ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Călare pe Valea Avrigului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Într-o după amiază de duminică pe un drum de țară de pe Valea Avrigului călăream liniștit dar calul cam pofticios tot vroia să mănânce io trăgeam de frâu și dădeam în el ca s-o ia de pe loc. Calul rabdă ce rabdă dar la un moment dat se întoarce spre mine și spune:

-Ce dracu băi AZE, dai în mine de parcă aș fi vită! Las-o bre mai moale că mă doare și pe mine!

M-am speriat tare când a început calul să vorbească, am făcut ochii cât cepele, am sărit de pe cal și am luat-o la sănătoasa. Era și un câțel cu mine care mă urma. Când m-am oprit să-mi trag sufletul câțelul de lângă mine începe să vorbească:

-Băi AZE, da ce tare m-a speriat calul âla când a început să vorbească...

 

Există un firicel de adevăr în bancul de mai sus, voi povesti mai pe larg în articolul care urmează. Într-o după amiază de duminică aflându-ne aproape de Valea Avrigului acolo unde ne petrecem de obicei weekendurile mi-a venit o idee aceea de a vizita una din pensiunile de acolo care oferă și servicii de echitație. Personal n-am călărit nicodată băiatul nici atât. Gândit, zis și făcut dar asta a fost cu o zi înainte, mai exact. Am sunat la nimereală la una din pensiunile care oferă aceste servicii. S-a nimerit să fie Complexul Brândușa. A răspuns un domn care a spus la telefon că nu este nevoie de programare. M-am bazat pe spusele lui iar duminică după amiază am pornit spre acel loc.

Cum ajungem la Complexul Brândușa

Complexul se află într-o zonă turistică de interes crescut atât din partea turiștilor cât și localnicilor (eu sînt din Sibiu deci mă consider localnic...) Valea Avrigului. Din zona respectivă se pot accesa munții Făgăraș cei mai înalți din România. Atracțiile nu se opresc aici dar asta e altă poveste, acum discutăm despre cai.

Din punct de vedere rutier la locul susnumit se ajunge de la DN1/E68 Brașov-Sibiu. În dreptul localității Avrig se va folosi drumul județean 105F drum care ajunge și se va înfunda la Poiana Neamțului 14 km de aici. Din Sibiu până la Avrig sînt 26 km, de acolo până la complexul Brândușa încă 7 km.

Distracția a început atunci când nu găseam complexul, Fiind localnic nu am mai pornit GPS ul am crezut că am fost de X ori acolo, voi găsi și pensiunea. Adevărul este că va trebui să notez cu un mare minus nemarcarea numelui pensiunii la drumul susnumit. Bineînțeles că am ratat intrarea pe drumul secundar iar când am încercat să deschid harta semnal zero la date. Ne-am întors, am sunat la pensiune și am primit indicații privind drumul.

Deci pentru cei care merg prima oară la complexul Brândușa ofer următoarele indicii: Există un alt complex renumit de pe vale Ghiocelul se numește. Acesta se află la drum nu se poate rata mai ales că are și o stație de încărcat mașinile electrice, unic în zonă (cei cazați pot folosi încărcarea lentă care este mai ok, iar cei care vizitează scurt încărcarea rapidă. Întrebarea este oare câți vin aici cu mașinile electrice aici, deocamdată nu se stă la coadă).

La fel se află la 7 km de Avrig. Atunci când observăm complexul Ghiocelul vom încetini, la scurt timp vom observa o altă parcare a complexului cu alimentarea mașinilor electrice pe partea stângă după care primul drum secundar tot pe partea stângă ne indică Pensiunea Natura. Este un drum pietruit cu înclinație mare și îngust, nu prea încap 2 mașini una lângă cealaltă. După 100 m drumul se îndreaptă, trecem de pensiunea Natura și în fața noastră apare Complexul Brândușa... Intrăm pe sub poarta complexului pe care scrie modest Pensiunea Brândușa de și înăuntru am găsit ceva mai mult decât o pensiune.

Locuri de parcare se găsesc suficiente deci în duminica după amiază aproape sezon am găsit fără probleme. Conform estimări personale cca 30-35 vehicule ar încape aici)

Ce am găsit în complex

După parcare am făcut o scurtă plimbare de recunoaștere în complex. Astfel pe partea stângă găsim o terasă deschisă dar acoperită. Tot pe partea stângă se află restaurantul interior. Ambele incinte au fost amenajate foarte rustic folosind mult lemn. Este încăpător cât să se poată organiza un eveniment chiar și o nuntă. Tot pe partea stângă se află piscina nou deschisă anul acesta. Este atât de frumos amplasat încât înotând în apă se pot admira toate crestele munților Făgăraș. Lângă piscină au fost amenajate două terase noi una descoperită și una acoperită. Între cele două terase se află un bar. Pe terasa descoperită sînt amplasate fotolii din ratan sintetic și măsuțele aferente. Nici terasa acoperită nu se lasă mai prejos. Aici găsim bănci și mese din lemn confortabile. Din nou predomină lemnul la construcția terasei. La momentul vizitei avea loc un eveniment erau mulți copii iar după decorul amenajat mi-am dat seama că este ziua de naștere unui copil.

Piscina din păcate s-a golit deja, semne că se apropie toamna iar aici lângă munții Făgăraș clima este puțin diferită, mai răcoroasă. În schimb șezlongurile (două rânduri) erau cam ocupate, eu zic puteau să mai lase și apa se mai găseau câțiva amatori (ca mine) să se bălăcească în apă rece. Vizitatorii complexului pot accesa doar piscina dacă doresc astfel un adult plătește tariful de o zi de 30 de lei iar un copil (0-14 ani 20 lei) Există și un regulament foarte clar pentru toată lumea afișat la piscină.

Tot pe partea stângă se află o parte din spațiile de cazare acestea sînt căbănuțe tradiționale dar foarte confortabil amenajate. (vezi vizita din acest an a Alinei Roxana user AFA - vezi impresii)

Cazarea costă 150 lei pe noapte aici.

În afară de căbănuțele de lemn turistul se mai poata caza în camerele pensiunii astfel una dublă costă 140 lei, tripla 160 lei iar apartamentul 250 lei. Intrarea se face după ora 14.00 ieșirea înaintea orei 12.00. Există posibilitatea de a alege doar mic dejun/prânz sau cină, demipensiune sau pensiune completă nu am întrebat de preț am băut doar o bere pe terasă.

Peste tot predomină spațiul, nu te simți îngrădit deloc iar peisajul munților Făgăraș face ca acest spațiu să pară și mai mare. În fața căbănuțelor se află gazon și un loc de joacă pentru copii. Parcarea se află atât pe partea stângă cât și pe partea dreaptă a aleii centrale. În spate de tot se află manejul despre care voi povesti în următoarele. Un link aici: equitana.ro/pensiunea-fer ... avrig-jud-sibiu

Pe țărâmul haiducilor

După plimbarea de recunoaștere ne-am îndreptat spre poarta manejului. M-a întâmpinat o blondă tânără care vorbea destul de rău românește și despre care presupun că nu este nici angajată, nici turistă mai degrabă o voluntară străină. Mă rog este doar o presupunere. Am văzut-o curățând caii, spălând pe jos dar și călărind cu o experiență extraordinară. În fine bonda ne-a cam băgat pofta-n cui că a zis că trebuie să mai așteptăm o oră până ne vine rândul iar cel care mi-a răspuns la telefon că nu trebuie programare a greșit, este totuși sezon și se fac ture cu caii non-stop.

În ora respectivă până să ne vină rândul am ieșit din complex și ne-am dus până la Poiana Neamțului încă 7 km drumul cu parțial asfalt parțial pietruit dar bun (de unde am plecat anul trecut la Cabana Bârcaciu https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=89292&d=redescopera-masivul-fagaras--masivul-fagaras

) și am revăzut Ferma de Cerbi. Am reușit să ajungem la fix înapoi tocmai a terminat grupul dinaintea noastră. Inițial am dorit să participe și dna AZE (era și ziua ei de onomastică am vrut să-i fac o surpriză) la o oră de călărie dar a renunțat în ultimul moment, a avut o retinere și pe bună dreptate. Așa a rămas să merg doar eu, micul AZE și instructorul. Tot la instructor am plătit 50 lei de persoană echivalent o oră de călărie aproximativ 5-7 km traseu dus-întors. Mai există traseul de 4 ore 150 lei/persoană, și traseul extins o excursie de mai multe zile până la maxim 300 km atunci se vor plăti 200 lei/zi.

Înainte de a plăti am întrebat în ce condiții se face călăria de o oră subliniind faptul că nici eu nici micul AZE nu am șezut vreodată pe un cal. Am primit informațiile necesare, caii sînt blânzi și învățați cu turiștii ca mine (care habar n-au... cu ce se mănâncă echitația) Printre instrucțiunile sumare se mai afla că dacă calul vrea să mănânce să trag de zăbală iar dacă rămâne în urmă să dau cu călcâiele în cal și va pleca. În rest nimic, doamne ajută...

Astfel am plecat călare în față instructorul, după aceea micul AZE iar eu la urmă. Am întrebat de numele cailor, am aflat astfel că eu am călărit-o pe Indi, băiatul pe Iza iar calul instructorului îl chema Dolar.

Traseul conform estimare de aproximativ 5-7 km se află în afara complexului într-o zonă foarte liniștită pe niște terenuri necultivate, pajiști, poteci, cărări peste șanțuri și ape curgătoare. Tot timpul nu vezi altceva decât munții Făgăraș, pădurile și păsările de pe cer. Eventual câte un avion de agrement dar departe în văzduh. De auzit nu auzi decât... din nou păsările, vântul si apa, în rest liniște deplină. Doar că...

Indi al meu era obosit (a făcut ture toată ziua) flâmând (bănuiesc că nu prea a avut timp nici să mănânce prea mult) toate astea le-am aflat de la instructor. Își tot apleca capul să mănânce și rămâneam în urmă. Trăgeam de zăbală pe urmă dădeam cu călcâiele cât puteam (așa mi-a zis instructorul) ca să-i ajung pe ceilalți în urmă, calul o lua la galop de abia mă țineam de șa (care n-avea mâner) și tot așa. Cel mai interesant era trecerea peste niște șanțuri abrupte și înalte (unde nici pe jos nu-i de mers) instructorul zicea să mă las pe spate pentru centrul de greutate, totuși aveam impresia multiplă că voi zbura de pe cal. Am scăpat și galop... până la următorul șanț. AZE mic numai râdea de mine pentru el era distracție. Dar 90-95 % din traseu era o plimbare foarte liniștită (bine pentru instructor care de altfel era cam tot timpul cu ochii în... telefon). Toată experiența asta m-a prins și cred că la următoarea ocazie o voi repeta. Sincer a doua zi am cam simțit mușchii și parcă și mergeam și un pic ciudat (spre hazul colegilor de birou)

A fost o experiență faină destul de puțin imortalizată (cam greu de făcut poze cu telefonul din șa, rezultatul o vedeți la foto atașate) nu pot decât să recomand.

 

Rog WM să atașeze, mulțumesc - youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 18.09.19 00:07:29
Validat / Publicat: 18.09.19 00:38:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 2646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Vedere dinspre complex-Munții Făgăraș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.09.19 00:27:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.28872203826904 sec
    ecranul dvs: 1 x 1