ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pelerinaj la Pestera Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei

TIPĂREȘTE

In mai 2007 am avut sansa de a vizita Patras - oras grecesc aflat in nordul peninsulei Peloponez - cu cel mai important obiectiv al sau: Biserica Sfantul Apostol Andrei. Conform traditiei crestine, orasul Patras este locul martiriului Sfantului Apostol Andrei, cel care a adus invatatura lui Hristos in tinuturile din jurul Marii Negre, in Scythia Minor, Dobrogea zilelor noastre. Am vazut crucea in forma de X pe care a fost rastignit si m-am inchinat la moastele sfantului acolo, la Patras. Nu pot defini simtamantul pe care l-am avut realizand ca l-am gasit acolo pe sfantul – ocrotitor al Romaniei, cand in tara mea, in locurile in care a poposit si s-a rugat pentru crestinarea noastra, nici nu-l cautasem.

Revenind in tara, la mai putin de o luna, impreuna cu un grup, plecam intr-un pelerinaj de o zi la Manastirea si Pestera Sfantul Apostol Andrei, apoi la Manastirea Dervent.

Insotiti de un tanar preot, ne-am imbarcat in autocar si am pornit din Dealul Mitropoliei spre Autostrada Soarelui si tinutul Sfantului Apostol Andrei. Pe drum, ghidul nostru teolog ne-a povestit fara incetare despre Andrei, fratele lui Petru, care a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. Dupa Invierea, Inaltarea Domnului si Pogorarea Sfantului Duh, apostolii au tras la sorti tinuturile din lumea larga in care urmau sa propovaduiasca invataturile lui Hristos. Sortii harazindu-i vecinatatea Marii Negre, cu Scythia Minor, Dobrogea de astazi, Sfantul Apostol Andrei a ajuns impreuna cu doi ucenici la pestera pe care urma s-o vizitam. Ghidul nostru insotitor ne-a povestit multe din faptele savarsite si multe intamplari din viata pamanteasca a sfantului, incheind cu rastignirea sa - la 30 noiembrie, anul 60 d. H - in tinutul Patrasului, pe o cruce mare in forma de X. Din autocarul care inghitea kilometru dupa kilometru pe Autostrada Soarelui, am revazut cu ochii mintii Patras, Biserica Sfantului Apostol Andrei, crucea rastignirii sale si locul venerarii moastelor (numai capul) de la Patras. Despre moastele sfantului, cei interesati pot afla mai multe facand click aici.

Parasim autostrada si pe un drum lateral dreapta, continuam spre comuna Ion Corvin. De la o intersectie marcata cu crucea in forma de X, spre stanga, la doar cativa kilometri, ajungem la padurea care adaposteste intreg ansamblul manastiresc al Sfantului Andrei, cu pestera - prima biserica crestina a romanilor.

Desi descoperita mai inainte, pestera a fost lasata in paragina, folosind sporadic drept adapost pentru animale. Abia dupa 1990, prin stradania a doi monahi, locul a fost curatat si amenajat in forma in care il vedem noi astazi. Intrarea a fost largita si zidita cu piatra, iar pestera a devenit biserica, prin adaugarea unei turle.

In interior, in locul altarului, o icoana mare a Sfantului Andrei "cel intai chemat", cu multe candele aprinse, asteapta credinciosii la rugaciune. Aproape de intrare, intr-o nisa, modelat in piatra muntelui, se afla patul pe care se odihnea Sfantul Apostol Andrei, loc sfant pentru credinciosii suferinzi care vin aici pentru a-si cauta alinarea. De jur imprejur, peretii de piatra sustin icoane de diferite marimi, cruciulite si multe candele aprinse. In pestera - bisericuta, alaturi de icoana apostolului "cel intai chemat", preotul insotitor a citit acatistul Sfantului Andrei.

Complexul monahal Sfantul Apostol Andrei include, pe langa pestera in care a salasluit si s-a rugat sfantul, biserici, chilii si cladiri administrative de data mai recenta. Biserica mica, cea mai veche, este valoroasa mai ales pentru ca adaposteste o particica din moastele sfantului. O cruce in forma de X, aflata in stanga altarului, are in centru degetul Sfantului Andrei, adus din Grecia.

Pe platoul central, biserica mare, cea mai noua, construita in 1998-2002, este deosebita. Zvelta, cu cinci turle inalte si patru coloane albe la intrare, biserica este frumos decorata. Pe zidul dinstre vest, deasupra intrarii, este reprezentat Sfantul Andrei binecuvantand, iar mai sus, cu expresie senina, din nou Sfantul Andrei tinand cu o mana cartea cu invataturi si cu cealalta propria-i cruce, crucea rastignirii. Pe fundal se vede o turla cu cruce si intrarea in pestera, in forma ei actuala. In interior, biserica impresioneaza prin grandoare si minutiozitatea cu care este executata catapeteasma din lemn sculptat si lacuit.

De la magazinul cu obiecte bisericesti, aproape de intrarea in pestera, am cumparat lumanari, mici suveniruri si miere. Am mai ramas un timp in linistea padurii umbroase din locul sfant al apostolului Andrei, apoi ne-am imbarcat in autocar si am pornit spre Manastirea Dervent.

Mentionez ca dupa numai doua saptamani, am revenit la Pestera si Manastirea Sfantul Andrei, de asta data pe cont propriu. Avand un weekend liber, sotul meu a dorit sa calce si el pe urmele celui "intai chemat" si ocrotitor al Romaniei. Si pentru ca turul sa fie complet, bineinteles, am continuat pana la Dervent.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 28.09.11 09:09:55
Validat / Publicat: 28.09.11 10:18:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3490 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pestera Sf. Apostol Andrei - Intrarea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și Peștera Sfântului Andrei [Ion Corvin, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.094327926635742 sec
    ecranul dvs: 1 x 1