GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Calatorie spirituala si turistica
Acum mult timp, cand eram copil, tatal meu mi-a facut o surpriza.
Plecam la mare si in loc sa o ia pe drumul clasic care trecea peste podul de la Harsova (vi-l reamintiti), a luat-o spre Calarasi pentru a trece cu bacul de la Chiciu Ostrov.
A fost ceva deosebit pentru mine sa vad Dunarea de pe bac si sa trec la cativa metri de vecinii bulgari, uitandu-ma curios la blocurile Silistrei, care imi pareau mai frumoase decat cele din Bucuresti. Deh, perceptie de copil.
Drumul spre mare prin acea zona trecea pe langa comuna Ion Corvin, la marginea careia se afla manastirea Sf. Apostol Andrei, dar pe timpul acela eu nu stiam lucrul acesta iar parintii mei nu au oprit acolo. Ce retin de atunci a fost trecerea cu bacul, mausoleul de la Adamclisi si faptul ca drumul era partial pietruit si era foarte putin circulat.
Ok, revenind in zilele noastre, dupa ani si ani, fetita noastra s-a nascut in preaja zilei Sf. Andrei si ca atare primul nume a fost Andra.
Impreuna cu prietena mea (inca nu suntem casatoriti) si cu Andra am mers in fiecare an la mare si de multe ori am ales drumul pe la Ostrov datorita pitorescului sau si faptului ca era mult mai putin aglomerat (autostrada nu era terminata si se formau cozi interminabile).
Ce vreau sa va spun este faptul ca in dreptul drumului lateral care duce spre manastirea Sf. Andrei era un indicator care arata ca pana la manastire sunt numai 3,5 kilometri. Din cauza vechimii lui, era putin sters, iar noi credeam ca sunt de fapt 35 de kilometri si ne promiteam ca la urmatorul drum vom merge neaparat si la manastire. Si au trecut iar niste ani si intr-un tarziu ne-am facut timp sa vizitam si manastirea. Si bine am facut.
Tin sa va spun ca suntem credinciosi ortodocsi nepracticanti, adica avem credinta in noi si nu facem 'parada" de ea cu orice ocazie sau sarbatoare religioasa.
Eu sunt pasionat de istorie in particular si am vazut prima noastra vizita si ca pe un prilej de a ma edifica in privinta realismului legendei, in afara de vizita ecumenica.
Bineinteles ca nu m-am edificat si vreau sa cred in forul meu interior ca Apostolul Andrei cand a fost trimis in Scitia Minor sa raspandeasca lumina credintei a calcat si prin aceste locuri si a trecut si pe la Dervent (voi posta si despre aceasta manastire un review).
Daca m-a impresionat ceva in primul rand a fost frumusetea si linistea locului si cand spun asta ma refer la faptul ca zona manastirii este inconjurata de o padure tare frumoasa, crescuta pe un rand de dealuri ce inconjoara manastirea ca un zid de aparare.
Cred ca ii voi dezamagi pe cei care au mai multa credinta decat mine daca voi spune ca din ansamblul manastirii eu am fost cucerit doar de pestera Sf. Andrei si de izvorul aflat la cateva sute de metri departare.
Acum cativa ani izvorul era in aer liber, dar de vreo doi ani s-a construit un fel de capela mai mare deasupra lui si are mai multe guri de scurgere. Il preferam ca inainte, dar asta este doar umila mea parere.
Considerandu-l pe Ap. Andrei patronul spiritual al fiicei mele, am hotarat sa trecem in fiecare an pe acolo in luna noiembrie sau decembrie si ne-am tinut de cuvant.
Acum trei ani am fost chiar in ziua de Sf. Andrei si cu parere de rau va spun ca nu voi mai repeta experienta. Stiam de la televizor ca vin zeci de mii de credinciosi din toata tara, ba chiar si din Bulgaria, dar ce am gasit acolo m-a facut sa-mi doresc sa vizitez locul sfant in alte zile.
In primul rand ca era o mare problema cu parcarea, dar trecem peste asta deoarece manastirea are acest aflux doar odata pe an. Drumul pana la manastire era intesat cu sute de vanzatori ambulanti care vindeau absolut orice, icoane, matanii, cruciulite, miere, apa minerala, carti religioase si mii de alte produse. Nici asta nu a fost un impediment, se stie ca se pot face bani buni din vanzarea de obiecte religioase la ocazii speciale.
In interiorul pesterii nu am ajuns, era practic imposibil, iar la izvor am stat la o coada dezordonata si haotica doar pentru ca ii promisesem mamei ca ii aduc apa de la izvor, ea fiind chiar o femeie credincioasa (poate putin cam habotnica).
Sirul imens de masini care asteptau sa fie sfintite contra unei sume benevole nu m-a convins ca intre vanzarea de indulgente si sfintirea autoturismelor ar fi vreo diferenta, dar asta este o alta poveste. Cat timp acel sofer va crede ca masina lui este ferita de pericole fiind sfintita, iar preotul va aduce un beneficiu financiar obstei de calugari, nu am a comenta.
Pe mine locul acela ma indeamna la liniste interioara si meditatie (atat cat pot eu sa meditez), dar pe foarte multi "evlaviosi' ii indeamna la o galagie maxima cu ocazia hramului, de abia ii potolesc fratii calugari pe cei mai zgomotosi.
Oricum, bietii calugari au de hranit mii de oameni cu ocazia zilei Sf. Andrei si se pare ca se achita foarte bine de aceasta sarcina.
Ca sa nu va plictisesc mai mult decat am facut-o, am sa va povestesc pe scurt faptul ca in doi ani diferiti am plecat din Bucuresti pe o vreme ploioasa si atat de urata incat abia ne-am hotarat sa o facem, dar odata ajunsi in acel loc, vremea s-a indreptat si pe timpul vizitei a fost nesperat de frumos.
Vorba mamei mele: "Incercari de la Dumnezeu, maica! ". De fapt ideea este aceea sa nu te intorci din drumul propus in viata atunci cand ai mici greutati.
Este un loc frumos si tihnit, in care poti avea senzatia ca pasesti pe urmele Sf. Apostol Andrei. Doar sa crezi!
Trimis de mateimarian* in 03.02.13 00:36:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mateimarian*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.09080800 N, 27.82574800 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dupa ce treceti Dunarea cu bacul la Ostrov doar 20 km va despart de Manastirea Dervent (comuna Galita, sat Lipnita). Locul ce pare rupt de lume, gradina manastirii cu plante adaptate arsitei din timpul verii si mai ales, stravechea si tulburatoarea poveste a crucilor de leac din piatra crescute din pamant si Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni adusa din Cadrilater, aduna si astazi credinciosi din Romana si Bulgaria.
Daca ajungeti o data la Dervent, veti reveni cu siguranta!
@mateimarian: Iti impartasesc opiniile in legatura cu pelerinajele la locurile sfinte taman in zilele de hram. Nu in aglomeratie si inghesuiala la pomana se regaseste linistea interioara. Felicitari pentru review si pentru sinceritatea cu care ai abordat subiectul!
Mi-ai amintit de Pestera Sfantul Apostol Andrei si de calatoriile mele turistice si spirituale pe care le-am facut acolo, calatorii in urma carora am scris cate ceva aici
De fiecare data noi am ales calea terestra, dar sunt sigura ca trecerea Dunarii cu bacul aduce un plus de interes in cadrul deplasarii.
Noi am ajuns si la Manastirea Dervent care - asa cum spune si @Floria - prezinta o atractie deosebita prin crucile tamaduitoare, dar si prin frumoasa gradina in care este amplasat lacasul.
@Floria:
multumesc de indrumare, dar am fost la manastirea Dervent ori de cate ori am trecut si pe la Sf. Andrei.
Chiar o sa fac un mic review si la Dervent deoarece am doua mici lucruri de povestit.
Multumesc inca odata!
@iulianic:
multumesc pentru ecoul tau si vorbele frumoase.
Si eu am trecut pe la manastirea Dervent si nu de putine ori.
Chiar iti voi destainui un lucru pe care poate il stii, dar sunt sigur ca cei mai multi dintre vizitatorii manastirii nu il cunosc.
Dupa cum stii, la un kilometru si ceva de manastirea Dervent se afla Izvorul Tamaduirii, amplasat intr-o frumoasa capela. (de data relativ recenta)
Stii legenda si nu ti-o repet, dar lucrul de care putina lume stie, este faptul ca adevaratul izvor, cel din legenda Apostolului Andrei il gasesti daca urci 7-8 trepte prinn stanga actualei capele si mai faci inca vreo cativa pasi inainte.
Promit sa fac un scurt review si despre Manastirea Dervent in cel mai scurt timp si acolo voi spune mai pe larg cum am dat de vechiul izvor.
Multumesc inca odata pentru cuvintele tale frumoase.
PS-ai dreptate, credinta o purtam in inima si fapte, nu doar la ocazii, ca pe o haina de lux.
@mateimarian: Asteptam cu interes istorisile tale despre Manastirea Dervent si locurile mai putin cunoscute noua.
Stiam ca Izvorul Tamaduirii - cel amenajat atat de frumos la un kilometru de manastire - este captat, dar nu am vazut niciodata originea izvorului, adica izvorul izvorului.
Sa-ti mai spun ca prima oara cand am fost acolo n-am ajuns nici macar la capela unde este captat izvorul? Eram intr-un pelerinaj, cu un grup plecat prin Patriarhia Romana, iar tanarul preot doctorand care ne insotea ne-a grabit la autocar mintindu-ne ca izvorul nu are apa. Era vara si era foarte cald. Doua saptamani dupa aceea am fost din nou (pe cont propriu), nu ne mai grabea nimeni si am vazut Izvorul Tamaduirii care picura incet tamaduire pentru toti credinciosii rabdatori.
Cu siguranta imi voi aminti cele scrise de tine atunci cand voi ajunge in zona si voi vizita aceste locuri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 'Peștera Sfântului Andrei din Dobrogea: Legătura cu Tradiția - Betleemul Românilor' — scris în 04.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Mănăstirea și Peștera Sfântului Apostol Andrei — scris în 06.03.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Manastirea Sfantului Andrei — scris în 18.06.18 de mnmn* din VICTORIA [BV] - nu recomandă
- Apr.2018 Mânăstirea și Peștera Sfântului Apostol Andrei - prima biserică creștină de la noi — scris în 10.05.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea 'Peştera Sfântului Apostol Andrei” - plimbare spirituală pe meleaguri dobrogene — scris în 22.06.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Pestera Sfantului Andrei — scris în 26.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O aşezare monahală antică şi... nouă — scris în 18.08.15 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ