EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bistro ArtGrill – un local drăguț în Hațeg
Ne aflăm în Țara Hațegului pentru a revedea monumente istorice importante, locuri pe unde am mai trecut acum aproape 20 de ani. Bucuroși că vestigiile nu au dispărut (unele s-au transformat – voi reveni în alt articol), am privit cu nesaț peisajele de vis din această zonă submontană și montană. Venind dinspre Ținutul Momârlanilor, pătrundem în Țara Hațegului și ajungem până la limita cu Țara Pădurenilor – meleaguri spectaculoase, încărcate de istorie și frumos.
După plimbările în aer liber de la mijlocul zilei suntem nevoiți să ne îndreptăm spre un local în care să putem comanda ceva de mâncare. Efectuasem anterior o scurtă documentare privind piața gastronomică oferită de orașul Hațeg. Urbea hunedoreană pune la dispoziția celor flămânzi câteva restaurante și localuri unde se pot degusta bucate cu iz local, nuanțe naționale sau atingeri internaționale.
Aplicația de navigație ne îndrumă până la adresă, lângă Piața Unirii, pe diagonală cu Primăria Hațeg. Găsim locuri de parcare gratuite pe ambele părți ale străzii (cu sensuri de mers despărțite de un spațiu verde). Bistro ArtGrill este situat la parterul unui bloc, făcând casă bună cu ArtMotel, o pensiune cu 9 camere situată la etaj. Bistroul este compus dintr-un salon interior, nu foarte mare, și o terasă exterioară, amplasată pe trotuar, dar delimitată cu jardiniere în care erau plantate conifere decorative.
Deoarece afară se stârnise un vânt susținut și nori amenințători se apropiau de oraș am intrat în salon unde am fost întâmpinați de o doamnă amabilă care ne-a condus la o masă și ne-a adus meniurile. Am studiat produsele înșirate mărunt pe foi (din cauza dimensiunii literelor textul este cam greu de citit) și după câteva minute în care am avut timp să ne decidem chelnerița a apărut și ne-a preluat comanda. Am apreciat faptul că în meniul localului se găseau și preparate specifice zonei Țării Hațegului: crumpeni fripți, zamă goulash de bonghi, virșli de la sălaș, zamă „acră ca la nuntă” etc. Pentru a se face înțeleși, proprietarii restaurantului ne-au pus la dispoziție pe aceeași foaie de meniu un scurt dicționar de termeni culinari. 😊
După ce am lansat comanda am avut timp să admirăm elementele de decor și tot ceea ce se afla în jurul nostru. Localul are un aspect colorat, parchetul fiind format din lamele multicolore, iar mobilierul de lemn fiind o combinație de albastru cu diverse nuanțe de bej. Aspectul retro este accentuat și de vechi imagini alb-negru (reproduceri bineînțeles) care ilustrează viața târgului de altădată. Masa era acoperită de placemate-uri de hârtie în dreptul fiecărui loc și suport din hârtie pentru tacâmuri, ambele imprimate cu imagini vechi, pahare colorate, decorațiuni în centru și o mică veioză de masă cu touch.
Comanda. Primim după câteva minute lichidele comandate: bere (330 ml/16 lei), caffe frappe (12,5 lei), vanilla frappe (17 lei), limonadă cu căpșuni (250 ml/19 lei) și bere cu zmeură și afine (330 ml/11 lei). Timpul total de așteptare până la sosirea preparatelor a fost de circa 35 de minute, suficient pentru noi de a schimba impresii asupra celor văzute în prima parte a zilei și de a ne răcori cu băuturile reci.
Ce s-a comandat la masa noastră? Ei bine: slană de porc (25 lei), virșli de la sălaș (36 lei/2 porții a câte 2 bucăți), hamsie prăjită (25 lei), pui Clasic (35 lei), pui Kansas (38 lei). Felurile de mâncare au fost aduse toate odată, fierbinți, suficient de mari pentru noi. Ne-a plăcut modul de aranjare: hamsiile au venit într-o tigăiță simpatică, împreună cu mămăligă ușor coaptă și mujdei de usturoi, alături de un șervețel umed pentru degresarea ulterioară a mâinilor; slana era așezată pe un fund de lemn alături de ceapă roșie, câteva bucățele de brânză, o roșie feliată și o țâră de sare (la care s-a adăugat într-o găletușă metalică o porție de cartofi prăjiți – 16 lei); virșli din carne de oaie – o bunătate, au fost aduși într-o strachină cu apă fierbinte, însoțiți de muștar și hrean; pieptul de pui, în ambele variante (cea „americană” avea în plus o felie de brânză cheddar și bacon prăjit), era prezentat pe un platou de piatră, lângă găletușa cu cartofi și inele de ceapă, salata coleslaw și sosul ranch. Acord o notă mare pentru platingul din farfurii, felicitări bucătarului din acest orășel hunedorean pentru prezentarea preparatelor.
În concluzie, am fost foarte mulțumiți de gustul și calitatea preparatelor degustate, de ambianța plăcută din bistrou, de aranjarea în farfurie, de amabilitatea chelneriței. Plata se poate efectua cash sau cu cardul.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 02.08.24 10:45:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@all: Experiența culinară din orașul Hațeg a fost plăcută. Am ales acest local în urma unei documentări anterioare, acțiune care generase o listă scurtă de restaurante locale. Documentarea = cheia succesului!
Bistro ArtGrill e cotat de Tripadvisor pe locul 1 în topul restaurantelor din Hațeg și are nota 4,4 din peste 1900 de impresii pe GoogleMaps.
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
@all: Vă recomand să citiți o interesantă carte de bucate cu rețete din zona Hațegului scrisă în graiul locului - Vorbe și bucate din Țara Hațegului: santamariaorlea.ro/wp-con ... orbe_bucate.pdf.
Iată și câteva cuvinte ale etnologului C. M. din introducerea volumului: Se pierde însă din vedere faptul că în mentalitatea ţărănească hrănirea, când nu avea o încărcătură rituală, nu era o voluptate, ci o necesitate. Hrana nu era un regal al simţurilor, ci o rezolvare frustă şi la îndemână a unei nevoi naturale. Timpul dedicat gătitului cotidian era puţin, căci în ierarhia muncilor din gospodărie pregătirea mesei zilnice se afla în coada listei.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 [Restautant popas turistic Zimbrul] Se putea mai bine — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 [Restautant popas turistic Zimbrul] De evitat!!! — scris în 22.08.21 de ux122091 din DEVA - nu recomandă
- Jul.2019 [Restaurant Pizzerie Yasmin] Restaurant Yasmin, Hațeg — scris în 29.07.19 de coco 06 din BRăILA - nu recomandă
- Oct.2018 [Restaurant motel VIP] Super! — scris în 18.10.18 de Paul-Corneliu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 [Restautant popas turistic Zimbrul] De evitat Popasul Zimbru Hateg — scris în 08.06.18 de Andradadb din CLUJ-NAPOCA
- Sep.2017 [Bistro ArtGrill] Bistro ArtGrill - ArtMotel — scris în 09.11.17 de cristiml din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 [Restaurant Pensiunea Vila Veche] De evitat Vila Veche!!! Nu recomand mancarea la acest resturant!!! — scris în 01.07.17 de U87714 din CONSTANţA