EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mult mai mult decât bucate delicioase!
Să începem noul an cu drag și cu folos, zic... Spre exemplu, rechemând în amintire momentele plăcute din controversatul an 2020, căci – slavă Cerului! – au fost vreo câteva!...
... Pe la sfârșitul lui septembrie, s-a nimerit să facem un drum cu mașina până la Cluj. La întoarcere, abia trecuserăm de Târgu Mureș, că am simțit un început de revoluție prin stomac. „Mai rabdă și tu puțin! Propun să mâncăm la Daneș, lângă Sighișoara!” (Tati zise.) Am fost de acord, mă pricep să strunesc insurgenții de acest fel; o vreme (destul de) scurtă doar...
Mai fuseserăm cândva la Daneș, chiar de un Crăciun, în urmă cu vreo 7 ani, cred. Țin minte că am mâncat jos, în pivniță – tot felul de chestii tradiționale, gustoase și... în parte sănătoase! :) Țineam minte că după masă am vizitat manejul cailor, de care copiii (și nu numai ei) au fost super-încântați. Chiar eram foarte curioși să vedem cum mai arată locul...
Domeniul Dracula Daneș se află în localitatea omonimă situată la vreo 10 km de Sighișoara, pe drumul spre Mediaș. Este format din câteva spații de cazare repartizate într-un corp principal plus câteva viluțe, un restaurant, o piscină, un centru de echitație și o mică fermă de animale. Mai multe puteți afla de pe site-ul locației, www.dracul.ro.
Am lăsat mașina în parcarea amenajată din afara incintei, apoi ne-am îndreptat spre frumoasa poartă de fier forjat, pe care am găsit-o deschisă. Alături era un anunț care suna cam așa: „Așteptați să fiți așezați la masă! Nu mutați mesele și scaunele! Respectați distanța socială! În spațiile închise este obligatorie purtarea măștii!” Un alt panou ne informa că, din motive tehnice, la restaurant nu se poate procesa plata cu cardul; nu era niciun bai pentru noi, aveam destule lichidități.
Am pășit pe podețul de lemn (un pârâiaș zglobiu traversează domeniul), pe care ne-au întâmpinat niște decorațiuni foarte simpatice, închipuind doi cai stilizați împodobiți din abundență cu flori roșii; același gen de flori decorau și ferestrele pensiunii ce se zărea în față, în capătul aleii. Precum ne-am așteptat, am fost preluați imediat de unul din angajați și conduși la una din mesele de pe terasa parțial acoperită, din dreapta.
Meniul prescurtat poate fi consultat pe un panou situat strategic, iar cel extins – descărcat cu ajutorul aplicației QR de pe fiecare masă. Nouă ne-a fost de ajuns primul, din care am ales, fiind ușor înfrigurați, câte o ciorbă de fasole și una de văcuță (18 lei fiecare), apoi un platou tradițional „de împărțit cu cineva drag” (55 lei). De stropit, câte o bere: fără alcool pentru șofer (10 lei) și una artizanală de Sibiu (14 lei) pentru... cine are voie. Am convenit cu ospătarul să ne aducă întâi ciorbele, pe urmă platoul.
Am primit rapid accesoriile necesare: tacâmurile învelite în șervețele pe o farfurie, oliviera cu produse de calitate (ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper), o scrumieră și... o văzuță cu flori proaspete; scrumiera am refuzat-o, văzuța am păstrat-o. A venit momentul pasului următor, vizitarea toaletelor, care se află în interiorul corpului principal, precum țineam minte de data trecută. M-am echipat cu masca și mi-am luat și telefonul, un gest inspirat, căci decorațiunile din holul recepției, majoritatea cu specific de toamnă, se cereau neapărat imortalizate!
Am continuat sesiunea foto și afară, până ne-au venit primele produse comandate. Foarte drăguț locul, mult îmbunătățit de la precedenta noastră vizită, cel puțin în ceea ce privește ambientul! O fântână rotundă în mijlocul curții frumos pavate, plante verzi și flori de toate culorile, ghivece uriașe în stil grecesc și statuete reprezentând nimfe și îngeri, băncuțe dantelate din fier forjat... Totul denotând bun gust și totul bine îngrijit și întreținut. Un progres, clar!
Am primit repejor băuturile, apoi imediat cele două porții de ciorbă aburindă, plus o farfurie cu felii de ceapă roșie, un mic bol cu smântână grasă și un coș cu pâine. Ne-au picat numai bine, ne-au încălzit trupurile și sufletele deopotrivă. Platoul a fost compus din mai multe tipuri de gustări tradiționale: jumări, piftie, slăninuță, 2 feluri de cârnați, brânză frământată, roșie și ceapă. Gustoase toate, dar mult prea mult pentru noi, așa că am rugat să ni se pună la pachet ceea ce n-am putut mânca. Am achitat cash 116 lei, plus o mică muțumire suplimentară pentru ospătarul ce ne-a servit.
După o masă copioasă... se știe, dacă ai posibilitatea, faci o plimbare sănătoasă! Și la Daneș chiar ai! În zona restaurantului se află afișată harta domeniului dar, chiar și fără ea, n-ar fi greu să descoperi toate atracțiile din zonă. E nevoie doar s-o ții tot spre stânga și, rând pe rând, îți vor ieși în cale! Vizita, pentru turiștii care nu-s cazați acolo sau nu-s clienți ai restaurantului, costă 5 lei/adult și 3 lei/copil, taxă care se achită la recepție.
Și vă asigur că merită! În primul rând, ai la dispoziție un parc frumos amenajat, cu alei pietruite, cu zeci de arbori ornamentali de toate felurile și culorile, cu băncuțe dispuse în mici alveole, cu foișoare cochete... Un loc plăcut de relaxare și plimbare. Undeva în dreapta, aproape de pensiunea principală, se află piscina (pustie, desigur, la data vizitei noastre), apoi, ceva mai în față, aleea te conduce la zona destinată cailor: manejul acoperit și cel descoperit, arena cailor, învecinându-se cu terenul sportiv.
Revenind în părculeț, în partea stângă vei descoperi zona de grătar, apoi centrul ecvestru, garajul trăsurilor și grajdurile cailor (care nu se vizitează). Urmează un șir de vile cu o mică parcare de autoturisme, pe urmă o proprietate privată (locuința patronului?) și, în final, incinta dedicată celorlalte viețuitoare, un adevărat mini-zoo, în care pot fi admirate tot felul de animale domestice sau sălbatice: iepuri, capre, oi, păuni, bibilici, găini, lebede, căprioare și cerbi, ponei, chiar și o... lamă! Experiența noastră avea să fie cu atât mai deosebită, cu cât ne-am nimerit la ora la care animalele erau hrănite! Mi-a plăcut mult, mă bine-dispun mereu animăluțele bine îngrijite...
Domeniul deține, desigur, și un loc de joacă pentru cei mici (pe care noi l-am remarcat doar de la depărtare, nefăcând obiectul interesului nostru principal). Mulțumiți de tot ce-am văzut și trăit, ne-am îndreptat spre ieșire, concluzionând: da, merită să revenim cândva aici, la Daneș! Nu doar să ne abatem, în trecere fiind, ca acum, ci poate în mod deliberat, pentru câteva zile. Motive ar fi mai multe: pentru bucatele gustoase, pentru ambientul elegant și relaxant, pentru căluți și celelalte animale, pentru potențialele activități de făcut și văzut, pentru împrejurimi!...
Ceea ce vă recomand tuturor, cu mare drag! Mai ales în vremurile de-virusate ce sunt convinsă că vor veni în curând! ????
Trimis de crismis in 01.01.21 12:46:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@crismis: La mulți ani!
Să va fie de bine!
Totul arată minunat, e pe gustul meu, am sa țin minte recomandarea ta, mai cu seamă că nu e loc de plictiseală, am destul spațiu pentru plimbăreală
Vă doresc sănătate și un an nou bun cu multe reușite!
@krisstinna: Mulțumim frumos! Un an nou cu sănătate și plimbăreli așa cum le visați!
... Îmi plac locurile în care, revenind după o vreme, constat că lucrurile s-au mișcat în direcția bună! Daneș e unul dintre ele.
Să vă fie de bine masa, plimbarea și anul!
Arată tare bine tot domeniul!
Culmea este că 4 ani cât a stat Sorin în Mediaș nu am ajuns la Dracula, ne-am plimbat prin zonă, am vizitat și am mâncat la diferite restaurante... și nu știu de ce nu am poposit și noi aici...
I-am arătat ce ai scris tu acum... vom mai ajunge prin zonă și vom merge la Dracula, a fost răspunsul lui...
Anul ăsta sperăm să fie mai bun, să fim sănătoși și să ne putem plimba unde ne dorim!
Toate cele bune!
@ANILU: Noi am ajuns prima dată acolo absolut întâmplător. Rezervasem de Crăciun la Sighișoara, dar numai cazare, ne-am gândit că om găsi noi să mâncăm la fața locului... Ei, bine, era cât pe ce să petrecem Ajunul cu banane și iaurt de la alimentara! Până la urmă am ajuns la masa de Crăciun a unor localnici, a fost... absolut neverosimil, parcă eram actori într-un film de Crăciun!
A doua zi încă erau toate închise în Sighișoara, am pornit spre Sibiu și am avut noroc să găsim un restaurant. În ziua următoare ne-am dus spre Mediaș și așa am dat de Daneș în drumul nostru. Ne-a plăcut mult, dar nu s-a mai întâmplat să revenim până acum, când ne-a plăcut și mai mult!
Așa că niciodată nu-i prea târziu, o să ajungeți și voi! Mulțumesc pentru vizită, un an minunat, sănătate multă și multe călătorii vă dorim, din suflet!
@crismis: Arată bine totul, eu nu am termen de comparație ca tine pentru că am fost acolo în mai 2019, era pentru prima dată și mi-a plăcut vezi impresii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Două restaurante bunicele în Sighișoara — scris în 29.08.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 [Restaurant-pizzerie Pizzeria Quattro Amici] Quattro Amici — scris în 19.10.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2022 [Restaurant Casa Vlad Dracul] Vlad Dracul — scris în 24.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 [Medieval Cafe Restaurant] Medieval — scris în 23.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 [Restaurant Hanul din pădure [Stejărenii (Beșa)]] Bun gust și gust bun la Hanul din pădure – Stejărenii de Mureș — scris în 18.01.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Ceva dulce „La Scară” – Sighișoara — scris în 17.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Restaurant-pizzerie SanMarco] Un loc bun de pauza in drumul tau – Pizzeria San Marco, Sighisoara — scris în 12.08.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ