GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul de Vara vs Palatul Brukenthal Sibiu sau 'un ochi plange, altul rade'
Plecand de la Sibiu, sub impresia Palatului Brukenthal pe care tocmai il vizitasem si care ne-a impresionat efectiv, am zis sa ne abatem si pe la Avrig pentru a vizita si celalalt palat al baronului: Palatul de Vara Brukental-Avrig.
Palatul de vara al baronului Samuel von Brukenthal a fost construit in stil baroc, intre 1780 - 1785 dupa modelul palatului Schönbrunn din Viena.
Are forma literei U, cu un corp central şi 2 aripi laterale. Aici a fost expusa initial renumita colectie a baronului formata din 212 tablouri şi 129 gravuri.
Din pacate, dupa moartea baronului, cladirea a trecut prin mana mai multor proprietari, carora nu prea le-a pasat de aceasta bijuterie arhitectonica, ducand la degradarea cu repezeciune a acesteia.
Nimic nu mai reflecta luxul de odinioara. Cladirea este in paragina, ferestre si tigle lipsa, este o ruina.
Palatul care detinea unul din cele mai frumoase parcuri, amenajat in terase si care cobora pana la malul Oltului, cu fantani arteziene, vaze, banci, statui, cu copaci exotici este la fel de degradat.
Singura renovata din tot domeniul de odinioara este oranjeria, care in trecut adapostea plante exotice din toata lumea, acum aici, in aceasta zona fiind amenajate dormitoare moderne, un restaurant si sali pentru evenimente : petreceri, seminare sau conferinte.
Fundatia Samuel von Brukenthal, in a carei proprietate se afla acum acest ansamblu arhitectonic promite ca va dezvolta un plan de actiune menit sa reabiliteze acest impozant complex si sa-i redea, stralucirea din trecut.
Cladirea in paragina totala, nu am avut ce admira, iar de foto nu prea ne-a ars, nedorind sa imortalizam aceste ruine, parca ne durea sufletul sa pastram aceste amintiri urate.
Iar parcul neingrijit, distrus, nemaivand nimic sau aproape nimic din frumusetea din trecut, doar arborii batrani, martori tacuti ai vremurilor trecute, prezente si poate viitoare.
Sa speram ca acest palat va mai cunoaste macar in parte din maretia din trecut, sau va avea soarta multor obiective lasate de izbeliste, de “priceputii” nostri conducatori de tara.
Trimis de Testosu' in 17.02.15 23:55:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.72899200 N, 24.37711300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2021 Palatul de vară Brukenthal și grădina lui frumoasă! — scris în 13.06.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- May.2019 Interesant și interactiv — scris în 02.06.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Pe urmele lui Samuel von Brukenthal... în Avrig — scris în 14.12.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Edenul Transilvaniei, parcul şi palatul Brukenthal din Avrig — scris în 20.10.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Muzeul BRUCKENTHAL AVRIG - 'Armonia simfonica a lalelelor din copac' — scris în 21.10.14 de danadana* din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 O oaza de liniste — scris în 04.08.13 de audit_slobozia din SLOBOZIA (IL) - RECOMANDĂ