ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.03.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un colț de rai

TIPĂREȘTE URM de aici

Un colț de rai! Știu titlu acesta nu este foarte original, dar altul mai potrivit chiar nu am găsit.

După vizita la celebrul cimitir vesel de la Săpânța, am mers să vedem mânăstirea Peri Săpânța situată într- pădure din apropiere, mai exact în parcul Deondrologic Livada cu o suprafață de 22 de hectare.

Am ajuns la mânăstire destul de dimineață. Era o zi de luni și nu mai era nicio mașină parcată. Am lăsat mașina în parcare și am luat-o pe jos spre mânăstire. Am fost întâmpinați de niște căței ciobănești românești destul de binevoitori. După ce am trecut de o poartă specific maramureșeană am găsit o biserică tradițională maramureșeană (mă repet, da n-am ce face), după unii cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Este atât de înaltă că nici nu am putut-o cuprinde pe toată în poze.

Biserica de lemn a fost construită de preotul din sat în urmă cu mai bine de douăzeci de ani și are o înălțime de 75 de metri. Interesant că este la fel de înaltă ca biserica de piatră și cărămidă de la cimitirul Săpânța!

Doar crucea din vârf are șapte metri și pentru confecționarea ei s-au folosit patru kilograme de foiță de aur. Biserica este ridicată pe trei nivele și poartă hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Meșterii maramureșeni au folosit pentru construcția acesteia nu mai puțin de 400 de metri cubi de stejar. Numai un perete al bisericii este de aproximativ 10 metri cubi de stejar. Cu multă trudă s-a ridicat această biserică deosebită și cu metode destul de rudimentare, pe bază de scripeți și de forță brută. Dar ceea ce a ieșit este de excepție.

Impresionantă este și scara din lemn de patru metri și jumătate ce duce la Paraclis, confecționată dintr-o singură bucată de lemn. Mai mult vechimea lemnului este de aproximativ 300 de ani. Impresionant nu? Când mă gândesc eu că o masă de lemn pe care o țin afară, oricâte straturi de lac sau baiț i-aș da, nu rezistă mai mult de zece ani!!!

Biserica era închisă, dar era un mic bilețel pus pe ușă unde ne spunea să sunăm la sonerie și să așteptăm să vină o măicuță să ne deschidă. Zis și făcut, doar că a apărut după vreo 15 minute o măicuță cu o falcă în cer și una în pământ.

Că de ce tot sunăm, de ce nu avem si noi un pic de răbdare, că poate are și ea alte treburi. M-ăm gândit să-i răspund că poate nu-i crestinește să fie nervoasă și să ne certe, dar mi-am înghițit limba de teamă să nu mă afurisească. ;)

Cât timp așteptam noi măicuța a mai apărut un localnic din Bârsana care a dat de greu și a venit cu speranța de a fi ajutat la această mânăstire. Dar ce a pățit? Claudiu cum e el vorbăreț, s-a băgat în seamă cu el. Așa a aflat că omul a împrumutat unui consătean suma de 1500 de euro și acesta nu mai vrea să o restituie.

În fine a apărut și măicuța cea recalcitrantă și am intrat în mânăstire. Noi să o vedem, omul să- și spună păsul. Cât am vizitat-o și pozat-o, vrând – nevrând am tras un pic si noi cu urechea la vorbele celor doi.

Ei bine măicuța cea nervoasă s-a transformat total. L-a sfătuit pe om să nu portă dușmănie datornicului cel neserios, ci să se roage pentru bunăstarea lui și să-i deschidă Dumnezeu ochii să-i restituie datoria. Deci fără ură, doar cu vorba bună e musai să-ti rezolvi problema. Ușor de zis, greu de făcut, dar de luat aminte.

Mai bine de o oră jumate am petrecut la această superbă mânăstire, loc de liniște și evlavie, un loc frumos situat intr-un cadru natural deosebit. M-am îndrăgostit la prima vedere de bisericile tradiționale maramureșene. De altfel meșterii în lemn maramureșeni sunt cunoscuți peste mări și țari ca mari artiști ai lemnului.

Drumul nostru a continuat spre celebra mânăstire Bârsana, dar despre asta o să vă povestesc în articolul următor!

Închei cu un îndemn, vizitați-vă țara, aceasta ascunde minuni de neratat.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mânăstirea specific maramureșeană este deosebită, iar situarea acesteia în pădure este un mare plus.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 16.03.21 09:27:56
Validat / Publicat: 16.03.21 10:25:48
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 1247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Mânăstirea Peri Săpânța
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

micutzuPHONE
[16.03.21 11:08:22]
»

Salut. Acelasi titlu l-am folosit și eu când am scris despre manastirea Stanisoara. „Colt de suflet, colt de rai". Cred ca majoritatea lăcașurilor de cult de la noi din tara sant un petec de rai. Frumusetea locurilor indiferent de anotimp, pacea spirituala și liniștea găsită în ele ne incarca pozitiv cu energie divina. Superba și aceasta manastire iar fotografiile vorbesc mai mult decât 1000 de cuvinte. Toate cele bune.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[16.03.21 11:13:08]
»

@micutzu:  așa e,   câteodată cuvintele nu sunt îndeajuns pentru a exprima stările sufletului!

Mulțumesc frumos pentru răspuns! ​

doinafil
[16.03.21 12:15:34]
»

Foarte, foarte frumoasă această mânăstire! Am fost și noi în Maramureș să vedem mânăstirile și bisericile din lemn, cărora li s-a dus buhul în lumea largă. Dar, din păcate, circuitul pe care l-am făcut cu autocarul nu a cuprins și această bijuterie din lemn și cărămidă!

Mi-au plăcut și icoanele din mozaic - mai rar făcute în Maramureș - dar și picturile murale!

Cine știe dacă pașii ne vor purta iară prin Maramu' ?! Dacă se va întâmpla, sigur nu vom ocoli această superbă mânăstire, pentru că te-ai străduit să scrii acest articol și să ne-o recomanzi! Felicitări!

robertAUTOR REVIEW
[16.03.21 16:34:32]
»

@doinafil:  chiar este frumoasă. Eu de obicei nu mă omor după bisericile astea mai noi făcute, dar aici este exceptia ce confirmă regula. Mânăstirea Săpânța Peri este absolut deosebită.

Păcat că nu ați vizitat-o. Sincer si eu aș fi sărit-o noroc de onor Claudiu care a insistat să o vedem.

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu! ​​

clau70PHONE
[16.03.21 17:53:05]
»

Am citit articolul tau si am retrait clipele minunate petrecute alaturi de voi in minunatul Maramures... amu hai sa vad cum stai cu memoria si povesteste tu aici ce oferta mi a facut omu' suparat venit din Barsana la spovedanie!

robertAUTOR REVIEW
[16.03.21 18:07:14]
»

@clau70:  hehehe oferta de 100 litri de palnică!!! Si acum îmi pare rău că nu i-am dat curs!

​Stii ceva nu mai am poza lui Laura cu băștinașul!

P. S. Ai avut dreptate am rectificat! Mersi frumos! ​

clau70PHONE
[16.03.21 18:24:23]
»

@robert:  da, da... si ce megaoferta am pierdut... 30lei/l????

Omu nostru vroia sa se calugareasca si ispita cu margele trebuia sa dispara????​​​​

Iti trimit imediat si poza... e haioasa rau????​

Daisy Petal
[17.03.21 11:48:12]
»

Frumos articolul. Mănăstirea se află la mai puâin de 800 m față de graniță, astfel că ea este vizibilă de la o distanță de aproape 5 km și de către comunitatea aflată de partea cealaltă a Tisei. Inițial, la confecționarea crucii s-au folosit 8,5 kg de aur, îmsă după restaurare crucea are doar 4 kg de aur sub formă de foiță. De asemenea, Mănăstirea Peri Săpânța este în Cartea Recordurilor, fiind cea mai înaltă biserică din lemn din Europa și din lume. În prezent, mănăstirea are doar 6 călugărițe, astfel că, dacă ați fost la orele dimineții, este foarte posibil ca ele să fi avut oarece treburi specifice. Noi am fost în august, când totul era verde și înflorat. Mă bucur că nu am fost singura care a admirat minunata construcție din lemn. Toate cele bune!

crismisPHONE
[18.03.21 08:13:59]
»

Am vizitat și noi această mânăstire când am fost în Maramureș, acum câțiva ani; desigur, și pe Barsana am văzut-o. Mi-au plăcut, dar mult mai mult m-au impresionat bisericuțele vechi, de lemn, pierdute prin satele maramureșene, cu pictura lor naivă, cu icoanele îmbrăcate în ștergare cusute.

Oricum, zona e minunată, mi-ar plăcea să revenim cândva, în 4 zile n-am văzut decât o parte din ceea ce are de oferit. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[18.03.21 08:27:11]
»

@Daisy Petal:  foarte interesant! Știam că granița este în apropiere, dar nu mi-a trecut prin cap că e la doar o aruncătură de băt!

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru completări! ​

robertAUTOR REVIEW
[18.03.21 08:34:36]
»

@crismis:  și eu am aceiași părere, precum foarte bine spun si cei de la TAXI: Dumnezeu preferă lemnul si spațiile mici. Iar ce a putut ieși din mâinile meșterilor maramureșeni este de excepție!

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu! Și eu îmi doresc musai să mă întorc  in zona, dar să stau mai mult! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[09.07.21 12:36:58]
»

Felicitari pentru aceasta vizita, dar si pentru articol din cauza mea! Tu o lauzi pe timp de iarna si din pozele atasate iti dau dreptate. Dar, saptamana trecuta, cand i-am trecut si noi pragul, cu verde inca necopt cu flori foarte multe si de toate culorile, cu stejarii falnici in mijlocul carora se afla parca e alta viata.

Am observat aici la biserica, dar si la Barsana, ca biserica are doua nivelui: demisol si parter inalt. Faptul ca la ora la care vizitam noi nu era tipenie de om in jur a facut sa vizitam nederanjati, ba sa incercam sa urcam si pe scarile din jur. Dar nu cred ca am urcat mai mult de 6 etaje (circa 20 de metri) ca incepusem sa avem joc in pivoti si nu prea stiam daca ne mai tin balamalele la coborare. Cel mai bine s-a distrat nepotica, mai ales in balconul (nu stiu cum sa-i spun altfel) bisericii. Intr-un tarziu a trebuit sa plecam pentru ca mai era mult pana departe.

Nu stiu daca ai observat, dar imbinarile la biserica, dar si la paraclis sunt realizat din suruburi si nituri din lemn. Noi nu am gasit o imbinare cu ceva din metal!

Cam inapoiati cei care au construit-o, nu? Sau, cumva noi?

Numai bine si calatorii placute!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[09.07.21 14:22:10]
»

@liviu49: mersi frumos pentru vizita! Am remarcat si noi acest lucru. Tehnologia veche are uneri niște soluții incredibile si durabile in timp!!!

liviu49
[09.07.21 14:40:05]
»

@robert: Sa stii ca proprietarul pensiunii din Viseu de Jos, caruia i-am reprosat mai mult in gluma prezenta unor holzsuruburi si bolturi metalice, ne-a spus ca sindrila de pe bisericile de lemn este prinsa cu niste cuie speciale din lemn, sau in cel mai rau caz in cuie de șiță. Asta imi aminteste de meseriasii cizmari de acum 50-60 de ani, care prindeau talpa din piele de fata tot din piele cu niste cuisoare din lemn, de marimea unui sfert de bat de chibrit. Si ni se gaureau talpile pantofilor, dar acele cuisoare erau intacte, desi ne balaceam prin apa si noroi cu pantofii.

Acum talpile (din ce-0r fi ele) se lipesc cu tot felul de chimicale si daca tin trei zile cu cea de alaltaieri suntem multumiti.

Cam multa vrajeala, asa ca la munca!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertPHONEAUTOR REVIEW
[09.07.21 15:01:04]
»

@liviu49: mulțumesc frumos pentru completări!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
clau70, crismis, Daisy Petal, doinafil, liviu49, micutzu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Peri-Săpânța:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.077223062515259 sec
  ecranul dvs: 1 x 1