ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2026

Mai degrabă mulțumit
Mai degrabă mulțumit

O experiență decentă

TIPĂREȘTE

Aflați într-un scurt periplu pe la poalele Retezatului am avut un popas de o noapte în Hațeg și cuprinși de foame am cerut gazdei noastre relații despre un restaurant decent pentru cină. Din explicațiile doamnei nici nu este departe de pensiunea noastră, adresa exactă: Str. Tudor Arghezi nr. 28. Urmăm indicațiile și ajungem la Avy Wine&Dine, unde, într-un spațiu generos se profilează o clădire modernă cu multă sticlă, ferestre mari pe profile metalice, o arhitectură distonantă cu accentul cartierului format din vile cu un etaj, noi, foarte cochete, dar clasice. Pe fundal, de jur împrejur, munți și dealuri împădurite, adevărată invitație la un moment de tihnă. Parcarea asigură suficiente locuri, chiar și așa, este destul de aglomerată, în jurul orei 19.00, într-o seară din mijlocul lunii august. Observăm că majoritatea mașinilor au numere de prin toată țara, semn că hotelul găzduiește turiști destul de mulți. Din parcare se coboară câteva trepte. Pe partea dreapta este hotelul, pe stânga restaurantul. Se vede că este relativ nou deschis, maxim câțiva ani, deoarece arhitectura funcționalistă dă de gol o investiție relativ recentă și m-aș duce cu speculația chiar mai departe, proprietari tineri cu viziune progresistă.

Restaurantul are două secțiuni, o terasă complet acoperită, în același stil modernist, sticlă și profile metalice și o terasă în aer liber, acoperită doar de copertine fixe. Alegem varianta a doua fiind doritori de a simți răcoarea sperată a serii care se apropie. Mesele au un design minimalist, blat negru pe un singur picior, dar sunt stabile și suficient de spațioase pentru patru persoane. Scaunele asortate, cu imitație de împletitură de răchită, dar din plastic, negre, pe structură metalică, asigură confort și sunt bine adaptate la categoria mobilier de exterior. Apreciem organizarea, așezarea, fără înghesuială, oferind intimitate clienților. Printre rândurile de mese s-a încercat o inserție vegetală prin câteva jardieniere cu plante decorative și pomișori, dar, aș fi gândit un panel de veselie și culoare, mai multe flori, măcar pe timpul verii cât o permite vremea. Muzica ambientală este în surdină, nici un accent strident, susține o atmosferă plăcută, stimulând conversația.

La ora sosirii noastre, terasa era pe jumătate ocupată, dar, se va dovedi că peste nici jumătate de oră va deveni neîncăpătoare. Observând interacțiunile dintre angajați și clienți se constată că mulți sunt localnici, cam jumătate; saluturile familiale și conversațiile personale îi dau de gol. Indiciu că localul este un spațiu de întâlnire și socializare pentru mulți din zonă. Semn bun!... așa îl considerăm noi, fiind adepții a mânca acolo unde mănâncă și localnicii, aceasta fiind cea mai grozavă recomandare. După aceste constatări și consultarea listei de bucate, după o analiză și dezbatere între noi, fiind tentați de platourile generoase (de două persoane):

*gurmandului (conține carne de porc la grătar, diferite specialități, cârnați, mici, cartofi prăjiți, sos) - prea greu pentru ora târzie!

*cu specific italienesc (specialități diferite brânzeturi, prosciutto crudo, fructe, struguri) – prea tentant pentru un pahar de vin, interzis soțului, fiind șofer, ca atare exclus și pentru noi din solidaritate!

*meniul burger -  tentație pentru domnișoara noastră, dar nu și pentru „babaci” !

*Fritto Misto (fructe de mare și pește) – exclus!... singurul amator fiind soțul, dar, prudent, se abține de această dată

În cele din urmă ajungem la „clasicele” porții individuale și la tentația unor ciorbe (seara?!). Altfel comanda conține: 1 ciorbă de văcuță (23 lei), 1 ciorbă de burtă (23 lei), 1 Foccacia Parmezan (16 lei), un meniu cașcaval pane (39 lei) și o Pizza Gurmandului (38 lei). De băut: 1 limonadă clasică (16.99 lei), un cocktail măr, lime și fructul pasiunii (20.99 lei) și 2 pepsi fără zahăr (10.99 lei bucata).

Mâncarea este servită caldă, cu rapiditate ciorbele, cu oarecare întârziere felul principal. Nu este grozavă, dar acceptabilă. Deși prezentarea atrage privirea, gustul nu mai lasă o impresie foarte bună. În detaliu: ciorba de văcuță a fost bună, cea de burtă cam săracă în carne, apoasă, fără gust; foccacia foarte bună, fierbinte, aromată, în schimb cașcavalul pane a dezamăgit, mult prea crocant, cu strat mare de cereale prăjite, în schimb sortiment de calitate slabă. Despre pizza a venit o apreciere favorabilă pentru blat, subțire și crocant, ingrediente bogate, ușoară critică privind feliile de cârnați tărănești prea uscați și bucățile de ceapă roșie prea mari. Cockteilul bun, limonada nu (adaos de concentrat). Pe ansamblu a fost decent, nu wow...

Cina noastră a fost înveselită de două pisicuțe care se plimbau printre mese, bineînțeles, cerșeau câte o bucățică și o savurau pe la picioarele noastre, fără a fi alungate de personal, ceea ce nu a făcut decât să ne bucure.

Am aruncat o privire și asupra terenului de fotbal (cred!) care era în prelungirea terasei, cu gazonul tuns, dar părând a nu fi fost utilizat demult. În partea stângă, proprietarii amenajaseră un mic spațiu de joacă pentru copii, cu un leagăn, care a fost utilizat pe timpul cinei noastre de către un mic client, dar, ne-am întrebat de ce nu au valorificat mai mult din acel spațiu verde care oferă multe oportunități frumoase de amenajare. Probabil nu le aparține, am gândit noi.

Înainte de plecare am admirat și locul „instagramabil” , ornat în decor cu citrice, amenajat în partea dreaptă a intrarii în hotel. În final, am plătit cu cardul, neuitând nici să răsplătim cu 10% amabilitatea ospătarilor, tot de pe card și ne-am reîntors la cazare, într-o grădină parfumată, plină de flori, spre a ne reîncărca cu energie pentru drumurile ce urmau a doua zi. Ca o concluzie, nu am fost atât de impresionați pentru a reveni, vom face loc descoperirii unor noi locații, dacă suntem sănătoși și ne vor mai purta pașii prin aceste locuri.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de laurand in 30.08.26 18:47:33
Validat / Publicat: 30.08.26 19:21:05
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].

VIZUALIZĂRI: 10 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurand); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Imagine de pe terasa restaurantului
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Hațeg?:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)