ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
4 AD. + 2 COPII -- v: 5,9

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Centrul de informare turistică din Saschiz, bunătăți exportate și apreciate de Prințul Charles

TIPĂREȘTE URM de aici

În centru, lângă Primărie, există spațiu generos de parcare unde puteți opri fără a fi taxați. Acolo, pe lângă vizitarea Bisericii fortificate Evanghelice și fotografierea Turnului cu Ceas, aveți ocazia să vă aprovizionati cu produse tradiționale pe care le găsiți de vânzare la Centrul de Informații.

La întoarcerea spre casă din week-endul petrecut la Pensiunea Violeta3* (vezi impresii), am trecut și noi pe la Centru de Informare, pentru că o prietenă cu care am fost în excursie ținea morțiș să cumpere renumitul gem de rubarbăr, făcut în Saschiz și vestit peste hotare. Cu această ocazie am aflat și eu, și puteam cu ușurință să ratez această întâlnire cu bunătățile de pe rafturile Centrului de Informare.

Aici, la Saschiz, Prințul Charles, a inaugurat chiar el însuși, un centru de procesare a produselor tradiționale, unde sătenii își pot produce după rețete tradiționale multe sortimente de bunătăți, la standarde de igienă care să le permită vânzarea lor peste hotare. Fundația englezească Adept se ocupă de promovarea și conservarea satelor dinTransilvania, culturii și produselor tradiționale... și uite așa au inceput să vină englezii pe la noi, la țară, unde totul parcă se derulează lent, parcă alt secol, cu calm și în armonie cu natura, nu în cel modern, al vitezei.

Centrul de Informare din Saschiz se află lângă Turnul cu Ceas și are următorul program de funcționare, care începe cu două zile în care este închis, adică luni și marți și continuă apoi cu zilele în care este deschis, de miercuri până duminică, între orele: 9:00-18:00. Sub acest program de funcționare afișat bilingv, român-englez, este trecută o precizare cu adresa și numărul de telefon al fundației Adept la care pot apela turiștii care au nevoie de informații în zilele de luni și marți, când este închis Centrul de Informații.

Pe ușa de la intrare este afișat că se poate plăti cu cardul.

Am intrat și atenția mi-a fost direcționată automat pe partea stângă a încăperii, de subconștientul care fusese programat în prealabil pentru localizarea borcanelor. Mare bucurie pe mine când am început să citesc ce scrie pe toate borcanele și să descopăr o mulțime de specialități. În timp ce citeam etichetele borcanelor și sticlelor, auzeam o conversație într-o germană fluentă între doamna de la casă / tejghea și un grup de turiști. M-am mirat, dar apoi stând de vorbă cu dânsa, am aflat ca așa se vorbește germana în zonă, ca pe limba maternă. Ce oameni culți avem la sat! Să revin la borcanele pentru care am intrat!

Prietena mea a cumpărat dulceață de rubarbăr pentru ea și pentru cunoștințele ei, în loc de souvenir.

Eu am cumpărat un borcănaș (l-am numit așa pentru că era micuț) de Dulceață de lapte cu vanilie, adică un fel de caramel cu aromă de vanilie, delicios. Mai era din acest tip de dulceață și varianta cu aromă de cafea și de migdale. Am ieșit din magazin doar cu acest produs și la mașină, soțul meu, mare amator de dulciuri, l-a deschis, și am început toți trei să ne lingem degetele învelite în caramelul delicios. Concluzia a fost următoarea: "du-te să mai cumperi două, să avem fiecare câte unul", cel început cică era al meu.

Pe acest sortiment scria că este produs în Saschis de "Casa de pe Deal".

Tot sub această etichetă am mai văzut și: Peltea de coacăze nege, Peltea de coacăze roșii, aceste erau la 14 lei/ bucata. Gemul de rubarbăr cu căpșuni, Gem de rubarbăr și zmeură, Gem de prune cu nucă.

Îmi facea cu ochiul dulceața de ardei iute (12lei borcanasul), am mai mâncat făcută de altcineva și imi place, aceasta era produsă cu eticheta de "Saxon Village Preserves". Sub această etichetă mai erau multe produse printre care: o gama largă de produse din miere: de tei, floarea soarelui, polifloră la prețul de 13lei/buc; murături de ardei iute, zacuscă, salată de vinete cu ardei copți (12-13 lei); compoturi etc.

O alta marcă prezentă pe rafturi: "A Taste of Transylvania"cu produse ca ce exemplu: o gamă variată de siropuri: de coacăze, căpșuni, suc ce roșii, etc.

Altă marcă producătoare de uleiuri de rapiță, de cânepă, de dovleac, de nucă, etc. este "Luna Solai", cu prețuri cuprinse între 25-30 lei/ 250ml.

Un alt producător "Bottle Green Cordial" avea o ofertă de siropuri din soc la prețul de 20 lei și sucuri de soc la prețul de 8 lei/250ml.

Specialități de miere: cu cafea, anason, cacao, scorțișoară, chimen, la 280g și 16 lei/ buc. erau produse sub o altă marcă "Casa Bunicului".

Am enumerat producătorii, care sunt mai mulți dar sunt sub aripa fundației Prințului Charles care se ocupă de păstrarea rețetelor tradiționale din zonă.

Aveau aici înghețată din ingrediente naturale, care se exportă în străinătate, destul de scumpă, nu am cumpărat, dar mi-a fost foarte lăudată!... data viitoare venim cu buget alocat cumpărăturilor din acest loc.

Pe un raft erau punguțe cu plante uscate pentru ceai.

Din acest punct de informare se pot cumpăra și souveniruri de la ceramică, pălării din paie, magneți, la broșuri și hărți.

Probabil că ați trecut, ca și noi, în viteză cu mașina pe lângă acest Centru de Informații despre care v-am povestit, fără să știți ce pierdeți.

Dacă nu vă interesează conservele, de aici puteți vizita: Biserica Evanghelică fortificată din Saschiz, construcție începută în anul 1493, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, Turnul cu ceas construit în anul 1677 care a fost serios variat de cutremurul din 1986, nu se poate urca în turn, dar se pot face fotografii, toate acestea fiind păzite de pe colina de Cetatea Țărănească pe care o puteți admira și vizita (vezi impresii).

Trebuie să precizez că Biserica nu se poate vizita în ziua de marți când este închisă, în restul săptămânii este deschisă între orele 10:00-18:00.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 20.10.17 17:30:04
Validat / Publicat: 20.10.17 20:40:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCHIZ [MS].

VIZUALIZĂRI: 2487 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Saschis care ne vegeaza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

AZE
[20.10.17 20:55:21]
»

@Dana2008: Na, ca am reusit sa dau si eu un prim vot, cel putin de dragul borcanelor, nu este prost printul asta Charles il urmaresc de cand era cu Diana prin intermediul revistelor de paparazzi primite de la cineva din vest inca inainte de 89. Daca eram in locul lui cumparam toate borcanele, nu mai lasam nimic.

Cred ca centrul de informare Sanchiz trebuia sa fie Centrul de informare gastronomic Sanchiz, ma rog e bine si asa rau, macar mai raman ceva borcane si pentru noi muritorii din Ardeal...

Cred ca acest centru de informare seamana mult cu Turnul Slaninei de la biserica fortificata evanghelica din Cristian aproape de Sibiu dar asta e alta poveste, alta mancare...

Oricum felicitari pentru vizita si pentru ca ne-ai povestit si noua, multumim

Dana2008AUTOR REVIEW
[20.10.17 23:10:58]
»

@AZE: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Sunt convinsă că Prințul Charles are suficiente borcane cu specialități gastronomice din Saschiz. El a vrut să conserve tradițiile rurale, inclusiv rețetele gastronomice și să le facă cunoscute și în afara granițelor.

Și mie mi s-a părut ciudat ca la un Centru de Informare Turistică să fie mâncare, mai precis conserve de casă.

De aceasta am scris articolul să știe lumea ce există acolo, poate sunt persoane interesate.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[21.10.17 08:48:52]
»

@Dana2008: Excelentă recomandare!

Noi am trecut pe lângă, nu am oprit

La fel e și la mine împărțeala bunătăților: eu mai puțin, băieții mai mult, o fac cu mare drag

Trebuie să opresc neaparat data viitoare, cât mai curând, sper.

Mulțumesc, frumoasa mea blondă

Zoazore
[21.10.17 10:29:24]
»

@Dana2008: Dar nu se sfiește deloc prințul ăsta!

30 lei / 250 ml ulei de rapiță?

Pe mama o bușește plânsul dacă-i spun! Ăsta se mânca pe foametea din 47. E iute și-nțepător, face multă spumă verzuie și e folosit mai mult la mecanisme.

Dar dulceața aia mi-a făcut și mie cu ochiul!

Dana2008AUTOR REVIEW
[21.10.17 12:15:54]
»

@krisstinna: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Sunt multe specialități gastronomice tentante, o parte le-am amintit în acest articol... mai sunt încă multe și la frigider... brânzeturi, carne, înghețată etc

Să îți pregătești un buget serios că sunt multe tentații acolo de cumpărat, la gramaj mic... eu aș lua la Kilogram, nu la suta de grame ????

Ps. Krisstinna, eu sunt brunetă, vopsită în arămiu auriu... culoarea toamnei

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[21.10.17 12:20:59]
»

@Dana2008: Și eu port culoarea toamnei, deci suntem blonde, cu tentă de arămiu

Bugetul... hmm aici e durerea mare, vreau sa trec pe acolo când vin din vacanță, deci va fi cam păduchios

Da’ o picătură de înghețată tot îmi cumpăr, e iubirea mea cea mare

PS: Mulțumesc din suflet, ești o persoană deosebită, aduci zâmbet pe chipul prietenei mele. Te sărut cu drag

Dana2008AUTOR REVIEW
[21.10.17 12:23:21]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Dacă compară prețurile de la noi cu cele din Anglia, e foarte ieftin... și mie îmi par cam mari.

Și eu îmi amintesc că am învățat la școală că uleiul de rapiță este folosit industrial... se și mănâncă???

Am descoperit tot felul de combinații interesante, de asocieri de ingrediente nemaiîntâlnite.

E o idee să te oprești și să intri dacă treci pe acolo.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[21.10.17 12:26:14]
»

@krisstinna: Mulțumesc frumos! ????

Maria este și prietena mea și tu de asemenea... abia aștept să ne întâlnim!

Zoazore
[21.10.17 13:25:25]
»

@Dana2008: Da, cic-ar fi sănătos! Eu nu vreau să aflu!

În Anglia e alt nivel de trai! Prințul a pus prețuri pentru UK?

elviramvio
[23.10.17 07:59:41]
»

@Dana2008:

Un articol foarte dulce și un loc bun de oprit după cum ne spui. Sincer, din toate, eu mierea n-as alege sa cumpar caci știu sigur ca nu e naturala decat cea de tei, salcam sau poliflora, In rest e facatura, Dar dulcețurile, m-ai dat gata. Si sa ne spui cum e inghetata, daca o lauzi, fac credit la banca!

Uleiul de rapita s-a dat la ratie păna în 1989, desi e greu de folosit la prajit ca sare pe toți peretii si se umfla la temperaturi inalte, e foarte sanatos pentru cardiaci, are un conținut mare de omega, ca tot e la moda în plafar, și foarte bun pentru cosmetică. Deci, daca e garantat de rapita, cu toata increderea de folosit neîncălzit. Noi cultivam masiv rapita in ultimii ani, ai vazut campurile galbene dar dam mult în afara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[23.10.17 13:07:06]
»

@elviramvio: Multumesc frumos pentru vizită și aprecieri!

Cred că voi gusta din eu uleiul de rapiță dacă e așa de sănătos.

mishu
[24.10.17 18:47:50]
»

@Dana2008: Am trecut si eu prin Saschiz, am admirat "La jumate.ro" cetatea pentru ca nu am ajuns pana sus, dar la Centrul de Informare Turistica nu ne-am oprit.

Daca stiam ce informata as fi plecat de acolo as fi oprit sigur , si chiar daca nu sunt fan dulceata, mai ales acum avand in vedere ca am auzit de dulceata de lapte, cred ca as fi incercat-o si mule altele din produsele expuse.

Ce pot sa-ti spun, sa-ti fie informarea cu folos asa cum ne-a fost si noua articolul tau, felicitari, votat cu mare drag.

Dana2008AUTOR REVIEW
[30.10.17 23:21:44]
»

@mishu: Multumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dana2008, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086792230606079 sec
    ecranul dvs: 1 x 1