ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
LUNA
AUG-2020
Prieteni
6 AD. + 1 COPII -- v: 10
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tei Teehaus Saschiz – amprentă a vieții rurale

TIPĂREȘTE

Călătoria de vară printre colinele Transilvaniei ne-a purtat pe lângă frumoase sate săsești din mijlocul cărora se ițesc turle ascuțite de biserici și ziduri vechi de apărare. Drumul șerpuiește printre dealuri cu fânețe și păduri întinse, protejate de cetățile mărețe de altădată: Feldioara, Rupea ori Saschiz.

Am scris Saschiz? Da, după o vizită la Viscri ne-am tras puțin la umbra masivului turn de apărare din centrul vechi al satului săsesc. Biserica fortificată din Saschiz nu era deschisă, dar m-am bucurat că turnul a fost reparat, iar cetatea țărănească de pe deal e în curs de restaurare. Pe ultima sută de metri am citit pe Internet despre un loc boem ascuns în spatele bisericii evanghelice „Sf. Ștefan” - Tei Teehaus.

Ceainăria din Saschiz te poartă într-un loc de poveste dacă iubești tradiționalul, simplitatea, vechiul combinat cu legenda și utilități de mult uitate. E mult spus ceainărie – nu merge nici termenul de cafenea, terasă sau pub, pur și simplu e un loc special, păstrat nealterat pentru cei care apreciază viața în natură, viața la țară. De cum pășești în curtea gospodăriei aparținând unei familii de tineri profesori te întorci la existența primordială, bazică, fără chestii moderne și gadgeturi (în afara grupului sanitar impecabil).

Mergem 150 m pe jos ocolind biserica spre stânga, vedem borna traseului Via Transilvanica (viatransilvanica.com/tras ... a-saxonum/harta), traversăm podul peste râul Saschiz și vedem pe partea stângă intrarea îmbrăcată în iederă. Pătrundem în curtea gospodăriei tradiționale și descoperim o lume fermecată în care vegetația, piatra, fierul și lemnul s-au înfrățit pentru a crea imagini de neuitat. O terasă parțial descoperită cu vedere la râu, o curte pietruită, un șopron deschis, o grădină și o livadă ne îmbie să stăm o oră la leneveală. Alegem pentru popas șopronul open space unde grinzile seculare și cărămizile vechi se întrepătrund cu scândurile noi. Răcoarea e binefăcătoare, bancheta pictată înveselește interiorul, iar șirul de biciclete pentru închiriat te îndeamnă să explorezi împrejurimile.

Mă îndrept către camera care pare a fi bucătăria/barul, tot acolo sunt înscrise cu cretă pe o tablă neagră variantele de băuturi. Prefer să conversez direct cu tânara doamnă și să aflu ce putem mânca dulce. Vom alege ceva răcoritor, natural – sirop de zmeură și de soc (8 lei/paharul), iar pentru desert ne vom delecta cu plăcintă de urdă și de mere (12 lei/porția). Alte prețuri: ceai – 6 lei, cafea lungă/espresso – 6 lei, cappuccino – 8 lei, suc de mere – 7 lei, cold brew tonic – 8 lei, limonadă – 8 lei.

Avem la dispoziție circa 10 minute până vom fi serviți, timp insuficient pentru a explora curtea și acareturile. Totuși ne plimbăm prin curte și grădină dornici de a savura parfumul locului și a „asculta” liniștea desăvârșită. Vedem biserica fortificată printre flori, coborâm câteva trepte spre râu, ne oprim o clipă în hamacele atârnate în copacii din livadă, explorăm obiectele gospodărești atârnate sau așezate ici-colo, privim la fetița care se joacă în iarbă cu o pisică blândă.

Sosesc produsele gătite în casă, plăcinta cu urdă a fost foarte gustoasă, iar siropul de zmeură răcit de un cub de gheață a contribuit la instalarea unei stări de bine nemaipomenite. Lângă noi apare o altă pisică simpatică dornică de a fi mângâiată.

După un popas de o oră în curtea cu flori, stabilizați în răcoroasa șură de pe vremuri și îndulciți de sirop și plăcintă ne despărțim cu greu de rurala „ceainărie” . Programul de funcționare este zilnic între orele 9.00 – 21.00. Farmecul locului ne-a cucerit, felicitări proprietarilor pentru inițiativă și implicare. Recomand celor interesați să se oprească câteva zeci de minute la Tei Teehaus, vor avea parte de o experiență deosebită.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.08.20 15:40:35
Validat / Publicat: 18.08.20 19:31:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCHIZ [MS].

VIZUALIZĂRI: 2206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Vedere dinspre grădină.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50100 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.08.20 19:26:45]
»

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Saschiz?, SASCHIZ [MS]" (nou-creată pe sait)

webmasterPHONE
[18.08.20 20:02:56]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONE
[18.08.20 20:14:31]
»

Wow, ce loc minunat! Parcă-i rupt dintr-o poveste!

De pus neapărat pe lista călătoriilor noastre viitoare! Mulțam frumos! ​

DOINITA
[19.08.20 07:54:00]
»

Un loc de poveste! "Omul sfinteste locul! "

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[19.08.20 09:27:50]
»

@crismis:  M-am gândit că o să vă placă acest loc, are acel „ceva” care atrage! Și e „ascuns” atât de aproape de șoseaua națională care merge spre Sighișoara. Mulțumesc!

@DOINITA: ​Un basm popular reușit! Asta am găsit la Tei Teehaus din Saschiz. Iar familia de profesori s-a implicat cu pasiune în acest proiect, plus în acțiuni de promovare a zonei și de investigare a istoriei locurilor. Numai bine!

@webmaster + webmasterX: ​Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, DOINITA, tata123 🔱

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.87052202224731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1