GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În primul rând la mulți ani tuturor în 2024 și la cât mai multe... călătorii.
Trecerea dintre ani la noi a avut loc ca de obicei în munții Făgăraș. Pentru a diversifica programul obișnuit cu care ne petrecem timpul acolo, ne-am deplasat într-un loc frecventat de noi ca și start spre munte/creastă dar și alte atracții, Valea Avrigului și locul numit Poiana Neamțului. Una din aceste atracții se numește Ferma de cerbi.
Unde se află
Locul se accesează dinspre orașul Avrig, de pe DN1 Sibiu-Brașov, chiar în localitate se va folosi drumul 105F și se va circula încă 14 km. Drumul este bine asfaltat fără gropi dar la ultimii km cca 3-4km drumul este pietruit dar destul de nivelat cu puține gropi. Se va ajunge la Cabana Poiana Neamțului unică aici atât în timpul lui Ceaușescu cât și acum.
Ferma de cerbi se află pe partea stângă, intrarea fiind față în față cu complexul. Complexul Poiana Neamțului are o parcare privată foarte încăpătoare în general pentru clienții locului dar contra cost pot parca și alții, eu de exemplu am parcat de câteva ori atunci când am urcat pe jos la Cabana Bârcaciu. O altă parcare liberă dar mai micuță se află în afara complexului lângă drum. Dacă nu sînt locuri niciunde se poate parca de-alungul drumului fără nici o problemă.
Despre Poiana Neamțului și ferma de cerbi
La începutul secolului trecut era un fel de trecătoare pe aici între Țara Românească și Imperiul Austro-Ungar. Prima clădire construită în acest loc care se află la o înălțime de 706m era o clădire a grănicerilor. După Unirea din 1918 clădirea s-a folosit ca adăpost ciobanilor sau celor care lucreau pe aici, exploatau lemn, piatră, etc.
În 1956 a devenit cabană turistică care s-a mai extins în decursul anilor. Forma cunoscută de mine a primit-o în 1967 și așa a și rămas până prin anii 2000. Cele mai multe amintiri ale mele sînt de atunci și îmi aduc aminte încă foarte bine de mini hidrocentrala de pe râu.
De aici plecam spre Cabana Bârcaciu (1550 m) și mai departe pe muntele Budislavu (2371 m) sau Lacul glaciar Avrig iar pe urmă fie la stânga fie la dreapta pe crestele Făgărașului.
În poiana cu brazi acolo unde există în prezent ferma de cerbi am dormit în cort de nenumărate ori.
În prezent pensiunea este destul de dotată / confortabilă ar avea 4 stele/margarete și pe lângă spațiul generos pe care îl oferă ar facilita pe lângă atracțiile obișnuite și câteva atracții interesante printre care agroturism și această fermă de cerbi înființată după anii 2000.
Despre cerbi în general
Cerbul (cervus elaphus) este un mamifer din cele rumegătoare și se află în aceeași familie cu căprioara, renul și elanul. Un cerb poate trăi 20 de ani, poate cântări 180-300 kg/mascul 80-150 kg /femelă-ciută. Cerbul crește în păduri cum este această zonă din munții Făgăraș dar se poate observa și în zona de câmpie. Diferența între cerb mascul și ciută este clar coarnele ramificate și mari. Cu cât înaintează în vârstă coarnele sînt cu atât mai mari și cu mai multe ramificații. Coarnele cresc extrem de repede în mai puțin de un an pe urmă cad și vor crește din nou în următorul an. Împerecherea are loc în septembrie și durează până prin noiembrie, în această perioadă ferma de cerbi nu se putea vizita.
Orar de vizitare și tarife
Vara (mai-septembrie) se poate vizita sâmbătă și duminică între orele 15.00-18.00, iarna (noiembrie-aprilie) sâmbătă și duminică între orele 12.00-15.00
Tarifele sînt 15 lei/adult și 10 lei/copil. Nu se poate plăti cu cardul. Se eliberează bon fiscal cu un aparat mobil. Prezentarea durează cca 30 de minute.
Despre vizita noastră
Ferma de cerbi este compusă din mai multe parcele îngrădite. De regulă pe o asemenea parcelă îngrădită locuiesc un singur cerb și mai multe ciute. Fiecare cu grădina lui, clar, altfel iasă urât între cerbi-masculi bineînțeles.
Aceste parcele se pot vedea din drum până să ajungem la Poiana Neamțului. Prezentarea are loc la o singură parcelă aleasă de proprietar, probabil acolo sînt cele mai multe ciute și cel mai fain exemplar de cerb mascul.
În ziua vizitării fiind și minivacanța de anul nou erau destui interesați și am așteptat puțin până termină grupul anterior. Ferma de cerbi aparține de pensiune astfel se poate aștepta acolo se poate bea o cafea, o bere ceva, se poate folosi toaleta.
Prezentarea celui care răspunde de acest loc este foarte interesantă și la final după vizită toată lumea indiferent dacă este copil sau adult va ști să povestească câte ceva despre cerb. La început a avut loc o scurtă introducere, ce ai voie ce nu ai voie să faci în incintă, la câți m să nu te arpropii de cerb, după care a urmat prezentarea speciei. Fiecare vizitator a primit boabe de porumb și a putut să hrănească ciutele de cîteva ori la rând. În acest timp cerbul Wili vedeta locului a fost ținut departe. Wili are 16 ani și așa cum o să vedeți în pozele mele are niște coarne bine-crescute. Am putut admira și coarnele lui din 2022,2021 și 2020. Erau tot mai mici acestea din 2023 pe care încă le poartă sînt cea mai mare pereche de până acum. Willy este și un cerb ucigaș, are 6 victime la activ, din fericire alți cerbi masculi și nu oameni.
După prezentare am avut timp liber să vizităm locul cu condiția să stăm cam la minim 5 m de Willy. Am recunoscut locul unde am campat în trecut, acum campează cerbii pe acolo :)
Tot în incintă pe o măsuță erau așezate niște souveniruri tematice în principiu fabricate din corn de cerb. Cine a vrut a cumpărat, câteva exemple: un magnet simplu 15 lei, un magnet cu corn de cerb 30 lei, breloc de chei cu corn de cerb 30 lei.
În grup erau cca 20-25 persoane, bucuroase pentru zilele libere de anul nou, era o atmosferă de vacanță. Plata are loc la ieșire din incintă.
Alte atracții în zonă: Cabana Bârcaciu vezi impresii, Cabana Suruvezi impresii, Cabana Negoiu (există traseu de aici peste versanți până acolo fără a urca în creastă) trasee de creastă în general vezi impresii, Lacul glaciar Avrig, complexul turistic Brândușa (cazare, restaurant, echitație, ștrand vara) vezi impresii, orașul Avrig (complexul Brukenthal, ștrandul cel nou, bisericile) vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii — și alte atracții numeroase Panoramic Dino Parc, Casa Întoarsă, Povestea Calendarului, Castelul de lut vezi impresii
și altele din zonă despre care au mai scris colegii/colegele AFA.
Trimis de AZE in 03.01.24 20:47:44
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un loc special unde cu siguranță poți avea doar trăiri pozitive!
Mi-ar place și mie să văd căprioare și cerbi atât de aproape și atât de blânzi!
Poate voi ajunge intr-o zi la această fermă.
Se vede că sunt familiarizați cu oamenii.
Când am fost în circuitul din Norvegia și Finlanda am văzut reni pe drum, foarte frumoși, au coarnele parcă imbracate in catifea și cei albi erau ca din povești, dar nu puteai să te apropii de ei.
Să ai parte și în Noul An de multe călătorii și vacanțe reușite, în deplină sănătate, pace și bucurie alături de cei dragi!
@elenaadina: Mulțumesc pentru vizită. Mulțumesc și pentru urările de anul nou, să te audă cel de sus că la mine e un pic mai greuț cu călătoriile/sejururile mă refer aici că sînt puțin mai rare. Adică este loc de mai multe... 😀
Să ai și tu parte de multe călătorii. Am citit despre ceea ce ai scris despre circuitul tău din țările nordice. Cred că renul e acasă acolo 😀
Se mai pot observa din categoria celor rumegătoare și la ferma de zimbri din Acriș/BV unde am fost în această toamnă. Și acolo vin foarte aproape de gard și se pot chiar hrăni.
În primul rând îți urez să ai un an cu sănătate și multe excursii!
”Cu cât înaintează în vârstă coarnele sînt cu atât mai mari și cu mai multe ramificații. Coarnele cresc extrem de repede în mai puțin de un an pe urmă cad și vor crește din nou în următorul an
Interesantă informație, dar nu am înțeles-o foarte bine
Coarnele cad după primul an de viață și apoi cresc altele noi (cum cad dinții după primii ani de viață ai copilului, iar - apoi - cresc alții, pentru toată viața), sau îi cad în fiecare an și cresc altele noi, de-a lungul întregii lui vieți
@doinafil: La mulți ani și mulțumesc pentru vizită.
Procesul de creștere a coarnelor cerbului este anuală. Vedeți P40 acolo se văd niște poze cu evoluția coarnelor lui Wili în 2022. Se vede că la începutul anului nu le are deloc pe urmă crește vizibil în fiecare lună.
Pe urmă coarnele lui Wili le-am putut vedea la momentul vizitei pe jos prezentat ca și material didactic. Mulți s-au pozat cu coarnele respective.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Dimineața, la Avrig — scris în 17.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Prin Parcurile tematice de lângă Avrig — scris în 14.11.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Corabia piraților — scris în 01.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Ferma de cerbi și ciute - zona Avrig — scris în 05.05.23 de EllaMiha din MIOVENI [AG] - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La Avrig, pe urmele lui Samuel von Brukenthal — scris în 19.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Avrig — scris în 09.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Echitație la Complexul Turistic Brândușa — scris în 29.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ