GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu mult înainte să știu ce este mi-a atras atenția acest deal roșiatic de fiecare dată când treceam prin Sebeș-Alba.
După construcția A1 și implicit circulația pe acest drum peisajul s-a putut observa de mai aproape iar curiozitatea a devenit mult mai mare (citind și reviewurile AFA) pentru acest obiectiv turistic primit în dar de la natură Râpa Roșie.
Iar în momentul în care am vizitat Sebeș-Alba în februarie anul curent (impresii aici), neavând timp am făcut promisiunea de a vizita vara, a venit vara, iar promisiunea s-a ținut, mai exact duminica trecută cu ocazia unei vizite în Alba-Iulia.
Accesul către Râpa Roșie se realizează din SebeșAlba (3 km) chiar dacă este atât de aproape de A1, trebuie intrat în oraș. Dinspre Sibiu după Drumul Sibiului (continuare de pe DN1) și un sens giratoriu se va continua drumul pe Bulevardul Lucian Blaga până la intersecția cu strada Călărași care se află în apropierea parcului, vechilor fortificații ale orașului și Centrului Cultural Lucian Blaga. Dinspre Sibiu se va vira la dreapta, dinspre Deva la stânga.
Personal venind dinspre Alba Iulia am folosit o scurtătură intrând în cartiere folosind GPS care m-a băgat în niște șantiere, drumuri în construcție și cu mult ocol am ajuns și eu pe strada Călărași. Deci folosiți varianta descrisă la început. Vom trece peste o linie ferată fără bariere după care ieșim din oraș trecând pe sub A1. Imediat găsim un indicator artizanal Spre Râpa Roșie (spre stânga, înainte este Daia Română). Aceleași indicatore le găsim la fiecare intersecție pe drumul de pământ pe care vom circula.
Deși Primăria Sebeș are intenții clare de a asfalta drumul deocamdată circulăm încet ca să nu facem praf (plus amortizoarele praf) Drumul de pământ se află lângă A1 iar la un moment dat virăm la dreapta spre obiectiv, trecem peste un pod îngust, urcăm până la o poiană și sîntem acolo în fața minicanionului de România cu 800 m lungime.
Panoul de informare pe lângă care am parcat ne povestește următoarele: Râpa Roșie este rezervație naturală complexă geomorfologică, geologică și botanică desemnată pentru a proteja atât formele spectaculoase de relief de eroziune tasare și prăbușire dar și fosilele și speciile de plante și animale.
Pe urmă panoul ne informează despre reguli de vizitare, câteva aici:
Vizitați rezervația numai pe jos și urmați doar potecile amenajate sau marcate (probabil au fost cățiva care au încercat să urce cu motoare sau ATV uri)
Folosiți locurile de popas sau campare fără să le distrugeți, faceți focul doar în vetrele deja existente (nu prea se respectă)
Observați plantele și animalele mai ales speciile protejate și ocrotiți-le (pentru asta trebuie să le cunoaștem, așa mai bine nu ne atingem de nimic)
Păstrați intacte formele fragile de relief (din fericire doar natura o modelează, greu se ajunge până la aceste forme)
Evitați deranjarea animalelor (care animale, am văzut doar niște vaci pe drum)
Lăsați în natură doar urmele pașilor și duceți la tomberon (care chiar există) gunoaiele Dvs. (aici mai este de învățat)
Fiți întotdeauna pregătiți corespunzător când ieșiți în natură și țineți cont de condițiile meteo (aici mult adevăr mai ales că Râpa Roșie nu se vizitează fără bocanci. Pantofii sport simpli alunecă pe acest sol roșiatic. Personal am mers în sandale care având ceva striații n-au alunecat dar să nu faceți ca mine se pot rupe, pantele sînt foarte abrupte)
Luați din natură doar amintiri frumoase și imagini cu aparatul foto sau carnetul de notițe (partea cu aparatul foto am înțeles doar folosirea carnetului de notițe mai puțin)
 
În final scrie că Râpa Roșie este inclusă într-o arie protejată mai extinsă de interes național și european denumită Sit Natura 2000 Podișul Secașelor (plus arie de conservare pentru plante printre care și stejarul pufos, migdalul pitic, rădașca și iriși)
Lăsând mașina în parcarea improvizată am luat-o pe poteca marcată pe care poți face turul de onoare înconjurând tot obiectivul de 10 hectare (25 he toată zona declarată), conform panou 1-1,5 ore, eu am făcut un tur parțial pe urmă am coborât pănă sub aceste forme pe lângă care cu puțină imaginație îi putem vedea pe dinozaurii pitici (conform info panou mai ales că depozitele sedimentare au vârsta de miocen inferioară și oligocenă conform geologi) care au trăit cu milioane de ani în urmă. Înălțimile canionului variază de la 50-125m, cel mai înalt punct fiind 425 m deasupra mării iar cel mai jos (probabil în groapă) 300m.
Apele au săpat cele mai interesante forme posibile, din nou cu puțină imaginație putem descoperi statuile naturii reprezentând figurine animale, umane, sau pur și simplu obiecte cum ar fi o orgă imensă.
Nu prea mă interesează ierburile dar pentru cunoscători o să enumăr căteva preluate: dianthus serotinus, salvia nutans, salvia transilvanica, caricetum humilis, asplenium adiantum, caricetum humilis, etc (noroc că le scriu, nu le-aș putea pronunța)
În afară de obiectiv se văd împrejurimile de sus, în prim plan autostrada A1, orașul Sebeș și carpații Meridionali, să nu uităm că putem pleca pe Transalpina de aici drumul de pe acoperișul României (eu am numit-o așa deoarece este cel mai înalt situat din țară). Vara sînt mulți turiști unii mai bine alții mai prost echipați (mă refer la încălțăminte), mulți străini.
Conform panou informativ există loc de campare dar n-am văzut nici un cort, de și terenul drept este numai bun pentru camping.
Nici vânzători ambulanți nu am văzut dar în anumite ocazii e plin cu aceștia (vezi foto făcut de dana2008 de 1 Mai aici)
În final recomand o vizita (chiar și pentru puțin timp) combinată municipiul Sebeș + Râpa Roșie (nu doresc să includ și Alba-Iulia, acolo este nevoie de o zi întreagă pentru vizită)
 
Rog video, mulțumesc
https://www.youtube.com/watch?v=5_22yz_l92k
Trimis de AZE in 18.08.17 23:27:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SEBEȘ [AB].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.98416100 N, 23.58521500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@AZE: Cum m-ai obișnuit, foarte bine și frumos scris și documentat!
@AZE: Despre Râpa Roșie am aflat în urmă cu mulți ani dintr-un ziar care – periodic, în puține cuvinte – încerca să ne propună destinații turistice mai puțin cunoscute. Mi s-a părut interesant și de atunci, ori de câte ori treceam prin Sebeș căutam cu privirea (prin geamul autocarului) Râpa Roșie.
Am pus și aici, pe AFA, o întrebare despre acest loc puțin cunoscut atunci. Am primit și răspunsuri, dar foarte frumos mi-a vorbit despre acest loc cineva din Mediaș care organizase o excursie cu copiii aici. O fetiță care luase și ea parte, mi-a povestit foarte entuziasmată despre expediția lor instructivă.
Eu nu am ajuns încă, dar am în vedere acest aspect pentru viitor.
Mulțumim pentru detalii!
@iulianic: Multumesc
Merita vazut de aproape chiar si pentru putin timp fara a mai escalada, sau a folosi poteca care inconjoara minicanionul.
Sau trebuie luat mai mult timp eventual o iesire la iarba verde+drumetia respectiva maxim o ora (de si mi se pare mult)
@AZE: Rapa Rosie a fost si ea in planul concediului nostru de anul acesta insa doar la inceput deoarece era clar ca pentru mama iese din schema la a ajunge cat mai aproape de zona, insa in final datorita programului si caldurii infioratoare ne-am multumit sa o admiram doar de la distanta.
Nu se stie insa, poate ca drumurile noastre vor face in asa fel incat sa ajungem si pe acolo.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Multumesc
Se putea merge cu masina pana aproape noi am avut-o si pe mama mea cu noi in varsta de 84 de ani, nici ea nu a vazut Rapa Rosie pana acum si a putut s-o observe cat de cat de langa masina parcata la umbra in timp ce noi urcam pe sus in caldura.
Dar cum zici la urmatorul drum vei ajunge si pe acolo, trebuie facut ocolul prin orasul Sebes (asa cum am descris dar tu stii deja ca ai fost acolo am citit review de astazi)
@AZE: Cu putin noroc am sa mai trag o fuga pana la Sebes si daca timpul ne permite poate mergem pana acolo sa vedem aceasta frumusete mai de aproape.
@AZE: Vizualizarea formațiunii geologice din drumul național sau de pe autostradă stimulează pe călători să ajungă, cândva, până la Râpa Roșie. Asemenea „minuni” ale naturii, de diverse dimensiuni și culori, se mai găsesc pe teritoriul României. Mie mi-au plăcut „piramidele” roșiatice și peisajele din jurul lor.
Se pare că nuanțele Râpei Roșii din apropierea Sebeșului se schimbă în funcție de poziția soarelui ori de condițiile meteo (ploi, nori).
@AZE:
Daca ploua sau dupa ploaie este alunecos? Noroios? Oricum ma echipez cu ghete dar ma intereseaza amanuntul. Inclusiv accesul auto pana pe platoul de jos dupa ploaie ma intereseaza daca ridica probleme speciale.
Am o sansa sa trec prin zona si as face un ocolo daca o fi ptrivit.
Mi-e ciuda ca n-am foat pana acum desi pe autostrada am trecut de atatea ori si am intors capul spre minunatia rosiatica.
Poate acum...
Multumesc anticipat!
Felicitari pentru articol si poze!
Numai de bine! ????
@Dan&Ema: Am fost o singură dată la Râpa Roșie pe o vreme uscată nu îmi dau seama cum este la ploaie sau după.
Atât pot să îți spun că acest sol de la Râpa Roșie alunecă foarte mult și la uscat fără o încâlțăminte adecvată.
Poate mai sînt și alții care au fost la Râpa Roșie pe o vreme ploioasă. De exemplu în pozele de la utilizatoarea dana2008 articolul acesta am menționat în review am observat vreme noaroasă, eventual poate să spună ea cum a fost solul atunci în lun mai (dacă îmi aduc bine aminte).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Râpa Roșie... sau rezervația care se vede din satelit! — scris în 06.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 In sfarsit la Rapa Rosie! — scris în 07.08.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Râpa Roşie - Un 'Must see' al zonei Sebeş - Alba Iulia — scris în 26.02.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Treceti si pe la Râpa Roşie (macar 15 min) cand sunteti pe A1 Sibiu - Deva — scris în 11.08.17 de mariusii din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2017 Rezervația Râpa Roșie din Sebeș, jud. Alba, denumită 'micul Canion al Romaniei' — scris în 11.05.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Templul roșiatic din Podișul Secașelor — scris în 11.07.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Rapa Rosie - micul nostru ''canion'' — scris în 03.09.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ