ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bistriţa
ÎNSCRIS: 17.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Excursie de o zi in Cheile Turzii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Daca tot am inceput sa va povestesc despre excursiile mele prin Ardeal, m-am gandit sa astern cateva randuri si despre Cheile Turzii.

Totul a inceput cu o mica escapada cu masina unui prieten, ne-am incropit rapid niste sandwichuri si am pornit la drum... Ca sa ajungi in chei ai doua variante cu masina: pe DN75, cu ramificatie spre Cheia sau pe E60 spre localitatea Tureni (Campeni), situat în partea de vest a cheilor, E60 e drumul ce leaga Cluj Napoca de Alba Iulia. Drumurile ajung la acelasi obiectiv doar ca in colturi opuse. Noi am ales varianta cu drumul european findca nu stiam de cealalta, urmand cursul Cluj-Napoca - Turda.

Aventura a inceput in Turda, unde nevazand indicatoare si nestiind pe unde sa o luam ne-am ratacit intr-un stil foarte mare. Am iesit din Turda, iar cand nu am mai vazut dealuri ne-am dat seama ca ceva nu e in regula, am descoperit in scurt timp ca mergeam spre Tg-Mures (zona de campie) asa ca am facut cale intoarsa, iar in Tuda am inceput sa intrebam cum putem ajunge in chei. Am fost ghidati foarte frumos la un sens giratoriu, iar de acolo am tinut directia Campeni (sper sa memorati directia)... De acum totul a fost usor, fiindca au mai aparut dupa aceea indicatoare si stiam ca merge pe drumul bun, plus ca am inceput sa vedem si zone mai muntoase.

Am parcat intr-o parcare destul de rustica (cu niste toalete in plina degradare) si am pornit-o la drum. De fapt parcarea apartine unui mic centru de cazare, ce consta in niste casute amarate. La intrarea in Parcul Cheile Turzii am platit o taxa de vizitare de 3 Ron.

Zona Cheile Turzii a fost declarata in anul 1938 Rezervatie Naturala iar de catva timp este introdusa si in patrimoniul Unesco. Zona cheilor se intinde pe 3 km si s-a format pe cursul raul Hasdate, afleunt al Ariesului, in NE Muntilor Trascau. , peste rau sunt vreo 3-4 podete. Defileul contine nenumarate pesteri (sincer sa fiu nu le stiu denumirile), unde s-au gasit urme ale adaposturilor omenesti sau animale (am urcat si noi intr-o pestera, dar nefiind amenajata si in intuneric nu ne-am riscat sa patrundem mai mult in ea), si pereti muntosi pe care se pot face escaladari, in functie de dificultatea peretelui, cel mai cunoscut este peretele Urias, ce are o inaltime de 200m. Am avut si noi ocazia sa surpindem alpinisti in actiune. O sa vedeti o poza cu niste cizme sub o piatra, alpinistii spuneau ca e simbol in memoria unui coleg de al lor ce a avut un tragic accident cand escalada peretele.

Traseul mi s-a parut foarte accesibil, nu necesita un echipament special, desi am intalnit si domnsioare in toc si fustite, nu recomad aceasta tinuta. In zonele mai dificile, sunt montate cordoane de sarma groasa impletita de care te poti tine pentru a nu aluneca. Atractia traseului pentru majoritatea oamenilor (ceea ce m-a amuzat copios) era un izovras care iesea dintr-un perete.

Am strabatut destul de rapid traseul iar in capatul lui ne-am asezat frumos pe marginea raului si ne-am papat sandwichurile, apoi am dat un wist (joc de carti) si ne-am apucat de construit un castel de nisip (poza), doar nu ne grabea nimeni…

As vrea sa va spun ca sunt dezamagit de faptul ca nu sunt mai multe panouri informative despre pesteri, fauna, flora ceea ce te determina sa treci prin zona ca un amator pe deal. In schimb peisajul si zona sunt superbe si va recomand o drumetie acolo (asta daca excludeti gunoaiele de la prima vedere)

Va rog daca se poate sa atasati acest videoclip

http://www.youtube.com/watch? v=OM4c_DSL8m4


[fb]
---
Trimis de libertango in 11.06.11 18:46:20
Validat / Publicat: 11.06.11 19:50:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7853 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (libertango); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[11.06.11 19:32:04]
»

Am atasat clipul video solicitat de autor. Vizionare placuta.

adryana
[11.06.11 21:00:38]
»

Venind dinspre Cluj, sa stii ca prin Turda nu este chiar asa de complicat drumul, ori o iei pur si simplu pe drumul principal care trece prin centru si sunt indicatoare, ori inainte de centru se vireaza la dreapta, dupa indicator de camioane pt Sibiu, dar iesi tot in drumul care iese din oras, practic ele se intalnesc la un moment dat. Pentru nestiutori recomand traseul prin centru, apoi e acolo un sens giratoriu, se tine dreapta si se urca panta spre iesire. In stanga se merge spre Tg. Mures. La iesire din Turda este un indicator dreapta spre Cheile Turzii.

Cheile Turzii se vad frumos din soseaua principala, undeva in dreapta, sub forma unor stanci despartite intre ele de un culoar.Zona este deosebit de frumoasa, dar am auzit ca sunt vipere acolo.

De Turda imi aduc aminte acum de alta poveste, caci in aprilie 2011 am vrut sa ajungem la salina renumita de aici, dar indicatoarele ne-au dus in asa fel incat sa ne faca sa renuntam.

Alina Morar
[11.06.11 21:14:42]
»

In ce stare era Podul cu nr. 2?

ninel*
[11.06.11 22:04:57]
»

Din pacate o zona foarte frumoasa pe care am crezut ca o pot vizita, dar am ajuns pe la orele 16.30 la intrarea in chei, si am vrut sa ne cazam in apropire, dar zona este saraca in pensiuni, si ce am gasit in apropiere erau ocupate, deci aviz amatorilor, dar parca era un loc de chemping, ca eu am fost in 2007 daca o mai fii? sigur la urmatorul drum spre ardeal le voi vedea, ca tare frumoase par din fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
libertangoAUTOR REVIEW
[11.06.11 22:44:26]
»

@adryana noi nu prea am vazut indicatoarele si ne-am cam incurcat. Daca as mai merge o data sigur mi s-ar parea mult mai simplu. La salina am fost si eu, dar inainte cu vreo doi, inainte de renovarea acesteia. Atunci am ajuns destul de usor, dar am intrebat cativa localnici prin oras

@Alina Morar cand am fost noi, adica la inceput de octombrie anul trecut toate podurile erau in stare destul de buna. Auzisem insa ca in urma cu ceva timp de vizita noastra, doua sau trei dintre ele fusesera rupte de viituri, dar cand am fost noi toate erau practicabile.

Alina Morar
[11.06.11 22:58:24]
»

Inseamna ca l-au refacut.

Noi cand am fost in august, parca, podul 2 era luat de viitura. Unii turisti treceau prin apa, tinandu-se de un cablu. Noi eram cu copil si catel, asa ca ne-am intors. De multe ori am vizitat aceste chei.

gmarinescu
[11.12.11 16:23:19]
»

Primesti si de la mine un vot, fumos rewiew, imi amintesc ca prin anii 2001 sau 2002 am ajuns si eu aici si tot dupa multe peripetii, aveam o Dacia si am starnit nori de praf in urma pentru ca drumul nu era asfaltat, era pietruit si nu plouase de ceva vreme. Cand am ajuns ne-am cazat la o casuta facuta din PFL si care mirosea urat asa ca pana la urma peste noapte am dormit in masina.

Mai erau aici cateva familii din Cluj care ne-au intrebat daca suntem din Constanta (vazusera nr. de la masina) si se mirau cum de am venit sa vizitam Cheile de la asa distanta pentru ca si la ei era prima data cand veneau desi locuiau aproape. Sugestiv si videoclipul, zona merita vizitata. Apropo stie cineva daca s-a reparat drumul?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Alina Morar, gmarinescu, libertango, ninel*
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Turzii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06188702583313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1