GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Turzii – frumoase, salbatice, eterne
Prima data am fost aici in 2001, cand eram insarcinata (2 luni) cu primul meu copil. Veneam cu sotul meu de la Oradea si fiindca aveam la dispozitie ceva timp, ne-am hotarat sa mergem in Chei. Frumusetea tulburatoare a acestor locuri ne-a facut sa revenim aici in fiecare an, impreuna cu fiica noastra, inca decand ea avea un an si jumatate.
Se coboara o panta abrupta cu masina, multi turisti renunta si coboara pe jos, lasand masina in parcarea semiamenajata de sus, de la strada.
Jos se ajunge la un popas unde ne putem recrea la iarba verde. Atentie, amatorii de gratare trebuie sa stie ca aici nu gasesti lemne de foc, cine doreste un gratar trebuie sa vina cu carbuni de foc de acasa. Tot aici este si un mic camping in care noi nu am intrat niciodata, dar cei care au fost s-au plans de gunoaiele si mizeria care exista aici. E pacat sa avem un loc atat de pitoresc si sa nu-l ingrijim. Dar in defileu, situatia este alta. Aceasta zona este declarata rezervatie naturala datorita frumusetii peisajelor si florei. Flora Cheilor Turzii reprezinta aproximativ 30% din speciile care exista in Romania.
Se intra in Cheile propriu-zise de la cabana. Aici este si un restaurant cu terasa unde se pot servi gratare si cartofi prajiti, diferite racoritoare. Langa terasa este amenajat si un mic loc de joaca pentru copii.
Imediat dupa cabana sunt niste scari pietruite pe care se coboara in defileu. Se inainteaza pe o poteca, in dreapta deal, in stanga hau. Se ajunge la o moara de apa (nefunctionala, bineinteles), se continua drumul pana ce se ajunge la primul pod. Aici se plateste o taxa, de vreo 4 ani, de vizitare a cheilor. Drumul continua printr-o padurice paralel cu paraul in dreapta. In total, sunt 4 sau 6 poduri, pe care trecem de o parte sau alta a paraului. Intalnim un perete drept, inalt, folosit de alpinisti, cu marcaje si piroane infipte in el pentru urcus. In stanga paraul care curge iar dupa parau se vad alti pereti ai Cheilor.
Fetita fuge inainte. Ne e putin teama, deoarece sunt zone ceva mai riscante, putina neatentie si poti sa cazi in prapastie. Ajungem la o portiune mai periculoasa. Candva, pe aici se trecea destul de dificil. Locul este ingust, pietrele sunt alunecoase iar pe stanci erau doar niste lanturi de care sa te poti ancora. Acum s-a facut aici o balustrada, astfel ca trecerea e marginita de ambele parti. Totusi, aceasta portiune trebuie traversata cu grija si nu prea permite doua persoane una langa alta, prin urmare trecem in sir indian. Cei care vin din fata asteapta si ei sa trecem pentru a intra pe poteca.
Se ajunge intr-un alt punct de o frumusete rara. Din munte se scurge un izvor neamenajat. Trecatorii se opresc aici si beau apa, dar nu stiu daca e potabila. Apa se scurge pur si simplu pe versati, iar oamenii stau cu sticlele sa le umple. Apa e rece, in perioadele foarte calduroase e o adevarata placere.
De aici ca sa treci mai departe trebuie urcat un delusor aproape drept, pentru multi e nevoie de sprijin. Altii se intorc. Odata urcati, ne asezam pe marginea prapastiei si privim peisajul tulburator.
Inaintam, se zareste doar o portiune de cer... Ajungem la o pestera, pe partea dreapta. Urcam cu greu la ea, pe branci, tinandu-ne de radacinile mari ale arborilor, de bolovani si ajungem cu greu la pestera. Inauntru e racoare si e intuneric. Inaintam cativa 10-15 metri, dar ni se face frica si ne intoarcem. Ne e teama si de lilieci, care presupunem ca exista. Coboram la fel de greu precum am urcat. Pe partea cealalta a paraului se afla inca o pestera, dar nu mai intram si in ea. Traversarea defileului dureaza cam o jumatate de ora. Odata trecute Cheile, se ajunge intr-un luminis unde ne putem aseza pentru a ne odihni. Privelistea este uluitoare. Susurul paraului e singurul zgomot care tulbura linistea. In stanga peretii de stanca, in fata, mai departe, se continua muntii, iar noi stam in acest loc deschis pentru a privi frumusetea peisajului. Ne intoarcem si ramanem cu o amintire placuta.
Acolo, intre Chei, te simti atat de mic intre acesti pereti intre care este doar o deschizatura mica, dar totusi atat de mare si cuprins de un sentiment inaltator ca te afli in mijlocul acestor frumuseti.
Trimis de biancuta in 03.02.10 10:48:43
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.56555600 N, 23.67194400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am gasit pe Youtoube o inregistrare despre Cheile Turzii. Nu este insotita de muzica, dar ne dezvaluie cate ceva din frumusetile acestor locuri.
http://www.youtube.com/watch?v=wDNXNQ1VS2k
Da, pacat ca nu are si un fond sonor pe masura imaginilor prezentate.
Am atasat videoclipul, daca pe viitor doresti ceva mai "muzical" te astept cu un ecou!
Bine, multumesc, am sa revin daca gasesc ceva potrivit.
Webmaster, am gasit un alt videoclip despre Cheile Turzii. Este un peisaj superb surprins iarna in Cheile Turzii.
http://www.ropedia.ro/interactiv/video/video/Cheile_Turzii/?county=2&cHash=f0e0dbd200
Webmaster, am remarcat ca am 4 voturi, adica 400 PMA, iar mie imi afiseaza 1400 PMA, pe langa cele 1000 PMA standard. Este o greseala?
De fapt, uitandu-ma la celelalte review-uri ale mele, s-a modificat la toate punctajul. Este un nou sistem de punctare?
biancuta, nu poate fi atasat noul videoclip ales de tine, site-ul respectiv nu ofera aceasta facilitate de includere a lui in alte pagini-web.
In ceea ce privesc PMA-urile, a fost modificata modalitatea de punctare a voturilor. Mai multe gasesti pe forum.
Webmaster, am gasit un nou videoclip despre Cheile Turzii. Sper ca acesta sa se poata atasa. Daca nu, ramane primul postat, oricum inregistrarea video a imaginilor e foarte buna si scoate in evidenta frumusetea Cheilor. Lasati-l pe cel care considerati dumneavoastra ca e mai potrivit.
Va multumesc.
biancuta, eu inca mai astept (si probabil nu numai eu) noua ta propunere muzicala de care ne vb mai sus
Scuze, am uitat sa pun link-ul...
http://www.nicepps.ro/prezentare-pps-ppt-o-tura-in-cheile-turzii-2382.html
Banuiesc ca intuiesti raspunsul meu (nici acest videoclip nu permite includere in alte pagini-web), asa ca ramane videoclipul atasat deja, iar acest ecou (ca de altfel si al tau de mai sus) vor fi sters!
Am dat si eu o cautare dupa link si se deschide o reclama la un joc. dar eu am gasit o prezentare aici pe muzica lui Phoenix... Nu stiu de ce acum apare altceva... Era o prezentare atat de frumoasa...
Am dat inca o data pe acel link si mi-a aparut ceea ce gasisem. Am si facut un download pe clip. Eu l-am descarcat.
biancuta: retine te rog ca pe acest site nu se INCARCA videoclipuri - nu exista tehnic aceasta posibilitate.
Aici doar se LISTEAZA referinte de pe site-uri care permit rularea acelor video- sau audio-clipuri in ALTE pagini.
E complicat, poate, de explicat, dar daca retii doar urmatoarea propozitie e suficient - NU CAUTATI VIDEO SI AUDIO CLIPURI PE ALTE SITE-uri DECAT trilululilu.ro SAU youtube.com!
Din punct de vedere pur tehnic altele NU se pot atasa!
OK, nici o problema. Mie oricum imi place primul videoclip fiindca arata "pe viu" Cheile Turzii in toata splendoarea lor.
vad ca ai o *aplecare *mai mare pt. natura si peisaje frumoase. felicitari si un vot.
Am vizitat azi din nou defileul din Cheile Turzii. Din pacate, inundatiile si-au lasat amprenta si acolo, motiv pentru care traseul din defileu este inchis. Cu toate acestea, cei care doresc, pot intra.
Azi au fost foarte multi turisti. Problema este a podurilor: cel de-al doilea s-a prabusit, dar scandurile au fost puse peste pietrele din apa si se poate trece, dar podul patru va obliga sa intrati in apa sau sa va intoarceti.
Apele care au trecut au facut destul de multe ravagii: pe marginea raului, foarte multi copaci au fost smulsi din radacini, iar mai toti copacii de langa apa au atarnate de crengi ierburi, carpe, pungi de nylon, etc,aduse de rau, probabil multe erau pe fundul apei, dar au fost ridicate la suprafata. Arata ca dupa... inundatie...
Poteca din chei se poate traversa pana la podul nr. 4. Din pacate, la cat de greu se misca lucrurile la noi in tara, sunt curioasa cand se va reface traseul, mai ales ca s-au anuntat din nou inundatii pentru urmatoarele zile...
@biancuta
ai descris cheile de acum cativa ani cand se mai platea taxa la intrare, era acolo langa primul pod un "nene" care ne lua ceva bani...anul trecut insa lucrile stateau altfel.
Te superi daca le reactualizez in alt review?
Oricum, ai punctele necesare si de la mine
le-ai descis si pe cele de azi, eu sunt fascinat si intrigat de fiecare data cand le vad...e-o rezervatie naturala de valoarea cheilor Nerei si "factorii locali" nu fac nimic pentru a o mentine "cate de cat". Cred ca nu mai ajung vorbele ci trebuie actionat intr-un fel sau altul...dupa ce mai trec inundatiile...o scrisoare, o audienta la prefectura Cluj? La dl prim ministru Boc?, e doar clujean! la ministra Udrea?
Ce zici?
@ biancuta, vad ca esti in tema, tu te stii mai bine la puncte, premii, etc...eu n-am timp de asa ceva...scriu de placere...am primit o singura data, in saptamana 25 parca, un premiu, 5 zile la Ranca, si mi s-a trimis un CUI cu un cifru. Apoi tacere deplina...Ce e cu acest premiu? Se poate transmite alcuiva? Se poate pleca oricand? Cine te anunta ce si cum? Eu habar n-am, am intrat de-abia de 6 saptamani pe site...
@biancuta
Superbe imagini, frumoasa descriere a Cheilor Turzii. Intr-adevar o locatie ce merita vizitata, iar de mine punctata!
Felicitari si un vot cu drag!
@dorgo
La cat de mult iubesti natura (ti-am citit descrierile si impresiile de pe site) merita cu adevarat sa-ti valorifici premiul cu sejurul la Ranca. Cu ocazia aceasta vei putea sa admiri nu numai Transalpina, dar sa strabati si imprejurimile din zona aceea, indeosebi Defileul Jiului, care este superb! Multa verdeata, multa liniste, iar peisajul mirific!
Iar la pensiunea Valea Mariei vei intalni niste amnei minunati, cu totul si cu totul speciali!
Succes!
Va multumesc pentru aprecieri si pentru votul acordat.
@dorgo, e pacat ca traseul de vizitare al cheilor s-a distrus si e si mai mare pacat ca nu se face nimic. E un loc deosebit, vizitat, o frumusete uimitoare, dar care s-a lasat asa, cum le-au lasat apele. Mizeriile aduse de inundatii sunt vizibile, agatate de crengile copacilor... iar multi turisti, vazand ce e acolo, arunca si ei resturile pe care le au. Am vazut foarte multe pet-uri... In afara defileului, in camping, mereu erau de toate aruncate, dar in defileu, din cate-mi amintesc, era curat, pana la venirea inundatiilor... Se pare ca trebuie sa se faca ceva. Noi nu putem decat sa ne plangem!
In legatura cu premiul, cred ca ai primit ceva gen Voucher si banuiesc ca trebuie sa iei legatura cu pensiunea respectiva pentru rezervare.
@dananecula, e o zona superba care merita vizitata, chiar daca momentan traseul e distrus datorita inundatiilor. Cheile se pot vizita, dar nu in intregime, cred ca ceva mai mult de jumatate. oricum, peisajul e superb!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Chei ce ascund o comoara – Cheile Turzii — scris în 27.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Foarte Frumos — scris în 25.04.19 de felixtm din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, ambii versanți — scris în 25.03.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bistro Caffe, terasa din Cheile Turzii, cu mâncare gustoasă — scris în 31.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Imagini si impresii 'la cald' din Rezervația Naturală Cheile Turzii — scris în 30.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2017 Cheile Turzii, o drumeție printre stânci abrupte cu treceri pe patru punți peste râul Hașdate — scris în 17.05.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cheile Turzii - sau crapatura de la Turda in alte cuvinte — scris în 22.07.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ