ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
4 AD. + 1 COPII -- v: 10

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTA MEDIE REZULTATĂ
80.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

O zi în Harghita-Băi

Harghita Băi – o stațiune liniștită

TIPĂREȘTE URM de aici

În prima zi a Paștelui catolic, la început de aprilie, când în zonele joase nu mai era fulg de zăpadă iar spre câmpie florile de primăvară își ițiseră petalele, am experimentat „bucuria iernii” . Am plecat din Odorheiu Secuiesc de la pensiunea Korona (vezi impresii) către Miercurea Ciuc pe DN 13A și după parcurgerea a circa 36 km am virat dreapta pe DJ 138A către stațiunea balneoclimaterică semnalizată corespunzător. Drumul până aici este bun, se traversează o zonă montană drăguță, o șosea cu câteva serpentine, păduri și deschideri largi.

De la intersecția cu drumul național până în stațiune sunt 6,5 km de șosea asfaltată, prin pădure, în urcare permanentă. Dacă la începutul traseului nu se zărea nici un petic de zăpadă, pe măsură ce înaintam au apărut zone acoperite cu nea, brazi pudrați fin, iar în ultima parte chiar zăpadă tasată pe carosabil (noroc că nu schimbasem anvelopele de iarnă.). Întreaga stațiune era acoperită de un strat consistent de omăt și chiar o perioadă s-au mai cernut o serie de fulgi. Temperatura se situa ușor sub zero grade și ne pișca ușor deși aveam haine destul de groase pe noi. Totuși a ieșit și soarele care a îmbunătățit peisajele montane cu o lumină deosebită.

Timp de circa o oră am explorat o parte din stațiune, ne-am bucurat de stratul de zăpadă și de imaginile brazilor încărcați de nea. În câteva curți încă existau brazii împodobiți cu globuri, rămași așa de la Crăciun. Ne-a frapat faptul că stațiunea era aproape pustie, deși era Paștele catolic și ne așteptam la turiști. Doar câțiva vizitatori ocazionali se plimbau pe stradă (orașul Miercurea Ciuc e doar la 20 km distanță) și am mai observat vreo doi localnici.

Am parcat autoturismul într-o parcare amenajată în fața unui „sat” de căsuțe de camping acum ascuns de stratul alb de zăpadă. În spatele nostru vedem formele rotunde ale construcției ce adăpostește mofetele solfatariene (cu gaze sulfuroase). Cum arată și cum se efectuează tratamentul? Citiți aici: visitharghita.com/places/ ... -cp3-6lhw6clljw.

Pornim la plimbare pe strada principală aruncând un ochi în curțile caselor și cabanelor apărute în ultimele decenii în stațiunea numită cândva Băile Ciceu. Pe o uliță laterală, tot urmărind săriturile unei veverițe, zărim printre brazi pârtia de ski Csipike, nefuncțională în acel moment. Practicanții sporturilor de iarnă se pot bucura de o pârtie nu foarte lungă (400 m), de dificultate medie, dotată cu teleski.

După ce admirăm câteva cabane drăguțe, una cu un ciubăr în aer liber și priveliște către munți, ne întoarcem spre parcare. Vedem clădirea modernă a bisericii romano-catolice, acompaniată de un corp de cazare.

Nu pornim la drum până nu mergem și la unul din izvoarele minerale situat mai la vale de căsuțele de vară. Izvorul Vallató e unul feruginos, recomandat pentru tratamentul afecțiunilor cardio-vasculare. Lângă cășuța izvorului este amenajată un bazin în aer liber care valorifică apele feruginoase pentru băi. Se pare că apa are doar vreo 7 grade Celsius și în timpul verii, acum bazinul avea o pojghiță de gheață.

La ieșire din stațiune am zărit și locul de unde poți pleca în plimbare cu sania trasă de câini husky; două echipaje de câini erau pregătite de plecare.

În concluzie, stațiunea Harghita Băi mi s-a părut a fi extrem de liniștită, de importanță zonală, pretabilă iarna pentru iubitorii de ski, iar vara pentru drumeții și relaxare.

Călătorii frumoase!


---
Trimis de tata123 in 05.05.21 14:09:16
Validat / Publicat: 05.05.21 15:41:46
VIZUALIZĂRI: 349INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în HARGHITA-BĂI
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Natură falnică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Testosuscris / TELEFON [05.05.21 15:50:00] »

@tata123:  se merita și o plimbare cu sania trasa de un atelaj câini Husky, peisajele sunt superbe prin împrejurimile stațiunii, mai ales când zăpadă e din abundenta!  

crismisscris / TELEFON [05.05.21 18:14:55] »

Voi ați poposit în centrul stațiunii, noi am dat astă toamnă doar o tură cu mașina și ne-am oprit lângă pensiunea Balu, de fapt un adevărat complex, cu spații de cazare, restaurant și parc de aventură. După ce am mâncat pe terasă, acompaniați de o superbă privește, am luat-o pe cărarea de sub parcul de aventură și în câteva minute am ajuns... pe Marte! O zonă de un pitoresc deosebit, cu ochiuri de apă cuprinse în calcar alb ca neaua, pătat ici-colo cu nuanțe ruginii-galben-ocru (depuneri de cupru?! sau mai știu eu ce minerale...). Mirific!!!

Acum, e drept, la vremea când ați fost voi nu s-ar fi văzut mare lucru din cauza zăpezii. Dar merită de revenit după topirea acesteia!

tata123 [06.05.21 10:05:49] »

@Testosu:  Salutare! Am recitit articolul tău despre ziua petrecută în 2013 în această stațiune (vezi impresii) - cred că nu s-au schimbat prea multe. Oscilez și eu undeva între 70% și 80% grad de apreciere a locurilor și posibilităților de relaxare.

Mi-a părut rău că nu am oprit în punctul unde erau săniile trase de câini husky pentru o tură, dar nu prea eram echipați pentru iarnă adevărată . Într-adevăr cred că o plimbare cu un atelaj tras de câini poate fi o experiență plăcută (nici prețul nu e de speriat), aveam să citesc ulterior un articol pe această temă (vezi articol @EllaMiha: vezi impresii).

Numai bine!

tata123 [06.05.21 10:18:36] »

@crismis:  Am ajuns în Harghita Băi în căutare de peisaje drăguțe de iarnă și pentru a ne face o părere despre această stațiune balneoclimaterică. am găsit ce am căutat: multă zăpadă Nu pot spune că am fost foarte impresionat de stațiune, poate în anotimpul cald se văd altfel locurile. Nu am ajuns pe strada unde se află complexul Balu și nici la iazurile de decantare ale fostei mine de caolin (ecologiștii trag semnale de alarmă de peste 10 ani privind haldele de steril).

​Mulțumesc pentru ecou. Călătorii frumoase!

Testosuscris / TELEFON [06.05.21 10:33:03] »

@tata123:  Pentru tura scurta este acceptabil și cu haine ceva mai "de vara", în schimb pentru tura lunga e musai sa ai haine și încălțăminte  călduroase și rezistente la vânt și apa.

Când am fost noi chair dacă eram îmbrăcați cu haine termice și jachete tehnice plus bocanci, am resimțit un pic temperatura, stand în sanie, e drept ca erau și vreo - 16 grade C, soare și zăpadă multă, dar și vreo 3 ore de plimbare cu sania,  

Merita din plin ​!  

tata123 [06.05.21 10:40:37] »

@Testosu:  Acum chiar mă faci să îmi pară rău că nu am oprit pentru o tură scurtă! Mai ales că aveam totuși geacă, căciulă, chiar și mănuși în portbagaj.   Voi reveni pentru o experiență de genul acesta, chiar mi se pare interesantă! Mai am câteva locuri/obiective de vizitat trecute pe lista dedicată Ținutului Secuiesc.

Mulțumesc pentru informații. Incursiuni reușite! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Testosuscris / TELEFON [06.05.21 11:42:32] »

@tata123:  Dacă mai dorești ceva info suplimentar3 despre anumite zone ale Ținutului Secuiesc, ma poți contacta direct pentru suport tehnic! Am reușit într-un an de zile petrecut la Brașov  sa aprofundez mult ce tine de Ținutul Secuiesc și Brașov, cu ieșiri în fiecare weekend timp de un an. 😉

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, tata123, Testosu
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.100836992264 sec
ecranul dvs: 1 x 1