ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica „Schimbarea la față” din Hunedoara

TIPĂREȘTE

Biserica Schimbarea la Față (str. Popa Șapcă 35) HUNEDOARA; Coordonate: 45°44'49"N 22°53'48"E. Pe lista monumentelor istorice, având Cod Monument: HD-m-B-03348. Despre sărbătoarea ce dă numele și hramul bisericii puteți citi aici.

Am fost în week-end-ul trecut la Hunedoara, să aducem omagiu celor dragi, plecați dintre noi. Ca în fiecare an, slujba se ține la biserica „Schimbarea la față”, aflată chiar la intrarea în Cimitirul „Popa Șapcă” de pe strada cu același nume din Hunedoara.

Știu doar că e o biserică bicentenară, fiind construită, conform plăcii de pe unul dintre pereții ei laterali, în anul 1800 de către ctitorul său - protopopul vicar Nicolae Huțovici. N-am reușit să aflu chiar nimic în plus față de aceste date seci... Nici măcar cine a pictat frescele din interior (foarte frumoase de altfel).

Ce pot spune mai mult? Doar că este o biserică ce are o arhitectură specifică ținuturilor transilvane, cu o turlă înaltă cu funcție dublă - turn de veghe și clopotniță, așezată semeț deasupra pronaosului. Structura de rezistență i-a fost întărită cu elemente din fier - cum altfel în orașul furnalelor?!

Catapeteasma este și ea o operă de artă în sine, din lemn de stejar frumos sculptat și decorat.

Obiceiurile sunt oarecum diferite aici față de „regat” - de pildă în Ardeal nu se face colivă și alte mici detalii, dar slujba e aceeași; unde mai punem că sâmbăta aceasta a fost și comemorarea sfinților 40 de mucenici din Sevastia, la a căror liturghie am asistat, de asemeni.

La final, cei prezenți au împărțit pachete cu mâncare pentru pomenirea memoriei celor dragi, săracilor veniți să adune ceva ca să mai păcălească pentru câteva zile foamea ce-i bântuie permanent...

După ce participați la o slujbă aici, chiar și dacă nu aveți pe nimeni adormit, puteți rămâne câteva clipe să meditați și/sau să admirați peisajul ce se așterne în fața voastră - panorama orașului e chiar frumoasă, mai ales acum, când nu mai e înecată în fumul furnalelor.

Știu, nu e cine știe ce articol - despre biserică pozele cred că vor spune mai mult decât cuvintele mele, așa că vin cu o informație oarecum tangențială, dar de interes aș spune eu: anume, printre sutele de oameni ce se odihnesc întru Domnul în micul cimitir ce împrejmuiește biserica, este și George Dănilă - fost primar al Hunedoarei timp de 40 de ani, de la moartea căruia s-au împlinit anul trecut fix o sută de ani.

Aici se poate citi un articol foarte interesant despre viața acestui om deosebit.

Îmi permit să citez doar un fragment care rezumă o parte a acesteia:

Vreme de 40 de ani, din 1872 şi până în 1912, notarul George Dănilă a fost primar al Hunedoarei în vremea Imperiulu Austro-Ungar.

Primul gospodar al urbei hunedorene era printre singurii primari români din Imperiul Austro-Ungar. În timpul Războiului de Independenţă, de la Hunedoara au fost trimişi bani pentru ostaşii români răniţi pe front. Tot în această perioadă, primarul George Dănilă a dezvoltat zona industrială a oraşului construind Uzinele de Fier. George Dănilă, om cu studii avocăţeşti, era preocupat de cultură. În vremea lui, Castelul Corvinilor a fost restaurat integral. Personalitatea marcantă a primarului George Dănilă îl plasează cu cinste în ctitoriile Europei Mari. El a fost decorat Cavaler al Ordinului Franz Joseph I pentru excelenţa sa. Primarul George Dănilă era un luptător pentru unirea Transilvaniei cu România, iar demersurile sale erau în strictă concordanţă cu legile acelor vremuri. Oamenii au făcut donaţii pentru ca George Dănilă să fie înmormântat, nu a fost un om sărac, dar nici nu a strâns averi. Deopotrivă, români şi maghiari au adunat bani pentru crucea funerară a celui care i-a condus mai mult de patru decenii.

Consider extrem de elocvent faptul că în imperiul austro-ungar, Hunedoara a putut avea timp de 4 decenii un primar ROMÂN (primul), iar acesta a mai și fost decorat cu ordinul Franz Josef I!

În semn de recunoștință, casa în care a locuit a fost demolată de comuniști prin 1980 iar în oraș, în afara monumentului funerar, nu mai e niciun alt monument sau măcar o placă pentru a reaminti vizitatorilor sau localnicilor de bravul înaintaș.


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 11.03.13 23:52:41
Validat / Publicat: 12.03.13 19:28:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 3238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica „Schimbarea la faţă” - vedere din stradă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

krondia*
[12.03.13 19:49:52]
»

Biserica Popa Şapcă (cum îi spun hunedorenii) are un farmec aparte dar puţini turişti ştiu de existenţa sa, deşi este situată la ieşirea către Prislop. O altă biserică monument istoric care se găseşte în apropiere este biserica Sfântul Nicolae. Aceste două biserici sunt foarte căutate de localnici chiar şi acum, după ce s-a finalizat noua catedrală din centrul oraşului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[13.03.13 08:54:33]
»

@krondia: ai dreptate... din păcate, Hunedoara, deși are foarte multe de oferit d. p. d. v. turistic, lasă mult de dorit la capitolul informare și orientare...

Biserica asta e pe o străduță cu sens unic, în pantă destul de pronunțată și îngustă pe deasupra. Iarna nu aș merge cu mașina acolo... Iar biserica Sf. Nicolae de care spui (sigur o să merg și acolo cât de curând) e la cel mult 300 de metri distanță, ceva mai sus pe deal. Chiar se vede turnul ei din cimitir. Am înțeles că ar avea cel mai vechi iconostas din țară (datând de pe la 1700) și are o istorie foarte interesantă. Dar... toate la timpul lor!

adria
[22.03.13 10:16:42]
»

Vorbind despre biserici, impunătoarea catedrală a pădurenilor Hunedoarei, cea din Ghelari, este egalată ca renume (nu doar pe plan local) de singura biserică din marmură dăinuită în vremurile de prosperitate ale carierei de marmură de la Alun, acum doar un sat cu 2 familii de vieţuitori permanenţi. Peisajul este de un farmec aparte, drumul de la Ghelari în apropiere de Alun coboară o pantă, urcă apoi alta mai lină; se poate ajunge şi pe jos, ideal este cu automobilul, dar nu cu alt mijloc mai mare. Ţinutul Pădurenilor are multe biserici declarate monumente, în locuri unde te aştepţi mai puţin. Merită să fie descoperite, peisajul zonei fiind o altă mare bucurie pentru sufletul călătorului.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[22.03.13 10:29:51]
»

@adria: ar fi interesant să scrii și tu despre ele - văd că ești pasionată și ai și ceva foarte interesant de împărtășit. La Ghelari, am fost și eu, chiar anul trecut.

adria
[23.03.13 16:46:01]
»

@Dragoș: Cochetez cu ideea de a relua activitatea pe AFA. Ţinutul Pădurenilor mi-a fost necunoscut multă vreme după ce Hunedoara m-a adoptat, şi anume la terminarea facultăţii (mai exact în 1975) După ce am aflat câte ceva incitant, am iniţiat împreună cu soţul meu un proiect mai amplu, care trebuie terminat curând, înainte de a părăsi Hunedoara pentru locurile natale. Atunci va fi momentul să facem publice roadele drumeţiilor şi hoinărelilor prin zonă.

Am descoperit o frumuseţe arhaică pe care nu mulţi o gustă.

Hunedoara ca oraş este un amestec de contraste, toleranţa este cuvântul cheie pentru a trăi aici împăcat cu tine şi cu realitatea înconjurătoare.

Apreciez obiectivitatea impresiilor împărtăşite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adria

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05652904510498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1