județene Mureș este o descriere din care rezultă că au fost multe discuții legate de aspectul palatului și s-au adus multe modificări atât în structură cât și în detalii arhitecturale sau decorative. Rezultă de aici că este o concepție proprie a arhitecților, după discuții cu edilii locali și nu o copie a unui palat.

De altfel, scopul construirii palatului a fost de a transmite un mesaj și de a promova o anumită orientare culturală. Ori, pentru a se putea înălța un asemenea edificiu care să fie conform scopului dorit, eu zic că era nevoie de ceva original, nu de copii.

a se vedea aici: bjmures.ro/centenar/desprePalat.htm

dorgoAUTOR REVIEW
[02.07.14 17:52:42]
»

@biancuta: Multumesc de informatia ce mi-au trimis-o, eu nu sunt specalist, asa ca o iau ca atare, o completare binevenita, sau o rectificare, cum doresti, deci (citez din ce ai trimis)... "Fără să greşim, în bună parte, putem considera realizarea la Târgu-Mureş a acestui monument, drept meritul primarului Bernády György, acesta dovedind o permanentă şi responsabilă preocupare în asigurarea amplasamentului, întocmirea documentaţiilor tehnice şi, îndeosebi, la realizarea clădirii. În anul 1907, prin Hotărârea nr. 61/4615 din 4 iulie, Consiliul oraşului aprobă construirea noului edificiu al Palatului Culturii, stabilind în final şi întocmirea proiectului de către cei doi arhitecţi budapestani: Komor Marcell şi Jakab Dezső". Ei si-aici incepe dilema pentru mine, oare cei doi arhitecti din Budapesta, au creat ceva original, autohton, (in stil brancovenesc, par exemple) sau au copiat ceva din capitala imperiului, din care eram si noi parte, cu adosurile de rigoare, importate din moda vremii de toate tarile, adica stilul "secession"? ... habar n-am, important e ca avem acest Palat minunat iar doamna de la "Cultura" ce ne-a fost ghida in 1996, n-a gresit cu mult, a vorbit f. frumos, ne-a prezentat intreg istoricul centrului orasului, al statuilor, al Pietei Teatrului, a bisericilor, ne-a dus si la Muzeul etnografic, in galeria de arta a Palatului Culturii... grupul de francezi (plus cel de romani= vreo 120 de oameni in total), a fost extrem de multumit... eu eram translator si de aceea am retinut cate ceva... asta a fost odata, demult, in 1996.

In luna mai 2014, insa, cand am dorit sa intram, cu alt grup francez, in Sala de la parter pt. 2 minute, contra cost, (usa era larg deschisa, eram in program) adica in holul de la intrare in sala de concerte, am fost "impinsi afara si agresati verbal de un tanar portar"... il cunosti? (cel in varsta statea pe scaun, el parea neutru)... banuiesc ca si asta e o picatura, o firmitura, pe langa multe altele, care fac ca tara noastra sa fie ocolita de turistii din occident... stii doar bine pe ce loc suntem la "incoming turistic", nu-ti mai spun, cred ca banuiesti... despre asta voi scrie la toamna ceva, cand se-aduna lumea de pe AFA pe-acasa din concedii...

Numai bine si concedii minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[02.07.14 21:57:42]
»

@dorgo, intenția mea a fost doar să lămuresc acest aspect, cum că e sau nu o copie a unui palat din Viena. Nu am mai auzit așa ceva și de aceea te-am întrebat de sursă. Se pare că nu e credibilă și clădirea nu e o copie.

La construcția palatului s-a luat în considerare forma terenului, aspectul și stilul clădirilor din jur, s-a discutat pe mai multe proiecte din care a fost ales unul; inițial au fost două etaje apoi s-a mai adăugat unul... S-a modificat proiectul pe parcurs, deci nu are cum să fie o copie.

Spui că:

”... aici incepe dilema pentru mine, oare cei doi arhitecti din Budapesta, au creat ceva original, autohton, (in stil brancovenesc, par exemple) sau au copiat ceva din capitala imperiului, din care eram si noi parte, cu adosurile de rigoare, importate din moda vremii de toate tarile, adica stilul "secession"? ”

Păi dacă e stil secession nu are cum să fie stil brâncovenesc! Dar, construcția are, pe lângă stilul secesionist, elemente autohtone, cele tipice transilvănene, care doar în Transilvania sunt întâlnite, elemente rezultate din amestecul celor două culturi: română și maghiară.

Cei care au scris despre palat au mai multe detalii, au de asemenea și interpretarea lor. Eu nu le cunosc și amintesc aici doar detalii existente pe saitul instituției publice locale. Știai că pe marele mozaic de pe fațada principală, de la nivelul superior, pe lângă edilii urbei și stema imperială, apare și o femeie îmbrăcată în costum tradițional românesc? palatulculturiimures.ro/istorie.html

Iar pe unul din holuri sunt 10 fresce cu scene din arta și mitologia populară, iar una dintre ele este balada românească ”Miorița”, varianta din Valea Gurghiului?

Mă opresc aici fiindcă s-ar putea crede că vreau să polemizez și nu e așa. Pur și simplu am dorit să aflu care e realitatea, fiindcă de multe ori o informație e preluată și se răspândește, promovându-se ceva neadevărat. Așa apar idei noi...

Citește te rog linkurile date mai sus și vei înțelege.

dorgoAUTOR REVIEW
[03.07.14 20:40:54]
»

@biancuta: mersi, e OK, acum mi-am revizuit informatiile, de-abia astept un nou grup ca sa adaog ceea ce-ai postat, se pare ca nici Viena si nici Parisul n-are un asemenea palat...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.31884908676147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1