ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2021
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Șumuleu Ciuc — sau altă minune din Transilvania

TIPĂREȘTE

Am revizitat una din minunile Transilvaniei. Indiferent cum o iei dacă ești sau nu creștin dacă crezi sau nu, dacă ai fost sau nu vreodată într-un pelerinaj Șumuleu Ciuc în sine este deja o minune. Prin minune putem înțelege aici adunarea a zeci de mii de oameni de Rusalii, câteva sute zilnic în zile obișnuite de exemplu. O binefacere atât pentru sufletul muritorului cât și pentru turismul din țară. Să nu mai discutăm de pelerinii care vor să se cazeze undeva sau să mănânce. Așa că este o minune și pentru turismul din jur. Și dacă vă întrebați de ce scriu despre acest loc sau dacă cred, răspunsul meu este da.

Unde se află și cum ajungem

Șumuleu Ciuc până să devină în 1959 doar un cartier al orașului Miercurea Ciuc a fost o mică localitate independentă. 46°36′N 25°24′E sînt coordinatele GPS iar drumul de parcurs este descris aici: Ca să ajungi în cea mai rece localitate din România din punct de vedere meteorologic dinspre Brașov sau Gheorgheni avem o cale rutieră E578, dinspre Sighișoara 13/13C/13A dinspre Bacău 2G/12A. Din Sibiu aveam 2 variante una pe Sighișoara și una pe Făgăraș, am ales varianta Sighișoara având în vedere calitatea mai bună a DN14.

În rest pe 13 și 13A este mai ok, 13C așa și așa dar nu se ridică la standardul de DN 14 care este un drum perfect. Se mai poate ajunge cu trenul, calea ferată s-a dat în folosință din anul 1897.

După ce am terminat cu vizitarea orașului la pas (este posibil nu există distanțe mari puțină mișcare nu strică) m-am urcat în mașină și am introdus numele localității. Din centru de lângă muzeul secuiesc al Ciucului și primăria GPS ul m-a scos pe Bulevardul Frăției o arteră mai periferică (să zicem este ca o centură circuli pe lângă blocuri și un cimitir) La capătul bulevardului dai de o altă arteră principală și virezi la dreapta. Drumul se numește strada Szék adică strada Scaunului. Stăm pe scaunul mașinii și circulăm tot înainte până observăm pe partea dreapta bazilica cu cele două turnuri ale sale. Parcarea încăpătoare se află pe partea stângă. De și a fost o zi de lucru extrasezon erau ceva pelerini în vizită. Eu cred că în timpul marilor pelerinaje nu mai ai unde parca și va trebui să cauți locuri pe unde apuci. Pentru parcare nu se plătește.

De când există acest loc și ce s-a mai întâmplat pe acolo

Clar că va trebui să mă documentez, nu am trăit pe acolo nici eu nici străbunicii mei așa că este singura șansă. Interesant este faptul că fiecare site descrie locul altfel de exemplu dacă deschidem wiki în limba română textul este scurt dar există acele câteva scurtături spre monumente/atracții turistice descrise separat. Intrăm pe wiki unguresc mă aștept la vreo 50 de pagini, surpriză textul este mai scurt decât cel românesc în schimb scurtăturile spre atracții sînt extrem de bogate, ei acolo găsim multe pagini și fotografii pentru fiecare în parte. Eu voi încerca să descriu cât mai simplu și esențialul.

Șumuleu Ciuc Sumlov în trecut și o localitate de sine stătătoare în prezent este un cartier al municipiului Miercurea Ciuc. Există din 1352 cu mult înainte să mă nasc așa că nu vă pot povesti cum a fost și ce au făcut oamenii pe atunci. Bănuiesc că precum în prezent oamenii aveau o ocupație, meserie, o biserică. Da o biserică construită în stil gotic între 1442-1448. Cică a contribuit și Iancu de Hunedoara cu ceva valută procurată de la turci cu ocazia victoriei. Biserica încă de la începuturi până în prezent poartă hramul Sfintei Fecioara Maria. A existat și un zid de incintă foarte la modă dar mai ales super util pe atunci, ei aici se retrăgeau toți locuitorii satului în timpul asediilor care erau la fel la modă pe atunci. Nu am văzut dar așa am citit...

Metoda asta de apărare defensivă în 1661 n-a mai funcționat, turcii ăștia foarte dornici de cuceritori și numeric mult peste noi au distrus biserica cetate, ucis și luat ostatici toți locatarii de pe aici. Trist dar adevărat. Viața a mers mai departe biserica -cetate s-a reparat adăugit au mai încercat și tătarii pe aici prin 1694 dar n-au reușit. Până la urmă clădirea a devenit neîncăpătoare și după planurile arhitectului Konstantin Schmidt între anii 1804-1840 s-a construit actuala. Sfințirea a vut loc în 1876 de către episcopul Fogarasy Mihály. În 1848 Papa Pius al XII-lea l-a ridicat la rangul de basilica minor.

De văzut și vizitat în Șumuleu Ciuc

Bazilica

Totul se învârte în jurul bisericii clar este numărul unu de văzut:Ești creștin sau nu trebuie să vezi acest loc. Cunoaștem numele arhitectului deja. Amenajările principale au fost efectuate în schimb de către Papp Miklós din Brașov pictor și sculptor în același timp. Majoritatea picturilor reprezentând sfinți dar mai ales pe fecioara Maria dânsul le-a pictat. Artistul a contribuit atât la picturi cât și la construcția amvonului altarului dar și al corului. La picturi și alte amenajări interioare au mai contribuit Szopos Sándor din Cluj, Pfeiffer Antal, Vágó Gábor, Vinczefi Sándor, Imets László, Eröss József. Vitraliile colorate s-au confecționat în Cehia, anumite statui în Germania. Orga vine chiar din Timișoara orașul webmasterului, Wegenstein Lipot și fii construiau orgi. Ulterior biserica s-a pictat de către Urbánsky Filip din Cluj. În 1973 a avut loc o nouă renovare.

Ca și info slujbele oficiate în această biserică se pot urmări online în direct sau înregistrate. Calitatea imaginii și sonorului este de calitate. În anul pandemiei am vizionat câteva slujbe pe televizorul de acasă. Un link aici.

Statuia făcătoare de minuni

Statuia de 2,2 m înălțime reprezintă pe Fecioara Maria. A fost construită confecționată din lemn de tei din mai multe părți aproximativ între anii 1515-1520. Interesant este faptul că în 1661 la momentul incendierii bisericii statuia n-a ars și nici nu au reușit s-o miște din loc turcii încercând să ia cu ei tot ce au găsit valoros pe acolo. Legenda mai spune că statuia își schimbă înfățișarea în anumite momente. Legendă sau nu în prezent observăm multe care se întâmplă datorită acestei statui. Pelerinajele a sute de mii de oameni cu ocazia Rusaliilor, vizita Papei în 2019 (Papa pentru asta a venit în România și a fost cea mai lungă vizită din istoria vizitelor papale cred că toată lumea a urmărit la televizor/sau măcar luat la cunoștință. Sutele de plăcuțe agățate în semn de mulțumire în jurul statuii. Și nu în ultimul rând trebuie să ne gândim și la minunea pentru turism, pelerinajul acesta înseamnă locuri de cazare, restaurante sau alte facilități o adevărată mană cerească pentru localnici.

Pelerinajul în acest loc de mult nu mai este destinat doar catolicilor, creștini din toată lumea vin aici, ortodocși, evanghelici, protestanți. Istoria pelerinajului există din 1444 aici. Anul pandemiei 2020 nu a mai lăsat ca evenimentul să aibă loc, în acest an în schimb s-a putut. 40000 de oameni au luat parte parcă în ciudă față de cei care vor festivaluri concerte. Știu că este nedrept sperăm ca autoritățile își vor da seama și o să avem și ceva adunări muzicale în acest an.

Cu mulți ani în urmă în jurul anului 2000 aveam ceva probleme în familie enorme să zicem din punct de vedere medical /financiar etc adică în rahat până în gât scuze pentru expresie. Nu m-am dus acolo la Șumuleu expres doar pentru asta, aveam ocazia de a face o excursie pe bani puțini și să văd locuri noi. Era chiar de rusalii și după ce am vizitat împrejurimile dar și luat parte la slujbele de pe munte ne-am întors în biserică la statuie. Să nu zic că de atunci într-un fel viața mea a luat-o invers față de situația dinainte bineînțeles că în sens pozitiv. Nu găsesc nici o explicație. Dar să o luăm mai departe cu cele turistice.

Mânăstirea franciscană

Ieșind din biserică observăm parcul amenajat sub arborii seculari. Sub acești arbori pelerinii vor găsi zeci de mese și bănci pentru odihnă, pentru o pauză de prânz. Observăm și mânăstirea la dreapta bisericii. Mânăstirea s-a construit o dată cu biserica în secolul XV. Călugării franciscani au încercat să facă mai mult altfel au înființat un gimnaziu în 1630 pentru a învăța copii/tinerii din împrejurimi. În 1675 s-a înființat/construit prima tipografie. A urmat și o bibliotecă.

Tot în acest perimetru se poate observa Capela Sfîntului Ioan dar și o altă clădire istorică fostul sediu al Ciucului construit între 1825-1841 astăzi spital de boli infecțioase și clinică TBC. Clădirea se află în spatele zonei verzi față în față cu bazilica. Toaletele pentru turiști/pelerini se află în dreptul mânăstirii mai la dreapta retras. Dincolo de parcare se găsesc locuri de servit masa, restaurante, terase. Mai este și un magazin unde se comercializează obiecte bisericești.

Mária Kert (Grădina Maicii Domnului)

Este un proiect frumos și sper finalizat cât mai curând, va deveni un fel de mini-Versailles. Mi-a plăcut și așa cu peisagistica parțial finalizată. Accesul se face ieșind din parcare pe strada Szék și deplasarea spre DC4/stânga spre Cioboteni sau strada Șumuleu Ciuc la dreapta. Accesul era liber când am fost iar la poartă se putea observa planul viitoarei grădini. Parțial finalizat parțial în amenajare mi-a plăcut. Există o capelă, un loc de joacă pentru copii, locuri de odihnă, heleșteu, minicascadă, gazon, flori, conifere, pomi fructiferi, plante medicinale, și un traseu biblic, este un traseu pe care dacă îl parcugi integral-de fapt o plimbare pe alei într-o anumită direcție-există anumite locuri care reprezintă anumite evenimente descrise într-o biblie în ordine cronologică bineînțeles.

Domeniul schiabil Kissomlyó

Ca orice deal care se respectă are un loc destinat iubitorilor sporturilor de iarnă. Accesul se face tot dinspre str. Scaunului-str Csiksomlyo. Găsim aici iarna pârtie pentru începători și pârtie pentru avansați. Un schi lift trage schiorii în sus iar un tun de zăpadă mai ajută un pic de și este greu de crezut ca în cel mai rece loc din țară să nu găsești zăpadă. Programul iarna este între 10.00-21.00 iar tarifele modice de o coborâre copii/adulți 3 / 4 lei 10 coborâri 25 / 35 lei 100 coborâri 100 / 145 lei, skipass 4 h 30/45 lei 8 h 45/60 lei.

Baia călugărilor

Istoria acestui loc este simplă. În imediata vecinătate a mânăstirii pe un loc de pășunat există un izvor cu prorietăți terapeutice (apă carbogazoasă cu conținut de sulf) Această apă a fost captată de călugări pentru a alimenta o baie. Nu este vorba de nimic deosebit în jurul locului unde s-a acumulat apa s-a construit din lemn un fel de foișor iar marginea bazinului mic placată cu scândură. Până în anii 80 n-a mai rămas nimic totul a intrat în paragină. În 2006 s-a refăcut baia călugărilor folosind forma din trecut. Sincer la momentul vizitei mele din 2020 părea că totul intră din nou în paragină, pășeam cu grijă pe orice scândură de pe acolo multe crăpate rupte deja. Am recunoscut apa descrisă în articole am observat că conține sulf de asemenea este tulbure. Temperatura nu are mai mult de 15-16 gradeC. Probabil se poate face și baie dar în principiu discutăm despre un bazin de mărimea unei căzi în formă de hexagon cu să zicem de cca. 1,5m- 2 m diametru.

În apropiere acolo unde am parcat pentru acces baia călugărilor este și izvorul propriu zis. Locul a fost mai animat multă lume își umplea bidoanele unii chiar așteptau să le vină rândul.

Muntele Șumuleu Mic și capelele sale

Puțin mai departe de baia călugărilor în dreptul unei parcări de unde unii urcă să se dea cu parapanta alții cu schiurile începe calea crucii. Dacă tot există dealul Șumuleu Mic se poate reconstitui cu ușurință passio adică calea crucii care se joacă precum o piesă de teatru în orice biserică creștină cu ocazia sărbătorilor pascale. Asta aici de regulă se întâmplă și de rusalii cu ocazia pelerinajului a mii de oameni. Remarcăm 3 capele istorice construite în apropierea acestui drum, Capela Salvator, Capela Sf. Anton și Capela Isus în chinuri.

Cea mai remarcabilă este Capela Salvator se află chiar în vîrf în apropierea altarului din aer liber. Capela s-a construit în secolul XV. În 1678 au avut loc adăugiri și renovări, iar în 1680 a avut loc sfințirea. Peste 100 de ani în 1780 toată capela s-a refăcut în forma în care o vedem în perezent. Din punct de vedere arhitectural găsim prezente atât stilul gotic cât și baroc și renascentist.

Puțin mai jos găsim o altă capelă Sfântul Anton. Aceasta s-a construit după asediul turcilor din 1661. În 1773 a avut loc o reconstrucție a capelei, deoarece înainte a existat o alta din 1673. Legenda spune că în timpul asediului turco-mongolez unul din călugării franciscani Mák János s-a refugiat pe acest deal și a făgăduit Sfântului Anton de Padova că dacă supraviețuiește va construi o capelă. Numele călugărului apare pe construcție.

Capela Isus în chinuri se află lângă capela Salvator. Este o construcție veche din secolul XV-XVII. Cred că nu se știe data construirii mai exact. Înăuntru se vede statuia lui Isus legat de cruce. Eu la capela asta îi mai zic camera de tortura. Legenda spune că aici s-au închis pe cei care au păcătuit și care au primit lovituri de bici.

Altarul Hármashalom

Altarul Hármashalom (deal triplu în traducere) s-a construit în 1996 în șaua dintre dealul Șumuleu Mic și Șumuleu Mare. Imre Makovecz a fost arhitectul iar altarul a fost necesar pentru slujbele organizate cu ocazia pelerinajelor de Rusalii de multe ori cu ploaie. La 1 iunie 2019 Papa Francisc a oficiat slujba pe aici. 100000 de pelerini au luat atunci parte. Ca și comparație în acest an au fost 40000 pelerini. Anul trecut deloc.

Obiectivul descris mai sus este de tipul de vizitat măcar o dată în viață, recomand cu căldură.

Călătorii plăcute și interesante vă doresc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.06.21 00:16:20
Validat / Publicat: 06.06.21 09:20:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIERCUREA CIUC.

VIZUALIZĂRI: 1072 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Spre baia călugărilor(în fundal izvor)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [06.06.21 13:01:43] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmasterX [19.11.23 07:36:19] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Șumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin zona Miercurea Ciuc]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂȘumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051947116851807 sec
    ecranul dvs: 1 x 1