GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rezervaţia de Zimbri Haţeg – te miri că nu-i vizitată de (aproape) nimeni?
Trebuie să-mi încep scrierea cu o confesiune. AmFostAcolo, în copilărie, eram încă marcat de impunătorii zimbri şi mi-am dorit foarte mult să mai merg acolo.
Astfel, în sfârşit de decembrie şi de an 2012, mergând de la Haţeg spre Simeria (şi implicit Deva), am decis să intru şi la rezervaţie şi de-ar fi să stau 5 minute. Am setat în GPS-ul de pe telefon drept punct de interes „Rezervatia de Zimbri Haţeg” (aşa-i cunoscută locaţia pe harta Romania 8.3TM 2012.07 120809 cu care-i echipat IGO-ul meu, de pe telefonul cu Android) şi după vreo 3 km. pe E79, din Haţeg, am virat stânga pe drumul spre rezervaţie. Drum care, este unul practicabil, asfaltat, cu o bandă şi alveole pentru depăşiri, treceri ale autovehiculelor de pe ambele sensuri, până la intrarea în Rezervaţie, de unde este interzis să continui drumul cu maşina. Din acel loc, GPS-ul îmi mai arăta 950 m. până la ţarcul zimbrilor.
Ei, dar de aici, până la ţarcul zimbrilor, am întâlnit cea mai mare porcărie românească, o invitaţie la a nu vizita rezervaţia. Tot drumul este desfundat, un drum forestier, unde ai şanse să rămâi înglodat în noroi, dacă prinzi o vreme ploioasă. Pe cine şi cu ce deranjează, dacă ai continua drumul până lângă ţarc, că ş-aşa zimbrii în obişnuiţi cu tractorul din dotarea rezervaţiei, nu cred că o limuzină i-ar fi deranjat mai mult.
Oricum, cine ajunge pe o astfel de vreme, mai bine face drumul prin pădure, unde covorul de frunze uscate asigură un mers cât de cât normal (asta am descoperit noi la întoarcere).
După intrare, am mers la cabană (oarecum în drum spre ţarc), unde am plătit intrarea (6 RON/adult) şi am primit chitanţă :)
Am continuat, înotând prin noroaie, noi şi alte 2-3 grupuri de rătăciţi prin rezervaţie, până am întâlnit ţarcul şi am dat cu ochii de panoul informativ, din care aflăm că:
Rezervaţia Haţeg-Slivuţ, este primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european şi-a făcut reapariţia. Acest fapt s-a întâmplat acum 46 de ani, la 12 noiembrie 1958, când o pereche de zimbrii a fost adusă din Polonia. În 1963 au mai fost aduse alte 2 exemplare de zimbrii tot din Polonia, astfel că s-a ajuns în 1966 prin înmulţire, la un efectiv de 8 exemplare…. La ora actuală există un număr de 6 exemplare: 3 femele, un mascul şi 2 viţei. Notă: Eu am văzut vreo 8, s-or mai fi născut între timp. În prezent, zimbrul european, se găseşte doar în captivitate şi anume în 3 rezervaţii aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva (Vânători-Neamţ, Haţeg-Slivuţ şi Neagra-Bucşani) ….
Mai apoi, am dat, în partea de jos a ţarcului peste locul unde le sunt asigurate furajele cerealiere acestora, într-un jgheab/vălău din lemn, în care chiar era la acea oră făină de porumb. Această zonă este acoperită, oferind o zonă de protecţie zimbrilor şi astfel, făina este ferită de umiditate.
Pe partea laterală-dreapta a ţarcului, am ajuns în zona de furajare, unde într-o zonă acoperită şi podită cu scândură, este amplasat o iesle, plină cu fân, din care zimbrii se servesc după…voia inimii, or a celor 4 camere stomacale, pe care le au (după cum am citit tot pe panoul amintit mai sus) :))
Ei bine, zimbrii arătau sănătoşi, bine întreţinuţi/hrăniţi, dar…şi ei, ca şi noi…erau înglodaţi în noroi, bine măcar că zona de furajare era podită :))
Ce să spun, m-am simţit extraordinar de bine lângă coloşii aştia de până-ntr-o tonă (vorba panoului cu pricina), dar să nu vă aşteptaţi ca zimbrii să se poarte precum animalele de companie, ei au rămas insensibili la prezanţa noastră, a celor ce-i admiram de-a dreptul.
Numa' io', am reuşit, (prea) curios fiind, la plecare, când am trecut din nou pe lângă jgheabul cu făină, să-l supăr pe zimbrul ce mânca acolo şi acesta s-a năpustit cu coarnele-n gardul de plasă de sârmă, cât să trag o sperietură, care să-mi aducă-n veci aminte de zimbrii de la Haţeg :)
Mai multe date despre zimbrii, o să puteţi citi în fotografia panoului informativ, pe care am s-o postez. Nu vreau ca această…scriere…să se transforme într-o copiere a datelor de pe net, ci vreau să-i dau…tuşa mea…personală :)
Şi-n final, o chestie interesantă, din genul ştiaţi că…: toţi zimbrii din România au nume de genul Romo, Rozi, Romina, Roxana, Romaniţa, Romeo, Rozina, Roşu, etc…
Plusuri: Posibilitatea de a vedea cel mai mare/greu mamifer european, cu ochii tăi, în condiţiile în care, grădinile zoo nu au astfel de animale, zimbrii sănătoşi/bine hrăniţi, posibilitatea de a ajunge uşor la intrarea-n rezervaţie, preţul mic, faptul că se dă chitanţă…
Minusuri: Drumul în rezervaţie, până la ţarcul zimbrilor, pe alocuri impracticabil pe vreme ploioasă şi lipsa unui chioşc, magazin, etc., de unde să-ţi poţi cumpăra o apă plată, o poză cu zimbrii, ori alte materiale promoţionale cu aceştia.
Concluzie: AmFostAcolo, probabil că am să mai merg, dar vouă v-o recomand, mai ales pentru a arăta picilor din familiile voastre aceste animale pe cale de dispariţie. A, pe o vreme mai bună :)
Trimis de creivean in 19.03.13 20:30:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
38 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63871200 N, 22.97299600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
38 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog un webmaster să ataşeze la review următorul clip: http://www.youtube.com/watch?v=1sUM0tX2lcM
Mulţumesc!
---------------------------------------------
Rezolvat.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Am trecut prin Hateg acum 2 ani si am ratat acest obiectiv. Eram in tranzit si din cauza timpului nu am gasit rezervatia.
”Numa' io', am reuşit [... ] să-l supăr pe zimbrul ce mânca acolo [... ] cât să trag o sperietură
Nooo, nu te cred! Tu, speriat?!?! )
Io´ am fost mușcat/ciupit/împuns/bușit/tăvălit, mai rău, sau mai... soft, în tinereți de: țânțari, albine, viespi, găini, gâște, curci, pisici, câini, oi/berbeci, capre, vaci, chiar și de-un cal... Însă cea mai tare sperietură am tras-o la zoo în Budapesta, când, deranjând un leneș care se agățase de resortul ușii pe care doream să ies, m-a mârâit de l-am și visat...
Cristi, când vezi o tonă că te fixează cu privirea şi ia gardu-n coarne...
@traian. leuca
Pe viitor, nu rataţi, merită o dată-n viaţă!
"La început, stema Moldovei reprezenta capul de bour, pentru ca acest animal era prezent în acele locuri. Cu timpul, acest animal a disparut, treptat-treptat, pe stema a aparut capul de zimbru, animal ce a rezistat mai mult în salbaticia muntilor. Aceasta modificare a stemei Moldovei a avut loc cam în vremea lui stefan cel Mare.
Zimbrul s-a sfârsit din padurile muntilor nostri în secolul al XIX-lea. Ca dovada, a fost gasit un bucium din corn de zimbru pe care era gravat anul 1808."
Aceste lucruri mi-au starnit curiozitatea, de mic copil dorindu-mi sa vad zimbrii. I-am vazut acum doi ani la Vama Buzaului.
Nu pot uita albumele filatelice ale fratelui meu, nu ma mai saturam tot uitandu-ma la ele si ma tot certa ca nu umblu cu penseta si i le filez!
Și eu ,,am fost acolo", dar spre deosebire de tine am avut parte de vreme frumoasă, cînd se cosea fînul și era o bogăție de miresme și culori peste tot, că acel colț mi s-a părut rupt din rai. M-am bucurat cînd am văzut cît de frumos ai povestit despre acei coloși care parcă te sfidează cu privirea lor și te întreabă ce cauți tu acolo să le tulburi liniștea?
Prin taxa aceea simbolică pe care o plătim să vedem niște exemplare atît de rare abia se reușește să se acopere o parte din hrana animalelor, de unde bani să se mai investească și în acel drum îngust, ce duce la țarcuri? Poate că în viitor se va putea face ceva. Speranța moare ultima!
sensibil ai descris si mi-ai trezit cu adevarat interesul.
multumesc
@balasa violeta, @kmy, @amero
Doamnelor, multă mulţumire. Întotdeauna m-am simţit (mai) bine în prezenţa sexului... fragil, doar mi-s fecioară, cred că d-aia
@All
Mulţumesc pentru că aţi citit şi apreciat (şi) această scriere!
@creivean:
Eu as mai adauga ceva la minusuri, daca imi permiti:
- Rezervatia de ZIMBRI. cu un singur I.
Sa nu ma tragi de urechi, dar cred... de fapt sint sigura ca asa se scrie corect.
Am crezut ca e doar o scapare de-a ta, insa asa sta scris si pe panoul ala. Nu s-a gasit nimeni sa corecteze?
N-oi fi eu licentiata in litere dar ma doare cind limba romana e pocita pe toate gardurile /panourile.
Foarte sensibil reviewul tau. Am vazut si eu zimbri in Neamt, la o rezervatie. Parca erau mai "paduchiosi" decit astia din Hateg.
Chitanta ti-au dat-o inainte sau dupa ce le-ai aratat ecusonul (cartea de vizita) ?
@adri-nico:
1. De fapt, la plural, articulat, forma corectă este zimbrii, deci, o pun tot la plus
2. Ecusonul nu-l arăt, atunci când sunt persoană privată, în afara sarcinilor de serviciu! Aşa cum este şi activitatea mea pe acest sait şi cum doresc ca ea să rămână. De aceea, te rog să eviţi să mai faci astfel de referiri.
În rest, îţi mulţumesc şi ţie, pentru că ai trecut pe aici...
@yuly68
Atunci când eu ţi-am votat negativ review-ul, am argumentat asta într-un ecou. Cred că nu-ţi cer prea mult dacă te rog, să-ţi argumentezi votul tău negativ. Dacă nu ţi-a plăcut ceva la această scriere a mea, chiar aş vrea să ştiu şi să îndrept pe viitor asta. Promit să nu mă supăr, ci chiar vreau să înţeleg ce am greşit.
Dar, dacă nu argumentezi, eu o să percep votul tău ca pe o ... vendeta personală pe care o ai cu mine
@creivean: imi pare rau, am crezut ca stii de gluma la faza cu ecusonul. n-am vrut sa fac nici o referire si imi prezint scuzele din nou.
iar la i-ul ala... hmm... am sa te iau de urechi (prieteneste, asta daca ai sa-mi acorzi prietenia). cum ar fi sa fie un afis: "casa de copiii".
il rog pe dl Costi, in a carui parere am absolut toata increderea, sa imi dea cu linia peste "deshte" daca eu gresesc si am sa prezit scuze in public.
@adri-nico: Când o glumă este glumă, ştiu să o savurez. Dar, o glumă se termină-n , ori remarca ta s-a terminat cu un semn de întrebare, ce lăsa mai mult loc de ironie, decât de glumă!
Poate sunt şi eu mai sensibil zilele astea, mai ales că un bun prieten de pe sait mi-a zis zilele astea că-i aduc aminte de @dorgo (ptiui... drace... ce asemănare ( (
Dacă te-am înţeles greşit, îmi cer eu scuze.
Pentru punctul 2 pe ordinea de zi, aştept şi eu arbitrajul Concluziile le accept fără cârtire. Parol!
I-am şi trimis lui Costi, un link, spre pagina asta.
@creivean:
cred ca ti-am luat-o inainte in ceea ce priveste parerea domnului Costi.
stiu ca esti fecioara si fecioarele-s mai sensibile, tocmai ce citisem dimineata mai sus... dar n-am vrut sa aduc nici o atingere sau ironie. bag acum maimutoaiele daca te ajuta la ceva)))))))))
tre' sa imi iau bilet la Oradea sau vii mataluta p'acilea?
(pentru urecheala)
))
Prieteni, să știți că zimbrii stăteau liniștiți în rezervația de zimbri cînd am fost eu .
Pun şi eu un vot pentru "zimbri". "Rezervaţia de zimbrii" e ca şi cum ai scrie "rezervaţia de caprele negre". Forma corectă este nearticulată. E într-adevăr neplăcut ca panoul oficial de prezentare a rezervaţiei să fie scris cu greşeli.
Scuze pentru întârzierea răspunsului.
Mă simt măgulit pentru că, în calitate de fizician-electronist, mi se cere părerea într-un domeniu în care nu am decât diploma de bacalaureat.
Atunci, să-mi exprim şi eu opinia.
Corect este zimbri, cu un singur "i".
Motivul este simplu. La singular-nearticulat, cuvântul este "zimbru". Acel "u" final se transformă la plural în "i". Deci la plural nearticulat cuvântul este "zimbri".
În expresia "Rezervaţia de zimbri Slivuţ", cuvântul "zimbri" este nearticulat, deci trebuie scris cu un singur "i". De altfel, acolo, pe acel panou mai e o greşeală. "zimbri" este substantiv comun, deci nu există niciun motiv să-l scriem cu majusculă.
Scris cu doi de "i" (să nu mă corecteze cineva că trebuie să spun "cu doi i", că n-are dreptate!), cuvântul este articulat. De exemplu, aşa scriem în expresia: "Îmi plac zimbrii de la Slivuţ", sau "Zimbrii aceia sunt foarte mari". Din păcate, în pronunţie nu se face nicio deosebire între cuvântul scris cu un "i", sau cu doi, astfel că şi confuziile sunt posibile, deoarece pronunţia este întotdeauna cu "i" accentuat.
Ca să ne dăm seama că este corect cu un singur "i", putem înlocui cuvântul "zimbri" cu un altul, tot de genul masculin, de exemplu, unul apropiat subiectului, terminat tot în "u": "bou". Cum ar suna "Rezervaţia de boii de la Slivuţ"? Aici, pronunţia diferă la scrierea cu un "i", sau doi, astfel încât confuzia este mult mai puţin probabilă. Nearticulat, "boi" se pronunţă cu "oi" în diftong, adică în aceeaşi silabă, cu "i" scurt, iar articulat, "boi-i", cu "i" lung. La "zimbri/zimbrii", pronunţia este identică.
Partea proastă este că această exprimare scrisă cu greşeli se află pe un panou oficial, astfel încât mulţi dintre vizitatorii locului consideră că dacă aşa este scris, aşa este corect...
@kmy: esti o papusa diplomata! te pup!
@abancor -merci! dar trebuia sa cauti un cuvint cu articulatia in "i" ca sa fie mai usor de inteles.
Vericule, pregateste-ti urechiusele... cum si io m-oi pregati de o pauza de citeva zile in cazul in care se supara starostele ca am deviat de la turistica...
”Concluziile le accept fără cârtire. Parol!
Aşa rămâne! Costi, mulţumesc!
corectat în titlu cuvântul buclucaș. Mă mir că ne-a scăpat pân-acum.
Acestea fiind spuse, mergem mai departe revenind la subiectul (turistic) - zimbrii -- poate fi "articulat" sau "nearticulat", la "singular" sau "plural", cum vreți voi, doar subiect principal să fie -- și Țara Hațegului în general.
Am folosit voit un feminin, ca să fie şi mai clară nepotrivirea şi faptul că substantivul nu se articulează în acea situaţie.
Similar e cazul "metri/metrii", altă capcană în care se cade uşor. Costi explică foarte bine cum poţi să te verifici, să îţi dai seama dacă trebuie folosită forma articulată sau nearticulată.
all@
Bland ocrotit de-o zodie suprema
Si-asteapta semnul unei aspre nunti
Ca sa revina si sa moara-n stema"...
ne spune poetul basarabean Arcadie Suceveanu
@Costi:
Multumesc si eu pentru raspuns! Si n-am vrut sa subliniez ca al nostru coleg a scris incorect, ci faptul ca pe un panou oficial e stilcita limba noastra. Ma mir ca nu au sesizat "autoritatile" din zona. Sper ca o sa corecteze si noi sa revenim la oile noastre (zimbrii nostri) !
@ creiveanule, dai o bere la Dragaica!
@creivean:
Am acordat acest vot negativ pentru ca asa am considerat, de ce anume am votat asa se poate observa destul de bine in unele din ecourile scrise de mine pe acest site.
Acest vot reprezinta o parere personala fata de acest review, asta nu inseamna ca am ceva personal cu cineva anume din cei inscrisi pe acest site, mai mult decat atat acest vot negativ am acordat si la alti utilizatori care au postat inpresii si am observat acelasi lucru facut chiar si de tine personal si nu cred ca ai fi avut ceva personal cu acel utilizator, acel vot reprezinta o parere si altceva nimic.
Toate cele bune si concedii placute in continuare.
@yuly68:
inpresii???
uite, eu nu stiu de ce ai dat vot negativ. n-am apucat sa vad ce postari au fost notate cu minus, asa ca, daca ai putin timp liber, m-ar interesa care e criteriul. nu de alta, dar sa nu calc si eu pe bec?!
@adri-nico:
Nu cred ca este cazul sa dezvolt acest subiect si din pacate nici nu am timpul necesar, ramane ca o parere personala si altceva nimic mai mult, daca ai mai mult timp liber poti verifica asa cum am mentionat in ecoul anterior postat. Nu ma aflu in postura de a da indicatii cuiva ce anume sa scrie, fiecare are dreptul sa scrie ce doreste pentru ca asa este corect, este un site cu libera exprimare si nu cred ca votul meu acordat deranjaza atat de mult.
Fiecare cu parerile lui bune s-au mai putin bune.
O zi buna tuturor.
hai să fim serioşi şi să nu ne mai ascundem după degete, este clar că este vorba despre răzbunare, altfel @yuly68 ai vota constant cu + sau -... este adevărat acel vot nici nu contează, pe mine mă deranjează că suntem prostiţi pe faţă... scuze de offfff... topic!
Și mie mi se par enigmatice mesajele lui yuly68. Bun, una e să votezi negativ și să taci, dar yuly68 ridică mîna să anunțe că el a votat -1, după care singura explicație e aceea că nu e cazul să dea vreo explicație, doar că nu e pe gustul lui. Dacă nu e pe gustul tău, nu citi.
Văd justificate voturile negative dacă review-ul conține neadevăruri, sau e inutil, nu doar dacă nu ne place povestirea, că nu sîntem la un concurs literar.
@yuly68: pai, dragul nostru coleg, aici nu sintem la votul din parlament, daca sintem pro sau contra... (parerea mea).
eu inteleg ca voturile negative se dau reviewurilor de 3 rinduri, care folosesc expresii rautacioase la adresa destinatiei/locatiei/cazarii/etc... fara sa vina cu argumente sau probe foto.
acest coleg a scris despre un loc in care el a fost si i-a placut... si recomanda si celorlalti sa dea o raita daca au drum. ne-a spus si partile bune si partile rele, ba a pus si poze care confirma spusele lui.
parerea mea e ca nu ai procedat corect si ca votul a fost dat "dupa ureche'. desigur, si eu am primit voturi negative si mi le-am asumat dar am avut ceva de invatat din toate.
sper sa nu te superi si cind o sa am timp, o sa ma uit peste ecuurile de care spui. momentan am alte treburi mai urgente.
o zi buna!
@abancor, @adri, @cristian @etc. - e o discuție filozofică, posibil interminabilă și cu siguranță deja off-topic.
Propun dezvoltarea subiectului pe forum, dacă doriți cu tot dinadinsul să-l dezbateți în continuare. Aș sugera ca pe acest topic să se discute mai mult despre turism și mai puțin despre gramatică, morală etc.
Mulțumesc,
@all: cred ca nu ați fost atenți la rugămintea admin-ului, exprimata ceva mai sus.
Va rog, având în vedere ca deja am încărcat acest fir de discuție, sa va rezumați la comentarii și păreri legate strict de tema review-ului scris de userul @creivean.
Ultimele ecouri au fost șterse, un utilizator avertizat, iar orice alt (eventual, viitor) 'contravenient' va beneficia de cartonașe.
Mulțumesc,
Mie-mi place articolul, este pertinent si la obiect, bravo.
Daca vii in Moldova sa treci pe la rezervatia de zimbri de langa Manastirea Neamt, e faina si are multe de vazut.
"În prezent, zimbrul european, se găseşte doar în captivitate şi anume în 3 rezervaţii aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva (Vânători-Neamţ, Haţeg-Slivuţ şi Neagra-Bucşani) …. "
Din fericire, informaţia nu este exactă. Din 2009, există o rezervaţie de zimbri şi în judeţul Braşov, la Vama Buzăului, într-o zonă frumoasă, nepoluată iar drumul este foarte bun. Zimbrii sunt bine îngrijiţi, momentan aceştia trăiesc într-un ţarc spaţios, alături de câteva căprioare, dar autorităţile intenţionează să îl extindă astfel încât să cuprindă şi pădurea din apropiere întrucât acum sunt cam 20 de exemplare...
Apropo de rezervaţia din Neamţ, acolo se desfăşoară şi un proiect de punere în libertate a zimbrilor. Deja vreo 6 sau 7 exemplare au fost eliberate. Pe termen lung, ideea e de a repopula pădurile cu zimbri.
Eu nu am nimic de zis prietene sau mai bine zis Domnule Creivean! Pentru mine este important sa stiu ca, ne-am descotorosit de a face cefe la gratar din animalu' asta indiferent daca e cu un i sau doi ii. Important este ca ai impartasit parerile tale vis-a-vis de acest punct turistic si nu mai putin important.....ultima dar, nu cea din urma este, IMAGINEA... fotografiile care spun cum si in ce mod ajungi acolo si ceea ce poti vedea... ca d'aia suntem aici, pe un site evidamente, turistic!!! Votul meu este pozitiv si chiar daca supara pe cineva, n-o fac din subiectivitatea-mi, formata prin faptul ca te cunosc si.........oricum pe mine Admin si Webii, nu se supara pentru ca ei stiu, ca, eu sunt unul din "iesiti-din-decor" de pe AFA.
A la votre, mon cher!!!
@creivean - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
===
Mutat în rubrica "Rezervația de zimbri [Slivuț], HAȚEG [HD]" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2012 Rezervatia de zimbri - Hateg — scris în 18.01.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Zimbrii de la Haţeg — scris în 23.09.12 de Paty din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Rezervatia de zimbri - Foarte placuta, mai ales pt copii — scris în 30.03.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Rezervatia de zimbri — scris în 13.01.10 de cosminp din BUCURESTI - RECOMANDĂ