ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Salina Turda — numai mie mi se putea întâmpla

TIPĂREȘTE URM de aici

Am plecat dimineaţa devreme cu autocarul din Bucureşti, am vizitat cetatea Alba Carolina despre care am scris un review în 2014, ghidul ne-a lăsat jumătate de oră să mâncăm la botul calului şi la patru fără cinci intram pe poarta nouă a salinei Turda.

Programul oficial prevedea că se poate intra până la patru aşa că jos pălăria în faţa şoferului! Regulamentul prevedea ieşirea din salină la ora cinci dar poate datorită relaţiilor personale ale ghidului sau faptului că eram un grup de 45 de persoane, ora de părăsire s-a decalat la şapte, cu întâlnire jos la lift la şase jumătate.

O altă surpriză am avut că în timp ce mă aşezasem la coadă cu 10 lei într-o mână şi talonul de pensie în alta, casieriţa ne-a spus:˝Pensionarii intră gratuit˝. Ce să mai întreb că de ce şi pentru ce?, am intrat.

Vă scrisesem la prezentarea generală a Circuitului Vest România că influenţată de ce citisem pe diagonală în câteva din cele 55 reviewuri postate pe AFA, eram gata să nu intru: că sunt 150 de trepte de coborât şi la întoarcere tot atâtea de urcat, că la lift aştepţi jumătate de oră pentru că are capacitatea de numai 7 persoane, că aleile sunt alunecoase şi-ţi poţi rupe picioarele şi colac peste pupăză ori ţi se instalează o stare de claustrofobie, ori obstrucţia bronhiilor, un fel de sufocare (depinde la ce eşti predispus).

Ţinând seama de toate acestea, în cunoştinţă de cauză şi cu bastonul pliant scos din poşetă, am intrat. E adevărat că nu eram singură fiind însoţită de nepoata mea.

Am coborât treptele cu atenţie dar având bastonul ca al treilea punct de sprijin n-am constatat că ar fi alunecoase. Am trecut prin galeria Franz Iosef, sala Crivacului (anul 1881), am văzut instalaţiile de transport mecanic al sării dar şi vagoneţi şi o expoziţie de unelte vechi. La un moment dat pe aleea pe care păşeam s-au ramificat indicatoare spre Scara Bogaţilor, mina Rudolf, mina Terezia, Baza de tratament, ieşire spre Durgău şi lift. Surpriza plăcută a venit de la lift.

Cum se depăşise ora de intrare, la lift era numai grupul nostru. Cei mai sprinteni în dorinţa de a ajunge mai repede jos au coborât 13 etaje pe scări, aşa că eu şi nepoata mea am aşteptat câteva minute şi am intrat în tura a treia. Liftul avea pereţi de sticlă şi spectacolul oferit era fabulos. Corpurile de iluminat din mină erau suspendate la diverse niveluri într-un design extraordinar.

La primul nivel (cel pentru care se coborau 13 etaje) în mina Rudolf deschisă pentru exploatare în 1854 şi devenită acum un reper turistic de marcă erau multe locuri de agrement: teren de tenis, topogame pentru copii, mese de ping-pong (toate contra cost), bănci pentru recreaţie, un minibutic cu suveniruri şi o roată mare care domina sala. Ajunsă aici m-am despărţit de nepoată, ea urmând să coboare pe scări (al doilea lift nu mergea) alte 13 etaje la mina Terezia (1690) unde era un lac pe care se plimbau câteva bărcuţe. Eu aveam de gând să mă urc în roată, să văd tot. M-am dat cu roata 8 minute pentru care am plătit 5 lei. N-a fost cine ştie ce pentru că geamurile erau murdare. M-am mai plimbat prin zonă, am cumpărat un magnet şi la 6.20 m-am întâlnit cu nepoata la lift.

Coada era măricică- toţi membrii grupului şi personalul din salină care-şi încheiase activitatea, pe puţin opt serii a şapte oameni. Nu apucaseră să suie două serii, înaintam cu greu când luminile liftului s-au stins şi acesta s-a oprit. Oamenii au aşteptat în linişte 5-10 minute apoi a început rumoarea.˝Ce s-a întâmplat? Dacă s-a interupt funcţionarea fiind înafara orelor de program? Ce au de gând cu noi? ˝ Încet, încet, unii au luat-o pe scări. Nepoata mea s-a dus la buticul cu amintiri unde vânzătoarea îşi strângea lucrurile şi a anunţat că la lift sunt oameni care nu pot urca 13 etaje. Între timp, încet-încet la locurile de agrement au început să se stingă luminile şi mina să fie cufundată în semiîntuneric. Din senin a apărut un dispecer ˝Staţi liniştiţi că am sunat echipa˝ după care a dispărut în întunericul minei.

Ce s-o mai lungesc? Rămăsesem cinci persoane adică eu cu nepoata, un tătic cu un cărucior şi bebeu în el şi două doamne bătrâne, incontestabil minore faţă de mine. Mă rugam la Dzeu să nu plece doamnele şi cei rămaşi să devenim cantitate neglijabilă. N-ar fi fost prea plăcut să rămânem acolo până dimineaţă dar nu mi-am făcut gânduri negre pentru că ştiam că autocarul nu va pleca până nu ne numără ghidul. Nu ştiu de ce, chiar mi se făcuse frig.

Echipa de mecanici venită probabil din oraş ( că doar erau înafara programului) a dat drumul liftului la şapte şi zece, deci am stat în incertitudine 40 de minute. La gura de sus a liftului ne-a aşteptat numai zâmbete ghidul.

Ca şi concluzie generală: nu corespunde vizunii mele asupra unei saline dar este spectaculoasă, puţin comercială, puţin kitschoasă, aşa cum se cere. Dacă nu era episodul ăsta palpitant vizita în salina Turda ar fi fost una oarecare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 18.09.18 21:21:50
Validat / Publicat: 18.09.18 22:08:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 1961 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Mina Terezia văzută din roată
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[19.09.18 06:52:48]
»

@Michi: Foarte frumos povestita vizita la salina Turda! FELICITĂRI

Am fost si eu acolo și mi-a plăcut foarte mult, mai ales zona cu lacul și acustica de acolo, si sala cu ecourile.

Noi am urcat cu liftul și am coborât pe jos...e amețitor pentru că te învârtiti de multe ori până ajungi jos.

Aveți o legătură energetică cu situațiile limită în care vă aflați: bezna în salina Turda, ursul in spate la câțiva metri... dar îmi place că știți să le gestionati cu calm. Succes în continuare!

Călătorii plăcute!

doinafil
[19.09.18 10:22:36]
»

@Michi: Așa este, mama Michi:

Dacă nu era episodul ăsta palpitant vizita în salina Turda ar fi fost una oarecare.

Nu vei șterge din minte ușor salina Turda!

Cred că ni se întâmplă tuturor să ținem minte situațiile mai critice din viață decât pe cele mai plăcute! („All's well that ends well! ”, cum spune englezul).

Da, așa pare din poze, că este mai comercială decât cea de la Slănic Moldova, spre exemplu!

Ai avut curaj să cobori atât de jos, în salină!

Felicitări, am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[19.09.18 11:53:45]
»

@Michi: Felicitări pentru curajul de a vedea Salina Turda. Reamenajarea salinei a avut în vedere tocmai impactul vizual și atragerea cât mai multor turiști în zona Turdei. Astfel, în 2016 și 2017 s-a depășit cifra de 600.000 de vizitatori.

Salina Turda este promovată și de reviste din străinătate și site-uri web turistice. Cel mai recent o publicație americană a postat 21 de fotografii din cele mai frumoase locuri românești, între care și salina turdeană (cntraveller.com/gallery/b ... aces-in-romania).

Știați că Salina Turda este înfrățită cu mina de sare Wieliczka din Polonia? Parteneriatul vizează schimbul de experiență și promovarea reciprocă a acestor obiective turistice și balneologice.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.18 14:26:15]
»

nu corespunde vizunii mele asupra unei saline... puţin comercială, puţin kitschoasă

Şi eu fac parte din grupul turiştilor care nu au căzut pe spate după vizitarea acestei saline! Deh, chestie de gust...

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.18 16:44:13]
»

@traian. leuca: Iar eu încă nu am văzut-o. Ce pot spune? Pot spune doar că îmi doresc să ajung acolo și să-mi fac propria părere.

Cât despre doamna Michi, o felicit pentru curajul de a pleca singură - sau aproape singură - în astfel de călătorii. Știu cum este să călătorești single și mai știu că uneori nu e tocmai ușor. Dârzenia, hotărârea din care ne aduce de fiecare dată câte un exemplu sunt demne de urmat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[19.09.18 18:10:07]
»

@Michi:

Emotia, pataniile, adrenalina, te fac sa memorezi bine locurile vizitate, locurile unde s-au petrecut.

Dupa ce acestea se risipesc, povestesti de obieci cu placere mai ales ca pana la urma s-a terminat cu bine.

Mie imi place mult Salina de la Turda cu lookul ei futurist. Sau kitchos, respect parerile.

Sarut mama Michi, numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[19.09.18 19:24:50]
»

Și noi am avut parte, anul trecut, de o scurtă pană de curent, care m-a prins urcând scările. Ce să spun, era întuneric ca-n nucă!

Doar că la noi a durat vreo 5 minute că eu am crezut că au indus-o ei, ca efect special.

Este o mină altfel, are chiar din toate de le-ai enumerat tu!

Nu mi-a luat aerul de uimire dar sunt mulțumit c-am văzut -o!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, iulianic, tata123 🔱, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.098671913146973 sec
    ecranul dvs: 1 x 1