ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ghelari, locul unde visul unui om s-a împlinit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dacă aţi ajuns în Hunedoara şi întrebaţi unde se duc hunedorenii la sfârşit de săptămână, probabil vi se va răspunde: la Cinciş. Înt-adevăr, e frumos şi merită să faceţi vreo 6 km până acolo şi chiar să staţi mai mult.

Dar, dacă tot aţi ajuns în zonă, merită să mergeţi şi un pic mai departe, pe acelaşi DJ687E, încă vreo 10 km, până în comuna Ghelari, sau Ghelar (am întâlnit ambele variante ale numelui localităţii, chiar la intrarea în comună). Am citit undeva, nu mai ştiu unde, că până prin 1980 comuna se numea Ghelar, după care numele i s-a schimbat în Ghelari. Este doar o presupunere a mea, dar cred că schimbarea s-a făcut datorită sonorităţii germane a numelui (oricum, localitatea este românească get-beget).

Puteţi veni direct de la Hunedoara pe acest drum, trecând prin comunele Teliucul Inferior şi cel Superior, Mănăstirea şi, la vreo 15-20 km de Hunedoara, ajungeţi la Ghelari. Drumul este asfaltat şi în stare bună şi parcurge şerpuit o zonă muntoasă cu peisaje mirifice. Comuna a fost, până de curând, un centru minier pentru extracţia minereului de fier, dar acum mina s-a închis.

De ce să mergeţi la Gheari? Ei bine, pentru a vedea cea mai mare biserică sătească din ţară, de fapt, putem să-i spunem fără a greşi, o catedrală ortodoxă. Este vorba despre biserica nouă din Ghelari. Evident, există şi o biserică veche, de prin secolul al XVIII-lea, aflată în aceeaşi incintă, dar biserica nouă merită tot efortul de a ajunge până aici.

De fapt, biserica nouă nu mai este aşa de nouă, avînd în vedere că anul trecut s-au împlinit 70 de ani de la punerea pietrei de temelie. Lucrarea a fost concepută şi începută în urma unei revelaţii pe care a avut-o preotul de-atunci din Ghelar, construcţia respectând întocmai viziunea acestuia. Cel puţin, aşa se povesteşte.

Construcţia a durat, cu întreruperi, până în 1973, când biserica a fost sfinţită şi a primit hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel (biserica veche, de lângă ea are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril).

Noi am ajuns aici într-o frumoasă dimineaţă însorită de august 2006, când lucrările de consolidare realizate în cadrul unui program guvernamental erau spre sfârşite, chiar aşteptau în acea zi o vizită "de sus", dar nu cel mai sus, care să constate starea lucrărilor. În afara unor mici finisaje şi a picturilor exterioare, lucrările erau terminate.

La intrare, se urcă pe un şir de trepte de marmură, tot cu marmură fiind pavat şi interiorul bisericii. Este singura biserică ortodoxă din cele văzute de mine în care sunt puse scaune (e drept, nefixate în podea) pentru enoriaşii de rând.

Interiorul este impresionant. Pictura originală, realizată prin anii '60, a trebuit să fie refăcută, din cauza crăpăturilor mari, apărute în pereţii bisericii, ca urmare a mişcărilor solului, cauzate de lucrările miniere. Caracteristic picturilor este faptul că personajele te urmăresc cu privirea în orice poziţie te-ai afla în biserică.

Biserica are un stil propriu, ce nu poate fi încadrat într-un anumit curent, datorită faptului că ea a fost realizată după planurile preotului, făcute conform revelaţiei pe care acesta a avut-o pe când încă nici nu era paroh în Ghelari.

Pentru informaţii detaliate (care, eventual, să vă dea o motivaţie în plus de a merge acolo), puteţi accesa aceste adrese: biserica.ghelar.ro sau crestinortodox.ro - biserica din Ghelari.

Vă asigur că o clipă de smerenie în Catedrala din Ghelari merită să faceţi drumul până acolo, chiar dacă nu sunteţi foarte religioşi, pentru că frumuseţea locurilor este deosebită.

Vă dau un sfat (pont, tip, cum e acum la modă): mergeţi vara sau şi mai bine, toamna, dar nu târziu, vegetaţia dă culoare peisajului.

Călătorie plăcută.


[fb]
---
Trimis de Costi in 16.01.10 11:35:59
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Interiorul bisericii noi din Ghelari. Se văd scaunele puse ca într-o biserică catolică.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.01.10 12:51:02]
»

am mai vazut eu scaune intr-o biserica ortodoxa! e drept, tot in jud. Hunedoara (Chimindia, langa Deva) poate acest lucru este datorat faptului ca oamenii au avut multa vreme vecini reformati si catolici si le-a placut ca aia stau jos in bisericile lor si au adoptat si ei acest lucru foarte util (in special pentru mosii si babele care sunt in general clientii fideli ai acestor asezaminte).

CostiAUTOR REVIEW
[16.01.10 13:28:58]
»

Ai dreptate, dragoş, şi eu cred că e o influenţă de acest fel.

Dar nu râde, ne vine rândul tuturor.

Mulţumesc pentru atenţia cu care îmi citeşti postările.

petrus95
[29.01.10 16:21:49]
»

am fost si eu acolo la inceputul anului. datorita explicatiilor preotului care slujeste aici am aflat multe lucruri interesante si mi-am dat seama ca locul chiar are ceva deosebit. nu pot decat sa imi imaginez cat au costat lucrarile de consolidare si restaurare ale bisericii. avand in vedere ca in tara noastra cad in paragina monumente istorice din lipsa de fonduri mi s-a parut o minune dumnezeiasca ca in cesta zona, acum depopulata, si saracita dupa incetarea mineritului, s-au gasit fonduri pentru asemenea reconstructie.

am observat cateva detalii mai ciudate pentru bisericile clasice ortodoxe cum ar fii: leii care fie ca strajuiesc curtea sau tronul imparatesc sunt omniprezenti sau paunii precum si o foarte interesanta simbolistica formata din aripi de heruvimi (voi atasa foto)

am fost impresionat si de privelistea care ti se deschide in fata de pe platoul pe care este construita biserica. in zilele senine se zareste chiar si retezatul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
CostiAUTOR REVIEW
[23.02.10 10:52:11]
»

După îndelungi căutări, am găsit această melodie, drept fond sonor al acestui review:

http://www.trilulilu.ro/adibihoreanu/84c73eb0e07cd3

webmasterXY*
[23.02.10 11:19:21]
»

Atasat coloana sonora.

padureanu
[25.08.13 01:27:58]
»

oau ce bucurie pe mine!

Multumesc din suflet pentru review! acolo sunt locurile mele de bastina!

ma bucur ca zona incepe sa fie cat de cat cunoscuta pentru ca merita! probabil ca sunt subiectiv dar aici mai gasiti cateva informatii despre zona.

Tinutul Padurenilor reprezinta o zona de o bogatie etnofolclorica extraordinara dar prea putin cunoscuta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[28.09.16 11:59:58]
»

Mutat în rubrica "O zi în Ghelari / Ţinutul Pădurenilor, HUNEDOARA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, Dragoș_MD, padureanu, petrus95
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ghelari / Ţinutul Pădurenilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061654090881348 sec
    ecranul dvs: 1 x 1