ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2020
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Saschiz — am fost și eu pe acolo

TIPĂREȘTE URM de aici

Aseară ajung acasă, mă duc la frigider să iau testul covid-pălincă 50 grade, îmi torn un păhărel dar nu tu miros, nu tu gust.

Deja am înlemnit la care nevastă-mea :

-Vezi că ți-am scos pălinca pe balcon că n-am mai avut loc pentru apa plată...

Acuma poate unii se supără, alții nu că sîntem încă în plină pandemie cu peste o mie de cazuri zilnic... dar nu mă pot abține să nu scriu câte un banc la început de articol, poate ridică moralu... poate nu... vedem.

Continuând excursiile de o zi pe vremea pandemiei am ajuns și eu la Saschiz o localitate nemaivăzută de mine din județul Mureș, bineînțeles cu obiective turistice în dotare. Exact în ziua în care am fost acolo colega noastră de pe AFA mprofeanu descrie excursia din Sanchiz din 2019, o coincidență bineînțeles și... mulțumim pentru impresiile bine documentate care se pot citi aici

Și cred că au trecut de pandemii de pe vremuri și locuitorii Saschizului iar leacul bănuiesc că a fost pălinca și umorul. Vorba spărgătorilor de mituri : să nu faceți asta acasa, distanțarea sociala este mai bună...

Excursia mea era una combinată cu cea de la Viscri doar că obiectivele turistice existând în județe diferite (cea din urmă Brașov) și cu rubrici diferite pe AFA le voi descrie în articole separate.

Drumul folosit de mine a fost DN14 Sibiu-Sighișoara, și DN13 Sighișoara-Brașov. După Sighișoara urmează Saschizul. Știam că există două obiective de vizitat aici cetatea țărănească și ansamblul bisericii evanghelice dar cetatea mă interesa în mod deosebit. Totuși vizita s-a derulat în ordine inversă, cu biseric a mai întâi.

Saschizul există din 1308 pe atunci locuiau secui aici. Sașii au venit în jurul anului 1400. Biserica Sfântul Ștefan vizitată de mine a fost construită 1496-1525 în stil gotic târziu. Înainte de acesta a existat o altă biserică pe acest loc. Foarte practic sașii au construit ansamblul biserică+zid de incintă+turn clopotniță pentru a servi ca lăcaș de cult, adăpost în cazul unui asediu, turn de apărare, punct de observație.

Parcarea nu este o problemă în piața din centrul Saschizului. Intrarea se face în dreptul unei case Jakob Fischer Haus în care funcționează un mic muzeu, și aici se plătește intrarea de 6 lei/persoană. Tot aici am aflat că turnul clopotniță încă nu se poate vizita dar putem urca în podul bisericii care odinioară funcționa ca un întreg etaj de apărare cu galerie de strajă și o grămadă de guri de tragere dar pentru vizita cetății țărănești să mai aștept puțin deoarece se află în reabilitare.

În biserica frumos renovată pe interior am admirat puținele (toată lumea cunoaște simplitatea la interioarele bisericilor evanghelice) dar valoroasele obiecte după care mi-am îndreptat atenția la calea de acces spre „etajul tehnic” . Am observat trei scări în spirală treptele sînt construite din cărămidă. Două din cele trei scări în spirală se află pe stânga și dreapta corului, cu ajutorul acestora se poate vizita și orga de mai aproape. Galeria de strajă înconjoară tot etajul, construcția în sine din lemn care susține tavanul bisericii am găsit-o interesantă. Gurile de tragere sînt acoperite cu plasă contra păsărilor totuși au intrat câteva pe undeva.

După ce am vizitat și curtea fortificației (zidul de incintă se poate observa doar pe o singură latură cea sudică) și am admirat turnul clopotniță pe dinafară, am luat-o spre cetatea țărănească să pot vedea măcar exteriorul. Am urmat câteva indicatoare din localitate și norocos cum sînt am nimerit din nou drumul cel mai urât și abrupt din punct de vedere rutier mai mult o cărare. Între timp s-a construit un drum nou doar pietruit dar foarte bun pentru viitorii vizitatori. Pe acest drum am coborât care se poate accesa din DN13. Așa am ajuns pe Dealul Cetății deoarece așa se numește, la o altitudine de 681 m.

Cetatea în acest moment nu se poate vizita în interior, este împrejmuit iar pe panoul Regio de la intrare scrie că Restaurarea și revitalizarea cetății de refugiu din Saschiz se va finaliza în 10.12.2020 și este finanțat din 97% fonduri europene.

Cetatea țărănească s-a construit în 1347 din motive evidente de adăpost în cazul unui asediu. Deoarece se află totuși la 4 km de localitate iar între timp s-a finalizat și biserica fortificată descrisă mai sus ulterior pentru refugiu sătenii au rămas să folosească pe cea din urmă.

Neputând intra am înconjurat cetatea intrând spre stânga în pădure. Există o potecă iar pe alocuri se poate arunca o privire în curtea interioară. Am putut observa tot ce este în picioare precum și modalitata de restaurare/conservare. Există schele peste tot. Am fost mulțumit, mi-am făcut o idee. Priveliștea văzută de sus este uimitoare doar pentru asta merită o plimbare până sus.

Recomand vizita ambelor obiective turistice, durează aproximativ o oră și jumătate.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 08.09.20 23:29:51
Validat / Publicat: 09.09.20 09:56:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SASCHIZ [MS]

VIZUALIZĂRI: 1837 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica fortificată de la Saschiz-vedere de pe Dealul Cetății
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

robert
[09.09.20 11:28:46]
»

Aseară ajung acasă, mă duc la frigider să iau testul covid-pălincă 50 grade, îmi torn un păhărel dar nu tu miros, nu tu gust.

Deja am înlemnit la care nevastă-mea :

-Vezi că ți-am scos pălinca pe balcon că n-am mai avut loc pentru apa plată...

La mine s-a întâmplat exact la fel, da invers! Eram la tenis si luasem o sticlă de apă din cămară! Între ghemuri am tras o dușcă de era să-mi dau mațele pe-afara!

Fără niciun dubiu, bancurile ne-au făcut pe noi românii să trecem peste toate vicisitudinile vieții!

Felicitari pt articol! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnaPHONE
[09.09.20 14:45:06]
»

@AZE:  Sincer, mă bucur că ai început să călătorești, chiar și așa, timid... e mai bine decât deloc ​​

​​Vom fi bine, eu așa sper ​​

Bravo!

​​

mprofeanu
[09.09.20 16:51:33]
»

@AZE:  Ce mă bucur citind și mai ales văzând pozele despre acest frumos obiectiv turistic pe care tu l-ai văzut în vara acestui an. Sunt schimbări majore, turnul bisericii este fără schele... păcat că nu se intră în el... dar ai putut urca în podul bisericii...

Cetatea este cu schele, sper să fie și ea renovată cât mai repede, deși termenul de decembrie 2020 cred că nu se va împlini, dar este un început... lucrurile se mișcă înspre bine...

Ți-am citit reviewul despre Biertan, am scris și eu un articol dar nu l-am publicat, mai la iarnă sper să revin cu el... Văd că ne-am cam plimbat prin aceleași locuri dar în ani diferiți...

Ce frumoase poze ai făcut! Ce frumos se vede satul dar și cetatea! Frumoasă țară avem!​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Saschiz:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064143896102905 sec
    ecranul dvs: 1 x 1