ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
3 AD. + nu COPII
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Unde ne balacim la vara?

TIPĂREȘTE

Unde ne balacim la vara?

Pai, simplu, unde ne-am balacit si vara trecuta si daca e posibil, cat mai aproape de casa! Azi e dumunica, insa e rece, ploua, e inorat, orasul e pustiu, vremea-i numa' buna de o betie sau de scris o poezie. Sau un review.

O poveste cu noroi

In toamna anului trecut, era cald. Canicula. adeseori temperatura aerului trecea de 30 de grade C. Wow! Unde sa te racoresti, daca nu la bai! Si mai ales in cele cateva statiuni cu apa sarata si namol din Sovata, Sangeorgiu Mures, Ideciu de Jos, sau "Canionul sarii" de la Praid. Si-apoi, o balaceala in apa sarata si in namol nu strica nimanui, traim doar in tara reumaticilor.

Variatiile sezoniere (vara e canicula, iarna e ger) si diurne (adeseori seara si dimineata e rece iar la pranz e cald), ne agreseaza articulatiile. De aceea ne dor genunchii, soldurile, spatele, ceafa sau ne doare-n cot. Dar natura tarii noastre e generoasa in remedii vindecatoare si gaseste solutii la orice problema.

Perimesc un telefon

De la o familie din Cluj. "Ce zici, nu facem azi o plimbare pe la Sovata si Praid? " "Ba da, le respund eu, va astept! "

Prima oprire e la Praid in Canionul sarii (intrarea e 4 lei). Canionul se afla la 1,7 Km de salina Praid, iar, mai spre capatul canionului, sunt amenajate cateva bazine cu apa sarata si namol. Exista si-un vestiar, iar apa Nirajului e aproape si dulce, poti sa te speli dupa ce te-ai uns cu namol sau te-ai acoperit cu-o crusta de sare. Baile sarate estivale din Praid, erau in renovare iar "Wellness Center Praid" era inchis. Asadar, prea multe optiuni, nu aveam in acea zi.

Canionul sarat e fascinant, l-am mai descris si cu alta ocazie, dar acum baia sarata era pe primul plan. In bazinele cu apa sarata din Canionul sarat, apa nu e adanca si namol e din belsug. Te balacesti apoi te ungi cu namol si astepti in soare pana cand namolul negru isi schimba culoarea (devine gri). Repeti figura asta de 3-4 ori. Apoi, ti se face foame. Pleci, servesti ceva in Praid, Corund sau Sovata dar esti doar pe jumatate multumit. In apa din bazinasele din canion, nu poti inota. Sunt mici.

Plecam la Sovata

Aici, e alta viata, sunt 5 lacuri sarate si 2 cu apa dulce. Noi alegem Lacul Mierlei, e mai putin aglomerat, (20-25 persoane) e situat in plina padure, ai ceva de urcat pana la el, dar, macar, poti inota in voie. Are si namol pe fund, cam la 1,5 m, poti sa-l scoti dar nu e prea usor. Imi fac totusi o provizie serioasa. Lume nu e multa, mai toti turistii sunt in marele Lac Ursu sau la in Lacul Negru, care sunt mai bine amenajate. De la Lacul Ursu, pana la lacul Mierlei, drumul e frumos, prin padure, nu faci mai mult de 15-20 minute.

Incep sa inot. In lacul Mierlei intra si doua simpatice tinere. Le intreb daca nu vor si ele namol. "Nu doriti niste namol, e destul! ". Ele nu inteleg ce le zic. Atunci o iau pe limbi straine. "Do you want, some mud. it' s for free"... "O, no, thanks we are just sweeming! ". Curios din fire, le intreb si din ce tara sunt! "We are from Sovata". Ne-am distrat de minune! Am inceput cu totii sa vorbim ungureste. Apoi ne-am despartit. La despartire, una dintre ele mi-a adresat chiar si-un zambet. In romaneste!

Daca ajungeti la lacul Mierlei, sa va invat cum se recolteaza namolul de pe fundul lacului (1,5-2 m). (N-aveti nevoie de doctorat in balneologie pentru asa ceva). Inotati pana la marginea lacului din dreapta, unde apa e mai mica si bagati-va piciorul in namol. Va intra pana la genunchi. Ridicati namolul cu dosul piciorului, si ridicati namol, cat incape. Luati-l apoi cu mana si introduceti-l intr-o casoleta de plastic. Astfel puteti umple 2-3 casolete si sa mai dati si la altii.

Aici, la lacul Mierlei, primaria a amenajat niste scari de lemn si bancute unde poti servi ceva de-ale gurii, aduse de-acasa. Intrarea in lac e gratis. Lipseste insa apa dulce. Nu departe de Lacul Mierlei e-un drum ce urca spre Turnul Belvedere, (3-400 m), de unde ai o panaorama asupra intregii statiuni si mai ales asupra cartierului Sacadat, unde gasesti, ca si-n statiune, mai multe spatii de cazare.

Ce va fi la vara?

Nu stiu ce sa zic, dar avand in vedere pandemia si dorinta de a ne face concediile in tara, prevad ca cele doua locuri de imbaiere amintite plus celelalte lacuri sarate (Ursu si Negru), vor fi asaltate de turisti.

Mai ales in plin sezon si (si) mai ales in week-end, cand tot Tg. Muresul si Reghinul e la Sovata (turistii vin dimineata si pleaca seara). In afara sezonului, spre toamna, e posibil ca statiunea Sovata sa nu mai fie atat de aglomerata.

Concediu placut! ????


[fb]
---
Trimis de dorgo in 16.05.21 11:17:55
Validat / Publicat: 16.05.21 12:11:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Bazinele cu apa sarata si namol sunt pe malul celalalt (se distinge vestiarul)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[16.05.21 12:25:15]
»

@dorgo: Cred că-ți voi călca pe urme în vara asta - după ce, anul trecut, am zis pas băilor, articulațiie noastre se resimt.

Mersi de informații.

liviu49
[16.05.21 12:49:01]
»

Multumesc pentru articole (cel de azi si cel de ieri, cu gaura) Mi-ai dat niste idei pentru sfarsitul lunii iunie, cand voi fi zona. Voi avea de ales intre cheile Bicazului, Durau si ce ai prezentat in cele doua articole.

De muntele si canionul sarii mai auzisem, dar de gaura de la Corund inca nu. Asa ca daca va fi sa fie, o sa iau o piatra in gura si la gaura adunarea!

Numai bine si calatorii placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Muntele și Canionul de Sare:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081840038299561 sec
    ecranul dvs: 1 x 1