ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Echitație la Complexul Turistic Brândușa

TIPĂREȘTE URM de aici

De la Brambura Park cu Casa Întoarsă pe care tocmai o vizitaserăm, până la Complexul Turistic Brândușa unde urma să servim masa de prânz, distanța este mai mică de 1 km. Multitudinea de pensiuni situate la ieșirea din Porumbacu de Sus ne indică faptul că zona este ofertantă din punct de vedere turistic, satul fiind un bun punct de plecare nu doar spre Castelul de Lut din Valea Zânelor și Parcul tematic "Povestea Calendarului" - noul parc de distracții de acolo, ci și spre traseele montane din Făgăraș.

În Valea Avrigului, Pensiunea Brândușa este una dintre cele care oferă pe lângă cazare și masă la restaurantul propriu, și servicii de echitație. Probabil că acesta din urmă a fost motivul pentru care cei care au alcătuit programul turistic Povești din Țara Făgărașului au optat pentru această locație.

Pe un drum destul de îngust, pe care autocarul abia are loc dacă întâlnește o altă mașină, am ajuns în poarta complexului turistic deasupra căreia scrie doar "Pensiunea Brândușa". Parcarea este în interior, este mare și întinsă pe ambele laturi ale aleii centrale. Atunci când am ajuns noi acolo, în parcare erau doar câteva autoturisme.

În rândurile următoare nu voi relata despre condițiile de cazare la Pensiunea Brândușa pentru că noi nu am fost cazați acolo. Nici măcar nu am văzut vreo cameră. Nici despre restaurant și serviciile de masă nu vreau să vorbesc. Ar fi prea banal a descrie un prânz servit de un grup, cu meniu precomandat telefonic pentru a nu aștepta prea mult. Pot spune doar că o ciorbă (de pui cu legume sau de văcuță) costa 15 lei, iar un fel II (șnițel sau grătar de pui sau de porc, cu cartofi și salată) costa 35 lei. Trecând rapid peste momentul servirii mesei, până la ora întrunirii grupului pentru vizita la Centrul de Echitație, am făcut un tur prin incintă. Pentru cei care, eventual, vor dori să ajungă aici, câteva cuvinte despre Complexul Turistic Brândușa.

În prima clădire din dreapta porții se află restaurantul și câteva camere pentru oaspeți. În partea stângă este o terasă mare, acoperită, dar și cu o frumoasă zonă descoperită. Totul este din lemn, decorat cu plante înflorite și arbuști încă verzi la jumătatea lunii octombrie, atunci când am fost noi acolo. Un șir de căsuțe de lemn plasate pe o pajiște cu iarba bine tunsă, așteaptă zilele călduroase ale verii pentru a-și primi oaspeții. În spatele șirului de căsuțe sunt două terase, una acoperită și alta descoperită, precum și un bar. În fața lor se află piscina. Nu era vreme de baie sau de plajă, așa încât zona era pustie, cu șezlongurile puse la adăpost, stivuite unul peste celălalt. Și barul era complet gol. Nu știu dacă anul viitor, când vremea caldă va reveni, taxele de acces la piscină vor fi aceleași, dar pot informa că anul acesta, pentru accesul la piscină, un vizitator adult a plătit 30 lei/zi, iar un copil (până în 14 ani), 20 lei/zi.

Câmpul verde pe care mai vezi câte un cal păscând, apoi crestele Făgărașului - acum ușor albite de zăpadă - completează peisajul. Vă imaginați cum ar fi să faci plajă și baie într-un asemenea decor?

După ce am admirat trei pisoi, frățiori, jucându-se la soare, precum și un dulău alb, mare și fioros la prima vedere, dar în realitate blând și prietenos cu vizitatorii, la ora stabilită ne-am adunat la intrarea în Centrul de Echitație. Acesta se află în partea din spate a curții, dincolo de parcare. În fața ușii staționau și două rulote speciale, cele cu care caii de curse sunt transportați până la locul concursului.

Dincolo de poartă, două tinere curățau pardoseala cu furtunul, pregăteau harnașamentele și ne așteptau pe noi. Construcția de lemn a grajdurilor, circulară, cu boxe pentru cai la primul nivel și cu depozite pentru fân la nivelul superior, are încă o ieșire, spre câmp. În centru, o zonă circulară, bătătorită de cai și plină de apă și noroi, trebuie ocolită, deplasarea noastră făcându-se pe aleea betonată de lângă intrările în grajd.

Aici trebuie să fac o mențiune. Pentru că am văzut câteva doamne simandicoase, strâmbând din nas și părăsind centrul de echitație (deși au plătit vizita - 10 lei/persoană), adaug faptul că în incinta grajdurilor miroase puțin a grajd, a cal, dar aceste miresme nu se percep și în curtea pensiunii, la piscină, la terase sau la restaurant. Cei cu simțurile olfactive mai dezvoltate pot veni liniștiți la Pensiunea Brândușa pentru celelalte activități, lăsând vizita la Centrul de Echitație pentru cei care iubesc cu adevărat caii.

Ni s-a vorbit despre înființarea acestui centru de echitație, ni s-au prezentat patru cai se curse, frumoși, uriași, așa cum nu am mai văzut vreodată. I-am și fotografiat, dar - fiecare în boxa lui, moțăind în semiumbră - acoperiți cu pături, nu ne-au oferit fotografii prea grozave. Mai fotogenice au fost cele două iepe pe care le-am fotografiat sub cerul liber, le-am hrănit cu fân și cu știuleți de porumb, asistând apoi la pregătirea lor pentru călărie. Au fost țesălate, mângâiate și au fost înșeuate pentru că cei care au dorit, au urcat în șa pentru o scurtă plimbare călare (20 lei/persoană). Caii sunt blânzi și obișnuiți cu turiștii ageamii care nu știu și nu pot nici măcar să încalece. Noroc cu un trunchi de copac pe care s-au urcat înainte de a pune piciorul în scară și a încăleca. Plimbarea se face în cerc, cu calul ținut de căpăstru de către instructor și durează doar câteva minute.

Cei mai pricepuți și cu oarecare experiență în materie, pot opta pentru adevăratele plimbări călare. La intrarea în Complexul Turistic Brândușa, în partea stângă a porții, un afiș mare informează că "Centrul de Echitație Hermannstadt Mountain Horses are o experiență de peste 20 de ani în organizarea de excursii și plimbări călare. Vă punem la dispoziție cai experimentați și ghizi pricepuți. Aveți ocazia să explorați zona Munților Făgăraș, să cunoașteți cultura locală și să vă bucurați de experiența alături de cai. Traseul ales vă va conduce prin câmpuri, văi, dealuri și păduri, dar și prin satele din împrejurimi. "

Bineînțeles, este nevoie de o programare prealabilă și de prezentarea cu 15 minute mai devreme decât ora programată, timp necesar pentru instructaj și pentru punerea la punct a celorlalte detalii. Drumețiile călare, cu însoțitor, pe un traseu în apropierea locației, pot fi de 1 oră (70 lei/persoană), de 2 ore (150 lei/persoană) sau de 3 ore (200 lei/persoană). Un traseu mai complex, tot cu însoțitor, care implică o drumeție călare de 4 ore prin pădurile Munților Făgăraș, incluzând și o pauză de 30 minute pentru vizita la parcul de distracție "Povestea Calendarului" din Porumbacu de Sus, costă 250 lei/persoană.

Se pot organiza și excursii călare de 1 zi, cu vizitarea satelor din împrejurimi și servirea unei mese calde, cu băuturi (400 lei/persoană) sau excursii călare de 2-3 zile, cu cazare la cort, cu saci de dormit incluși. Aceasta din urmă, pe lângă vizitarea satelor din împrejurimi și 3 mese cu băuturi, oferă posibilitatea participării la activitățile legate de îngrijirea cailor, precum și momente de destindere în jurul unui foc de tabără. Costul acestei excursii este de 350 lei/zi/persoană.

Toate drumețiile călare se organizează pentru un grup de minim 5 persoane.

Pentru așezarea sa, pentru condițiile oferite - în special cele de petrecere a timpului liber (drumeții în natură, călărie pe trasee montane, călărie de agrement, loc de joacă pentru copii cu leagăne, piscină și plajă pe sezlonguri în sezonul cald) - apreciez că Pensiunea Brândușa poate fi locul unei vacanțe reușite atât pentru iubitorii de aventură și natură, cât și pentru familiile cu copii mici.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 29.10.22 08:27:39
Validat / Publicat: 29.10.22 08:57:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 2081 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Echitație la Complexul Turistic Brândușa - Terasele.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Michi
[30.10.22 14:32:26]
»

@iulianic: La primele rânduri citite ale reviewului tău am crezut că eşte aceeasi herghelie pe care am văzut-o şi noi în zonă. Dar nu, tu ai văzut-o pe cea de la Brânduşa, noi herghelia de cai lipiţani de la Sâmbăta de Sus infiinţată în 1870 ca anexa a castelului alăturat care a aparţinut fratelui baronului Samuel Bruckenthal. Concursuri hipice, dresaj, atelaje, toate erau oferite invitaţilor cu sânge albastru care participau la spectacolele date de lipiţani dar şi la baluri. Din păcate castelul a ars parţial în 1940 şi acum Romsilva care administrează şi herghelia nu are 10 mil. eu să-l restaureze.

...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060286045074463 sec
    ecranul dvs: 1 x 1