GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi pe Valea Târnavelor / „Țara Vinurilor”
Am bifat la Alba Iulia a patra întâlnire AFA şi m-am simţit foarte bine, alături de cunoştinţe mai vechi, dar şi de cele noi, care au intrat rapid în atmosfera sărbătorii. N-am să povestesc cum a fost la hotel, au făcut-o mai mulţi colegi de site înaintea mea. Eu am să scriu despre excursia pe “Drumul Vinului” de pe Valea Târnavelor, una din acţiunile reuşite ale acestei întâlniri.
Cum nimic nu este perfect pe lumea asta şi în această excursie au fost mici scăpări, dar au fost insignifiante faţă de tot ce au oferit gazdele noastre pe care le-am vizitat de-a lungul traseului. Câtă amabilitate şi cu ce multă plăcere ne-au vorbit despre pasiunea lor: vinificaţia!
Prima oprire de pe traseul nostrum a fost la combinatul de vinificaţie SC Jidvei SRL. , preluat de la fostul IAS Jidvei de către familia Necşulescu. Grupul Jidvei este cel mai mare producător de vinuri din România și cea mai mare podgorie cu proprietar unic din Europa (2500 de hectare). Vinurile DOC (denumire de origine controlată) au câştigat numeroase medalii de aur la târguri internaţionale.
După privatizare s-a investit masiv în dezvoltare, s-au dotat cramele din Jidvei, Tăuni, Blaj şi Bălcaciu (capacitate 30 milioane de litri), s-au adus instalaţii şi echipamente de ultimă generaţie, s-au replantat viile cu soiuri autohtone, s-a înfiinţat o şcoală privată de viţă de vie, s-a modernizat laboratorul de enologie.
Am vizitat de-a lungul timpului combinatele de vinificaţie de la Tohani şi Valea Călugărească şi o mulţime de crame (ultima a fost Cricova), am fost impresionat, dar ce am văzut şi am aflat la Jidvei a fost cu totul deosebit.
La coborârea din autocar am fos întâmpinaţi de patronul grupului, domnul Necşulescu, un tip vioi şi vesel la cei 88 de ani ai si şi de un enolog care ne-a fost şi ghid. Ştiau că timpul este limitat şi am parcurs traseul instalaţiilor “pe repede înainte”.
Am vizitat hala de zdrobire-decantare-limpezire, hala de fermentare şi hala de maturare, iar ghidul ne-a dat informaţii interesante despre procesul de vinificaţie. Printre altele ne-a spus că Jidvei-ul deţine cea mai mare cramă gravitațională, prima mașină de plantat cu GPS, prima presă în flux continuu și primul sistem de vinificație complet computerizat din Europa. După terminarea vizitei patronul ne-a băgat în “burta” autocarului, gratis, 20 de lăzi cu vin din soiul Fetească Regală.
Următorul popas a fost la Castelul Bethlen-Haller, proprietate a domnului Necşulescu. O doamnă ne-a prezentat pe scurt istoria acestui castel.,apoi am vizitat parterul castelului şi beciurile de la subsol.
La sfârşitul secolului XV maghiarii au distrus castelul Cetatea de Balta dăruit de Matei Corvin lui Ştefan cel Mare cu ocazia împăcării. Este construit un alt castel (cel actual) în stil renascentist francez, este refăcut de contele Stefan Bethlen, apoi este cumpărat şi restaurant în stil baroc de groful Eugen Haller. Confiscat de comunişti este cumpărat de familia Necşulescu de două ori: prima oară de la stat şi a doua oară de la un descendent al familiei Haller care îl revendicase între timp.
Construcţia are un plan dreptunghiular, cu ziduri masive şi patru turnuri circulare pentru apărare. Noii proprietari au conservat-o, iar la capătul ei, in beciurile in care erau schingiuţi iobagii, dar si unde se păstrau alimentele, este amenajată acum o sală de degustare a vinurilor produse in zonă. De la subsol pornesc tunele subterane care duc până la Castelul Behtlen din Sânmiclăuş, o altă proprietate a familiei Necşulescu.
În aceste beciuri am avut prima “degustare”, care a fost de fapt un dejun în toată regula. După ce s-au degustat soiurile Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Traminer, s-a pus capac cu o cupă de vin spumant de Jidvei. Şi ca să fie lumea mulţumită în final ospătăriţele ne-au invitat la o “beută”. S-a realizat parţial, pentru că ne presa timpul şi mai aveam de vizitat şi alte locuri.
Un alt popas a fost în satul Ciumbrud la patru producătorii particulari. Ne-am împărţit în patru grupe şi fiecare grupă a vizitat câte un producător. Noi am nimerit la familia Iepure, nişte oameni deosebit de ospitalieri, care ne-au servit cu brânză de casă şi caşcaval şi ne-a dat să degustăm Fetească Regală, Sovignon Blanc şi Traminer. La plecare ne-au dat, gratis, câte doi litri de Traminer, apoi am cumpărat şi noi vin, coniac de casă şi pălincă de caise.
Producătorii particulari din Ciumbrud sunt autorizaţi, au miniinstalaţii de prelucrare a vinului de ultimă generaţie, sunt înscrişi într-o asociaţie şi au obţinut medalii de aur şi argint la diferite competiţii. De exemplu familia Iepure avea un aur cu soiul Traminer Roz.
Ultima oprire a fost la crama PIVNIŢELE LOGOS din Aiud. Aici am degustat alte soiuri de vin, şi am mâncat o ciorbă şi o tocăniţă de mistreţ foarte, foarte bune. Mistreţul a fost împuşcat chiar de patronul cramei, un tip vesel de la care am aflat multe lucruri despre vin şi vinificaţie. Sala de degustare este decorată în stil rustic cu trofee de vânătoare pe pereţi.
Crama se află în central oraşului Aiud şi adăposteşte mii de litri de vin vechi (am văzut sticle chiar şi din 1995). Vinul este păstrat în butoaie supradimensionate, în bidoane sau sticle. Preţul unei sticle de vin (expusă la vânzare) pleacă de la 15 lei (producţie 2017) şi ajunge la 60 lei (producţie 2003). Brandul principal al S. C. Logos este vinul PLEBANOS, care a obţinut medalii de aur în diferite competiţii.
Mi-a plăcut tare mult această excursie! Am văzut şi am auzit lucruri noi şi sper să revin pe aceste meleaguri, când castelele de la Cetatea de Baltă şi Sânmiclăuş vor fi deschise turiştilor.
Vacanţe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 20.03.18 09:12:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
46 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
46 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Vă rog, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=othweNcwkmA
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Mutat în rubrica "'Excursii opționale' din / prin zona Albei, ALBA IULIA" (nou-creată pe sait)
@traian. leuca: Crama Jidvei și castelul Bethlen-Haller sunt principalele motive pentru care regret că sănătatea lui Adrian nu ne-a permis să participăm și noi la această excursie.
Cetatea Alba-Iulia am vizitat-o anul trecut, când am stat trei zile la Rimetea, și tot atunci am cumpărat de la Logos, în Aiud, niște Plebanos (vinul călugărului), pe care soțul meu l-a apreciat. Prin Ciumbrud am trecut în drum spre Sâncrai, unde am vizitat (numai la exterior) castelul recent renovat.
Zona este deosebit de frumoasă și ofertantă din punct de vedere turistic.
@Carmen Ion:
”Zona este deosebit de frumoasă și ofertantă din punct de vedere turistic.
Aşa este, însă mie mi-ar fi plăcut să fac o asemenea excursie într-o perioadă a anului când totul este verde. Peisajele ar fi fost mult mai frumoase.
Proprietarul SC Jidvei ne-a spus că într-un viitor apropiat Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă şi Castelul Bethlen din Sânmiclăuş vor intra în circuitul turistic şi probabil voi mai face un tur de vreo două zile prin Ţara Vinurilor.
Mulţumesc pentru vizită!
@traian. leuca: Felicitari pentru un articol deosebit Desi nu am putut participa cu grupul la aceasta excursie, ma bucur sa descopar prin acest articol si prin pozele atasate aceasta minunata excursie.
Mi-a zis si sotul ca dl. Necsulescu v-a impresionat pe toti, intr-adevar e o persoana speciala si era chiar ziua lui in acea zi din cate am inteles.
Acest grup a fost cel mai frumos cadou pentru el!
Si noua (Emi si cu mine) ne-a placut excursia si cele vazute si aflate. Si degustate.
Ce a realizat dl Necsulescu la Jidvei este obtinut cu pasiune si daruire de un om profesionist, cunoscator, manager de elita si... atat de tanar la 88 de primaveri.
Laudabile si actiunile sociale pe care le intreprinde pentru copii studenti oameni nevoiasi etc
Un mare OM dl Necsulescu!
Felicitari pentru articol! ????
@traian. leuca: Şi noi am fost acolo!
Tare mult ne-a plăcut pe Drumul vinului.
De la primirea d. lui Nesculescu la Jidvei, la atmosfera din beciul castelului la dejunul de degustare, la degustarea şi prânzul în beciurile Logos până la atmosfera din autocar!!!
Şi da, aveţi dreptate cred că şi mai frumos ar fi fost dacă făceam această excursie când toate dealurile din zona Târnavelor sunt verzi.
Dar, chiar şi aşa a fost frumos.
Toate cele bune.
@traian. leuca: Frumoasa descriere. Iar butoaiele si sticlele din fotografii... tentante rau .
Ne-ar tenta si pe noi o vizita prin zona peste ceva timp. Poate, cine stie... ne nimerim in aceeasi perioada
@traian. leuca: Frumoasă descriere a unei excursii pe care am așteptat-o cu multă nerăbdare și care nu ne-a dezamăgit deloc! Ba chiar mi s-a părut că am primit mult mai mult decât se cădea pentru prețul plătit! Și nu e vorba doar de chestiile materiale...
Noi am nimerit în grupul nr. 4, la Casa Domeniile Vinului. N-am avut posibilitatea să cumpărăm coniac și pălincă de caise, dar am aflat lucruri foarte interesante. Spre exemplu, că în zonă se poate vorbi despre un microclimat mediteranean, care nu permite cultivarea viei decât pe verticală, dar care asigură cresterea altor specii rar întâlnite la noi în țară, de exemplu migdalul (în apropierea domeniului sunt plantati 27 de migdali).
În rest... da, era minunat dacă era mai cald și peisajul mai verde, dar nu poți avea totul... Oricum, pentru mine a fost o zi specială, petrecută într-o zonă în care nu am mai fost de foarte mulți ani, cu prieteni grozavi!
@RossoNerro: sincer să fiu, ecoul tău pare scris c-un pic de „fierbințeală”; am solicitat și alte păreri, nimeni nu a înțeles ce doreai să exprimi, în partea a doua a acestuia... Mai mult, puteai fi interpretat ca ofensator - deși, foarte probabil, nu aceasta ți-a fost intenția.
Am șters acel ecou; dacă dorești, îl poți rescrie - poate reușești să exprimi mai clar ce doreai să zici, pe-acolo...
@webmaster: Vreti adevarul sau o poleiala a acestuia?
Este prima întrebare incomoda?
Oricum am parte de o premiera, primul ecou șters in cei 11 ani de activitate. Dacă ma apucam sa scriu impresiile, le publicați? Cred ca nu.
Va dau 2 indicii ca sa întrebați un prieten.
1. Cum se adresa ( modalitatea de exprimare) Patronul locatiei atunci când dorea sa fie liniște deplina, noua tuturor celor câte au plătit serviciile de masa, prezentare, etc.
2. In ce spații (igienico sanitare), locul de luat masa/ bucătăria/ grupul sanitar/ personalul de deservire, etc. s-a servit blidul cu mâncare ( laturi). Horror .
Mulțumesc.
P.S Eu și cu George am fost acuzați de furt (pahare, tacâmuri). Întrebați pe cine trebuie, Doinita este un exemplu, George iar....bla, bla.
@RossoNerro: știu că te consideri „deținător al adevărului” (absolut) - posibil și „unic” . Sincer, mie - și posibil multor altora - acest lucru mi se pare amuzant.
Te invit însă oricum să ne dezvălui și nouă, ”adevărul” acesta ”absolut” - cel relativ („poleiala”) nu interesează pe nimeni.
Dar cu (mult mai multă) atenție la exprimare, ca să nu riști potențiale ale premiere -- supendări, de exemplu.
@webmaster:
Off: Am înțeles mesajul, integral. Foarte la obiect, clar și concis. Am 2 bile negre, a treia e definitiva. Pai de ce nu spuneti de la început ca așa stau lucrurile.
On: Ziua începuse bine, Jidvei o capodopera, Mesieu Nesculescu un artist, nea vrăjit ca un adevărat profesionist.......urmarea este mai sus publicată...........
de aici se rupe filmu, a doua oprire la fam. V Attila (grupul nr 2) omul supărat pe viața ca ne- a așteptat toată ziua când el avea treaba in vie... și mai supărat ca nu am cumpărat toată producția... am stat de vorba la sfârșit și Atila și-a vărsat oful.
Aici am degustat 3 carafe de vin alb, nu veniți cu vorbe ca am poze... precum și un coșuleț cu pâine uscata “Pizza”.
S-a achiziționat 14 l vin, Riesling recomandat de mine... și asta a fost.
A urmat plecarea in graba, ca venise autocarul... am alergat l-am luat și am plecat sa recuperam celelalte grupuri mult mai norocoase.
Pana aici e bine? Vreți impresii de la sursa, va pin la dispoziție cartea de vizita a acestuia (nr. de telefon),
@RossoNerro: eeee... e cu TOTUL altceva.
Aș zice că meriți voturi (f.) util / (f.) bun pt ecoul de mai sus - părerea mea, hâc - da' nu vreau să influențez pe nimeni, că-mi ies apoi vorbe // și m-ar durea-n cot
@webmaster: Off: Sa îți vând un pont? Ar trebui sa ai cotul pus in gips la câte vorbe am auzit... de la persoane apropriate tie... și care acum te preamăresc... ești “Mesia 2”.
Onn: Deci pana acum e de bine, o sa continui.
Atenționare: e acum e acum sa vedem dacă trec (i) testul.
Partea a doua... plecam sa recuperam echipele 1,3 și 4. Echipa nr 1... vesela, bucuroși de cadouri, voioși maxima... bancuri, Glume, etc. Mergem sa recuperam echipa nr 3... ploaie mocănească, frig, peisaj de iarna plumburiu ....ajungem la locație...nimeni, nici țipenie ...așteptăm, timpul trece tic-tac, tic-tac....șoferul își pierde răbdarea se duce pe scări la etaj , intra ......dispare. Ok. După un Timon pleacă și ghidul, urca scările , intra......și dispare.....cei din autocar vociferează , se agita , coboară la o tigare..... după 30 minute apare și grupul vesel nevoie mare.....accede in autocar ....aici este întîmpinată cu reproșuri . Tăcere totala..........in tot acest timp grupul Mr 4 așteaptă in ploaie, uzi leoarcă.
Continuam?
@traian. leuca: O alegere inspirata drumul vinului si o placere sa imi amintesc de ea prin acest articol. Felicitari, votat cu mare drag.
@RossoNerro:
” Continuam?
Continuăm, da n-o fi mai bine mâine? - poate se mai „răcesc”... punctele alea de suspensie // prea multe pt gustul meu...
@RossoNerro: Cu tot respectul... cred că am participat la excursii diferite. Eu am fost în grupul 4 și n-am așteptat deloc în ploaie.
@crismis: In regula nu comentez, cu toate ca ploua in zona. Am o singura întrebare: ați așteptat, da sau nu?
Seara buna va doresc.
@RossoNerro: Nu, n-am așteptat. Țin minte că ni s-a atras atenția la un moment dat (înăuntru fiind) să ne grăbim, că așteaptă autocarul. Cred că pe noi ne-a preluat ultimii. De fapt, așa fusese vorba: ultimii lăsați, ultimii luați.
Gazda noastră mi-a plăcut mult, un tânăr care părea foarte pasionat de ce face și care ne-a dezvăluit multe din tainele degustarii vinurilor.
Noapte bună și ție! Nu te mai înverșuna, a fost frumos, eu în fiecare zi aflu despre boli și moarte! Știu că ai mai auzit asta de sute de ori, dar zău că nu merită! ????
@crismis: Eu am fost cel care a insistat prin şefa noastră, Elvira, să ne grăbim cu îmbarcarea.
Îmi place punctualitatea şi să ştiţi că am fost lăudaţi de colegi că ne-am încadrat în timp.
Ce -aş mai fi stat şi eu la o sticlă de Traminer în pivniţele de la LOGOS!
@ioana74, @Dana 2008, @Mishu, @crissmis:Vă mulţumesc pentru vizită şi apreciere!
@traian. leuca: D-aia erai tălică așa în vervă sâmbătă seara? Apăi, să vă fie de bine Traminerul, nene Traian!
@Zoazore: Eu nu vă mai înţeleg!? Adri Nico mi-a zis că am fost rezervat, ursuz şi nesuferit, iar tu îmi spui că am fost în vervă...
De fapt pun o întrebare retorică... cine a înţeles pe lumea asta femeia?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Ruine în județul Alba - Vințu și Vurpăr (I) — scris în 04.10.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Vințu de Jos — comuna cu multe sate — scris în 30.09.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Drumul vinului din Alba — scris în 17.05.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Jidvei & fam. N — scris în 09.05.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Ciugud, o comună aproape europeană — scris în 09.04.18 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 In vino veritas... Țara Vinului — scris în 30.03.18 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Țara vinurilor — scris în 28.03.18 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ