ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

2 stele Michelin si Palatul Culturii din Targu Mures

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mishule, ai innebunit, ce legatura exista intre stelele Michelin si Palatul Culturii? Intrebarea asta mi-am pus-o si eu, pentru ca precum reflexul creat de Pavlov asociez stelele Michelin cu niste feluri mai deosebite de mancare, dar acest celebru ghid nu este doar pentru mancare, este un barometru mondial de recunoastere a locatiilor unui oras (restaurante, muzee, expozitii si tot ce face parte din patrimonial cultural al unei tari), asa ca avem: Muzeul de Etnografie si Arta Populara si cladirea Prefecturii cu cate o stea Michelin, iar Piata Trandafirilor a primit doua stele Michelin pentru patrimoniul cultural architectural la fel ca si Palatul Culturii.

Stiind ca voi vizita orasul Targu Mures, prietena mea din Austria (dar si parintii ei) mi-au spus foarte clar: “Sa vezi neaparat Palatul Culturii!” Cum as putea ignora o astfel de recomandare care vine de la localnici, asa ca la prima ora a ultimei zile petrecute in Targu Mures am purces spre palat. De la locul unde am fost cazati vezi impresii nu faci mai mult de 5 minute, asa ca alegerea cazarii a fost perfecta pentru noi. Adresa este Piața Victoriei nr. 1

iar pagina oficiala palatul-culturii.ro/vizita Ce as putea spune despre acest palat? Incepand cu cladirea si continuand cu interiorul, totul este spectaculos, asa ca am sa incep cu niste date tehnice:

Program de vizitare, de marti pana vineri intre orele 9.00-16.00, sambata si duminica: 9.00-14.30, luni inchis, si la fel in zilele de sarbatori legale. Anumite Sali de expozitie pot fi inchise ocazional pentru diverse lucrari de intretinere.

Bilete de intrare: standard 14 lei, elevi, studenti 3 lei, pensionari 6 lei, gratuit pentru persoanele cu dizabilitati.

Ce se poate vizita in pretul biletului (cel putin asa cum este scris pe pagina oficiala): Sala mare, holul si scarile, Sala Mica, Sala Oglinzilor, Sala Bernády, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanenenta de Arta Romanească Moderna, Galeria Permanenta de Arta Clasica Maghiara, Galeria Ion Vlasiu, Galeria Donaaia Elisabeta și Gheorghe David, Galeria Dósa Géza și expozitiile temporare. Practic, se pot vizita cam jumatate dintre cele mentionate mai sus, insa si asa merita din plin.

Tot pe pagina oficiala sunt mentionate taxe pentru fotografiere/filmare, amatori/profesionisti sau evenimente speciale, dar ne-a fost permis fotografiatul, mai putin in Camera Oglinzilor (una dintre cele mai spectaculoase).

Toaletele se gasesc la parter, pe cele doua parti ale holului, exista separat si o toaleta penru persoanele cu dizabilitati. Tot pentru aceste persoane se poate solicita asistenta pentru utilizarea ascensorului.

Suficient cu aceste date tehnice, sa studiem intai cladirea in exterior. Asadar Palatul Culturii din Targu Mures (in maghiara Kultúrpalota, asa cum este scris si pe cladire) este una dintre cele mai reprezentative cladiri stil Belle Epoque din Transilvania, construita in perioada 1911-1913 gratie primarului György Bernády care a fost un sustinator al modernizarii orasului.

La exterior, cladirea te acapareaza de cum ai dat cu ochii de ea, mozaicuri, basoreliefuri, fresce, vitralii, bronz, piatra, visul oricarui architect de a vedea aceasta adevarata bijuterie. Fatada cladirii (care de fapt este oarecum in lateral) prezinta povesti din viata de zi cu zi a locuitorilor, comercianti, ostasi, nobili, sculpturi in bronz, busturi, placi comemorative, greu de povestit, asa ca mai bine vedeti in poze.

Accesul in cladire se face avand in vedere masurile de siguranta, monitorizarea temperaturii si dezinfectare, exista un traseu marcat, iar iesirea se face pe alta usa.

Odata ce ai intrat in cladire, incep surprizele:

Foaierul si scarile, si ele opera de arta, un hol de circa 45 de m, cu marmura de Carrara, la fel si scarile, avand in capete doua oglinzi venetiene, multa lumina data de niste candelabre pozitionate destul de des in mijlocul cupolelor (ceea ce ma incurca pe mine la poze), picturi si motive orientale, totul creand o adevarata dantelarie. In cele 2 capete ale acestui hol se gasesc busturile Imparatesei Sissi si al Imparatului Franz Iosif.

Tot pe aici s-ar intra si in Sala Mare de spectacole (acum nu era permis accesul). De o parte si de alta a salii urca scarile spre etajul superior, decorate si acestea cu modele florale, vitralii la ferestre, culoarea predominanta in general fiind verde.

Si ajungem la prima sala vizitata Sala Secession, care prezinta in imagini, obiecte, vitralii dezvoltarea orasului in special in perioada primarului Bernády György, asa ca vom vedea poze vechi cu cladiri ale orasului, poze ce prezinta interioare, vitralii ce prezinta personalitati ale momentului: Academician Deac Ferencz, Lajos Kossuth (om de stat pasoptist), principii Transilvaniei, Gabor Bethlen si Ferencz Rakoczi II, dar este prezentat intr-un vitraliu si Imparatul Austriei si regale Ungariei, Franz Iosif I.

Camera memoriala György Bernády, dedicata primarului György Bernády caruia i se datoreaza acest palat al culturii si unde ragasim mobilierul din biroul personal pe care l-a lasat prin testament Bisericii Reformate.

Si ajungem si la celebra Sala Oglinzilor, unde insa nu ai voie sa fotografiezi (am reusit sa fur una sau doua poze insa), o sala cu adevarat impresionanta unde in cele 2 capete exista cate 3 oglinzi de cristal care dau profuzime salii. Aici poti solicita sa iti fie pusa o inregistrare ce prezinta camera precum si vitraliile. Sunt 12 vitralii si cate 3 prezinta cate o legenda populara secuiasca. Vitraliile trebuiau sa reprezinte Europa la expozitia de arta decorative de la San Francisco din 1914, dar din cauza izbucnirii Primului Razboi Mondial, au fost trimise doar schitele (care au fost si premiate). In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial vitraliile au fost depozitate in subsolul cladirii pentru a fi protejate.

De aici urmatorul popas a fost Sala de concerte, cu o capacitate de 800 de locuri, ornata cu motive animale si vegetale, in nuante de purpuriu si auriu, cu un tavan precum dantela, cu un candelabru ce domina tavanul (bine ca nu erau luminile aprinse si astfel se poate vedea tavanul). Podiumul unde de obicei regasim artistii, est dominat de Orga Rieger, inaugurata in 1913 (are 4463 de tuburi) si care incanta auzul spectatorilor si astazi.

Sala Mica nu putea fi vizitata si asta deoarece acolo se faceau repetitii.

Nu putea lipsi Camera memoriala Dandea, dedicata celui mai important primar roman din perioada interbelica (de altfel si primul primar roman), nascut la 1893 si care a fost primar al orasului in perioada 1922-1926 si 1934-1937. A fost cel care a introdus utilizarea gazului metan, ridicand astfel nivelul de trai si economia locala.

Asa cum spuneam, exisa si ceva galerii inchise: galeria de arta maghiara moderna, galeria de arta romaneasca, galeria Ion Vlasiu in schimb era deschisa o expoziie temporara Nagy Imre (1893-1976), o expozitie ce cuprinde 125 de lucrari in ulei, acuarela, tempera, tus sau xilogravura.

Eu nu am reusit sa prind frumusetea acestui lacas de cult asa cum merita, insa va invit sa vedeti acest filmulet youtube si veti vedea ca este este un loc ce nu trebuie ratat si care isi merita pe deplin stelele.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 20.08.20 22:41:37
Validat / Publicat: 21.08.20 10:58:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.

VIZUALIZĂRI: 631 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Palatul Culturii Targu Mures - Holul de la parter
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.08.20 10:55:08]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată la finalul review-ului a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishuPHONEAUTOR REVIEW
[21.08.20 11:32:07]
»

@webmasterX:  Multumesc frumos!

Dana2008PHONE
[21.08.20 12:04:17]
»

@mishu:  Felicitări pentru articol dar mai ales pentru alegerea obiectivului turistic!

Mie îmi place foarte mult Palatul Culturii, am citit despre el, merg acolo des la concertele Filarmonicii dar și la alte spectacole organizare acolo.

Îmi lipsesc foarte mult concertele de muzică clasică organizate acolo, care au fost suspendate din cauza pandemiei. Ar fi frumos sa participi și tu la un concert cu muzică clasică, atmosfera este atât de plăcută.

Mulțumesc frumos pentru articol, pentru promovarea acestui obiectiv turistic!

Călătorii plăcute! ????????

mishuAUTOR REVIEW
[21.08.20 20:26:28]
»

@Dana2008:  Mi-am pus intrebarea daca locuitorii orasului au intrat macar odata in acest palat si nu cred ca exista cineva care nu a ajuns macar o data acolo, mie sigur mi-ar mai placea sa il mai vad o data, insa la fel de mult mi-ar placea sa asist la un concert, sa pot admira ce se intampla in jurul meu in timp ce muzica ma invaluie.

O sa vina si vremea cand se vor relua spectacolele, repetitii se faceau, asa ca mai exista o speranta.

Multumesc de vizita si aprecieri. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[22.08.20 18:30:18]
»

Pentru frumoasa descriere a Palatului Culturii din Tg. Mureș, te-am cadorisit cu 10 din cele 12 vitralii cu legendele săsești pe care le-am anexat fotografiilor tale.  

mishuAUTOR REVIEW
[22.08.20 18:55:14]
»

@mihaelavoicu:  Multumesc pentru vizita si aprecieri, astept sa vad pozele!

mihaelavoicu
[22.08.20 21:22:11]
»

@mishu:  Le-am încărcat. Ultima frază în dreapta jos, Vezi toate pozele încărcate la această rubrică.

mishuAUTOR REVIEW
[22.08.20 21:26:09]
»

@mihaelavoicu:  Gata! Le-am vazut si m-am amuzat cum intr-una dintre poze se vede clar semnul, fotografiatul inerzis .

​Mi-au placut tare mult povestile legate de fiecare serie in parte, si m-am bucurat si acum sa le revad. O seara frumoasa iti doresc.

mihaelavoicu
[22.08.20 21:37:45]
»

„@mishu:  Dacă erau pe „furate” nu aș fi putut face mai mult de 2-3 poze. Am avut permisiunea. Nu mai rețin dece am 10 și nu 12.

Toate bune! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii - Muzeul de Artă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51050496101379 sec
    ecranul dvs: 1 x 1