Continui periplul meu de la Ocna Sibiului la renumita salină de la Turda.
Cum distanțele mă obsedează, am să vă anunț că între cel două locații sînt cam 150 km, iar traseul care trece atît pe autostradă cît și pe altfel de drumuri este bun,
dar mare atenție în Turda să aveți g. ps. -ul pus pe intrarea din drumul Durgăului, întrucît el aproape sigur vă duce la intrarea Salinelor, ceea ce înseamnă că veți ajunge la intrarea în mina Franz Joseph, care momentan este în renovare.
Drumul către salină, în oraș este puțin cam complicat fără gps, chiar dacă există panouri de direcționare, dar odată ajunși în zona minei veți remarca de la distanță clădirea salinei, însă pînă acolo veți întîlni un club de călărie cu animale deosebite și frumos amenajat.
Parcarea salinei este mare, aceasta este cu plată (5 lei care se plătesc odată cu biletul de intrare în salină).
Biletul de intrare în salină este 30 lei pentru adulți. Se trece printr-un fel de tunel, apoi se coboară multe trepte, ajungînd în galeria orizontală care măsoară aproximativ 750 m lungime.
Pe traseu veți descopri o machetă a unor utilaje vechi care scoteau sarea cu ajutorul cailor, un vagonet de mină și alte obiecte.
Pe la jumatea minei există niște scări care duc mai adînc în inima muntelui de sare. Se poate coborî cu liftul, dar coada este imensă de obicei, sau pe scări, unde se merită cu adevărat efortul. Sînt cam 150 de trepte dispuse pe 12 scări și duc în sala mare din mină. Acolo se află o roată mare care, înghite, cam 8 persoane și care face o rotație completă în aproximativ 8 minute. Prețul unui bilet este de 5 lei.
de asemenea mult mai jos există cîteva bărci cu care se poate naviga la limita inferioară a salinei. Din păcate fiind foarte aglomerat nu am ajuns pînă acolo. Din acest motiv, v-aș sfătui să mergeți devreme acolo pentru a admira totul în liniște.
Atenție: nu vă sfătuiesc să mîncați în parcarea din zona salinei întrucît cred că mîncarea este adusă de pe Marte. Prețurile sînt efectiv exorbitante. Îmi trec prin minte acum 3 mici cu pîine și muștar la, doar, 18 lei, sau un meniu fix la, doar, 30 de lei, prețuri care în alte zone sînt 12, respectiv 13-20 lei maxim.
Din mină se pot achiziționa suveniruri la prețuri oarecum decente, se poate juca tenis de masă, norocoșii probabil pot asculta concerte.
Cam aceasta ar fi, în mare vizita, la salina Turda. O recomand cu căldură.
Călătorie plăcută tuturor!
Trimis de KSV in 20.07.18 21:34:45
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURDA [CJ]
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (KSV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.58785990 N, 23.78742990 E - neconfirmate încă
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Salina Turda, TURDA [CJ]" (deja existentă pe sait)
@KSV: Păcat că nu aţi coborât şi la lac! "Coada" era comună - şi pentu coborârea cu liftul, şi pe scări, trebuie să dirijeze cumva fluxul de vizitatori... Comunicau prin staţie radio cu cei de jos, de la lac. Probabil de aici impresia de aglomeraţie...
Noi am coborât toată salina pe scări (şi la lac)!
La urcarea spre suprafaţă, din sala mare, "băieţii" s-au întors tot pe scări, iar eu şi prietena mea am urcat cu liftul. Am aşteptaaat... Şi ne-au aşteptaaat ai noştri soţi...
Am fost în minivacanţa de 1iunie. Deja picurau stropi de apă sărată din plafon (în apropierea intrării), din cauza fluxului mare de turişti şi a temperaturii ridicate pe care o "purtau" atâtea corpuri! Nu ştiu cum este când afară e caniculă, dacă se păstrează acelaşi aflux de vizitatori...
Merită vizitată! Eu am mai văzut, în 1981, salina de la Slănic Prahova şi mi-ar plăcea să o revăd...
- Nov.2023 O salina pe care o data in viață trebuie vizitată cu siguranță! — scris în 29.11.23 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Salina Turda — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Salina Turda - Poarta spre inima Transilvaniei — scris în 14.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Excursie de o zi în Turda — scris în 08.09.21 de anamaria_2010 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Nu vizitați — scris în 09.09.21 de TudorR din PLOIEşTI - nu recomandă
- Aug.2021 Oribil — scris în 10.08.21 de ux121786 din DROBETA-TURNU SEVERIN
- Jul.2021 Comercialul din Salina Turda — scris în 25.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ