ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul de etnografie și artă populară Târgu Mureș

TIPĂREȘTE URM de aici

Un alt muzeu din Târgu Mureș la care am dorit să mă duc este Muzeul de artă populară și etnografie. Clădirea muzeului o puteam vedea din camera de hotel unde am stat Concordia, trebuia să trec doar Piața Trandafirilor pe partea cealaltă.

Acces muzeu

Intrarea în muzeu se face dinspre Piața Trandafirilor. Ca și un reper inconfundabil clădirea istorică în care este amenajat muzeul se află la colț cu Piața Teatrului și în imediata apropiere a Turnului Franciscan.

Adresa exactă este Piața Trandafirilor nr. 11 Târgu Mureș nr. tel. 0265250169.

Orar și tarife de intrare

Muzeul se poate vizita marți-vineri între orele 9.00-16.00, sâmbătă între orele 9.00-14.00 iar duminică între orele 9.00-13.00. În zile de sărbătoare legală este închis.

Tarifele sînt 15 lei pentru adult, 7 lei pentru pensionar, 3 lei pentru elevi, persoane cu handicap nu plătesc.

La acest muzeu nu se poate plăti cu cardul.

Despre clădirea muzeului

Palatul Toldalagi a fost construit între anii 1759-1772. Arhitectul clădirii baroce a fost Jean Louis d, Or, iar proprietarul clădirii a fost contele Toldalagi László.

Datorită poziționării lângă Piața teatrului spre deosebire de alte clădiri istorice centrale putem observa la această clădire atât o parte laterală completă cât și partea din spate.

Lucrări de reabilitare au avut loc în anii 1960-61 iar muzeul de etnografie s-a mutat în 1984 aici. Privind clădirea, dacă ne gândim bine palatul în sine este ca un muzeu.

Despre muzeu

Primul muzeu de etnografie s-a deschis în anul 1921 în Palatul Culturii. În decursul anilor la achiziția de exponate s-a încercat colectarea din toate zonele etnografice mureșene. Obiectele de etnocultură au aparținut românilor, maghiarilor și sașilor. Câteva exemple de zone de unde s-au colectat exponatele: Mureșul Superior, Valea Gurghiului, Valea Beicii, Valea Nirajului, Târnava Mare, Târnava Mică, Câmpia Transilvaniei.

Tematica muzeului este: Unitate, continuitate, originalitate în arta populară din județul Mureș.

Exponatele constau în țesături, cusături, obiecte din lemn, ceramică populară, icoane pe sticlă, icoane pe lemn și altele. Le voi descrie așa cum le-am văzut. În muzeu există în jur de 6000 exponate.

Vizita mea

Pășind în interior am ajuns într-un hol cu tavan boltit. Deja la intrare am observat câteva exponate, fotografii, afișe și tablouri. Pardoseala este pavată cu piatră cubică iar încăperea de hol iasă într-o curte interioară dar acoperită cu sticlă.

În curte putem admira elementele arhitecturale ale clădirii dinspre interior. Un obiect remarcabil este un automobil de epocă amplasat în curte așa ca exponat și se observă că a fost restaurat ireproșabil.

Doamna care era și pe post de casier/paznic și ghid a ieșit din prima încăpere la dreapta, acolo am și plătit. În această încăpere se află primul spațiu muzeistic cu exponate de etnografie românești. Observ aici manechini/manechine îmbrăcate în port popular, mobilier specific, masă acoperită cu față de masă specifică și machete de mâncare, lăzi de zestre, icoane pe lemn, un pat, bancă, scaune, covoare.

Ieșind din această încăpere și intrând în alta am observat unelte de morar, pietre de moară, dar și alte unelte de la alte meșteșuguri.

Urmează o încăpere cu o expoziție de artă plastică realizată de către Zsigmond Aranka o persoană care a emigrat acum mulți ani în SUA, a locuit 14 ani în New York și a revenit definitiv înapoi în țară. Lucrările ei au tematica etnografice și se află în formă de picturi, desene și covoare. Tot aici am observat piese de mobilier secuiești.

După aceste încăperi urmează o secție nu prea plăcută pentru mine, doar că face și aceasta parte din istorie. Este vorba despre război iar încăperile sînt decorate în mod specific cu iluminare și coloană sonoră corespunzătoare. Este mai mult decor aici și mai puține exponate. Se observă din nou ceva arme, obiectele militarilor, instrumente militare, mijlocae de transport, descrieri despre viața în război, despre viața spirituală, și așa mai departe. Am trecut repede prin această secție dar nu înainte să fac câteva poze și aici.

Urmează o altă încăpere care nu mai are legătură cu războiul, observăm din nou piese etnografice, mobilier, porturi, obiecte din zonele mureșene.

Pe urmă mai urmează o încăpere cu două războaie de țesut, o ladă, un birou și cam asta a fost. Se mai poate arunca o privire la curtea interioară de sus.

Recomand și aici o scurtă vizită, de și așteptările mele ar fi fost mai mari.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.11.23 21:17:48
Validat / Publicat: 19.11.23 21:46:10

VIZUALIZĂRI: 286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Muzeul de etnografie și artă populară Târgu Mureș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44200 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.11.23 21:43:05]
»

Mutat în rubrica "Muzeul de Etnografie și Artă Populară, TÎRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee în Tîrgu Mureș]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[19.11.23 22:57:08]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[20.11.23 05:46:57]
»

@webmaster: multumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.11.23 12:39:33]
»

@AZE: Muzeele etnografice surprind esența vieții materiale și spirituale a populației din arealul geografic în care se află amplasată instituția muzeală. Deși muzeele etnografice pot părea la prima vedere identice există diferențe, unele chiar majore. Deosebirile fine ni le poate explica un muzeograf/specialist - de exemplu modelele cusute pe costumele populare populare sau motivele tradiționale de pe ștergare.

Într-un muzeu etnografic avem ocazia să vedem soluții ingenioase și totodată simple la chestiuni complexe, să admirăm măiestria meșterilor populari și să conștientizăm truda înaintașilor noștri.

Îmi place cum arată acest muzeu etnografic din Târgu Mureș, mai ales că are integrate și elemente de viață urbană și o secțiune dedicată unui flagel - războiul. Mulțumim pentru prezentare.

AZEAUTOR REVIEW
[20.11.23 19:08:50]
»

@tata123 ????: Răspund și eu într-un târziu.

Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot. Da, muzeul este interesant și cu exponate specifice zonei. Și mi s-a părut interesant ceea ce ai povestit despre deosebirile fine între unele exponate care par identice dar sînt din diferite zone geografice.

Totuși acest muzeu mi se pare mai puțin dotat cu exponate decât alte muzee cu același specific. Același lucru pot povesti și despre muzeul de arhelogie și istorie situat în cetate.

O seară faină

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Etnografie și Artă Populară:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077299118041992 sec
    ecranul dvs: 1 x 1