ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Muntele de sare

TIPĂREȘTE

Muntele se sare de la Ocna de Sus

Pornim dimineata de la TgMures pentru ca pe la pranz, atunci cand soarele e inca deasupra noastra iar lumina e tocmai buna pemtru cateva fotografii, sa fim la Ocna de Sus... E un inceput de Octombrie inca foarte cald, la Praid in piscina e "full". Sunt 28 de garde in aer. A inceput incalzirea globala? Ce bine trebuie sa fie acum la 120 metri sub pamant in salina de la Praid un n-ai mai muklt de 16 grade (loc in care vara sunt cate 3000 de turisti si pacienti, de doua ori mai mult decat satul de deasupra, care numara de-abia 1500 de suflete)... Odata, demut, cu zeci de ani in urma din aceasta salina tasnea un izvor fierbinte la 42-49 gr C, care acum s-a colmatat. Langa piscina pe linga care trecem ca TGV-ul pe langa o carutza trasa de boi, era o baza de tratament infloritoare. Acum n-a mai ramas decat piscina care functioneaza doar cand e cald si mai ales in week end...

Ajungem la Ocna de Sus, unde masivul bolovan de sare subteran de la Praid, asemenea unui aisberg sau meteorit ce-odata si-o data ne va transforma in praf si pulbere, pe care oamenii de stiinta o denumesc "materie anorganica", bloc masiv, de forma trapezoidala, cu "adancimea" de 3 km si latimea la baza de aproape 4 km, strapunge in cateva locuri scoartza terestra formand mici munticei de sare. Spre unul din ei ne indreptam noi acum. Iar treaba cu meteoritul ce va pune capat acestei lumi, sa nu va sperie... moartea e decat o transformare a organicului in anorganic, doar ca Omul, fiinta eminamente subiectiva, o percepe ca pe ceva tragic, catastrofal si ireversibil. Dupa cateva milioane de ani... timp pe care noi nu-l percepem decat cat trecerea unei clipe, vom renaste din aceleasi farame de materie pe care meteoritul mai sus numit, le va produce.

Ajungem deci in valea Sarii, unde vreo doua carute pline cu tigani si cu sare proaspat sfaramata si adusa tocmai de la baza muntelui de sare, o tulesc repede cand ma vad ca inaintez spre ei cu aparatul de fotografiat. Valea Sarii de la Ocna de Sus e rezervatie naturala, dar o colonie de hoti de sare o distrug sistematic, revanzand sarea la "sosea" cu 20 de bani kilogramul, nu cu 35 de bani cu cat se vinde la magazinul de desfacere al Salinei Praid. Sare avem insa in tara foarte multa, doar acest munte subteran de la Praid poate hrani intrega populatie a Europei timp de 500 de ani. In Romania, fiecarui roman ii revin cam 5 tone de sare pe cap de locuitor. Reusesc sa realizez o fotografie "in flagrant" pe care o trimit la primaria Praid... dare se pare ca a fost degeaba.

Coboram anevoie, admiram, "muntele de sare"inalt de 80 de metri dar si alte blocuri de sare ce strabat acoperisul salinei Praid. Si vcand te gandesti ca aceste sunt doar varfurile unui aisberg salin care coboara in adancuri pana la 3000 de metri. Traversam usor muntele si ajungem intr-o alta vale prin care curge un parau sarat si observam, in premiera nationala, sau mondiala, sau daca va place SF-ul, galactica, formarea unui nou lac sarat, Revenim pe carari albe de sare, nimic altceva decat alte izoare sarate, secate temporar din cauza secetei din acest an. Urcam pe o costisa si admiram culorile toamnei... rosu-galbe-maro. Hei, voi impresionistilor din intrega lumea, veniti aici in Transilvania sa pictati culorile toameni de la Ocna de Sus!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.07.10 07:16:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: in aproape inteaga tara
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3727 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1600 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru
[01.07.10 10:01:43]
»

O prezentare uşor filozofică , uşor sentimentală , dar fără îndoială foarte sufletistă a muntelui de sare de la Praid. Mi-a plăcut cum ai povestit , motiv pentru care te-am răsplătit cu cele 400 pma.

Doar două observaţii aş avea , care sper să nu te supere, pentru că nu-s făcute cu spirit de cârcotaş , ci doar din vocaţia perfecţionării :

1.Review-ul ar fi trebuit corectat după încărcare, sub aspectul omiterii sau inversării de litere. Realizez că sunt doar greşeli inerente redactării pe tastatură(şi mie mi se întâmplă destul de des), dar există posibilitatea reeditării, dacă după ce ai încărcat review-ul îl reciteşti , identifici micile scăpări şi le corectezi prin Edit.

2. Fotografiile sunt foarte frumoase, dar în review nu ai vorbit nimic despre locurile în care pot fi localizaţi troliţii, atelierul şi muzeul . Nici textul de prezentare a pozelor nu e mai explicit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
krondia*
[01.07.10 15:32:49]
»

La Praid am fost dar de Muntele de sare de la Ocna de Sus nu am stiut. Lacul Bezid cred ca are o poveste similara cu lacul Cincis din Hunedoara unde satul a fost stramutat pentru a se construi lacul de acumulare. Imi puteti spune despre ce muzeu este vorba in fotografii?

dorgoAUTOR REVIEW
[01.07.10 20:38:10]
»

pt mariana.olaru si krondia

trolitii se afla in curtea "muzeului palariilor de paie" , care se afla in satul Criseni de langa satul Bezid, adica mai bine zis, daca pleci cu masina de la Sovata la tgMures, in Singeorgiu de Padure se face o sosea la stanga care te scoate repede la lacul Bezid.La coada lacului se face un drum de tzara, de - aprox. 2 km care te poarta in satul Criseni.

Deci in fotografii este vorba de "Muzeul palariilor de paie", unic in tara, destul de ascuns, dar fascinant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmasterX
[08.08.15 16:57:23]
»

Mutat în rubrica "Rezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare [Praid], SOVATA - PRAID" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
domidoc, dorgo, krondia*, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.78687191009521 sec
    ecranul dvs: 1 x 1