GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ciorbele de la Hanu' Șurianu
De câțiva ani, în drum spre ieșirile din țară prin partea de vest - cele terestre, firește - dar și la întoarcere, am poposit de fiecare dată la Hanu' Șurianu.
Situat pe E68, între Sebeș și Orăștie, în dreptul comunei Șibot, Hanu' Șurianu este o bună alegere în special pentru cei plecați dimineața devreme din București sau din Budapesta și sunt angajați la drumuri lungi. După câteva ore bune de parcurs, hanul amplasat cam la jumătatea distanței dintre cele două capitale, este o binefacere atât pentru șoferi, cât și pentru turiști. De fiecare dată am văzut acolo mai multe autocare și camioane staționate. Pentru întârziați, se pare că la Hanu' Șurianu există și ceva posibilități de cazare, dar nu cunosc la ce standarde se ridică serviciile de acolo. Împrejurimile nu sunt atrăgătoare. Câteva case modeste aliniate de cealaltă parte a șoselei și apele tulburi ale unui râuleț care trece prin spatele hanului și al benzinăriei din apropiere constituie cam tot ceea ce se poate vedea în jur. Dar, cum spuneam, nu astfel de atracții îi fac pe călători să oprească acolo, ci alte două motive, la fel de importante pentru om: foamea și nevoia de toaletă.
Restaurantul este mare, are două săli încăpătoare și foarte mult spațiu la terasa acoperită. Nu m-aș fi gândit vreodată să scriu despre acest local, dar amplasarea sa atât de favorabilă pentru drumeț și mai ales modul în care percep angajații presiunea de timp sub care se află toți vizitatorii lor, m-au făcut să le dedic aceste rânduri cu atât mai mult cu cât nu a mai făcut-o nimeni până acum. Aș vrea să se înțeleagă foarte bine! Hanu' Șurianu nu este un loc pentru pretențioși, pentru cei care vor să petreacă o seară minunată alături de prieteni, dar oferă - cu maximum de operativitate - tot ceea ce dorește călătorul înfometat. Ultima oară am fost întâmpinați cu păhărelul cu pălincuță, dar… cum era să beau eu așa ceva? De fiecare dată optez pentru o ciorbă. De porc, de văcuță, de perișoare, de pui sau de burtă, toate asezonate cu smântână și mult (prea mult) ardei iute, ciorbele sunt foarte apreciate la Hanu' Șurianu. Mai întâi pentru că pleci din țară pentru mult timp și știi că nu vei mai găsi ciorbe ca la noi, apoi, la întoarcere, pentru că de prea mult timp poftești o ciorbă românească.
Dar, în afară de ciorbe, la Hanu' Șurianu poți comanda și alte preparate tradiționale: ciolan de porc cu fasole, diverse fripturi la grătar, șnițel de porc sau de pui cu garnituri și salate, cârnați cu iahnie de fasole, mici și altele. Pentru câteva idei și pentru prețurile aferente, atașez două file din meniu. Pentru cei care nu sunt la volan, cele două baruri oferă diverse tipuri de băuturi, berea fiind cea mai solicitată în zilele călduroase, de vară. La fel ca în orice restaurant care se respectă (și care respectă noile reglementări), fumatul în interior nu este permis. De asemenea, demn de știut este faptul că micii se servesc doar la terasă. Așa scrie pe ușă. Nimeni nu se opune și nici măcar nu are timp să observe dacă - după ce i-ai luat de la grătar - vii cu micii în interior. Important este să găsești loc la o masă.
De fiecare dată ghizii ne spun că s-a telefonat și ne-au fost rezervate locuri la mesele din saloanele interioare, dar tot de fiecare dată am găsit foarte aglomerat și mai peste tot ocupat. Norocul nostru consta în faptul că toți consumatorii - în ideea drumului lung ce-l mai aveau de străbătut - grăbindu-se foarte tare, eliberau repede locurile. Ultima oară, pentru a prinde locuri cât mai degrabă, împreună cu o doamnă din grup, am debarasat o masă care tocmai se elibera lângă noi. Trebuie să mă credeți că la Hanu' Șurianu, atunci când este vremea prânzului, ospătarii efectiv aleargă cu farfuriile încărcate cu mâncare. Nu-i de mirare că mai vezi câte o ciobitură pe veselă sau câte o picătură de mâncare prelinsă pe margini. Pentru operativitatea cu care lucrează atunci când știu că toți mesenii se grăbesc - operativitate pe care eu nu am mai întâlnit-o în altă parte - aș acorda un 10 deplin. La capitolul curățenie însă, Hanu' Șurianu șchioapătă nițel. Am văzut și câteva muște bâzâind prin restaurant, așa încât am fost foarte atenți la tot ceea ce era pus pe masă. Nici fețele de masă - închise la culoare - nu-mi dădeau certitudinea unei curățenii fără de cusur, dar… mai era timp pentru detalii?
Toaletele - destul de multe în condiții de normalitate, dar insuficiente când sunt asaltate de turiștii din două autocare - sunt și ele doar semicurate, dar dotate cu tot ceea ce este necesar. Apa curentă, spumantul și uscătoarele pentru mâini, bineînțeles că nu lipsesc.
Mi-au plăcut leandrii înfloriți care decorează și parfumează terasa, mi-a plăcut că la Hanu' Șurianu există un chioșc de unde mai poți cumpăra o apă pentru drum, o înghețată, un fruct sau o revistă.
Așa cum am mai spus, Hanu' Șurianu nu este un local de lux. Cei care uită pentru moment că sunt pretențioși, îl vor aprecia ca fiind foarte bine amplasat și mai ales ca foarte necesar unui drumeț de cale lungă.
Trimis de iulianic in 31.08.16 09:19:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORĂȘTIE [HD].
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Orăștiei?, ORĂȘTIE [HD]" (nou-creată pe sait)
@iulianic: Mmmm! Arată bine ciorbele alea! Unde mai pui că favorita mea este cea de perișoare (mai ales asezonată cu mult ardei iute) ! Am reținut locația, nu se știe când vom ajunge pe acolo!
@iulianic: Nu cred ca as avea ceva impotriva sa iau masa acolo daca preparatele sunt bune. Experienta mea pe care o consider mai deosebita a fost cand in Malaezia la pauza de pranz am fost duse de patron si ceilalti colegi (directori) de la Asigurarea Calitatii, Productie, Tehnic, Controlul Calitatii, la un restaurant unde mesele erau din melamina pe care la debarasare le stergea repede cineva, tot asa lumea venea si pleca cum terminau de mancat (aici am vazut toate natiile pamantului inclusiv europeni), unde nu am mers la toaleta deorece colega mea mi-a spus ca daca nu am neaparata nevoie sa nu merg, unde am mancat inca cea mai buna mancare posibila si unde admirand in vitrine tot felul de torturi (patronul era in fata mea iar vitrina in spatele lui, asa ca era inevitabil) am aflat ca de aici cumpara toti pentru acasa aceste dulciuri. Si am luat si noi o felie de tort pe care 2 persoane n-am dovedit-o.
Asa ca in locurile cele mai aglomerate, cu multi clienti mai ales la drum cred ca este cea mai buna mancare.
Despre igiena nu indraznesc sa comentez, daca nu vad nu pot decat sa ma rog sa nu am probleme.
Felicitari, votat un cu mare placere un articol pe care ca si tine il consider util.
@webmasterX: Mulțumesc! Nu prea știam unde să încadrez acest articol și chiar mă gândeam să întreb dacă l-am postat acolo unde trebuie.
@Crazy_Mouse: Vrând-nevrând, am mers la Hanu' Șurianu de mai multe ori. Nu pot să spun că-mi place, dar tare bine pică ciorba lor după un drum de 7-8 ore. Ciorbele sunt bune, dar cam asemănătoare. Doar carnea din ele (care se fierbe separat) este alta.
@mishu: M-am gândit mult dacă să scriu despre Hanu' Șurianu pe care la un moment dat îl consideram banal și destul de plicticos, dar preparatele lor sunt bune și pică taman atunci când trebuie. Experiența i-a învățat că servirea ultrarapidă face mai mult decât orice pentru călătorul plecat la drumuri lungi, de aceea ospătarii și debarasatorii parcă au motorașe la picioare. Sincer, eu nu am mai văzut așa ceva.
Despre toalete nu trebuie să-ți faci probleme. Sunt practicabile, dar cam strâmte și cu dotări mai vechi. Cât despre curățenie… depinde de persoana care a fost acolo mai înainte.
S-a nimerit să-ţi dau al 14 lea vot, deşi sunt aproape două săptămâni de când n-am mai deschis calculatorul.Locaţia merită reţinută. Bine ai revenit! Din păcate noi plecăm vineri în zori aşa că până la jumătatea lunii n-am să pot să te însoţesc în parcurgerea frumoaselor reviewuri pe care ai să le scrii. Promit să recuperez. Facem şi noi un circuit de 10 zile cu autocarul în Muntenegru- Serbia- Croaţia- Albania şi sper ca şi de data asta să rezistăm la oboseală.
@Michi: Mulțumesc! Și eu am lipsit vreo trei săptămâni de pe site și încă voi mai lipsi. Deocamdată sunt acasă și încerc să mai scriu câte ceva. De recuperat, sper să recuperez puțin acum și mai mult atunci când frigul mă va statornici acasă.
Vă doresc drum bun și impresii frumoase din circuitul Muntenegru - Serbia - Croaţia – Albania! Cu siguranță veți rezista la oboseala drumului, dar țineți cont că la fiecare popas de pe parcurs trebuie să coborâți și să faceți câțiva pași. Nu rămâneți permanent în autocar!
@iulianic: Mulţumesc de urări. Anul trecut am făcut un circuit al Greciei cu autocarul şi la două ore, la fiecare oprire mergeam undeva şi înconjuram autocarul de 2-3 ori, altfel mi s-ar fi anchilozat complet genunchii. De altfel acum doar două zile vor fi lungi cu câte 600 km parcurşi- cea de la dus şi cea de întors- restul, cu mult mai puţin, başca 3 zile de plajă din care nu vom servi, ci ne vom plimba prin staţiune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2018 [Restaurant Noblesse] Restaurant Noblesse - Orăștie — scris în 01.05.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [Restaurant Noblesse] Mâncare bună — scris în 03.10.21 de ux122686 din SIBIU - RECOMANDĂ