GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Profitând de un sejur prelungit în Hunedoara, ziua de 1 Mai am dedicat-o zonei Brad. Vroiam să vizitez în primul rând Muzeul Aurului din Brad care şi-a redeschis porţile în 2012 dar şi Ţebea unde nu mai ajunsesem de ceva timp. DN76 care face legătura cu Oradea este în prezent în reabilitare, pe unele porţiuni se circula pe un singur fir dar noi nu am întâmpinat probleme majore, nu ştiu cum e într-o zi obişnuită de lucru. Peisajul însă este foarte frumos, dealuri împădurite, locuinţe simple, chiar arhaice, pare o cu totul altă lume.
Oraşul Brad era destul de animat, la orele prânzului nu am găsit pe artera principală niciun loc de parcare. Un echipaj de poliţie încerca să mai fluidizeze traficul care mi s-a părut destul de haotic. Am găsit însă o parcare lângă un părculeţ frumos, bine îngrijit, cam la cinci minute de mers pe jos de punctele de interes. Curios, aici parcarea nu se plătea. Pentru a ajunge la Muzeul Aurului am ocolit puţin pentru a mai vedea câte ceva din centru. Am trecut pe lângă sediul Consiliului Local, Biblioteca Municipală, Casa de Cultură, toate aceste clădiri arborând tricolorul sau steaguri cu portretul lui Avram Iancu.
Colecţia mineralogică din Brad, cunoscută sub denumirea Muzeul Aurului, se găseşte pe strada Independenţei la nr. 3. Aceasta aparţine Filialei Bradmin a companiei naţionale Minvest din Deva şi a fost fondată în urmă cu peste 100 de ani. La intrarea în muzeu am fost întâmpinaţi de un citat aparţinând ilustrului scriitor Geo Bogza, însemnare care apare în registrul de vizitatori la data de 30 iulie 1963: "Este mult aur în Munţii Apuseni dar mai mult în inima celor ce sunt urmaşii lui Horia. Am trecut pe aici într-o dimineaţă de vară şi m-am bucurat de marea bogăţie a ţării noastre - în aur şi în oameni de aur".
Muzeul Aurului din Brad este unicat în Europa şi numără cea mai mare colecţie de piese din aur în stare pură. Colecţia cuprinde peste 1,300 de exponate din aur nativ şi peste 1,000 de eşantioane minerale din ţară şi de pe alte continente. Prima consemnare într-un registru de vizitatori este înregistrată în anul 1912 dată ce atestă existenţa Muzeului Aurului care cuprindea deja câteva sute de exponate.
Muzeul deţine eşantioane extrase de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi, eşantioane minerale din România dar şi din multe alte ţări obţinute prin schimburi sau donaţii. Cea mai mare parte a exponatelor provine din zona Brad, acestea fiind prezentate aşa cum au fost recoltate din subteran încă din secolul al XIX-lea.
Colecţia începe prin prezentarea unor obiecte arheologice descoperite în zona Brad - Criscior care atestă existenţa omului în urmă cu 5.000 de ani precum şi activităţi de extragere a anului vechi de 2.000 de ani. În continuare sunt expuse unelte şi diverse obiecte întrebuinţate la extragerea şi prelucrarea minereului de aur. Colecţia mineralogică mai cuprinde şi 800 de exponate provenite din ţări de pe toate continentele, de o varietate impresionantă a formelor şi culorilor, organizate în funcţie de proprietăţile fizice sau compoziţia chimică: sulfuri metalifere, săruri halogenate, oxizi, carbonaţi, sulfaţi, silicaţi.
Punctul principal de atracţie al muzeului îl reprezintă piesele de aur care sunt expuse exact în forma în care au fost extrase, minereul putând fi admirat fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, dendrite. Interesante sunt şi rarele combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul care au fost identificate pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munţii Apuseni. Zăcămintele din zona Bradului sunt cel mai bine reprezentate, de aici provenind şi cele mai spectaculoase forme. Printre acestea se găsesc exponate unice, unele părând să reprezinte frunze, flori, animale sau diverse obiecte în miniatură, primind astfel diverse denumiri metaforice. Cele mai valoroase exponate sunt două șopârle de aur care am înțeles că au fost evaluate la trei milioane de dolari fiecare când au fost prezentate la o expoziție organizată în Anglia. O piesă deosebită cu care se mândrește muzeul este "Dodecaedrul de aur" numită şi "Balerina" la care se observă forma unui cristal cu 12 feţe. La fel de interesante mi s-au părut şi "Mireasa", "Pana lui Eminescu" "Feriga", "Tunul lui avaram Iancu", "Harta României" şi "Ursul Fram".
Noi am petrecut câteva ore bune în muzeu, în câteva încăperi zăbovind destul de mult, fascinaţi de spectaculozitatea unor exponate. Intrarea la muzeu nu este tocmai ieftină, un bilet costând 15 lei pentru un adult dar cred că preţul este pe deplin justificat. Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09:00 - 17:00. Nu se percepe taxă de fotografiere dar iluminarea naturală creează în unele încăperi mari reflexii pe vitrinele de sticlă. Din păcate, eu m-am confruntat cu această problemă în special în sălile în care se găseau cela mai preţioase exponate.
Dacă aveţi drum în această zonă nu rataţi o vizită la Muzeul Aurului şi aceasta nu doar pentru că tezaurul de piese expus aici cântărește cele mai valoroase 20 de kilograme de aur din lume dar mai ales pentru că formele şi culorile în care acesta este prezentat sunt într-adevăr impresionante.
Rog ataşarea fondului muzical - http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/gheorghe-zamfir-tarina-de-la-abrud-1? ref=cauta
Trimis de krondia* in 01.06.14 20:05:42
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAD [HD].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.12902430 N, 22.79125820 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@krondia - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
===
Mutat în rubrica "Muzeul Aurului [Brad], DEVA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 “Aurul Apusenilor” - Muzeul Aurului de la Brad — scris în 14.12.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Munţii noştri aur poartă…. — scris în 10.11.16 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Muzeul Aurului — scris în 06.04.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Muzeul Aurului Brad - descoperiți strălucirea aurului — scris în 08.06.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Muzeul Aurului - Brad — scris în 14.05.15 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Muzeul Aurului, din Brad — scris în 15.01.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ