ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    NOV-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Muzeul Aurului Brad - descoperiți strălucirea aurului

    TIPĂREȘTE URM de aici

    În weekendul petrecut în toamna anului trecut în Deva am încercat să vizităm cât mai multe dintre obiectivele turistice din zonă sau de pe traseul parcurs până acolo. Unul dintre acestea a fost Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic în Europa, care conține peste 1300 de exponate din aur nativ și o colecție mineralogică cu peste 800 de exponate.

    Așadar, sâmbătă dimineața ne îndreptam spre municipiul Brad, cu intenția de a vizita acest muzeu, pricipala atracție turistică din oraș. Drumul parcurs (pe E 79) între cele 2 orașe a fost destul de anevoios, în sensul că se efectuau lucrări de reabilitare a carosabilului și au fost destule semafoare, dar și câteva porțiuni de drum unde carosabilul era stricat.

    Am ajuns la ora 10.30 în Brad, oră la care orașul devenise un furnicar, astfel că am găsit cu greu un loc de parcare în apropierea muzeului, având în vedere și faptul că vis-à-vis de acesta este un supermarket care nu are parcare proprie. Cred că în cursul săptămânii am fi găsit mai ușor un loc de parcare.

    Muzeul Aurului este situat pe strada Independenței, la nr. 3. Colecția mineralogică cunoscutã sub numele de "Muzeul Aurului" aparține Filialei Bradmin a Companiei Naționale "MINVEST" SA din Deva.

    Programul de vizitare este de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00, iar costul unui bilet de intrare este de 15 lei / adulți, 10 lei / studenți, elevi cu vârsta peste 14 ani și pensionari, 5 lei pentru copii sub 14 ani. Taxă pentru fotografiat nu se percepe, astfel că am putut face fotografii în voie și voi atașa suficiente pentru a vă convinge pe cei care nu ați vizitat încă muzeul că este un obiectiv care merită vizitat. Din păcate, în unele încăperi reflexia luminii pe vitrinele din sticlă mi-a creat destule probleme în realizarea fotografiilor.

    Mineritul în zona Brad are rădăcini foarte puternice, aici au fost executate lucrări miniere în perioada daco-romană și a evului mediu. Această afirmație este susținută de faptul că în muzeu sunt expuse obiecte arheologice descoperite în zona Brad-Criscior care dovedesc existența omului în urmă cu 5000 de ani și a unei activități de extragere a aurului de 2000 de ani. În perioada interbelică activitatea de extragere / prelucrare a aurului a cunoscut o perioadă înfloritoare, Societatea ”Mica”, cea care a deținea în acea perioadă minele din zona Brad, era cel mai mare producător de aur din România.

    Muzeul Aurului a luat ființă în anul 1896 când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. De-a lungul timpului ”zestrea” muzeului a sporit continuu, ajungând ca astăzi să fie cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa.

    Din exterior muzeul nu impresionează, fiind adăpostit de o clădire destul de mică, foarte bine întreținută, de culoare crem. În schimb, atrage atenția o placă pe care este inscripționat un citat ce aparține scriitorului Geo Bogza, care apare și în registrul de vizitatori la data de 30 iulie 1963:

    „Este mult aur în Munții Apuseni, dar mai mult în inima oamenilor, în inima celor ce sunt urmașii neînfricatului Horia.
    Am trecut pe aici într-o dimineață de vară și m-am bucurat de marea bogăție a țării noastre – în aur și în oameni de aur. ”

    În vitrinele Muzeul Aurului predomină exponatele din zona Brad, dar sunt și altele aduse de la Roșia Montană, Băița, Baia Mare, Brad, Cavnic, Baia Sprie, precum și din alte țări.

    Fiind un muzeu de mici dimensiuni vizita poate dura o jumătate de oră, dar tot atât de bine și două sau trei ore, depinde de cât de mare este interesul turiștilor față de exponatele acestuia. Trebuie să menționez că nu am beneficiat de explicațiile unui ghid, dar sunt afișate suficiente materiale informative, astfel încât am avut la dispoziție toate informațiile necesare despre exponatele din muzeu.

    Noi am stat aproape două ore, beneficiind și de faptul că am prins o zi / o perioadă în care muzeul nu era aglomerat.

    Am început turul de vizitare a muzeului din partea stângă, acolo unde sunt expuse piesele din aur. Am avut posibilitatea de a vedea în vitrinele muzeului acest metal prețios sub diferite forme: minereu, lamele, dendrite (depuneri de minerale sub formă arborescentă) și granule. Ne-au atras atenția în mod deosebit câteva exponate cu forme deosebite, care purtau denumiri precum ”Harta României Mari”, ”Pana lui Eminescu”, ”Balerina”, ”Șopârla”, ”Feriga” sau ”Crustaceul”. Pe lângă acestea, pot fi văzute exponate descoperite în zona Munților Apuseni, care prezintă combinații chimice naturale ale aurului cu telurul.

    Vorbind despre un muzeu în care sunt expuse piese din aur, din vitrinele acestuia nu puteau lipsi lingourile și poansoanele utilizate la marcarea aurului.

    Expoziția continuă cu obiecte vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer (o replică după un vagonet; o cască utilizată de mineri, opiațe, ciocane de piatră, șaitrop – instrument din lemn utilizat la spălatul aurului), dar și câteva fotografii sugestive referitoare la aceste îndeletniciri.

    În continuare este expusă o colecție mineralogică cu peste 800 de exponate provenite din multe țări, variate atât în ceea ce privește forma cât și culoarea. Așadar pot văzute minerale și minereuri precum mercur, diamant, sulf, cupru, turcoaz, azurit, pirită, cuarț, calcit (un mineral cu forme interesante). Interesante sunt și exponatele ce conțin sulfuri metalifere, oxizi, săruri halogenate și săruri oxigenate (carbonați, sulfați, silicați, etc.). Unele dintre acestea ne-au încântat ochiul datorită formei și spectacolului de culori.

    În apropierea orașului Brad mai sunt câteva obiective care merită vizitate: Casa memorială Gheorghe Crișan și Mânăstirea Vaca-Crișan, ambele din satul Crișan (am scris despre aceste obiective în review-ul referitor la obiectivele turistice din împrejurimile Devei – partea a II-a) din comuna Ribița și Panteonul Moților de la Țebea.

    AmFostAcolo și ne-a plăcut, fapt pentru care recomand cu căldură vizitarea acestui muzeu și consider că este păcat să ajungeți în Brad și să nu-l vizitați.

    Drumuri bune și călătorii frumoase!

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 08.06.16 21:22:52
    Validat / Publicat: 08.06.16 22:32:30
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAD [HD].

    VIZUALIZĂRI: 3935 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Muzeul Aurului Brad - aur lamelar cu depuneri de cristale
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    elviramvio
    [08.06.16 22:55:34]
    »

    @costy69 -

    L-am vizitat si noi (eu si sotul) in martie anul acesta, vizita legata de intalnirea AFA de la Cincis, am si scris despre el. Dar un gand necurat ma face sa cred ca in cativa ani va avea un frate peste Dunare, bulgarii tac si fac iar cum de aur nu duc lipsa, de reclama nici atat, noi vom ajunge pe locul doi. Desi am fost doar noi doi atunci la muzeu, am primit raspunsuri bune la toate intrebarile, e drept ca aveam destula informatie inainte de a ajunge acolo. Este un loc unde trebuiesc dusi elevii in special, asa cred.

    De manastirea Vaca-Crisan nu stiam.

    Vacante frumoase!

    Zoazore
    [09.06.16 08:22:55]
    »

    @costy69 - Si-un SB de aur. Frumos prezentat. Si interesant!

    mishu
    [09.06.16 10:40:14]
    »

    Un loc care merita cercetat si cand voi ajunge in zona o voi face. Merita intr-adevar vazut fiecare exponat in parte, si chiar daca nu cunoastem toate tipurile de minerale, si alte asemenea exponate e frumos sa le poti studia si intr-adevar daca le si poti poza fara taxa e frumos ca ulterior poti sa ti le reamintesti.

    @elviramvio- Cat despre vecinii nostri, nu au decat sa-si faca si ei muzeul lor, vizitatori sa fie peste tot.

    Felictari, votat cu placere.

    elviramvio
    [09.06.16 11:13:06]
    »

    @mishu -

    N-am nimic cu ei si sa stii chiar am ajuns sa-i iubesc si ma simt bine pe coclaurii lor. Diferenta este ca ei stiu ce vor si stiu sa atraga enorm turistii pe zonele lor istorice in special. Am o experienta proaspata - nu singura - cu un loc unde credeam ca sunt prima cu o jumatate de ora inainte de deschiderea muzeului (ne grabeam spre tara si de aceea am procedat asa), surpriza a fost ca am gasit destui amatori asteptand intr-o oarecare ordine, personalul era deja prezent si ne-a deschis chiar cu cateva minute inainte de ora fixata. La hotel am gasit in camera brosura informativa cu zona turistica si la plecare mi-au dat inca una de la receptie, pentru prieteni.

    Dan&Ema
    [09.06.16 13:47:22]
    »

    Foarte interesant articolul tau. Desi colind mult prin tara in lung si in lat, aici nu am ajuns si dupa acest articol imi doresc sa se intample candva.

    Imi place si modul de prezentare al exponatelor, se pare ca este un muzeu ingrijit.

    Il iau la recitit acum.

    tata123 🔱
    [09.06.16 13:52:08]
    »

    @costy69 - Foarte frumoase cuvintele lui Geo Bogza! Interesant și muzeul; l-am trecut pe o lungă listă de obiective ce vreau să le vizitez.

    Acest muzeu ar putea constitui punctul central de atracție a turiștilor în orășelul care se cam zbate să supraviețuiască după închiderea minelor din zonă.

    Muzeul Aurului din Brad nu este singurul obiectiv cu caracter unicat din județul Hunedoara. Citeam de curând un articol care enumeră 7 astfel de obiective unicat ce se pot vizita în județ: zhd.ro/f-cat/hunedoara-is ... stice-de-record.

    Câteva exponate prețioase ale muzeului au fost imprimate și pe o serie de timbre emise de Romfilatelia - (servuspress.ro/colectii-a ... nal_122056.html) - frumos mod de promovare.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [09.06.16 14:38:27]
    »

    @elviramvio: Am citit articolul dumneavostra despre acest obiectiv, unul foarte bun, dovada fiind ZB obtinut.

    Noi nu am fost chiar singuri in muzeu, dar nu a fost aglomerat si am putut vizita in voie.

    In ceea ce priveste muzeul bulgarilor, ce sa zic, daca ei stiu sa-si vanda marfa?

    Manastirea Vaca-Crisan merita vizitata.

    Numai bine si calatorii frumoase!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [09.06.16 15:35:54]
    »

    @Zoazore: Multumesc frumos!

    costy69*AUTOR REVIEW
    [09.06.16 17:34:00]
    »

    @mishu -

    @Dan&Ema -

    @tata123 - Muzeul Aurului Brad este un obiectiv interesant care merită vizitat și promovat. Muzeul a fost renovat acum câțiva ani și arată foarte bine. sunt de acord cu spusele doamnei @elviramvio că elevii ar trebui aduși aici în vizită, ar fi o lecție interesantă pentru ei.

    În apropierea orașului Brad mai sunt câteva obiective turistice care ar putea fi ”legate” de acesta și astfel ar fi acoperită o zi de colindat.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    costy69*, Dan&Ema, elviramvio, mishu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Aurului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069786071777344 sec
    ecranul dvs: 1 x 1