ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 05.08.10
STATUS: GOLD
LUNA
MAR-2011
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Restaurant Casa Honterus

TIPĂREȘTE

CASA HONTERUS

Pentru că a venit, în sfârşit, primăvara, sper să fie pe bune, ar fi păcat să-ţi pierzi vremea închis în casă, aşa că am ieşit să ne bucurăm de soare, de căldura neaşteptată, de adierea blândă a vântului, de zumzetul gâzelor abia trezite la viaţă, de ciripitul păsărelelor, dezmorţite din frigul acestei ierni care parcă nu mai voia să plece.

Şi ce poate fi mai plăcut, după o plimbare în natura proaspăt « împrimăvărată » decât o masă copioasă într-un loc înţepenit parcă în vremuri demult apuse, unde domniţele suave îşi foşneau faldurile rochiilor de-a lungul coridoarelor întunecate, spre iatacurile tainice ale castelului, iar cavalerii timpurilor medievale îşi încrucişau spadele pe sub bolţile arcuite, pe lângă zidurile cetăţii.

Aşa am poposit la « Casa Honterus », o pensiune turistică situată în centrul istoric al Mediaşului, pe strada care poartă numele celebrului umanist sas Johannes Honterus, « reformator religios al sașilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, din curtea Bisericii Negre, actualul liceu Johannes Honterus. Numele de Honterus, pe care îl folosește mai târziu, este forma latinizată derivată din "Honter", denumirea săsească a cuvântului Holler sau Holunder (în traducere soc). Prin activitatea sa vastă și multilaterală, a dobândit încă din viață un meritat renume, ce a depășit granițele țării în care a trăit. » (info Wikipedia)

Pensiunea este amenajată în incinta unei vechi case săseşti, o clădire impresionantă, intrarea în formă de boltă, specifică acestui stil de arhitectură, cu ferestre înalte, împodobite cu flori, curtea interioară pavată se prelungeşte printr-o altă boltă cu ceea ce va fi în curând spaţiul pentru o teraşă, actualmente parcare interioară cu 20 locuri. Camerele sunt dispuse la parter şi etaj, unde accesul se face pe nişte scări de lemn, printr-o galerie de bolţi de un farmec aparte. Mobilate cu mult bun gust şi gijă pentru detalii, dotate cu toate utilităţile: baie, televizor, telefon, internet, într-o îmbinare de vechi şi modern ce încântă privirea. Tot la etaj se află şi o sală de conferinţe ultramodernă şi încă două salonaşe pentru recepţii.

La parter se află recepţia pensiunii, iar alături sala pentru micul dejun, spaţioasă şi cochetă.

Dar cel mai deosebit loc al pensiunii, mi s-a părut crama, unde maestrul bucătar serveşte nişte preparate tradiţionale delicioase! Intrarea este tot în formă de boltă, se coboară pe celebrele scări de lemn, iar în stânga, înainte de a pătrunde în crama propriu-zisă, te invită să o vizitezi faimoasa cămară cu bunătăţi: preparate proaspete, specifice zonei transilvane: încă de pe scări te îmbie mirosul de cârnat afumat, ciolan de porc afumat, slănină, jumeri, telemea de casă, costiţă de porc afumată, boluri cu « răcituri », borcane cu zacuscă, murături de toate soiurile, toate aranjate să-ţi bucure ochii şi să te facă să-ţi plouă-n gură! La cererea clientului, ospătarul îţi încropeşte cât ai zice peşte un platou cu ce-ţi pofteşte inima din bunătăţile expuse.

Am înghiţit în sec, lăsând pentru altă dată faimoasele preparate şi am intrat în cramă, mobilată în stil tradiţional, mese acoperite cu ştergare ţărăneşti, pereţii decoraţi la fel cu ştergare, ulcele, blide de ceramică, tot felul de exponate din vremurile trecute, pozele cred că vor spune mai multe despre acest loc deosebit. Aici maestrul Nicu ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg, jovial, poftindu-ne să ne alegem din meniul cramei. Cu mare dificultate ne-am hotărât ce să mâncăm, deoarece totul era tentant, şi la foamea care ne bântuia după plimbarea în aerul curat de primăvară târzie, n-am stat prea mult pe gânduri: ciorbă de burtă delicioasă, ciorbă ardelenească cu tarhon, supă cremă de legume, cartofi prăjiţi cu caşcaval pane, ceafă de porc cu cartofi prăjiţi, piept de pui la grătar cu cartofi copţi cu caşcaval, salată de roşii cu telemea, băuturi, cafea, apă. Preţurile mi s-au părut rezonabile, pentru 4 persoane am plătit 164lei.

Am petrecut o după-amiază deosebită, într-o atmosferă caldă, prietenoasă, un local care nu trebuie evitat dacă aveţi drum prin Mediaş. Şi poate, cine ştie, o posibilă variantă pentru mult discutata întâlnire AFA?!


[fb]
---
Trimis de myosothis in 13.03.11 21:18:27
Validat / Publicat: 13.03.11 22:38:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5868 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (myosothis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in pensiune prin poarta cu bolta, specifica tuturor caselor sasesti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12350 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin
[14.03.11 08:00:17]
»

Cred ca nu ar strica o minima retinere in a scrie atat de pe larg despre unitati de cazare din localitatea de domiciliu, suspiciunea de tentativa de reclama pe care o vor avea multi cititori este imposibil de evitat.

Am mutat de aceasta data review-ul (dupa ce am eliminat descrierile luate de pe site-ul pensiunii) la rubrica nou-creata de recomandari ale unor locuri de servit masa in Medias si imprejurimi. Pe viitor, insa, probabil ca Regulamentul va interzice complet astfel de descrieri.

myosothisAUTOR REVIEW
[14.03.11 19:06:55]
»

Imi cer scuze, @Admin, daca am incalcat cumva vreo regula, n-am mai scris demult pe site din motive personale, desi am citit cu interes cam tot ce a aparut nou, inclusiv review-uri din localitati de domiciliu sau imprejurimi si n-am observat sa fi fost vreunul apostrofat ca ar face reclama. Am scris, ca de obicei, pur si simplu din dorinta de a informa, mai ales ca, studiind celelalte review-uri despre Medias si imprejurimi, n-am gasit nicio mentiune despre aceasta locatie, am gasit unele pareri negative referitoare la unele locuri din zona si m-am gandit ca ar fi bine ca cei interesati sa cunoasca si alte destinatii demne de a fi vazute si sa nu ocoleasca aceasta zona doar pentru ca au citit unele impresii negative. In ceea ce priveste "retinerea in a scrie atat de pe larg despre unitati de cazare din localitatea de domiciliu", am considerat ca, cu cat sunt mai vaste informatiile, cu atat doritorii se vor putea lamuri mai bine asupra alegerii unui anumit loc pentru a servi masa sau a vizita diferite obiective din zona. Departe de mine gandul de a face reclama, desi mi se pare putin ciudat, pentru ca, daca as dori sa fac reclama cuiva, acesta poate fi de exemplu un prieten sau o ruda dintr-un alt oras care m-a rugat expres sa-i fac reclama pe acest site si atunci as scrie cu lux de amanunte despre acel loc, pentru ca am voie nu? deoarece nu am domiciliu acolo. Poate, intr-adevar, ar trebui regandit regulamentul in acest sens, ca sa se stie clar ce se poate scrie, despre ce, cat, dar sunt curioasa cum s-ar putea depista reclamele mascate?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
eelena*, eelena*, myosothis
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Mediaș? :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068509101867676 sec
    ecranul dvs: 1 x 1