ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Pitești
ÎNSCRIS: 02.03.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 2 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Mănăstirea Dervent și Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului

TIPĂREȘTE URM de aici

Mănăstirea Dervent se află în comuna Lipnița (satul Galița) la 20 de kilometri de Ostrov și de granița cu Bulgaria (se poate intra pe releele bulgare de telefonie mobilă). Mânăstirea, se află la șosea și se observă de la distanță datorită zidurilor albe, acoperișurilor roșii și turlelor argintii. În fața mânăstirii se află o parcare destul de încăpătoare. Intrarea în mânăstire se face prin Turnul Clopotniță cu poarta masivă din lemn sculptat, fiind reprezentativ pentru arhitectura dobrogeană.

Legenda spune că își trage numele de la o cetate antică romană cu numele de Dervent, nume care înseamna lagăr sau garnizoană romană sau vad de trecere în limba turcă. Cetatea, ca și cetățile Dinoceția, Capidava și Sucidava, după o epocă înfloritoare până pe la anul 1036, a fost distrusă de pecenegi. În zonă încă se văd ruinele acestei vechi cetăți romane. Pe la sfârșitul secolului I după Hristos, Sfântul Apostol Andrei a avut misiunea să propovăduiască Evanghelia lui Hristos în Scythia Minor (Dobrogea noastră de azi) care în acea vreme făcea parte din Imperiul Roman. Ulterior, opera misionară a Sfântului Apostol Andrei a revenit unor ucenici ai acestuia (un preot și trei fecioare) care au venit la cetatea Dervent să-L mărturisească pe Hristos. Ajunși aici cei patru sunt prinși și condamnați la moarte, după ce fuseseră îndrumați să se lepede de Hristos. În momentul martirajului, legenda spune că ei erau poziționați astfel: Preotul se afla pe locul în care se află acum Crucea Sfântă din absida stângă a bisericii, crucea făcătoare de minuni și tămăduitoare, iar cele trei fecioare se aflau în fața Sfântului Altar. Întrucât nu și-au renegat credința lor adevărată, aceștia au fost chinuiți groaznic. Preotul a fost jupuit de viu și spânzurat pe o cruce de lemn cu capul în jos, iar celor trei fecioare li s-au scos ochii, li s-au smuls unghiile de la mâini și de la picioare iar trupurile au fost arse pe rug, tăiate în bucăți și aruncate în Dunăre ca să nu le venereze creștinii aflați în cetate. Pe locul unde au fost ei martirizați legenda spune că din pământ au crescut patru pietre în formă de cruce care sunt tămăduitoare și făcătoare de minuni.

După câteva secole, Dobrogea fiind ocupată de Imperiul Otoman, locurile unde se aflau Sfintele Cruci au devenit pustiite. Moșiile de-aici au revenit turcului Ahmet bei care se ocupa și cu paza frontierei. Acesta și urmasii lui auzind de puterea miraculoasă a Sfintelor Cruci le-au ocrotit și venerat timp de aproape cinci secole.

Mănăstirea Dervent a fost ridicată în 1923. Pe peretele din partea stângă, pe o placă din marmură se află inscripționate câteva date referitoare la:

Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se află în pronaosul bisericii, în partea stângă, pe un iconostas din lemn.

În paraclisul bisericii se află chiar una dintre crucile din piatră acoperită de un mic altar din marmură albă.

Alta se află în afara bisericii, în stânga altarului și vindecă animalele bolnave.

Izvorul Tămăduirii, aflat la circa 200 de metri de biserică, ar fi țâșnit atunci când Sfântul Andrei, ce propovăduia Evanghelia în aceste locuri, a lovit cu toiagul de pământ pentru a găsi apa... Izvorul se află acoperit de o construcție ce seamănă cu o bisericuță în miniatură, pe fereastra acestuia aflându-se o cruce superbă mozaicată, iar pe pereții interiori istoria Mănăstirii în imagini.

În incinta Mănăstirii se mai construiește o biserică, de dimensiuni grandioase, ce va fi închinată Sfântului Iachint de Vicina. Mănăstirea are chilii, un magazin bisericesc, un muzeu de istorie și un muzeu bisericesc cu obiecte vechi de cult.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de lenti in 10.05.18 17:20:40
Validat / Publicat: 10.05.18 22:26:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 3002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lenti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.05.18 22:24:07]
»

AmFostAcolo încurajează impresii cât mai documentate - e de 1000 ori preferabil ca oamenii să știe ce vizitează! - cu 2 premize esențiale, însă:

- să nu se folosească copy/paste (decât eventual în conidții stricte de citare - cu delimitarea textului citat, prin ghilimele etc; și (2) cu indicarea sursei de unde s-a făcut citarea)

- informațiile obținute din documentare să nu depășească ponderea impresiilor proprii (ale auitorului review-ului)

Recomand autoarei să aibă în vedere cele mai sus, pe viitor.

webmasterX
[10.05.18 22:26:33]
»

Pozele atașate review-ului sunt cel mai probabil ”împrumutate” și ele de pe internet -- au fost publicate, astfel, NEVOTABILE și FĂRĂ PMA.

Nu încurajăm deloc astfel de practici; la acceptăm doar ca excepție (și în nr limitat).

roth
[12.05.18 22:17:40]
»

O zona in care nu am ajuns desi este atat de aproape. intotdeauna am fost fascinata de povestile locului insa... am ramas la acest nivel

Multumesc si tie pentru poveste si vacante frumoase.

lentiAUTOR REVIEW
[13.05.18 14:00:22]
»

Pozele nu sunt imprumutate, sunt facute de noi, pe viitor voi fii mai atenta, promit și poate aparem si unul din noi prin poze

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
lenti, roth
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dervent [Ostrov, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036848068237305 sec
    ecranul dvs: 1 x 1