EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un local pe gustul meu
Am făcut ce am făcut și am ajuns și unde se agață harta în cui, tocmai la Sighetul Marmației. Cum toate muzeele erau închise în oraș din pricină de pandemie, am căutat să găsim un loc fain, să ne ostoim foamea.
Nu, nu am găsit cuiul simbolic de unde se agață harta în cui, pentru că nici nu l-am căutat. În schimb la recomandarea unor localnici am găsit un loc tare fain, un restaurant tradițional maramureșean.
Prin toate preumblările mele prin lume, dar și prin țară caut un local tradițional unde servesc masa mulți localnici. Aici a fost ușor, pentru că nu a mai trebuit să căutăm, ci am mers la sigur.
Casa Iurca de Călinești este locul unde am petrecut alături de prieteni două ora tare faine. Localul beneficiază de o terasă interioară tare generoasă, unde lemnul și meșterii maramureșeni sunt la putere. Fiind foarte frig am ales să stăm la masă în interior.
Aici am dat de trei saloane decorate tare drăguț cu motive maramureșene, majoritatea din vechime. De la început ni s-a precizat de către ospătăriță, că din cauze de pandemie nu avem voie decât patru persoana la masă. Am acceptat acest lucru și am fost fericiți că nu ni s-a impus să stăm cumva și cu mască!
Meniul nu este foarte stufos, dar ai ce alege. După tradiționala palincă de deschidere, am optat pentru o ciorbă de fasole, încă o ciorbă de fasole dar de data asta în pită plus un gulaș sub formă de ciorbă. Alături de acestea am primit pâine proaspătă, ardei iuți murați, dar și ceapă roșie.
Nu cred că mai trebuie să precizez că am fost copii cuminți și am radiat tot din farfurie. Eram clar și înfometați, dar și preparatele erau tare gustoase.
La felul doi eu si cu a mea soție am ales un mixt grill arhi suficient pentru noi care conținea fripturi de porc, pui și vită plus mici și cartofi prăjiți. Mai erau și niste ficăței de pui, dar și muștar și ketcup. Am mâncat pe săturate. În poze nu pare mult, dar pentru noi a fost suficient.
La recomandarea prietenilor noștri am comandat și un fel tradițional ce nu era în meniu și anume hremzli. Sincer nu auzisem de acest fel de mâncare până acum. Sunt niște cartofi care se dau prin răzătoare apoi se amestecă cu usturoi, ou bătut și făină și se pun la prăjit în ulei încins. Rezultatul este destul de spectaculos și de gustos. Dacă știam că e așa de bun, nu aș mai fi comandat cartofi prăjiți.
Partenerii noștri de pahar au reușit să devoreze și o porție dublă de papanași. Arătau tare bine, dar noi eram ca un greiere borțos și nu am mai fost în stare nici să gustăm.
Pe la baie am fost. Era foarte curată, iar punctul maxim de atracție era chiuveta care era făcută dintr-o mașină de cusut veche. Nu cred că dintr-o, ci mai curând ca-o mașină de cusut veche, de tip Singer. Nu am pozat-o pentru că nu eram pregătit de așa ceva.
Toată distracția ne-a dus un pic peste 150 de lei pentru două familii la care am adăugat taxa de servicii de 15%. Ne-am simțit foarte bine la acest local, drept pentru care vi-l recomand cu drag.
Așa că dacă ajungeți cumva pe unde se agață harta în cui, nu ocoliți Casa Iurca de Călinești. Iar dacă nu ajungeți din întâmplare, puteti veni special!
Apropo din ce am înțeles această unitate oferă și locuri de cazare, așa că ai doi într-unul!
despre SERVICII
amabilitate, ospitalitate, promtitudine toate au fost la cote înalte.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Felicitări bucătarului.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
curtea interioară e un loc fain pe timp de vară.
Trimis de robert in 03.03.21 10:49:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHET.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
la o așa masă parcă mere si niște muzică tradițională! Rog:
https://www.youtube.com/watch?v=IvWrzJQo4Qs
Mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Salut. Palinca, omenie, iar palinca. Se pare ca nu ati dus-o prea rău prin Maramureș, domnu Robert. Ciorba aia de fasole în pâine face toți bani, mai ales ca este preparata de maramureșeni veritabili. Cartofi dați prin răzătoare nici nu știam ca se numesc hremzli. Denumirea acestui preparat în zona Munteniei și Olteniei se numește tocinei. Sa va fie de bine. Toate cele bune.
@robert: Ieftineală și ospitalitate in Maramu' , am simțit pe pielea noastră și tare bine a fost!
Eu nu prea am înțeles care a fost ciorba lui Claudiu: aia din brațe sau cea din pâine
Transmite-i salutări din partea mea, e un tip tare haios, cred că v-ați distrat grozav! Nu pot uita când mi-a luat coronița din flori de pe cap și și-a pus-o el, apoi l-a împopoțonat pe cuscrul tău cu ea, eram in Bulgaria, intr-un restaurant
Să vă fie de bine!
PS: Laura e superbă, ca întotdeauna!!!
Până acum, din review-ul tău, n-am auzit nici de „hremzli” nici de „tocinei” (cum spune @micutzu că s-ar numi în Muntenia). Și nici nu am mâncat vreodată. Cred că sunt tare gustoși, așa că am să fac și eu în casă, chiar dacă presupun că „înghit” mai mult ulei la prăjit, ceea ce nu e prea bine pentru ficat. Am să fac, totuși, pentru că „o dată nu-i obicei” , nu-i așa?!
Scara aia exterioară, „alambicată” cum i-ai spus tu, se practică când nu ai prea mult loc de trecut la un nivel superior. Am văzut multe de acest fel, dar metalice. Meșterul care a făcut-o pe asta, din lemn, a avut ceva de lucru cu ea. Nu-i ușor s-o faci din lemn, dar lui i-a ieșit!
Să vă fie de bine și mă bucur că ați petrecut într-un loc în care ați mâncat papa bun și ieftin, cu prieteni dragi lângă voi!
Locul, într-adevăr este fain, așa cum se vede din pozele atașate! Mi-ar fi plăcut să văd și chiuveta de la baie pe post de mașină de cusut „Singher” , mai ales că am avut și eu una veche, atunci când eram mai tinerică! Pe ea am și învățat să cos la mașină, elevă de liceu fiind.
Felicitări!
@micutzu: chiar nu am dus-o deloc rău, ba chiar din contră. Da asta se poate vedea foarte lesne din poveștile mele. Singurul meu regret este că am bătut atât amar de drum si nu am stat mai mult! Asta e! Poate data viitoare!
Mersi frumos pentru completare. Chiar nu stiam de acest fel de mâncare sub nicio denumire! cErt e că mi-a plăcut!
@krisstinna: dacă ați fost și ați simțit pe pielea voastră ospitalitatea maramureșeană înseamnă că știți foarte bine despre ce vorbesc.
Claudiu degusta si de pe la alții. Știi că este un adevărat one man show! Se pare că și cuscru a remarcat acest lucru! ; -) Chiar am făcut lată mai ales că gazdă primitoare ne-a fost un alt user vechi popescu. borsa! Evident ca-i transmit lui Claudiu salutări din partea ta, dacă nu le vede singur aici!
Și Laura de pupă cu drag!
Mersi frumos!
"Până acum, din review-ul tău, n-am auzit nici de „hremzli” nici de „tocinei” (cum spune @micutzu că s-ar numi în Muntenia). Și nici nu am mâncat vreodată. Cred că sunt tare gustoși, așa că am să fac și eu în casă, chiar dacă presupun că „înghit” mai mult ulei la prăjit, ceea ce nu e prea bine pentru ficat. Am să fac, totuși, pentru că „o dată nu-i obicei” , nu-i așa?! "
eu spun că sunt foarte gustoși si dacă-i faci o dată s-ar putea să nu te mai oprești! E mâncare pt vegani, fără carne!
Cred că masina de-asta de cusut aveau toate gospodinele pe vremuri! A fost un mare succes!
N-am pozat-o pt că eram prea ocupati cu palinca!
Mersi frumos!
@robert:
Domnucule dragă, amu… io mi-s tare încurcată, zău așe! Nu știu cum să vă spun... că să nu vă supăr, dar ați fost la Sighetu Marmației să vă petreceți cu ceterașii și să gustați pălinca, da ziceți că n-ați căutat cuiu unde s-agață harta-n el, că este imaginar… și d-aia! Da io vă zic că nu este, iaca dovada (infoinsider.ro/2018/11/10 ... ta-harta-in-cui)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2021 [Restaurant pensiune Casa Iurca de Călineşti] Restaurant Casa Iurca de Călinești — scris în 17.10.21 de Mihnea-Alexandru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 [Restaurant pensiune Casa Iurca de Călineşti] Festin la casa Iurca — scris în 01.11.20 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Restaurant pensiune Casa Iurca de Călineşti] Mâncare excelenta — scris în 11.08.20 de LexLex din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 [Restaurant pensiune Flamingo] A fi sau a nu fi “Nambăr uan” sau reclama sufletu’ comertului – Restaurant Flamingo, Sighetu Marmatiei — scris în 29.09.17 de mishu din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2016 [Restaurant pensiune Casa Iurca de Călineşti] Raiul gurmanzilor — scris în 16.05.18 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 [Restaurant pensiune Casa Iurca de Călineşti] Pranzul la Casa Iurca de Calinesti din Sighet... delicios! — scris în 08.07.14 de Raluca2014 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 [Restaurant pensiune Casa Iurca de Călineşti] Casa Iurca - Restaurant — scris în 12.03.12 de diana-s din CONSTANţA - RECOMANDĂ