ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Nasterea Maicii Domnului – Recea – o fereastra catre cer

TIPĂREȘTE

"S-a deschis o fereastrã cãtre cer si o pãrticicã din frumusetea nemãrginitã a Lui s-a rãsfrânt pe pãmânt si a iesit ca prin minune o mãnãstire ce întruchipeazã statornicia neamului nostru românesc întru jertfelnicie, întelepciune, curãtie si generozitate. " (Maica Stareta Stavrofora Cristina)

Manastirea este pozitionata la 15 km de Tg. Mures, in apropierea aeroportului, in drumul care duce spre Cluj Napoca. Manastirea s-a construit in acest loc datorita numeroaselor descoperiri arheologice care dateaza din epoca paleoliticului, de acum 100. 000 – 40. 000 i. d. Hr. pana in epoca medievala. Aceasta manastire este cea mai noua, dar totodata, cel mai important lacas spiritual din judetul Mures.

Dupa Revolutia din1989, au inceput sa se construiasca biserici in toare cartierele orasului, dar foarte multi credinciosi pomeneau de o manastire ce se va construi in apropierea Tg. Muresului, unde va fi un foarte cunoscut duhovnic.

Constructia ei a inceput in 1991 si s-a dorit a fi o manastire de maici, constructia fiind incheiata in 1996. Arhitectura constructiei are un caracter rustic românesc, si imprumuta din modelul arhitectural al mãnãstirilor din zona subcarpaticã a Munteniei si ale celor din centrul si nordul Moldovei, cu influeente bizantine si brâncovenesti. La constructia manastirii a vegheat Parintele Arhimandrit Ioan Iovan, despre care se spune ca era clarvazator si cu puteri deosebite.

Parintele Ioan Iovan a fost unul din cei mai mari duhovnici din tara noastra, care a oferit multa alinare celor ce au pasit in acest loc si-i cereau ajutorul. Era un om foarte modest, iar cuvintele lui, iti intrau in suflet. Aici intra foarte multa lume, mai ales in zilele de sarbatoare sau de Paste, cand oamenii veneau la Parinte pentru a-i alina sau a-i vindeca, fiindca se spune ca Parintele Ioan Iovan avea puterea de a vindeca tot felul de boli. Din acest motiv, manastirea de maici a fost cunoscuta ca fiind un spital duhovnicesc.

Dumnezeu l-a luat la el pe Parintele Ioan Iovan in anul 2008. S-a spus atunci ca ‘’Romania a pierdut un mare duhovnic, dar a castigat un mare Sfant! ’’

"Binecuvântat sã fie Dumnezeu care cu pronia Lui divinã a transformat o râpã cu un cimitir vechi, într-o 'grãdinã suspendatã' a Maicii Lui, oferind un lãcas sfânt si sfintitor neamului nostru crestinesc si românesc. " (Parintele Arhimandrit Ioan Iovan).

… Si asa si este… Aceasta manastire este ca o gradina suspendata! Chiar daca Parintele Iovan nu mai este, turistii vin sa admire acest loc, atrasi de frumusetea si de povestea lui, precum si in cautarea linistii oferita de manastiri!...

Chiar de la intrare, peretele care ofera intimitate locului e format din piatra slefuita, poarta – un grilaj de fier forjat, iar deasupra intrarii, o frumoasa pictura simbolizand “Nasterea Maicii Domnului”, acesta fiind simbolul si denumirea manastirii.

Odata intrati in curte, vom ramane surprinsi de decoratiunile exterioare si multitudinea de flori care e cuprinsa aici. Nici un anotimp nu e lipsit de vegetatie, astfel ca primavara este lumea magnoliilor, de la inceputul verii si pana toamna tarziu avem elegantii trandafiri, alternand cu brazii vesnici verzi. Iarna brazii prind putere si privesc falnici peste aceasta gradina, dand impresia ca ne aflam in curtea unei casute dintr-o padurice montana. Am vazut multe soiuri de brazi, dintre cele mai alese, de la tuia la bradul argintiu, cetina, ienupar, toate foarte bine ingrijite. Pavajul caramiziu este in armonie perfecta cu vegetatia abundenta.

Punctul de atractie al manastirii este biserica, avand o constructie in forma de cruce, iar pelerinii pot admira in interior picturile murale. Sfintii sunt pictati in marime naturala pe acelasi fond, fara a fi separati intre ei iar partea interioara a cupolei are pictate scene biblice, ca “Nasterea lui Isus Chistos” si “Rastignirea pe Cruce”. Turla principala il are pe pictat pe Isus Chistos cum vegheaza asupra celor intrati in biserica.

Am spus si noi o rugaciune, am sarutat icoanele, si ne-am simtit mai puternici... cand te rogi, in aceste locuri, ca in toate lacasurile sfinte, simti ca rugile au o putere mult mai mare.

In dreapta bisericii sunt niste scari care duc la chiliile maicilor, tot in compania brazilor si a rondurilor de trandafiri.

In fata bisericii ne putem aseza pentru odihna. Aici este amenajat un mic parc, tot pavat, cu bancute albe, in mijlocul caruia putem admira o fantana arteziana. Apa tasneste printr-o floare de trandafir. Acum, fiindca iarna inca nu vrea sa plece, fantana este acoperita. Cei care vin aici obisnuiesc sa arunce monede pentru pomana, pentru biserica sau in speranta ca le va aduce noroc. Chiar si acum, cand fantana este acoperita, se pot vedea cateva monede aruncate peste folia protectoare.

In apropierea parcului si aproape de iesire este locul special unde putem pune lumanari, pentru a lumina calea celor trecuti in nefiinta sau pentru a lumina calea celor ce inca sunt vii. Am oprit si noi si am pus lumanari. Stand aici, am auzit ciripit de pasarele, care mi-au amintit ca totusi vine primavara, chiar daca iarna se lasa foarte greu...

Am plecat de aici cu o satisfactie foarte mare, uimiti de frumusetea locului si mult mai bogati sufleteste...


[fb]
---
Trimis de biancuta in 15.03.10 22:20:31

VIZUALIZĂRI: 4844 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vedere din curtea Manastirii Nasterea Maicii Domnului - Recea, jud. Mures
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[16.03.10 07:29:25]
»

Este minunat ca si in zilele noastre se mai ridica manastiri. si ar fi si mai minunat daca ar avea viata lunga, cat au cele vechi, stiute deja... macar 2 - 3 sute de ani.

mario 110
[16.03.10 08:41:18]
»

sunt convins ca toate manastirile si bisericile construite fie inainte fie dupa '89 vor avea viata lunga; credinta poporului nostru este mult mai puternica decit ne imaginam...

biancutaAUTOR REVIEW
[16.03.10 11:17:58]
»

Eu cred ca manastirea va dainui in timp. Povestea Parintelui Ioan Iovan va deveni in timp o legenda, iar peste ani si ani se va vorbi despre el (implicit despre manastire), asa cum se vorbeste in prezent si despre manastirile vechi, vizitate de turisti.

Pentru cei interesati, mai multe date despre Parintele Ioan Iovan si despre viata grea, traita prin inchisorile comuniste se pot citi :click aici

Mentionez ca pentru datele referitoare la constructia manastirii m-am inspirat de aici (de pe site-ul acesteia):click aici

pepsi70ro
[16.03.10 11:46:00]
»

Multumesc pentru aceste randuri frumoase, pe mine ma linistesc foarte mult. Am foarte multi prieteni care nu m-au inteles niciodata cand le-am spus ca vreau sa ajung la o manastire, sa-mi linistesc sufletul. Dar asta simteam si asta doream sa fac. Sa petrec cateva minute intr-o liniste deplina, spirituala, si acest lucru il pot face numai la manastire. Un vot si de la mine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Diaura*, mario 110
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Recea [Recea, MS]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069376945495605 sec
    ecranul dvs: 1 x 1