ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 3 zile
prieteni
12 AD. + 5 COPII -- v: 2,13

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Saschiz — 'Coroana de pe capul comunității noastre'

TIPĂREȘTE URM de aici

(continuare) Cetatea Saschiz, un obiectiv simbol al localității, ne-a chemat, în lumina caldă a apusului să-i facem o vizită, în data de 16 septembrie 2017.

Am pornit toată trupa, cu copii bineînțeles, în trei mașini, spre Cetate. La un moment dat asfaltul se termină și traseul continuă pe un drum pietruit, abrupt, până la un punct de unde trebuie să renunțăm la mașini și să urcăm pe jos.

Cărarea îngustă, destul de obositoare si greu de urcat strabate dealul in zig-zag conducandu-ne spre destinație. Pe alocuri sunt amplasatate cosuri de gunoi si banci pentru odihnă, foarte bine gândite și la nevoie folosite... suflam de oboseală toți parcă cine știe la ce probă de rezistență am participat! Uni tați mai “norocoși”, și-au pus copiii după gât, cei mici nu aveau cum să se descurce singuri.

După mai multe opriri, hidratări și ajutari, am ajuns la zidurile Cetății. Ce credeți că am făcut? Poze!!! Pe o porțiune foarte îngustă și prapastioasa, dar cu un fundal ce nu trebuia ratat! Fotografia, ca un premiu pentru că am ajuns până la Cetatea Sazchiz, ne-a schimbat instantaneu starea, din oboseală, în zâmbete largi pe chipurile noastre pentru amintiri frumoase.

Am intrat pe sub o arcadă lată, construita din piatră, în incinta Cetății Saschiz. De aici, pe o cărare îngustă care ne conduce pașii pe sub un turn din cele 6 ale Cetății, ajungem în interiorul acesteia. Zidurile vechi, invadate de vegetație sălbatică, se încăpățânează să reziste vremurilor. Cu toate că pe alocuri și-a mai pierdut câte o bucată, două, din pietrele și cărămizile așezate cu trudă și măiestrie pe vârful dealului, începând cu anul 1347, Cetatea Saschiz sau Cetatea Țărănească de refugiu, reprezintă un simbol al Saschizului care merită să fie pus în valoare și vizitat de către turiști.

Situată în vârful dealului, pe lângă panorama minunată care se dezvăluie privirii, Cetatea Țărănească, este supusă unui curent puternic continuu. Una dintre destinațiile acesteia fiind păstrarea alimentelor localnicilor. În timpul invaziei otomane aici nobilii și-au adăpostit averile, ceea ce demonstrează că aceasta prezenta siguranță pentru că era greu de cucerit. Până în anul 1940, Cetatea a fost bine întreținută de sași.

Dupa ce am străbătut Cetatea în lung (90m.) și în lat (52m.), ne-am uitat prin ferestre, ne-am cățărat și fotografiat, a urmat coborârea, pe o altă potecă decât cea pe care am urcat, dar la fel de abruptă.

Cetatea Saschiz este sit UNESCO și pe lângă reabilitarea acesteia, se vor amenaja și căile de acces pentru facilitrea vizitarii ei.

Sunt multe articole despre acest obiectiv, frumos și complet scrise, datele tehnice sunt aceleași, nu consider că ar trebui să le repet și în articolul meu.

Cu ce noutăți vin eu? În primul rând cu fotografii mai recente, de toamnă, ultimul articol scris din aceasta destinație aparține colegei noastre @Crismis, care are un MG pentru prezentarea obiectivelor turistice din Saschiz, fotografii cu Cetatea Saschiz amplasată într-un verde crud, de mai, al anului 2016.

Zidurile rămân aceleași deocamdată, nu am noutati, până la realizarea proiectului de reabilitare care la ora actuală este în derulare, fondurile există, urmează să fie urmate procedurile pentru începerea propriu-zisa a lucrărilor. Cunosc aceste informații dintr-o sursă sigură (am stat de vorbă cu domnul primar), termenul de finalizare a lucrărilor fiind în anul 2018... așadar dacă mai aveți puțintică răbdare, în curând Cetatea se va prezenta altfel la ședința foto, trece pe la cosmetizare! Dânsul a numit-o "Coroana de pe capul comunității noastre", acest obiectiv aducând și în starea actuală, foarte multi turiști, atât romani cât și străini.

Cetatea se vizitează fără taxa și program de vizită, accesul fiind liber în permanență.

Eu sunt fascinată de construcțiile vechi, mă simt foarte bine între zidurile cetăților, mă uimește cum au rezistat atâtea sute de ani, construite în locuri greu accesibile, cu mijloacele vremurilor, trecând prin războaie, cotropiri, etc.

Am ajuns la partea cu recomandarea: da, vă recomand să vizitați Cetatea Țărănească din Saschiz, drumul de acces este greu dar nu imposibil și dacă nu va grăbiți, mai așteptați, până se termină restaurarea, anul viior.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 18.10.17 11:51:50
Validat / Publicat: 18.10.17 14:55:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SASCHIZ [MS].

VIZUALIZĂRI: 1894 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cetatea Saschiz, poarta de intrare in cetate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

crismis
[18.10.17 21:19:08]
»

@Dana2008: E frumoasă cetatea și îmbrăcată în haine de toamnă! Cel puțin P13 mi se pare de un romantism desăvârșit!

Despre planurile de reamenajare citisem încă de anul trecut, mă bucur că există deja un termen, sper ca în curând să înceapă să se zărească și luminița de la capătul tunelului...

Zoazore
[18.10.17 21:25:37]
»

@Dana2008: Deh, pe vremea aia se construia cu simț de răspundere, de-aia au rezistat zidurile atât amar de vreme!

Fiindc-au fost făcute să reziste!

Tare frumoasă-i toamna pe-acolo!

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.10.17 22:06:08]
»

@crismis: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Iedera cu frunzele roșii pe zidurile Cetății îi dă un aer aparte, romantic și elegant, de sărbătoare.

Totul se întâmplă până la urmă, am citit un articol de la un ziar local, că obiectivele sitului Saschiz intră în programul de reabilitare și sunt fonduri alocate în acest sens.

Vor urma în curând fotografiile cu noua Cetate Țărăneasca din Saschiz.

Călătorii plăcute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[18.10.17 22:10:58]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Câtă dreptate ai... pe vremuri nu se plătea de n ori o lucrare ca acum, când se speră să se strice cât mai curând posibil că să intre alți bani... să câștige toată lumea.

Toamna este anotimpul în care natura se gătește cu cele mai selecte straie, în culori incredibile și este frumoasă oriunde dacă este cald și nu plouă mocănește, cu un cer gri.

Călătorii plăcute! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[19.10.17 10:00:14]
»

@Dana2008: Superbe fotografii (P13 e „cireașa de pe tort” . De fiecare dată când am trecut pe E60 în fața ochilor se ivește brusc fortificația de pe dealul de deasupra satului Saschiz. E cetatea țărănească de refugiu a locuitorilor din satele din împrejurimile Saschizului. Ruinele cetății se prezintă (încă) în stare bună.

Puțin de crezut (dar, de dorit) că lucrările de restaurare se vor termina în 2018. Aceste lucrări nici nu au început, deși contractul de finanțare a fost semnat prin luna mai 2017 (independentulsighisorean. ... evanghelice-din). Sperăm...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[19.10.17 22:11:31]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Important este să se înceapă lucrările în ceea ce privește consolidarea și restaurarea Cetății. Dacă au banii, restul este o chestiune de organizare și de îndeplinire a prevederilor legale...organizarea licitațiilor...

Dar în curând vom vedea o Cetate Țărăneasca așa cum trebuie să se prezinte turiștilor care o vizitează... cu drumuri de acces până la intrarea în Cetate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[23.10.17 19:34:35]
»

@Dana2008:

Cetatea se vizitează fără taxa și program de vizită, accesul fiind liber în permanență.

, ar fi culmea ca dupa ce te chinuiesti sa ajungi acolo sa mai si fie cineva de permanenta pe acolo.

Noi in concediul de anul acesta am incecat sa ajungem cu masina la cetate mai ales ca panourile si placutele indicatoare sunt inselatoare, arata atat de bine incat crezi ca si drumul e la fel. Noi cand am ajuns pe la jumatatea drumului de am zis ca se rupe masina, am coborat, am facut niste poze inspre cetate si am luat-o la vale inapoi pentru ca eram in contratimp cu altele si-mi doream din tot sufletul sa fie cineva care sa fi urcat acolo sa vad si eu cum este.

Felicitari, un articol minunat, votat cu mare drag.

Dana2008AUTOR REVIEW
[23.10.17 21:44:51]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Da, am suflat ca locomotiva cu toții, dar ne-am odihnit pe băncile amenajate din loc în loc și ne-am udat gurile uscate de la atâta efort cu apa pe care ne-am luat-o fiecare cu noi. Cel mai rău nu era urcatul dealului, cât riscul de a derapa de pe cărarea îngustă și de a o lua la vale pe panta abruptă.

Am reușit, ca mulți alții, dar în curând accesul va fi mult mai ușor către Cetate și vei putea ajunge cu mașina până acolo... ai răbdare.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dana2008, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080388069152832 sec
    ecranul dvs: 1 x 1