ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.02.2010
DE ms65
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.09.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Miercurea Ciuc

TIPĂREȘTE

Printr-un concurs de intamplari am ajuns sa vizitez acest oras/municipiu de mai multe ori pe an (si inca nu m-am plictisit).

Municipiul Miercurea Ciuc, resedinta judetului Harghita, este situat in partea central estica a Romaniei, la stanga Oltului, la o altitudine de 700m, in Depresiunea Ciucului, dominata la vest de Muntii Harghitei, iar la est de Muntii Ciucului. Prima parte a denumirii (miercurea) provine din târgurile săptămânale în zilele de miercuri iar partea a doua provine, evident, de la locatia asezamantului (depresiunea Ciuc).

Plecand din Bucuresti cu trenul, la Brasov a trebuit sa coboram si sa schimbam cu un personal destul de obosit. Nu exista tren direct in caz ca doriti sa plecati dimineata, la o ora rezonabila (in jur de 7). Miercurea Ciuc te intampina in primul rand cu peisaje incantatoare dar si cu obiective de vizitat care iti dezvaluie istoria zonei.

Cele mai importante cladiri civile din oras sunt: cetatea Miko, spitalul ORL şi spitalul de boli contagioase, Clădirea primăriei, Spitalul vechi, aflat lângă cetatea Miko, Palatul Justiţiei, liceul „Marton Aron”, Casa de cultură municipală, patinoarul artificial "Vakar Lajos”, Spitalul judeţean şi Policlinica, Galeria „Nagy Imre”, clădirea Consiliului judeţean, Casa de cultură a sindicatelor. Am intalnit mai multe biserici, romano-catolice sau ortodoxe, muzee si monumente. Mai nou in peisajul orasului a aparut o sala de sport, gen Polivalenta din Bucuresti dar care arata impecabil si e utilata modern. Am sa postez poze ca sa va dati seama, in linii mari, cum arata orasul. In fata hotelului Fenyo (cel mai mare din oras -8 etaje) se intinde Parcul Central care are spatii amenajate pt copii dar si alei cu banci unde te poti odihni sau plimba in voie. In spatele hotelului se afla patinoarul "Vakar Lajos", loc de intalnire pentru tot orasul atunci cand au loc meciuri de hochei sau alte activitati sportive pe gheata. Aproape lipit de patinoar se afla un hotel destinat cazarii loturilor de sportivi. Daca mergeti din fata patinoarului spre autogara veti da de Biserica romano-catolică Sfânta Treime, care a fost construită în stil gotic, fiind extinsă in timp în stil baroc. Turnul ei a fost construit în 1800 si este deosebit, veti vedea in poze.

In apropiere se gasesc mai multe complexe alimentare, farmacie, imbracaminte, florarie, casa de schimb valutar, reprezentante de banci sau de telefonie mobila si o piata (si in aer liber si acoperita).

Daca traversati Parcul Central veti vedea in stanga un platou mare-Piata Libertatii- inconjurat de cladiri mari ce adapostesc Posta, Casa de cultura a sindicatelor, Biblioteca Judeteana, Consiliul Judetean, Institutia Prefectului, Liceul de muzica si arte etc. Aici este de fapt centrul orasului, unde se inalta Monumentul eroului român si, in spatele statuii, un obelisc placat cu marmură albă. Daca va continuati drumul drept inainte din parc, veti gasi un supermarket Profi, un magazin cu electronice dupa care drumul se intretaie cu o strada in genul Covaci din Bucuresti, strada Petofi, unde imobilele au ramas cu arhitectura veche, lumina e data de felinare montate de-a lungul intregii strazi. Aici puteti gasi la parterul cladirilor multe localuri, restaurante/pizzerii, magazin foto, librarie, magazin cu suveniruri. Daca va continuati drumul aceasta e directia pentru a ajunge in Sumuleu Ciuc, la Biserica şi Mănăstirea Franciscanilor, biserica fiind un loc de pelerinaj pentru romano-catolici.

De la hotel Fenyo se ajunge in cateva minute la Muzeul Secuiesc al Ciucului, muzeu care are colecţii etnografice, de carte veche, arheologice, de artă plastică şi de ştiinţele naturii foarte valoroase. O iesire a Parcului Central ne scoate in fata Teatrului si a Centrului Cultural Judetean Harghita.

Sunt multe de spus si de vazut cu toate ca nu este un oras mare. De aici se poate pleca spre statiunile balneoclimaterice Baile Tusnad, Borsec, Lacu Rosu, Izvorul Muresului sau monumente ale naturii cum sunt Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor si altele.

Mai mult, va pot spune ca nu am avut nicio problema pentru ca nu stiam limba maghiara, nu am surprins nicio reactie de marginalizare. Daca nu intelegeam spunem acest lucru iar trecerea se facea fara ca persoana sa se simta deranjata. Am auzit atatea despre conflictul interetnic dar, sincer, eu nu am sesizat ca ar fi o problema sa te descurci prin oras; in schimb am dat de oameni amabili, calmi, mai cinstiti, corecti si mai putin inversunati dacat in capitala tarii. Sper ca nu voi avea parte de critici din partea voastra pentru simplul fapt ca m-am simtit bine intr-un oras cu populatie predominant maghiara...


[fb]
---
Trimis de ms65 in 19.02.10 20:44:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5759 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Singura strada unde s-au pastrat cladirile vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2600 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

biancuta
[20.02.10 00:28:20]
»

Miercurea Ciuc are niste peisaje montane superbe...Iarna, prin zapada, sau vara, la picnic, merita sa vezi aceasta zona. Ai un vot.

ms65AUTOR REVIEW
[20.02.10 00:36:34]
»

multumesc mult!

ai dreptate,peisajele sunt incantatoare,de aceea am incercat sa fac cat mai multe poze si afara si de la inaltimea etajului 5 unde am avut camera la hotel.

din ciuc am plecat spre gheorgheni si vreau sa-ti spun ca efectiv ramai cu gura cascata,nu stii pe ce parte sa te uiti...avem o tara grozava,din pacate nu prea stim noi sa o apreciem si sa o promovam!

annays*
[25.05.10 21:12:28]
»

Intradevar,Miercurea Ciuc este un oras frumos in care iti poti petrece o mica vacanta intr-un mod placut.Cu siguranta vei avea ce admira pentru a-ti incanta ochiul.Vreau sa recomand celor care au ocazia sa treaca prin acest oras,sa ia masa la restaurantul/terasa Bandidos de pe str Petofi.Aici am mancat cel mai bun taco si cea mai buna salata(bandidos)(f picante).De asemenea si pizza a fost gustoasa.In atentia amatorilor de gusturi picante,nu trebuie sa ratati acest local

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
annays*, biancuta, ms65
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Miercurea Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064151048660278 sec
    ecranul dvs: 1 x 1