GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Imagini si impresii 'la cald' din Rezervația Naturală Cheile Turzii
Ce pot să vă mai spun despre Cheile Turzii?
Ultima dată când am fost acolo, mai 2017, am scris un articol cu cateva informatii despre Cheile Turzii. Acum am să scriu mai mult despre atmosferă, simțuri, trăiri.
Duminică, 28 octombrie 2018, la ora 9 am hotărât unde să petrecem ziua, care se anunța una foarte caldă pentru anotimpul acesta, iar 10 dimineața am plecat din Tg. Mureș cu destinația Cheile Turzii. Drumul până la Cheile Turzii este în stare bună, ultima parte a acestuia, care urca in localitatea Cheia si apoi coboară spre parcarea neamenajata din Cheile Turzii, ai impresia că este nou. Durata până la destinație a fost de o oră și jumătate.
După ce am parcat mașina, am pornit spre intrarea în Rezervația Naturală Cheile Turzii, care se află cam la o sută de metri de la parcare, pe partea stângă a drumului.
Acolo, pe un stâlp scrie că taxa de vizitare a rezervației este de 2 lei/copil și de 4 lei/adult.
In prima parte a intrării Chei este o potecă largă prin pădure, acoperita cu un frumos covor de frunze ruginii. Se ajunge apoi la un punct de taxare. Noi am primit de acolo o hartă detaliată a Cheilor Turzii marcată cu trasee turistice, trasee de escală, marcaje, peșteri, puncte de belvedere, vârfuri, etc.
Sunt foarte multe peșteri și firide, aproximativ 60, de dimensiuni mici, cea mai mare având lungimea de 123 m.
Traseul este amenajat cu panouri informative despre flora (există aproximativ 1000 de specii floristice) și faună.
Am observat pe parcursul traseului prin defileu, că în apa râului Hășdate, care ne-a însoțit la început pe partea dreaptă, înotau mulți păstrăvi de dimensiuni mari... îi vedeți în fotografiile atașate.
E frumos să te plimbi prin Cheile Turzii care sunt de o frumusețe sălbatică deosebită și să poți fi alături de peștii care înoată liniștiți (nu sunt pescari), de fluturașii după care de asemenea nu aleargă nimeni să-i prindă, de arbuștii cu flori de un roșu aprins, care împodobeau frumos peisajul ruginiu de toamnă și asculți sunetul puternic al râului de munte.
Lungimea Cheilor Turzii este de 1270 metri, iar diferenta de nivel este de max. 250 metri, așa scria pe un panou informativ la intrarea în defileu. Traseul este unul ușor spre mediu, dar trebuie să fiți foarte atenți ca să nu alunecati, de aceeea vă recomand încălțăminte adecvată. Pe alocuri calcarele pe care călcați sunt ude și derapați ca pe gheață.
Am menționat că traseul este un pic mai dificil pentru că de-a lungul acestuia trebuie să traversați patru punți, care anul acestea le-am găsit în stare foarte bună (anul trecut o punte nu avea toate scândurile iar unele erau rupte), acestea știți că se balansează și trebuie să așteptați să se treacă din partea opusă. Există și o atenționare care ne spune să nu fim mai mult de zece persoane pe punte.
Dar nu punțile ridică probleme pe traseu, ci poteca turistică foarte îngustă pe alocuri, marcată cu un punct roșu, care se desfășoară de-a lungul pereților verticali, albi în lumina soarelui. Această potecă străbătută de turiști pe ambele sensuri și care are câteva unghiuri de 90 de grade (nu vezi dacă vine cineva după curbă), este prevăzută cu un cablu fixat în peretele stâncos pentru a ajuta traversarea Cheilor. La un moment dat va trebui să vă opriți, ca să treacă ceilalți turiști care vin din sens opus, pe un spațiu foarte îngust... sau să treceți voi pe margine iar ceilalți trecatori să rămână lipiți de peretele stâncos.
Noi am intrat pe traseul Cheilor la ora 12 și nu mă așteptam să fie atât de aglomerat. Multe grupuri se întorceau deja la ora aceea.
Foarte mulți alpiniști escaladau stâncile înalte, crestele ascuțite, pereții abrupți... le-am admirat curajul și priceperea de a ajunge atât de aproape de cer. I-am și fotografiat, îi puteti vedea în pozele atașate.
Am trecut pe lângă pereți înalți, am citit că au cam 200-250m: Peretele Uriaș, Peretele Cald, Zurusul Lung, Turnul Galben, Creasta Scorusului, pe lângă vârfuri ascuțite care străpungeau bolta cerească: Colțul Ascuțit, Colțul Rotunjit, Colțul Crăpat și multe altele.
Traseul l-am parcurs în aproximativ două ore, timp în care am si poposit pentru admirarea și fotografierea peisajului minunat.
A fost o drumeție plăcută prin Cheile Turzii pe care v-o recomand și unde abia aștept să mă reîntorc ca să parcurg și traseul de creastă care ne-a fost recomandat de către domnul care vindea biletele.
Pe lângă plimbarea prin Cheile Turzii, aici vă puteți da și cu tiroliana are o lungime de 600 metri, costa 25 lei, mai multe informatii gasiti aici și mânca la terasele amenajate acolo, în apropierea parcării, voi scrie separat despre terasa la care am mancat noi.
Trimis de Dana2008 in 30.10.18 16:49:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.56555600 N, 23.67194400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008: Vara aceasta am vrut să ajung acolo dar nu am mai avut timp. Este un loc pe care vreau să-l văd. Așa că reviewul tău și pozele îmi vor fi utile...
@Dana2008:
Start vot!
Am fost de patru ori in impresionantele Chei ale Turzii.
Prima data aveam in jur de 18 ani si dupa vizitarea cheilor am plecat la 12 noaptea spre statia CFR (Moldovenesti parca) de unde am luat trenul mixt (sa ii spunem mocanita) spre Campeni.
Ultima data insa am gasit doua poduri luate de viituri din care unul era primul din amonte unde apa Hasdatelor era mai nervoasa. Se traversa pe un bustean tinandu-te de un cablu suspendat. Cine avea curajul!
Felicitari pentru excursie! Numai de bine! ????
@mprofeanu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Mie îmi place foarte mult acolo.
Faptul ca Rezervația naturală Cheile Turzii se află la o oră și jumătate distanța față de casă, mă ajută să o vizitez mai des.
Cum am scris în articol, abia aștept să să mă reîntorc acolo pentru traseul de creastă, care am înțeles că este o poteca ușoară. Cu toate că am fost de mai multe ori prin Cheile Turzii, nu am încercat nici unul din zecile de trasee marcate existente acolo.
Astept impresiile tale după vizitarea Cheilor Turzii.
Călătorii plăcute!
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Dane, lucrurile evoluează, dacă îți plac Cheile Turzii, mai fă-le o vizită, să vezi ce poduri noi sunt acum!
Nu mai trebuie să treci prin apă, numai dacă dorești să înoți alături de pastravi... asa frumoși erau!... cred că și foarte gustosi, crescuți în natură.
Călătorii plăcute!
duminica am fost si eu pe niste chei, spectaculoase si acelea. din pacate acolo nu inotau pastravi ci peturi.
@nrs: Multumesc frumos pentru vizita!
In ce Chei ai fost"? Astept impresiile de acolo si poate ma inspira sa le vizitez si eu pentru ca imi plac foarte mult aceste formatini.
Ma intristeaza enorm lipsa respectului fata de natura!
Lipsa de educatie, civilizatie atunci cand turistii sunt prin Romania... afara nu au curaj nici sa arunce scrumul tigarii pe jos... e trist, dar daca nu se vor aplica amenzi, nu se vor indrepta lucrurile niciodata.
Calatorii placute!
maine sper sa scriu
oricum sa stii ca am ajuns la Dino si nu am avut probleme
@Dana2008: Da' știu că circuli, nu glumă. Bravo!
Merișoare am cules și eu în week-end, numai că din Bucegi, dar nu-mi dau seama dacă vorbim despre același fruct, pentru că cele din P08, P09 sunt un pic mai roșii decât cele pe care le-am cules eu.
@Aurici: Iote cine vorbeste despre circulat! De parca tie ti-ar sta piciorusele-alea!
@Dana2008: Frumos peisajul in Cheile Turzii! De fapt, cam toate cheile sint spectaculoase, cu peisaje mirifice. Iar culorile toamnei le dau o nota aparte, de maretie, de spectaculos. Ce bine ca esti aproape de minunile-astea!
Chiar am vrut sa-ntreb ce-s bobitele rosii din P08 si P09.
@nrs: Cheile Gradistei??? Daca mai aveam timp, le vizitam si noi atunci cand am fost la Dino Parc si la Cetatea Rasnov. Ramane pe data viitoare...
@Zoazore: MULȚUMESC frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Nu știu ce sunt, dar sunt estetice mai ales toamna, îmbogățesc cromatica ruginie cu un strop de culoare aprinsă, când nu mai găsim roșu în natură.
Nu gust tot ce văd, numai dacă este un cunoscător alături de mine și o face înaintea mea.
Cheile mă fascinează și pe mine.
Am citit că, Cheile Turzii ar fi o pestera căreia i s-a prăbusit tavanul???
Urmează să fie demonstrată și aprobată teoria în viitor.
Călătorii plăcute!
@Aurici: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
Să știi că stăm cu valiza la ușă, nu are rost să o mai pun la loc... atât nu am mai umblat intr-un singur an, de când mă știu... conferă dependență mișcarea, mai ales prin natură... hrănește sufletul și mintea.
Sâmbătă iar plecăm... sper să ne țină cât mai mult pentru că e foarte bine, frumos, suntem fericiți și zâmbim mai mult.
Nu cunosc merisoarele, asa că nu pot să îți spun ce fructe sunt în poze... sunt frumoase.
Călătorii plăcute!
.
.
@Dana2008: O excursie minunata intr-o superba zi de toamna. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Chei ce ascund o comoara – Cheile Turzii — scris în 27.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Foarte Frumos — scris în 25.04.19 de felixtm din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, ambii versanți — scris în 25.03.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bistro Caffe, terasa din Cheile Turzii, cu mâncare gustoasă — scris în 31.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2017 Cheile Turzii, o drumeție printre stânci abrupte cu treceri pe patru punți peste râul Hașdate — scris în 17.05.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cheile Turzii - sau crapatura de la Turda in alte cuvinte — scris în 22.07.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cheile Turzii. Un “must see” ce nu trebuie ratat — scris în 17.05.16 de vega06 din BUCURESTI - RECOMANDĂ