ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spectaculosul Canion de sare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sejurul meu la Praid a durat trei zile. Cum eram singur și în salină nu rezistam mai mult de două ore acolo, trebuia musai să găsesc alte activități prin zonă, ca să-mi consume timpul. Așadar am fost o zi la Sovata la Lacul Ursu. În altă zi am vrut să văd ce atracții sunt în Praid. În afară de binecunoscuta salină mai era un mic muzeu al fluturilor, care de data asta nu m-a tentat, dar și ștrandul cu apă sărată din localitate. Doar că acesta se deschidea abia de la 1 iulie, după plecarea mea din zonă, așa că nici aici nu am putut ajunge.

Am ales să vizitez un traseu mai puțin cunoscut și mult mai puțin vizitat și anume canionul de sare. Muntele de sare a fost separat din două motive, primul activitatea umană și al doilea pârâul Corund. Acestea la un loc, au format un adevărat defileu prin muntele de sare. Pe vremuri aici se făcea exploatarea la suprafața a sării. Canionul de sare mai este denumit și Rezervația Naturală Dealul Sării!

Am ajuns în jurul orei 11 la intrarea în acest defileu. Drumul pornește chiar din zona salinei și sunt indicatoare ca să ajungi la locul faptei. De la salină nu cred că am făcut mai mult de două minute, cu mașina. Am parcat-o pe un câmp viran și chiar am fost mirat, că nu a venit nimeni să-mi ceară vreo taxă de parcare, cum este practica prin zonă.

La intrarea pe traseu era însă o gheretă, unde mi s-a cerut o taxă de acces de 10 lei. Chiar nu mi-a părut rău de această taxă văzând cum este îngrijit și organizat traseul. Cel de la ghișeu a vrut să-mi dea un pliant, dar i-am spus că nu este nevoie, nu mă rătăcesc.

După ce se trece de urmele exploatării muntelui de sare de la suprafață, se intră într-o pădurice. Pe jos, pe cărare este ori pietriș ori podețe de lemn. Din loc în loc este câte o băncuță pentru relaxare. Fiind singur pe acolo și fiind într-o zonă unde urșii sunt la ei acasă, nu mi-am permis să stau să mă relaxez, ci din contra eram cu urechile ciulite. După vreo 5-6 minute de mers prin pădure am intrat în defileul de sare.

Canionul de sare se întinde pe vreo trei kilometri și are o formă elipsoidală, cu diametru variabil între 1,2 și 1,4 kilometri... Ocupă în total vreo 80 de hectare și este o arie protejată. Cert este că este una dintre cele mai interesante, cel mai bine conservate și spectaculoase zone din domeniul salin, de la noi din țară. Pentru mine personal a fost o premieră să văd așa ceva și mi-a plăcut foarte tare.

Cum spuneam există un traseu amenajat foarte frumos cu podețe ori parapeți de protecție, cu puncte de informare turistică, cu panouri explicative, dar și cu zone de odihnă.

Eu cu nu mi-am luat harta zonei, de la punctul de informare turistică, așa că am mers după capul meu. Mi-a plăcut atât de mult acest traseu, că l-am parcurs de capul meu, întâi așa cum mi-a venit mie, apoi cum era în harta explicativă a zonei. Traseul este ușor și cu atenție poate fi parcurs de toată lumea. Cu atenție spun că uneori alunecă, uneori poți da de zone sărate care ți se strivesc pur și simplu sub picioare ori poți da chiar de nămol.

Aici am admirat doline de sare, pereți verticali de sare, chei de sare, v-ați prins aici totul este legat de sare. Pe panourile explicative, o să vedeți în poze sunt explicate toate formele geografice întâlnite, dar și proprietățile benefice ale sării sau utilitatea acesteia. Totul mi s-a părut foarte bine pus la punct și foarte interesant!

Am petrecut mai bine de două ore în zonă, asta cu toate că începuse o ploaie măruntă și totul devenea mai alunecos. Dar când ceva te fascinează, nu te mai încurci și nu te mai împiedici de aceste mici amănunte.

Foarte interesant este pârâul Corund, care este ori cu apă dulce ori cu apă sărată. Explicația este că el intră în Canionul de Sare cu apă dulce și și-a format pe fund un strat de argilă care-l protejează de sare și astfel nu devine sărat. Ei bine tocmai acum este partea mai interesantă. În momentul când plouă zdravăn, de pe versanții muntelui de sare se scurge apă sărată!!! Astfel pârâul Corund se transformă din unul cu apă dulce, în unul cu apă sărată. În aceste condițiuni peștii de apă dulce sunt amețiți tare și mulți nici nu supraviețuiesc. Este momentul când apar sătenii dornici de o pradă facilă, care vin și culeg pur și simplu peștii din apă.

Important este că după ce apele pârâului Corund devin nesărate, acesta este iar repopulat cu pește de săteni, de autorități, chiar nu știu. Probabil ultima variantă este cea corectă.

Mi s-a părut această incursiune la canionul de sare, foarte interesantă și spectaculoasă și dacă mai ajung prin zonă, sigur voi mai face acest mini traseu. Evident acest lucru vă recomand și vouă, dacă ajungeți prin Praid. Două ore și jumătate am parcurs acest traseu și pe toată această perioadă nu am mai văzut picior de om, dar nici de urs, lucru care m-a bucurat tare!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

este o locație spectaculoasă ce merită cu prisosință descoperită.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

O recomand tuturor iubitorilor de natură, mai ales că este un traseu accesibil tuturor.


[fb]
---
Trimis de robert in 24.11.22 09:57:06
Validat / Publicat: 24.11.22 12:31:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 351 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 canionul de sare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[24.11.22 10:12:19]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=bpNbiDwflqI

mersi frumos!

webmasterX
[24.11.22 12:30:27]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[24.11.22 12:41:29]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robertPHONEAUTOR REVIEW
[24.11.22 12:43:11]
»

@webmaster: mersi frumos!

liviu49
[24.11.22 13:28:05]
»

Taci ca i-am luat-o lui @mishu si la vot si la ecou!

Pentru asa ceva, dupa ce termin de scris ecoul, cobor in bucatarie si beau o bere.

Anul trecut cand am fost si la Praid, dupa vizita de dimineata la salina, am plecat la Tg. Mures sa vizitam Gradina Zoo, apoi la intoarcere am oprit in Sovata (nu ca sa-l vad pe tata) si am facut un tur de lacuri, in jurul lacului Ursu. Am mers dupa aceea sa vizitam Muntele si Canionul de sare. Cum era destul de tarziu grupul s-a impartit in alte doua minigrupuri. Un grup a ramas (cu o masina) sa viziteze muntele si canionul, iar alt grup, cel cu bucataresele s-au intors la pensiune. Cum in prima masina, cea cu vizitatorii erau deja 6 persoane, eu m-am retras cu bucataresele.

Dar, la intoarcerea vizitatorilor (se inserase deja) acestia mi-au povestit cu lux de amanunte cat de frumos a fost, cat de mult mi-ar fi placut si mie, etc. Si ca sa ii cred mi-au aratat si pozele facute special pentru mine.

Si uite asa, cu ce mi-au povestit ei, cu ce ai prezentat in articol as putea sa ma laud ca Am Fost Acolo.

Numai bine si calatorii placute!

robertAUTOR REVIEW
[24.11.22 13:44:31]
»

@liviu49:

Taci ca i-am luat-o lui @mishu si la vot si la ecou!

Pentru asa ceva, dupa ce termin de scris ecoul, cobor in bucatarie si beau o bere.

-hai că ai fost tare, m-ai făcut să zâmbesc. Pentru asta cobor în beci și beau un vin!

Mă bucur că ai fost acolo doar virtual și confirmi cele spuse de mine! Data viitoare sunt convins că nu-l ratezi!

Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu! Toate bune vă doresc!

mishu
[24.11.22 19:21:00]
»

@liviu49:

Taci ca i-am luat-o lui @mishu si la vot si la ecou! Pentru asa ceva, dupa ce termin de scris ecoul, cobor in bucatarie si beau o bere.

nu e corect, eu am vazut articolul prima , doar ca programul de lucru nu-mi permitea astfel de "arogante", si ce m-am ofticat cand am vazut ca a scris @robert ceva. Nu am putut decat sa mut mailul intr-un folder special (am un folder numit "Articole AFA") asteptand momentul cand o sa il pot citi (la fel si pe celelalte salvate).

Deh, unii isi pot permite in miezul zilei sa si coboare sa isi ia o bere, eu nici asta, ca asta mi-ar mai tebui, sau poate ca atunci ar fi bine, cu engleza ma descurc bine, dar cred ca mi s-ar dezlega limba si la franceza si ar fi benefic .

Ce pot spune, ma bucur ca citim articole care ne plac.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.11.22 19:28:32]
»

@robert:

Fiind singur pe acolo și fiind într-o zonă unde urșii sunt la ei acasă, nu mi-am permis să stau să mă relaxez, ci din contra eram cu urechile ciulite.

Tare-mi plac și mie plimbările tihnite, pe drumuri de munte sau pe cărări mai puțin umblate! Recent, când am fost la Predeal, mi-am dorit să fac pietonal drumul din centrul stațiunii până la Cabana Trei Brazi, dar cum eram singură și cum și pe acolo urșii sunt la ei acasă... m-am abținut. Și recepționerele de la hotel m-au sfătuit în același sens.

Mă bucur că tu ai reușit să-ți duci plimbarea până la capăt, în acel loc cu totul deosebit și nu te-ai întâlnit cu Moș Martin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[24.11.22 19:32:21]
»

@robert:

hai că ai fost tare, m-ai făcut să zâmbesc. Pentru asta cobor în beci și beau un vin!

si tu Brutus? Nu pot sa iti spun varianta romaneasca, ti-o spun cand ne vedem.

Asa cum spuneam mai sus, am vazut articolul tau la cateva minute dupa ce aparuse, insa eram intr-un training de 4.5 ore si interactiv, asa ca eram blocata si cum nu fac parte din categoria care doar sa voteze articolul (sa dea bifa care conteaza ignorand pozele), mi-am asumat acest risc, insa acum nu ai scapat de mine.

Avand in vedere povestile tale despre aceasta zona, acum ca ai povestit, si acest loc, cred ca mi se face pofta tot mai mult sa ajung pe acolo. Foarte frumoasa drumetie ai facut, mi-a placut cum este ingrijit si locu, insa as fi avut si eu aceeasi teama de urs.

Tu spui ca nu ai intalnit lume, sa dam vina pe perioada in care ai mers acolo? sau pe faptul ca locul nu este prea cunoscut? sau pe comoditatea oamenilor?

Nu stiu, insa este un loc unde merita sa ajungi. Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[24.11.22 20:06:46]
»

@mishu: " Deh, unii isi pot permite in miezul zilei sa si coboare sa isi ia o bere ".

Daca imi dai voie sa-mi permit sa te combat am sa-ti spun ca biroul meu nu e in cine stie ce cladire de birouri. Biroul meu, de mai bine de doi ani, este in dormitorul personal, care se afla la etajul casei in care locuiesc de 45 de ani (impliniti duminica 13.11), iar bucataria unde era berea mea se afla la parter. De baut am baut berea nu imediat, ci spre sfarsitul pauzei de masa in care ma aflam cand am citit articolul si am scris ecoul. Printre picaturi mai reusesc sa citesc si pe AFA, dar baza e dupa terminarea programului. Dar ma bucur, asa cum spuneai si tu, ca putem citi ce ne place.

Numai bine si calatorii placute!

mishu
[24.11.22 20:15:00]
»

@liviu49:

Daca imi dai voie sa-mi permit sa te combat am sa-ti spun ca biroul meu nu e in cine stie ce cladire de birouri.

si biroul meu e acasa spre norocul meu, insa in perioada 11:00 - 15:30 chiar nu mi-am putut permite decat o scurta pauza, asa incat oftam gandidu-ma la articol.

Insa in final conteaza doar sa ne bucuram de calatoriile pe care le facem si din confortul casei noastre. Sa ne auzim de bine si

... etajul casei in care locuiesc de 45 de ani (impliniti duminica 13.11)

la cat mai multi ani petrecuti acolo cu sanatate si bucurii alaturi de cei dragi.

robertAUTOR REVIEW
[24.11.22 20:15:24]
»

@iulianic:

Tare-mi plac și mie plimbările tihnite, pe drumuri de munte sau pe cărări mai puțin umblate! Recent, când am fost la Predeal, mi-am dorit să fac pietonal drumul din centrul stațiunii până la Cabana Trei Brazi, dar cum eram singură și cum și pe acolo urșii sunt la ei acasă... m-am abținut. Și recepționerele de la hotel m-au sfătuit în același sens.

- ce tare! Chiar anul trecut pe vremea asta am făcut această drumeție și am prins o vreme superbă! Vezi aici articolul:https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=106206&d=re-descopera-predealul--predeal

Am scăpat și de data asta de moș Martin!!! Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robertAUTOR REVIEW
[24.11.22 20:21:37]
»

@mishu:

Tu spui ca nu ai intalnit lume, sa dam vina pe perioada in care ai mers acolo? sau pe faptul ca locul nu este prea cunoscut? sau pe comoditatea oamenilor?

- din punctul meu de vedere este vorba doar despre comoditatea oamenilor. dacă la salină coboară zilnic mii de oameni, la ștrand bănuiesc la fel este clar că nu poate fi vorba de altceva. Dar fiecare cu optiunile lui.

Merită zona! Este frumoasă, ai ce face, se mănâncă bine bonus poți avea ceva senzații tari cu moș Martin! ; -)

Și eu, și eu! Brutus să fie! Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

Rodel
[26.11.22 21:39:02]
»

Canionul de sare! Ce interesant, n-am știut până acum că avem așa ceva. Dar nici nu am fost în zonă, spre regretul meu.

Felicitări pentru impresii și poze!

robertAUTOR REVIEW
[27.11.22 10:11:30]
»

@Rodel: mulțumesc frumos pentru vizita și comentariu! Recomand zona este foarte ofertantă din punct de vedere turistic.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, mishu, robert, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11401009559631 sec
    ecranul dvs: 1 x 1