GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Herghelia Beclean – leagănul calului semigreu românesc ????
Unul din obiectivele urmărite în timpul vizitei în județul Bistrița Năsăud a fost „bifat” într-o amiază de august destul de călduroasă. Cred că știți deja că hergheliile de stat din România se pot vizita, nu? Noi am avut prima experiență de acest fel la herghelia de lipițani din Sâmbăta de Jos (vezi impresii), în vara anului 2021. Ne-a plăcut ce am văzut la Sâmbăta de Jos astfel că în momentul în care am văzut pe hartă că Herghelia Beclean este destul de aproape de orașul Bistrița ne-am hotărât să facem o incursiune până acolo.
Vizita: august 2023
Adresă: str. 1 Decembrie 1918 nr. 107, Beclean
După circa 30 km parcurși pe șoseaua DN 17 dinspre Bistrița spre Dej, înainte de a intra în orășelul Beclean (pe Someș) observăm un panou mare care ne îndrumă spre herghelie. Virăm stânga, traversăm cu atenție calea ferată și parcurgem 500 m pe un drum pietruit, străjuit de arbori și arbuști până ajungem la poarta hergheliei. De fapt intrarea se află la 200 m în dreapta (o poartă unde se află o tăbliță: „Centru pentru vizitatori” ), loc unde lăsăm și autoturismul, pe marginea drumului.
Sărim peste o sârmă care împiedică caii aflați pe pășune să iasă în afara perimetrului și ne îndreptăm spre clădirea unde se află birourile administrative și (cred) câteva locuri de cazare. Taxa de vizitare a hergheliei este de 14 lei/persoană, copiii sub 6 ani nu plătesc bilet. Alte servicii oferite de această herghelie națională și prețurile aferente le găsiți aici: hergheliidestat.ro/files/ ... rvicii_2023.pdf.
Vizitarea se face cu însoțitor și include obiective interne sau externe, în funcție de activitățile desfășurate în acel moment și disponibilitate. Fiind duminică e pustiu la herghelie, un simplu angajat ne lasă să vedem grajdurile, manejuri și țarcuri exterioare, precum grupul de iepe ieșite la păscut (așa mai de la distanță).
Istoria hergheliei este destul de concentrată, nucleul fiind format dintr-un depozit de armăsari în anii ' 50, ulterior înființându-se în imediata apropiere herghelia de azi (în 1978). În anii ' 80 specialiștii de aici realizează o nouă rasă de cai Semigreul Românesc (varietatea de Transilvania) . Din anii ' 90 s-a adus aici de la Herghelia Sâmbăta de Jos o grupă de cai rasa Lipițan.
Presa din anii ' 80 relata apariția rasei Semigreu Românesc la herghelia Beclean: Specialiștii de la herghelia din Beclean, județul Bistrița Năsăud se află într-o fază avansată a cercetărilor menite să ducă la omologarea unei noi rase cabaline. Este vorba de calul semigreu românesc format din încrucișarea raselor Furioso Nort-Star, Lipitan și Ardelez, destinat ameliorării cabalinelor din agricultură. Acest cal are o greutate corporală cuprinsă între 550 și 500 de kilograme, este puternic, robust, cu pronunțată capacitate energetică și, fapt remarcabil, puțin pretențios la furajare. (ziarul „România Liberă” , septembrie 1982)
Am admirat îndelung iepele cu mânji care pășteau pe o pajiște lângă grajduri. Mânjii zburdau fericiți în preajma mamelor ori explorau orice copac sau pâlc de vegetație. Caii sunt bine îngrijiți, o parte fiind folosiți pentru sport (concursuri de atelaje) sau agrement.
????Calul este fără dubiu un prieten fidel al omului de mii de ani, chiar a îmbunătățit viața omului, dacă se poate spune așa. Oriunde vă aflați în vacanță și descoperiți că în apropiere se află o herghelie nu ezitați și mergeți în vizită. Calul e un animal frumos și aduce omului o stare de liniște, de relaxare.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 13.09.23 08:52:55
- A fost prima sa vizită/vacanță în BECLEAN & BĂILE FIGA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????:
Noi am fost la Herghelia Cislău și la cea din Mangalia, două locații care și ele merita o vizită și mai mult decât o simplă vizita, ar fii bine sa se bucure și de mai multă promovare.
Herghelia de la Cislău, împreună cu conacul Marghiloman de la Buzău, cu o cafea, Marghilomana savurata la Sărata Monteoru și de ce nu cu ultimă oprire la o cursa pe Hipodromul din Ploiesti este un bun prilej de a descifra o fila din istoria Jochey Club-ului românesc.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123 ????: Am fost şi noi la herghelia de la Sâmbăta, de cea de la Beclean acum am auzit prima oară.
@mecut: Promovarea turistică a hergheliilor naționale parcă șchioapătă într-adevăr. Doar cele aflate în apropierea unor cunoscute zone turistice sunt și cele mai vizitate: Herghelia Mangalia și Herghelia Sâmbăta de Jos cu precădere.
O parte din herghelii sun chiar dificil de vizitat, nefiind amenajate în acest scop. În teorie oferă și servicii de agrement: ședințe de echitație, călărie, plimbări cu trăsura.
Nu ratați o vizită la o herghelie dacă aveți ocazia!
Mulțumesc pentru vizită, ecou și sugestii!
@Michi: Herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Jos s-ar putea să fie cea mai vizitată herghelie din România.
În iunie 1987 ziarul „Scânteia Tineretului” dedica o pagină întreagă cailor și hergheliilor din acea vreme. Avem astfel menționate rasele și locurile unde se creșteau cai:
Pentru curiozitate, dăm aici cîteva dintre hergheliile şi rasele de cai pe care-i cresc: pur-sînge englez la Bale—Oradea şi Cislău—Buzău, trăpaşi la Dor Mărunt—Călăraşi şi Ruşeţu—Buzău, arab la Mangalia şi Brebeni—OV, lipiţani la Sîmbăta de Jos, Nonius la Isvin—Timişoara, Gidran la Rădăuţi, Furioso-North-Star la Bonţida—Cluj. Depozite de armăsari există la Rîmnicelu—Brăila, Dumbrava— Neamţ, Homorod—Braşov, Arad.
La 35 de ani distanță, în România există următoarele herghelii: Beclean, Cislău, Dor Mărunt, Izvin, Jegălia, Lucina, Mangalia, Rădăuți, Rușețu, Sâmbăta de Jos, Slatina și Tulucești. De asemenea, mai multe depozite de armăsari: Arad, Dumbrava, Râmnicelu, Târgu Mureș.
Odiseea calului continuă...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2011 Vizita la Herghelia Beclean (jud. Bistrita Nasaud) — scris în 09.08.11 de Rusalka din BISTRIţA - RECOMANDĂ