GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Promiteam acum 2-3 zile ca voi reveni cu un review despre vizitele facute la Manastirea Dervent si despre cele doua mici intamplari oarecum deosebite pe care le-am trait acolo.
Profit de putin timp liber si imi tin promisiunea facuta mie in primul rand, dar si lui "iulianic", un prieten al acestui site.
Scriam in review-ul dedicat Manastirii Sf. Apostol Andrei, ca de cate ori am trecut pe acolo, am vizitat neaparat si Manastirea Dervent. De ce?
Pentru ca sunt atat de apropiate si am trecut de atatea ori pe langa ele fara sa opresc, incat acum vreau sa recuperez timpul pierdut. Pur si simplu.
Probabil ca stiti legenda crucilor de piatra iesite din pamant, de la Dervent, cu turcul bogat si de treaba care i-a lasat pe crestinii care lucrau pe mosia lui sa se inchine acelor trei cruci si cu fiul lui cam fundamentalist care le-a rupt bratele si le-a aruncat in Dunare, lucru care a adus greutati si necazuri tatalui sau. Nu o voi repeta, desi este o legenda tare frumoasa.
Cert este faptul ca la Manastirea Dervent se afla doua dintre cele trei cruci, una dintre ele fiind situata in interiorul manastirii si ocrotita de un cub din plexiglas pentru a fi protejata partial de cei care cauta sa o atinga, iar cealalta este situata in spatele bisericii manastirii, fara brate si relativ nebagata in seama de enoriasi.
Daca ma intrebati pe mine, eu unul o prefer pe cea de-afara, neprotejata si supusa intemperiilor vremii.
Se mai afla in interiorul manastirii o icoana facatoare de minuni.
Ah, sa nu uit! Scriu acest review din doua planuri, cel al credinciosului rezonabil si cel al turistului care gaseste in manastirea Dervent o oaza de frumusete si de liniste, mai ales in timpul verii toride dobrogene.
Vara, manastirea Dervent este plina de randunele. Nu exista streasina unde sa nu fie un cuib al acestor pasari frumoase, ce se intorc an de an in acelasi loc.
Calugarii de aici au un mare merit ca nu au stricat cuiburile randunelelor, pe motiv ca fac murdarie sau altceva. Este o feerie de randunele, singurul loc unde am vazut un numar atat de mare.
Tot in curtea manastirii s-au pripasit pisici si caini, blanzi dealtfel, semn ca oamenii Domnului de aici gasesc un colt de paine si pentru bietele suflete. Si ele sunt ale Domnului, nu-i asa?
In mod cert, in obstea de calugari se afla un artist sculptor, sau mai multi deoarece curtea este plina de sculpturi frumoase, care ar putea sta cu cinste intr-un parc sau intr-o intersectie centrala. Unele, cele mai multe, au tenta religioasa, lucru de inteles, dar altele au o tenta laica,usor abstracta si poate ma repet, denota o mana si un spirit artistic.
Bineinteles, este un magazin (ca si la Sf. Andrei), unde se vand diverse obiecte religioase, icoane, lumanari, mir, cruciulite, carti pentru doritorii de amintiri.
Eu iau intotdeauna mir pentru mama, soacra si apa de la Izvor pentru colegii de birou.
Am trecut pe aici in multe ocazii, dar am preferat zilele cand stiam ca nu este nimeni, zile friguroase sau ploioase care goneau turistii mai comozi.
Intr-una dintre aceste zile, mai precis o sambata de noiembrie cu o vreme rece si cu o lapovita de gonise pana si calugarii chilii, am ajuns si noi in pragul manastirii. Nici macar un copil din sumedenia de copii amarati care cersesc in fata intrarii, nu se afla acolo. (deobicei sunt foarte multi cersetori, copii in special)
Eram veniti fara Andra, fetita noastra, care ramasese in grija bunicii.
Infrigurati, am intrat pe poarta manastirii si ne-am dus glont spre Izvorul Tamaduirii. Locul era de un pustiu ireal, noi stiind afluxul de turisti din timpul verii, nu mai spun de cel din ziua de Sf. Andrei.
Facand o mica paranteza, stiti probabil ca locul in care Sf. Ap. Andrei a dat cu toiagul in pamant si a tasnit un izvor limpede, se afla aici, si nu la manastirea cu numele Sfantului.
Izvorul se gaseste cam la 800 de metri de manastire, drum care pare lung intr-zi in care ploaia rece iti intra pe sub haine. De fapt este un drum spiritual, deoarece pare lung si intr-o zi de vara, cu arsita dogoritoare.
Izvorul Tamaduirii, care se spune ca a vindecat multa lume nevoiasa, se afla intr-o frumoasa capela acoperita si pictata, cu bancute pentru cei obositi, si unde vara te racoresti si te adapostesti de arsita.
In acea zi friguroasa, de care va povestesc, in care nici macar calugarii nu se vedeau, am intalnit in micuta capela friguroasa un batranel care statea singur in picioare. Era singurul suflet pe care il intalnisem de cand am intrat pe portile manastirii.
Omul a vazut ca luam apa in doua, trei sticle de doi litri (deh, obligatiile) si cand sa iesim ne-a spus ca adevaratul izvor se afla in spatele acestuia. trebuia doar sa urcam cateva trepte, prin stanga capelei si sa mergem cativa pasi inainte.
Am facut cum ne-a spus batranul si intr-adevar am dat de locul fostului izvor, un loc pietruit si cu o teava de metal ruginit din care picura un firicel firav de apa. Se vedea clar ca este mult mai vechi decat capela amenajata putin mai jos. Mai in spate putin se vedea o cisterna adanca din ciment probabil, care probabil capta apa si o filtra trimitand-o spre actualul loc de curgere. Ne-am uitat, si eu si Cristina si apoi am coborat infrigurati, cu gandul sa-i multumim batranului ce ne indrumase si sa plecam spre masina ce ne astepta singura in parcare.
Spre uimirea noastra sincera, batranul disparuse, plecase probabil, dar Cristina mi-a spus cu un zambet sagalnic ca poate era Sf. Andrei.
Nu are importanta, de atunci de cate ori merg la Dervent, urc invariabil si pana la vechiul izvor care abia picura apa si iau macar doua -trei picaturi de apa, sau ma ud pe buze si pe frunte.
A doua intamplare de la Izvorul de la Dervent s-a petrecut cu doi ani mai inainte si conditiile au fost aproape identice, in sensul ca era un mijloc de decembrie de doua ori mai friguros si noi eram tot singuri.
Ajunsi in ritm rapid la Izvor, am constatat cu necaz ca apa nu curge aproape deloc. Doar cate o picatura la cateva secunde, ne-ar fi trebuit zile intregi sa umplem macar o sticluta.
Apa izvorului curge printr-un robinet, care se invartea in toate partile, fara nici un efect, adica oricat l-am fi invartit noi degeaba. Nimic!
Dupa aproape un sfert de ora de incercari in van, inghetat bocna, i-am spus Cristinei ca ne vom multumi numai cu apa din aghiazmarul in forma de amfora din interiorul manastirii. Ea, ca orice femeie incapatanata (sau mai cu credinta), m-a rugat sa mai stau putin, doar sa mai faca o incercare.
Nu este vorba de o minune, dar in momentul cand eu ieseam din capela ce adaposteste izvorul si ii spuneam ca o las singura, am auzit micul ei strigat de multumire. Prin nu stiu ce minune, sau efect al hidrodinamicii, apa curgea vesela si cu forta pe teava ce era seaca cu un minut inainte.
M-am intors in capela si in timp ce umpleam sticlele, ma gandeam la cat de usor se dau batuti oamenii in fata unui mic obstacol (la mine ma gandeam) si ca uneori trebuie sa primesti un semn de Sus pentru a deveni mai umil (in sensul bun).
Am plecat cu o inima usoara de acolo si pana la Bucuresti am simtit ca timpul se contracta si ca pana si trecerea cu bacul a durat mai putin.
Simt ca am folosit prea multe cuvinte pentru ceea ce am vrut sa va povestesc, dar au fost experientele mele si chiar am vrut sa le povestesc si altor oameni, turisti sau credinciosi. Sau amandoua la un loc (turisti credinciosi). In nici un caz nu am scris pentru habotnici.Sunt daunatori,indiferent de confesiune!
Voi folosi cateva fotografii facute de mine in diverse perioade ale anului, dar pentru a vedea treptele din stanga capelei, spre vechiul izvor, va rog sa va uitati la fotografia postata de "iulianic", caruia ii multumesc poentru fotografii.
PS-promit sa va istorisesc si intamplarea hazlie de la Manastirea Dragomirna, cand eu fiind in bermude si Cristina in fusta mini, o calugarita ne-a dat cate un sort sau fusta neagra pana la pamant, de aratam ca un maestru Ninja si ea ca o gheisa. Partea amuzanta este aceea ca ne-am intalnit acolo cu un grup de turisti japonezi care purtau si ei "fustele" manastirii. Da' lor le statea chiar bine... !!!
Trimis de mateimarian* in 04.02.13 21:32:33
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mateimarian*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.10797400 N, 27.48099200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@mateimarian: Iti multumesc pentru faptul ca ai facut referire la unul dintre review-urile mele mai vechi. Credeam ca nu mai intereseaza pe nimeni "Dervent - trecerea de peste ape" si pozele atasate acolo. vezi impresii
Am mai fost de atunci la Dervent, dar acum, in urma celor scrise de tine, cand voi merge din nou, voi cauta in mod special firicelul de apa care este captat la Izvorul Tamaduirii. Nu stiu daca voi avea ocazia sa-l intalnesc si pe acel Sf. Andrei, mosnegutul care v-a spus voua unde este izvorul izvorului, dar pentru mine tu esti un Sf. Andrei contemporan.
@iulianic:
buna seara!
Cum sa nu mai intereseze pe nimeni manastirea Dervent?
Este un loc plin de incarcatura spirituala, si chiar daca nu esti credincios fervent are un farmec aparte, este o adevarata oaza pentru un turist insetat si obosit. Stii de celelalte 7 izvoare de pe traseu?
PS-recunosc ca ecoul tau m-a atins in mod placut. Ca sa-ti spun sincer, avem si noi barbatii slabiciunile noastre la complimentele sexului frumos.
O seara placuta alaturi de cei dragi!
@mateimarian:
”Cum sa nu mai intereseze pe nimeni manastirea Dervent?
In ecoul de mai sus faceam referire la review-ul scris de mine Dervent - trecerea de peste ape si la pozele atasate acolo, nicidecum la Manastirea Dervent in sine.
Nu stiu nimic despre celelalte 7 izvoare de pe traseu. Daca au legatura cu subiectul, poti scrie aici despre ele, daca nu, pentru a nu fi off-topic (fapt care poate fi sanctionat), scrie un review separat sau - daca vrei - spune-mi prin mesaj privat care este secretul lor.
@iulianic:
buna seara! La ecoul tau am facut referire, dar graba si faptul ca nu-mi prea revad postarile pentru eventuale corecturi a dus la aceasta mica neintelegere.
Scuzele mele!
De "Dervent-trecerea de peste ape" era vorba in raspunsul meu.
PS-si sa mai stii ca ai dreptate, in legenda era vorba despre patru cruci, cum bine ai scris, nu trei cum gresit am scris eu.
PS2-in putin timp iti voi povesti despre cele 7 izvoare (Cristina spune ca sunt 9) si mica lor legenda. Nu este nevoie de review pentru ele, iti voi scrie un ecou. Ok?
@iulianic:
buna seara! Te rog sa-mi accepti scuzele pentru intarzierea cu care imi tin promisiunea. Am avut un program istovitor.
Revin cu cele doua variante in legatura cu cele 7 sau 9 izvoare.
Prima varianta, cea scurta, spune ca langa grota Sfantului Andrei au fost initial 9 izvoare care apoi s-au contopit intr-unul singur, cel actual, formand paraul Cuzgun (in lb. turca inseamna porumbel). De fapt fostul nume al comunei Ion Corvin a fost cel de Guzgan. Observam similaritati fonetice intre turcescul Cuzgun si romanescul guzgan, desi intelesul difera total.
A doua, cea pe care o prefer eu, este aceea ca in periplul sau prin zona, Sfantul Andrei a facut crestinari printre dacii, scitii si alanii din zona, inainte de a pleca spre actuala Ucraina si apoi spre Patras.
Plecand de la grota sa spre actualul Dervent, a facut sapte popasuri impreuna cu discipolii sai. Nu a mai batut cu toiagul in piatra seaca, dar s-a rugat ca pe cele locuri unde a poposit sa curga cate un fir de apa pentru cei insetati.
Ei bine intr-adevar, intre Ostrov si Ion Corvin sunt exact 7 izvoare, iar daca le adunam si pe cele doua importante de la Dervent si grota, sunt exact 9.
Izvoarele de care spun sunt captate si le poti vedea pe stanga sau pe dreapta drumului, in cei 30-30 de km.
Ca o curiozitate, unul dintre ele, cel de langa grota Sf. Apostol Andrei este numit Izvorul Eminescu. Din pacate, nu toate sunt pastrate in stare buna si este pacat pentru ca fac parte dintr-o legenda a tarii noastre.
Daca vrei sa stii legatura dintre poetul nostru national si aceste locuri din Dobrogea (se stie prea putin), da-mi de stire si-ti mai trimit un ecou.
Multumesc pentru rabdare si o seara buna!
@mateimarian: Multumesc! Povestile si legendele locale dau savoare calatoriilor noastre.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Dervent, mănăstire deosebită în Dobrogea de Sud — scris în 11.03.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mănăstirea Dervent și Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului — scris în 10.05.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Informare — scris în 01.05.18 de Iustinian din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 În vizită la Mănăstirea Dervent — scris în 27.06.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Miracolul crucilor de piatra — scris în 19.05.12 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2007 Dervent – 'trecerea de peste ape' — scris în 02.10.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ