ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Harghita Băi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

- Alo, mă Ioane, zic ăștia la televizor că la voi în Harghita Băi sînt -35 grade. Cum naiba rezistați voi acolo?

- Da de unde mă Gheo!? Uite, termometrul meu îmi arată -20 grade

- Păi... și ăștia de la meteo de ce-or fi zis că-s minus 35?

- Aaaa... poate afară...

La întoarcerea spre casă din Miercurea Ciuc (vezi impresii) am făcut un mic ocol pentru a vizita Băile Harghita. Aparține de Miercurea Ciuc oficial este sat dar din punct de vedere turistic este mai mult de atât. Este o localitate balenoclimaterică montană destul de cunoscută mai ales printre localnici aflându-se la doar 21 km de reședința de județ.

Acces Băi Harghita

Accesul dinspre Miercurea Ciuc este simplu. Se iasă din localitate spre Sighișoara pe DN 13 A iar la puțină distanță de acesta se va vira la dreapta pe 138A. Dinspre Sighișoara se va vira spre stânga. Ca și reper există o troiță în acest loc. Drumul asfaltat urcă prin pădurea de brazi și nu lipsesc câteva serpentine. La scurt timp se vor observa primele case, cabane. Drumul continuă până la resortul de schi. Nu se pune problema locurilor de parcare se găsesc atât amenajate cât și destule locuri unde se poate opri. Voi atașa filmări scurte cu drumul în/până acolo.

Despre climă și altele

Discutăm despre cel mai rece loc din țară, dacă în Miercurea Ciuc este frig aici la băi este mai frig. Iernile sînt lungi cu temperaturi care coboară adesea la -30grC, iar în verile scurte de doar 2 luni o temperatură de 0-2 grC noaptea nu este ceva deosebit. Ziua vara este în general cald dar canicula nu se resimte aici în stațiune. Așezarea se află în munții Harghitei mai exact pe Ciceul Harghitei un vulcan stins demult, cu cel mai înalt vârf din zonă Madaras de 1801 m. Harghita Băi se află la o altitudine de 1300 m deasupra mării doar că acesta este media oficială, un minim – maxim ar fi între 1250-1400 m. Fauna zonei este compusă din ursi, cerbi, lupi, mistreți, vulpi, râși, veverițe, cocoși de munte, acvile de munte, șorecari, pițigoi de munte, vipere, șopârle de munte, salamandre. Clar domină ursul, am simțit mirosul la tot pasul.

Istoria băilor

Fără motive nu se construiește o așezare iar motive au fost destule. Încă în secolul XIX s-au descoperit izvoarele de ape minerale, mofetele naturale. Mai târziu s-a descoperit caolinitul acest minereu prețios folosit pentru fabricarea porțelanului, gresiei, faianței, și chiar hârtiei sau anvelopelor. Satul există din secolul XIX, atunci s-au construit primele cabane și s-au amenajat primele mofete, băi și izvoare. O primă atestare documentată datează totuși din 1690 atunci când conducătorul regiunii de atunci Apafi Mihály a vizitat locul. Începutul dezvoltării a fost în 1891.

Singurele băi calde cu ape minerale s-au amenajat în 1920, au avut viață scurtă au fost desființate în 1950. Mai există doar acele băi mici amenajate în formă hexagonală în care încap 2-3 persoane.

Între timp s-au amenajat pârtiile de schi, dacă tot este iarnă aproape tot anul se pot folosi și nu trebuie nici un tun de zăpadă. În 2010 s-a deschis Parcul de aventuri Balu care dispune și de o tiroliană de aproape 1000 m lungime.

Locuiesc cca 300 persoane permanent iar în sezon iarna sau vara populația poate crește și de 8 ori cu ajutorul vizitatorilor

Indicații terapeutice

Mofetele se folosesc în tratarea diferitelor afecțiuni cum ar fi boli cardiovasculare de inimă, hipertensiune, reumatism. Mofetele sînt emanații de gaze naturale din surse vulcanice și pot apare în diferite moduri, fie prin crăpăturile scoarței terestre, fie cu ocazia diferitelor lucrări, minerit, etc. Apele minerale se folosesc pentru cure interne, pentru diferite afecțiuni ale stomacului, etc.

De văzut și de făcut în Harghita Băi

Mofeta din Harghita Băi

În băile Harghita oficial există doar una. Având în vedere trecutul vulcanic sigur ar mai trebui să fie dar văzut și citit am aflat doar despre una. Mofeta se află în așa zisul centru unde se află o parcare mai încăpătoare, ceva locuri de cazare, izvoare. Este amenajat pe un teren, o clădire principală unde se intră se vor plăti intrările, abonamentele iar sub 2 cupole mici există acel loc de respirat gazele vindecătoare. Despre indicațiile terapeutice am scris mai sus, bineînțeles există și contraindicații, regulamentul se poate citi la intrare.

O singură intrare la momentul vizitei costa 6 lei (30 minute) taxă de 6 zile 30 lei (dar tot numai 30 minute se poate doar că intrările vor fi multiple) taxa de 10 zile costă 50 lei/persoană.

Căsuțele de camping acele mici care se văd dincolo de mofetă aparțin tot de acesta iar la momentul vizitei o înnoptare/persoană era 11 lei, ce-i drept la un confort minim. Se pot monta și corturi.

În interiorul mofetelor amenajările și decorul sînt integral din lemn, în timpul tratamentului se intră desculț. Se recomandă ca persoane cu anumite afecțiuni cardiovasculare să nu intre neînsoțiți.

Izvoarele minerale din Harghita Băi

Apele minerale conțin sulf și bioxid de carbon. Oficial sînt puține care se pot vizita urmând indicatoarele din localitate. În realitate sînt mult mai multe iar localnicii precum vizitatorii le folosesc și pentru procurarea apei de băut. am povestit despre existența unor băi care s-au desființat în 1950. Se numea Băile Ápor. Izvoarele oficiale se numesc: Ápor, Vallató, Lobogó, Csipike, Piricske, Szemviz (se pronunță Cipiche, Piriciche, Semviz). Ca și o curiozitate izvorul Vallató are o temperatură de 6 grC singurul izvor din zonă cu temperatură atât de joasă. Este recomandat celor cu boli cardiovasculare. La două izvoare din cele enumerate sînt amenajate acele minipiscine hexagonale cu rame de lemn în care încap 2-3 persoane. Acestea sînt Lobogó și Vallató

Pârtiile de schi

Iarna care este lungă se poate schia pe pârtia Kossuth cea mai lungă și cu trei piste de coborâre în dotare (Lungime/lățime în metri: 652/35m, 785/39m și 930/40m) cu o diferență de altitudine 142 m. Pârtia Miklós are o lungime de 315 m, lățime 59 m și diferență de altitudine 81 m. Pârtia Csipike probabil pentru cei mici sau începători are 300 m lungime 30 m lățime și o diferență de altitudine de doar 35 m. La momentul vizitei (octombrie) nu era zăpadă dar am putut citi costurile. Abonamentul de zi era adult/copii 80/50 lei, abonamentul de ½ zi sau 4 h 50/35 lei, 2 ore 40/25 lei, nocturn 60/50 lei. Un weekend întreg (vineri 9.00-duminică 17.00) 280 lei/persoană. Voi atașa o poza cu pârtia înzăpezită din surse externe.

Programul în general este 9.00-17.00.

Balu Resort

Am povestit că în 2010 s-a amenajat un mare parc de aventuri. Pârtiile de schi enumerate mai sus aparțin tot de Balu Resort.

Parcul de aventuri conține 11 trasee cu diferite nivele de dificultate. Tot în cadrul parcului de aventuri putem aluneca pe o tiroliană lungă de 985 m iar o parte a traseului se află deasupra unui lac. Deschis ar fi tot între 9.00-17.00 în weekend până la 19.00 bănuiesc doar vara. Costurile pentru 3 ore adulți-copii 70/60 lei.

Balu Resort oferă și cazare, are 19 camere. Serviciile oferite conform site ar mai fi restaurant, bar, grill, saună, ciubăr, parcare, teren joacă inclusiv fotbal, închiriere schi, sănii, snowmobil, sală întâlniri, internet, offroad, paintball, drumeții, vizită la stână, ciclism, tras cu arcul, teren tenis, etc. Pe site nu arată preț direct doar formularul de rezervare. Pe un alt site am văzut camera dublă cu mic dejun ar fi 190 lei, tripla 285 lei, cvadrupla 380 lei. N-o luați ca o regulă s-ar putea să fie mai mult acum. Mă tentează acest loc de cazare să petrec iarna sau vara ceva timp acolo. Copilul se va bucura de parcul de aventuri, eu de drumeții.

Cazare în Harghita Băi

Răsfoind un pic un sait despre cazări o noapte/2 persoane am găsit și la prețuri prietenoase cu buzunarul, dar realitatea poate fi și alta. Astfel la Pensiunea Biró cazare cu pensiune completă 140 lei (!?), Tirol cu pensiune completă 400 lei, Tamás doar cazare 400 lei, Casa Bogát 200 lei, Pensiunea Bella Vita cu mic dejun 240 lei, Casa Ria probabil integral 600 lei, Casa Secretului 700 lei, Cabana Piatra Bufniței pensiune completă 390 lei, Cabana Mandel[i/]850 lei probabil integral, Cabana Uz Bence 100 lei pensiune completă, Casa de oaspeți Szabó Tibor207 lei. Despre Balu Resort am zis că 190 lei iar căbănuțele de la mofetă probabil vara doar 22 lei.

Colina de caolinit

Am povestit mai sus că în zonă se extrăgea caolinitul minereul folosit la porțelan, gresie, faianță sau altele asemenea. După închiderea minei totul a intrat în paragină, de asemenea din punct de vedere ecologic nu este totul roz. Chiar ne paște o catastrofăecologică acolo, de vină sînt și autoritățile. Din punct de vedere turistic se poate vizita dealul de caolin care în contrast cu restul peisajul este deschis la culoare. De și fost până acolo atașez și 2 poze din surse externe realizate cu o dronă, astfel se poate face o idee cam cum arată zona de caolinit și inclusiv partea cu poluarea.

Bisericile din băi

Tot în așa zisul centru în apropiere de mofetă zărim 2 biserici una veche și una nouă. Cea veche din lemn s-a construit între 1904-1909. Este catolică și poartă hramul Sfântul Ștefan. Există câteva obiecte prețioase în interior statuia lui Sfântul Ștefan în mărime naturală dăruită de Csedő István , clopotele le-a donat Merza János. altarul a fost sculptat de către Salamon Lajos iar poarta de către Jakab Győrgy și Lázár Istvan. O renovare a avut loc în 2009.

Biserica nouă a fost construită în 1996. Are o formă futuristică, modernă. Lângă biserică am văzut și clădirea modernă cu etaj si balcon a unei mânăstiri.

Hármaskereszt

La intersecția DN13A cu 138A există o troiță de fapt 3 cruci montate pe un soclu de piatră. Este și reperul șoferilor pentru a putea vira spre băi. Altitudinea deasupra mării la această răscruce de drumuri este de 980 m. Monumentul a fost montat în 1996. Fiecare cruce reprezintă un important moment istoric. Crucea pe care scrie 1100 reprezintă anul cuceririi al Bazinului Panonic. Crucea pe care scrie 1444 reprezintă anul înființării mânăstirii din Șumuleu Ciuc. Crucea pe care scrie 1896 este anul de naștere al episcopului Márton Áron.

Din punct de vedere personal

Având în vedere vizita mea scurtă de aproximativ 2 ore în care mi-am făcut o idee cu ce se mănâncă Harghita Băi nici nu am schiat, nici nu m-am cazat, nici nu am respirat gazele din mofete. Dar m-am plimbat pe străduțele și ulițele din localitate, am respirat aerul curat și mirosul de urs, am intrat în mofetă, am văzut pârtiile fără zăpadă, colina de caolin, bisericile, izvoarele, locurile de cazare din exterior, cabanele și casele personale și puțina populație din jur. Am băut apă din izvoare și am luat și pentru acasă. Era o liniște odihnitoare peste tot ca într-o după amiază de extrasezon si în zi de lucru.

Sînt multe cabane construite în anii 90 chiar înainte de acesta. Unele se află în paragină. La un moment dat am dat de o hartă prețioasă pentru turiști montată pe un panou. Pe hartă sînt desenate toate traseele turistice din zona montană din jur, cu indicatoare, lungimi, grade de dificultate. Chiar ai ce face aici dacă ești activ. Am îndrăgit locul, o să revenim. Rog acest video la început:

 

https://www.youtube.com/watch?v=LR1tigozsn8

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 23.11.22 21:09:42
Validat / Publicat: 23.11.22 22:11:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HARGHITA-BĂI.

VIZUALIZĂRI: 1097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Drum în Harghita Băi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.11.22 22:08:16]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[23.11.22 22:10:22]
»

Cât privește video-urile atașate review-ului... sunt din păcate „răsturnate” („întoarse” cu 180 grade)...

Spre deosebire de poze (erau și acolo câteva cu probleme), aici nu am putut face nimic...

Dacă dorești, le lăsăm așa... Dacă dorești, le putem șterge...

AZEAUTOR REVIEW
[23.11.22 22:21:15]
»

@webmasterX: Bună

Dacă nu se pot întoarce rog ștergeți ms

webmasterPHONE
[23.11.22 22:50:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.11.22 11:15:25]
»

@AZE: În primăvara lui 2021 am făcut și eu o scurtă incursiune în această stațiune balneoclimaterică situată la altitudine destul de mare, peste 1300 m (vezi impresii). Am prins o zăpadă a mieilor superbă; mi-au plăcut străduțele în antă și pădurile de brazi acoperite de nea. Majoritatea caselor/cabanelor din stațiune se închiriază.

Mulțumim pentru prezentare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[24.11.22 18:47:51]
»

@AZE:

Locuiesc cca 300 persoane permanent iar în sezon iarna sau vara populația poate crește și de 8 ori cu ajutorul vizitatorilor

asta inseamna turism iar locurile chiar arata minunat, si daca vara au farmecul lor dat de drumetii, bai, iarna cred ca peisajul este de poveste daca ninge.

Si daca mai ai parte si de traditii, atunci nu poate fi decat spectaculos.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
photozoPHONE
[25.11.22 15:59:43]
»

La două izvoare din cele enumerate sînt amenajate acele minipiscine hexagonale cu rame de lemn în care încap 2-3 persoane. Acestea sînt Lobogó și Vallató

Al treilea izvor nu are minipiscinā deoarece acesta se foloseste pentru tratarea afectiunilor oftalmologice. În limba maghiarā szem înseamnā ochi iar víz înseamnā apā, deci szemvíz este apā pentru/de ochi.

Felicitāri pentru review. L-am citit cu mare plācere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, photozo, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Harghita-Băi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068367958068848 sec
    ecranul dvs: 1 x 1