ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cioboteni

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu ocazia vizitei pe Dealul din Șumuleu Mic (Csiksomlyó) mi-a atras atenția un sat aflat la partea estică a dealului, mi-am zis ca după coborâre să mă deplasez până acolo. Locul s-a dovedit a fi Cioboteni (Csobotfalva) localitate independentă în trecut cartier din Miercurea Ciuc.

Drumul până acolo

Ca să ajungi în cel mai rece localitate din România din punct de vedere meteorologic, dinspre Brașov sau Gheorgheni avem o cale rutieră E578, dinspre Sighișoara 13/13C/13A dinspre Bacău 2G/12A. Din Sibiu aveam 2 variante una pe Sighișoara și una pe Făgăraș, am ales varianta Sighișoara având în vedere calitatea mai bună pe DN14. În rest pe 13 și 13A este mai ok, 13C așa și așa dar nu se ridică la standardul de DN 14 care este un drum perfect. Se mai poate ajunge cu trenul, calea ferată s-a dat în folosință din anul 1897.

După ce am terminat cu vizitarea orașului la pas (este posibil nu există distanțe mari) m-am urcat în mașină și am introdus numele localității. Din centru de lângă Muzeul Secuiesc al Ciucului și primăria GPS ul m-a scos pe Bulevardul Frăției o arteră mai periferică (să zicem este ca o centură circuli pe lângă blocuri și un cimitir) La capătul bulevardului dai de o altă arteră principală și virezi la dreapta. Drumul se numește strada Szék adică strada Scaunului. Stăm pe scaunul mașinii și circulăm tot înainte până observăm pe partea dreapta bazilica cu cele două turnuri ale sale.

Lăsăm bazilica pe partea dreaptă și circulăm mai departe până ajugem la Cioboteni, ajungem pe un deal și oprim în dreptul unei biserici. Acolo este centrul.

Puțin istoric despre Cioboteni

1333 este anul în care este pomenită prima oară localitatea. Atunci se numea Sumbov. La marginea satului sînt dealurile Șumuleu Mare acolo au existat mânăstirea veche și Cetatea Sării (Sóvár) Ambele construcții au fost distruse de tătari. Până în secolul XV a existat o biserică catolică veche, probabil a fost distrusă tot de către tătari. În acest loc s-a construit actuala inițial în stil gotic iar cu ocazia remodelării între anii 1800-1817 a primit forma neobarocului care se poate observa în prezent.

În 1941 satul aparținea de Șumuleu Ciuc, din 1959 de Miercurea Ciuc, în prezent este o localitate de sine stătătoare. Numele provine de la Csobod o etnie slavo-bulgară probabil prezentă aici într-o anumită perioadă.

De văzut pe aici

De văzut nu sînt prea multe, este biserica istorică Sfântul Petru și Pavel și fostele băi care localnicii tot încearcă să le refacă.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Cioboteni

Adresa este str Kájoni Janos nr 47. Conform registrului monumentelor din județul Harghita este declarat din 1992. Așa cum am povestit în istoricul localității fosta biserică romanică s-a transformat de-alungul timpului în gotic și neo-baroc. Nu este o problemă nici cu parcarea nici cu accesul, lăcașul de cult este deschis pentru vizitatori. În interior am putut observa restilizarea în neo-baroc. Din păcate atât picturile laterale cât și tabloul central de pe altarul principal au fost strămutate în Muzeul Artelor din Budapesta. Aceste tablouri au fost realizate de către Dürer și Cranach. Locul lor a fost preluat de alte amenajări mai noi.

Biserica catolică dispune de navă centrală și turn clopotniță, este destul de încăpătoare. În jurul ei există un zid de incintă iar cimitirul se află lângă acesta. O personalitate a localitățiii Cioboteni Madár Imre a fost înmormântat aici. A fost revoluționar pașoptist în 1848. Am mai observat Monumentul Eroilor din primul război mondial aici în curte

Băile Kerekeger

În hotarul satului a existat întotdeauna o mlaștină Kereger-láp (láp=mlaștină) În trecut mlaștina a fost folosită pentru a uda cânepa, care ulterior a fost folosită la confecționarea îmbrăcămintei. Mlaștina a fost amenajată în așa fel încât fiecare familie a avut câte un mic lac pentru cânepă. Dar apa mlaștinii care provine din izvoare nu a fost folosită doar pentru cânepă, era folosită și ca apă de băut pentru scăldat și s-a mai descoperit că aceste ape au anumite beneficii pentru sănătate.

Mai exact apele carbogazoase care conțin calciu, magneziu au indicații terapeutice pentru tratarea sau amelirarea diferitelor afecțiuni cum ar fi reumatism, aparatul locomotor și aparatul digestiv în cure interne. Un mic istoric al lacurilor ar fi că se numenu Helyi tók (=lacuri locale) iar prima baie amenajată se numea baia lui Izra. Povestea lui Izra este despre vindecarea acestuia după băile în aceste ape reci.

În 2005 s-a încercat o revitalizare a băilor care a și funcționat o perioadă. Doar băile nu și partea cu cânepa ????. S-au reamenajat băile cu scândură, s-au amenajat aleile între băi tot din scândură în formă de podețe, s-au montat bănci, locuri de popas, de odihnă, locuri de campare, wc-uri, cabine de schimb, zonă de plajă, s-au organizat evenimente. Izvorale reamenajate se numeau Kálnoky, Fingos, Bernát, Lucsosalji, Balla Mátyás, Borsoberci, Csorba Veró, Horty, Boldogasszony. Au fost mulți vizitatori dar între timp a intrat din nou în paragină. Am încercat să mă apropiu de această zonă fără succes însă nu mai știi pe unde s-o iei nu prea mai există indicatare iar buruienile au crescut până la cer. După ce s-a rupt sub greutatea mea așa o scândură din podeț putrezită în timp am zis pas și m-am întors.

Dacă se vizitează Miercurea Ciuc respectiv Șumuleu Ciuc atunci se poate combina o scurtă vizită și în Cioboteni.


[fb]
---
Trimis de AZE in 04.12.22 21:49:16
Validat / Publicat: 05.12.22 07:08:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIERCUREA CIUC.

VIZUALIZĂRI: 288 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Pe lângă zidul de incintă-Cioboteni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin zona Miercurea Ciuc:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061253786087036 sec
    ecranul dvs: 1 x 1