GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizita la Manastirea Prislop
Manastirea Prislop este foarte aproape de Hateg, la aprox 13 km, daca se vine dinspre Simeria, la intrare in Hateg se merge drept inainte (nu spre centrul orasului), iar dupa aprox 1 km, se face dreapta, sunt indicatoare in acest sens.
Se trece prin Salasul Silvasul de Jos si Salasul Silvasul de Sus si apoi imediat ajungeti la manastire. Drumul este relativ bun (adica nu este super, dar nici foarte rau – am vazut si drumuri mult mai rele).
Manastirea este una dintre cele mai vechi dinTransilvania, are aprox. 700 ani.
Peisajul din jurul manastirii este extrem de frumos, este asezata intr-o poiana, inconjurata de multa verdeata, padure, un mic parculet, banci, umbrare, un mic lac, un rau, o mica cascada, etc, toate ingrijite de maicile de aici.
Raul se zice ca are puteri “tamaduitoare” si vindeca anumite boli, asta – evident - daca esti si credincios.
Cea mai cunoscuta “personalitate” care se leaga de manastirea Prislop este parintele Arsenie Boca, care a fost si staret la aceasta manastire. Pe vremea cand era staret aici, veneau foarte multi credinciosi in pelerinaj aici, fapt care i-a si adus persecutia Securitatii. A fost si arestat de mai multe ori, inchisori, munca la canal, etc.
A murit cu putin timp inainte de Revolutie si este ingropat chiar aici – la Prislop, in cimitirul aflat pe deal, langa manastire. Tot in acest cimitir sunt ingropate si maicutele care au “slujit” aceasta manastire.
Si acum – la manastirea Prislop – este loc de pelerinaj, vin foarte multi credinciosi, din toata tara.
Cand am fost eu, intr-o sambata, erau 2 autocare mari si multe masini mici, lucru care m-a bucurat.
Mai multe detalii foarte interesante depre parintele Arsenie Boca, inclusiv o autobiografie impresionanta gasiti aici click aici
In incinta manastirii functioneaza si Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina
Mai sus de manastire, la aprox 500 de metri este chilia (pestera) Sfantului Ioan de la Prislop. Se zice ca acesta era un satean din Silvasul de Sus, care si-a parasit casa parinteasca si a ramas la aceasta manastire. Dupa cativa ani, dorind sa duca o viata si mai restrasa si-a sapat in stanca de pe malul raului Slivut, aproape de manastire, o chilie, unde a locuit pana la moarte. Se zice ca a murit in gura pesterii, unde un vanator l-a confundat cu un animal salbatic si l-a impuscat.
Desi fotografiatul si filmatul este interzis (nu aminteles de ce) am reusit totusi sa fac niste poze si in interiorul manastirii, le atasez imediat.
Deci, daca sunteti in Tara Hategului, nu ratati Manastirea Prislop. Nu o sa va para rau.
Trimis de presario in 30.03.10 13:13:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HAȚEG [HD].
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63166454 N, 22.85028800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
interesante detaliile pe care ni le dai, citindu-le cu mare interes deoarece si eu amfostacolo si am postat impresiile.
fara sa vreau sa supar pe nimeni, dar cred ca documentarea despre manastirea prislop este partial eronata.
sa ma explic de ce spun asa:
- in drum spre manastirea prislop treci prin SILVASUL de sus si SILVASUL de jos, nu prin SALASUL de sus si de jos;
- arsenie boca nu a murit in aceasta manastire. "La Sinaia, din 1969 şi-a avut chilia şi atelierul de pictură, unde s-a retras după 1984 şi unde a şi închis ochii, la 28 noiembrie 1989, în vîrstă de 79 de ani. A fost înmormântat, după dorinţa proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj";
arsenie boca s-a nascut la vata de sus, o mica localitate aflata pe drumul ce leaga deva de brad, catre oradea, pe un drum lateral stanga cand mergi catre brad;
arsenie boca "a urmat Liceul naţional ortodox "Avram Iancu" din Brad, pe care l-a terminat ca şef de promoţie în 1929. În acelaşi an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. Primeşte o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din Bucureşti";
citatele le-am preluat de pe http: //ro. wikipedia. org/wiki/Arsenie_Boca, link pe care l-ai trecut in impresii.
lasand la o parte criticile aduse, este foarte bine ca ne preocupa turismul si cunoasterea celor frumoase si sfinte din tara noastra, dar si faptul ca noi aici promovam astfel de locuri, pentru ca altii ca noi sa afle si sa se bucure la randul lor prin plimbarile pe care le fac.
atasez linkul cu harta turistica din zona hateg click aici. in cazul in care webm considera ca se face reclama la vreo cabana, pentru ca linkul este de pe siteul unei cabane, atasez o poza cu aceasta harta.
p.s.1: din pacate, nu voi puncta aceste impresii.
p.s.2: harta atasata ca poza nu mai contine numele cabanei cu pricina
p.s.3: presario, sper sa nu te superi daca fac unele comentarii la poze, dar numai pentru a aduce cateva precizari suplimentare.
din pacate, eu nu am facut poze in incinta "teritoriului" manastirii, respectand astfel restrictia. este adevarat ca nu peste tot o respect, dar macar in lacasele bisericesti din romania, da.
asadar, la pozele 3, 11 si 17, micul lac este imediat langa izvor si este rezultatul unui foarte mic baraj artificial (v. PO17) realizat, probabil, de maicute. se vede clar ca este facut de mana omului, mai ales ca are cateva pietre care pot fi date la o parte, astfel ca in perioadele ploioase apa sa curga fara sa treaca de marginile micului lac.
@ cosminp > bravo tie pentru staruinta in a pastra exactitatea datelor; DAR ai facut o mica eroare: in ulimele paragrafe, autorul se refera la un satean, altul decat parintele Boca, supranumit de localnici Sf. Ioan de la Prislop.
imi cer scuze pentru eroarea cu Sfantul Ioan si sper sa le acceptati. am corectat primul ecou.
multumesc.
"În aceste ţinuturi, din satul Silvaşul de Sus, un tânăr cu numele Ioan, a părăsit casa părintească, s-a închinoviat în obştea călugărilor de la Prislop, ducând o aleasă viaţă de rugăciune, împletită cu munca şi cu săvârşirea de fapte bune. După un număr de ani petrecuţi aici, dorind să ducă o viaţă şi mai liniştită, retrasă cu totul de lume, a găsit un loc, departe cam la 500 de metri de mânăstire, pe malul prăpăstios al râului Silvuţ (Slivuţ), unde şi-a săpat singur, cu mari nevoinţe, o chilie în piatră, cunoscută până azi sub numele de „chilia” sau „casa sfântului”. Aici el şi-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni şi ajunări, întocmai ca marii nevoitori întru cele duhovniceşti din primele veacuri creştine. Dar a fost voia lui Dumnezeu ca viaţa lui îmbunătăţită să se sfârşească prea devreme. Spune tradiţia populară că pe când îşi făcea o fereastră la chilia lui, doi vânători de pe versantul celălalt al prăpastiei l-au împuşcat, fără să ştie cine era. Aşa s-a săvârşit din viaţă Cuviosul Sihastru sau Sf. Ioan de la Prislop.
aceasta este pe scurt povestea Sfantului Ioan de la Prislop, iar detalii puteti gasi la click aici, click aici si la click aici
Stimate Domn -cosminp
Mergand spre Prislop dinspre Hateg, se trece intai prin Silvasul de Jos, apoi prin Silvasul de Sus. Poate ca ar fi bine sa va mai uitati o data pe o harta corecta, daca nu sunteti sigur.
Harta la care faceti referire este o harta "artizanala" si cele 2 localitati sunt inversate - in mod gresit - pe aceasta harta.
Va recomand harti normale - rutiere, sau google maps, care sunt corecte.
Probabil ca de anul trecut de cand ati fost Dvs acolo, ati mai uitat si ati incurcat cele 2 localitati.
Aceasta nu este insa nici o problema, important este ca lumea care citeste, sa isi formeze o parere corecta si obiectiva, iar asta se poate face doar daca cat mai multi useri scriu despre acelasi "obiectiv". Asta este scopul acestui site, sau cel putin asa l-am inteles eu.
Daca cineva citeste rewiew-ul meu si urmeaza traseul mentionat de mine, mai ales ca sunt si destule indicatoare cu "Manastirea Prislop", atunci nu are cum sa rateze manastirea.
Ca o paranteza, drumul - oricat de sinuos ar fi - se face in max 15 minute.
In ceea ce il priveste pe Arsenie Boca, eu nu am scris ca s-ar fi nascut la Prislop, nu stiu de unde ati scos-o pe asta.
Ba mai mult, am dat acel link unde - cei interesati - puteau citi foarte multe detalii despre acesta.
In ceea ce priveste celelalte detalii - asa cum zicea si Dragos se refereau la "acel satean" - Sfantul Ioan de la Prislop si nu la Parintele Arsenie Boca.
In ceea ce priveste micul lac, eu am scris doar ca este ( adica exista ), nu am scris ca ar fi sau nu artificial, ca poate este facut sau nu de maicute.
Daca ati fi citit cu atentie ce am scris eu, cu siguranta nu aveati cum sa scrieti acel ecou cel putin "ciudat sau fantasmagoric".
Totusi, daca mai aveti obiectii de facut, sau alte comentarii, va stau oricand la dispozitie.
Mai trebuie facuta o rectificare - aici are dreptate Dl cosminp - in rewiew am scris din greseala "Salasu" in loc de "Silvasul".
Scuze, probabil din cauza noului "fus orar".
Dar ordinea este cea pe care am scris-o eu, adica primul este cel de jos, apoi este cel de sus.
Rog Webmasteru' sa corecteze
in loc de Salasu de Jos/ Sus sa scrie Silvasul de Jos/Sus.
Multumesc.
dragos, si tu ai scris la primul impuls, ca si mine.
nu am nici cea mai mica intentie sa intru in polemica cu cineva.
in ceea ce priveste unele afirmatii eronate, mi-am cerut scuze public si am corectat ecourile.
in ceea ce priveste denumirea celor 2 sate, nu eu am spus ca se numesc "salasul". eu doar am corectat.
"Se trece prin Salasul de Jos si Salasul de Sus si apoi imediat ajungeti la manastire.".
referitor la "micul lac", am scris ca sunt precizari suplimentare.
imi cer scuze de botez. presario, nu dragos.
hai ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
hahahahahaha
sa nu ma pui sa-ti dau un miel in prag de Paste.
p.s.: harta pe care o atasasem era corecta si era de pe net. nu inteleg de ce nu mai apare. rog webm sa ma lamureasca, pentru ca nu era nici o reclama.
Totul este Ok cosminp.
Lucrurile s-au lamurit si iti multumesc pt promtitudine
Harta pe care ai pus-o tu este corecta, adica Silvasu de jos este inainte de cel de Sus.
Atentie ca pe alte site-uri, apare exact aceiasi harta dar cu cele 2 localitati inversate.
Asa cum am zis este bine sa se scrie cat mai mult despre cat mai multe "obiective".
Da poate dai o bere ?
PS - bere de Hateg nu se mai face acum. Era foarte buna pe vremea lu' Ceausescu.
(PS 2- Ai noroc ca nu vin sapt asta la Buc )
presario, eu voi puncta review-ul tau, fiindca nu am vizitat aceasta manastire si mi se pare interesant ce-ai scris.
Referitor la poze:am vizitat si eu Manastirea Nasterea Maicii Domnului - Recea (vezi rw-ul meu). Cand am intrat usile erau larg deschise, am facut doua-trei poze si nimeni nu mi-a spus nimic. Cand m-am intors cu fata spre usa, am vazut intrarea din alta pozitie si am vazut un afis pe care scria: "Va rugam, nu pozati, nu filmati." Atunci am inchis aparatul rusinata de gafa mea, iar pozele nu le-am atasat din respect fata de dorinta manastirii. Nu stiu de ce sunt aceste interdictii, poate picturile sunt deosebite si le protejeaza...
Multumesc biancuta.
Nu stiu de ce nu este voie sa faci poze la noi.
Am facut poze in Germania, Austria, Italia, Ungaria, etc, fie fara taxa, fie contra cost ( modic ).
Nu stiu daca are vreo legatura cu picturile si in plus se pot face fara blitz.
comentarii despre poze in lacasele de cult din romania au mai fost pe site. pentru locurile in care se plateste, cred ca se considera un mod de a-si mari bugetul.
acolo unde nici cu plata nu ai voie sa fotografiezi sau sa filmezi, cred ca tine de gandirea obtuza a conducatorilor. sau poate ei considera ca reclama facuta din imagine poate aduce atat de multi turisti, incat sa devina deranjant.
dar nu se gandesc ca turistii aia atat de multi nu au drumuri pe care sa ajunga acolo?
@cosminp > pai tocmai ca s-a mai scris si daca citeai atent ce am spus eu atunci, ai fi retinut ca folosirea blitzului dauneaza (uneori chiar GRAV) pigmentilor din culorile frescelor/picturilor prin componenta sa puternica de raze UV.
pe mine ma oftica aia care nu te lasa nici fara blitz!
poate nu am retinut sau poate am ignorat. nu conteaza.
daca se permite fotografierea fara blitz, 95% vor face poze cu blitz, chiar daca ar putea si fara. unde sa caute vinovatul daca toti din jurul tau fotografiaza cu blitz? in sistemul actual, nu ai voie, nu faci.
dar pana la urma asta este regula si cine vrea o respecta si cine nu, face poze.
Pe langa faptul ca dauneaza picturilor, poate tine si de intimitate. O biserica este un loc unde omul intra in liniste, sfios, plin de smerenie, etc. si folosirea aparatelor strica imaginea atmosferei din biserica, cel putin la manastirea la care faceam eu referire, care este cunoscuta ca fiind un spital duhovnicesc.
Parca pare ciudat cand un om vine bolnav, cu diferite crezuri, intr-o biserica si altii stau cu aparatele... (pentru cei care nu lasa nici fara blitz)
Un rw interesant, cautat anume de mine sa ma informez
fiindca pe 30.11.2011 merg si eu pentru prima oara la Prislop.
Cred ca explicatia drumului este bune, voi vedea la fata locului. Am sa vad si eu locurile minunate si am sa scriu despre ele la intoarcere.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Manastirea Prislop [Hunedoara]" (nou înfiinţată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Arsenie Boca, Prislop și Securitatea — scris în 08.04.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Mai facem ceva si pentru suflet — scris în 28.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2021 La Părintele Arsenie, pe timp de pandemie — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Reculegere la Manastirea Prislop — scris în 19.08.18 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- May.2018 Chemarea spre acest colț de paradis a fost făcută de glasul inimii — scris în 06.05.18 de adriananicoleta din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Mănăstirea Prislop, pelerin la mormântul Părintelui Arsenie Boca — scris în 17.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 O calatorie din suflet, pentru suflet — scris în 09.05.16 de dianagiurgiu din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ