ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 1 si 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Am cautat dinozauri in Rezervatia Calcarele de la Ampoita, dar am gasit 'crocobauri' la Pensiunea Izvorul Muntelui!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Calcarele de la Ampoita si Pensiunea Izvorul Muntelui (La Mama Lutza)

Asezare

Satula de forofota orasului, cu orice ocazie ivita, ma bucur intotdeauna cand e vorba de iesit undeva, in natura. Si cine dintre cei cu fire de calator nu s-ar bucura? Mai ales cand e vorba de locuri primitoare si de o frumusete uluitoare. Atunci totul devine roz. Si dulce. Sau sarat. Dupa preferinte. Si veti citi si de ce! Ampoita este un astfel de loc. Sau, in parte, era!

Ampoita - un satuc pitoresc situat la doar 12 km de Alba Iulia, la poalele Muntilor Apuseni, pe valea raului Ampoita.

Drumul de acces este facil, pe DN Alba Iulia - Zlatna, se inainteaza cca 10 km, apoi un scurt viraj la dreapta, pe o sosea ingusta si gata: ati ajuns! Semnul distinctiv al locului este tocmai Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita. Natura in adevarata frumustete. Stancile mai sunt cunoscute si sub numele de Pietrele lui Bocioaca, Pietrele Gomnusei si Stogurile Popii. Stiam de existenta lor inca din copilarie, pe cand haladuiam pe dealurile din apropierea orasului impreuna cu colegii mei, toti membrii ai Cercului de arheologie. Dar nu stiam ca sunt o rezervatie naturala.

Au infruntat vremea si anii... fac nota discordanta cu ceea ce le inconjoara, trei blocuri albe de calcar, stralucitoare in lumina soarelui de mai, asezate parca pe un varf de deal de o mana nevazuta, dar puternica.

Mit si realitate

Unele legende „ blande”, caci locul e impanzit de legende spun ca ar fi fost aduse acolo de catre romani, ori ca „uriesii” giganti au făcut un baraj peste raul Ampoi sa se poată scalda. Alte legende mai inflacarate, le atribuie existenta insusi diavolului sau poate lui Dumnezeu... Se spune despre cativa calugari ca ar fi intalnit in acel loc un diavol si ar fi vrut sa ii faca de petrecanie, dar acesta ingrozit s-ar fi rugat „talpii iadului” sa il scape si pe loc s-a deschis o intrare inspre adancurile pamantului. Apoi calugarii s-au adresat divinitatii, iar din cer au coborat aceste pietre imense spre a astupa pe vecie locul de acces inspre iad...

Specialistii insa, infirma, ambele ipoteze, si ofera o explicatie ce te duce cu gandul spre alte ere. Cele trei blocuri „numite si olistolite s-au desprins dintr-o faleza calcaroasa, apoi au alunecat pe taluzul continental, fiind insedimentate in formatiunile flisului cretacic. Sunt considerate marturii ale unor momente de sedimentare agitata premergatoare unor evenimete tectonice. ” Si cum nu sunt geolog, am inteles si eu ce am putut si anume ca sunt de pe vremea dinozaurilor! Wow!

Dar cum arata? Sunt trei blocuri mari de piatra calcaroasa, cu creste domoale, inalte de 44m, 24m si 15 m. Inconjurate de vegetatie, sunt ca niste batranei blanzi cu parul nins de ani si de viata... Din loc in loc, pe varful lor aproape plat creste vegetatia

Asezarea lor solitara atrage zeci de turisi si mai ales de alpinisti care le gasesc irezistibile pentru aventura. Aceasta triada alba de calcar, este de fapt extrem de abrupta.

Exista si un traseu pentru neexperimentati, insa urcusul este greoi, printre spini si copacei pititci ce te zgarie cu crengile lor. Eu nu m-am incumetat sa urc acum, dar in anii copilariei le-am urcat si nu doar o data. Amintirile mi-au ramas si acum vii. Privelistea de sus, merita orice efort!

De data aceasta le-am admirat doar din mersul masinii si mai apoi, acompaniata de latratul nervos al unui caine lup, din curtea vecina cu calcarele. Le-am lasat cu vantul, iar noi am pornit ca gandul spre Pensiunea Izvorul Muresului, cunoscuta in zona mai ales sub denumirea de La Mama Lutza.

La Mama Lutza

Pentru a patrunde in oaza de verdeata a locatiei, se paraseste soseaua, se trece valea pe un podet de lemn. Locul pare primitor. Parcarea te asteapta, incapatoare, pietruita, marginita de apa si de flori. Pentru oaspetii care vin de departe exista 6 cabane, unele poarta nume dulci, de fructe: ciresica, visinica. Totul e rustic, in trend cu zona, lemn, piatra si multa, multa verdeata. Nu stiu cat costa cazarea, dar eu una, nu m-as caza acolo. Tot urmandu-l pe piciul meu care descopera starea bipeda si colinda peste tot, am patruns si pe terasa uneia dintre cabane. Fotolii second hand, acoperite cu „lepedeie” ponosite, ciment pe jos, mizerie prin colturi, zeci de pisici printre picioarele celor- nu putini- care leneveau pe terasa fiind 1 mai, zi libera.

Da, sunt dezamagita de pensiune, am fost de multe ori acolo in anii trecuti, cand lucrurile pareau si erau mult mai ingrijite, dar de data aceasta totul mi s-a parut dominat de delasare si mizerie!

Cam atata despre cazare, nu recomand, mai ales ca misuna peste tot caini si pisici cu zecile. Iubiesc animalele de companie, dar nu suport sa la vad, gudurandu-se printre picioarele mele si ale copiilor!

Atractii peisagistice si... culinare

Atractia principala a locului sunt, pentru unii placintele facute pe lespede cu diverse umpluturi: cu branza dulce si sarata, varza, mere. Pentru altii, insa locatia este irezistibila. Eu ma numar printre cei din urma. Masa se serveste in gradina pensiunii care este enorma, masute ascunse dupa pseuogardulete facute din nuiele, te poti plimba pe alei cu pietris printre flori si copaci: tei, fagi, stejari, meri, peri, visini, ciresi. Mese pitite printre copaci, paraiase si minifantani arteziene, podete. Ce nu mi-a placut de data aceasta e aspectul de neglijenta, tufisurile crescute anapoda, buruienile. Chiar ma gandeam daca nu cumva doresc sa recreeze atmosfera satului transilvanean pustiu si neingrijit... habar nu am... Poate aceasta salbaticie sa fie studiata...

In schimb mi-au placut facilitatile pentru copii, tobogane, leagane, masinute imobile construite din lemn, loc de joaca cu nisip. Locul in sine e romantic si practic totodata pentru cei veniti cu copilasi mititei – care au cum sa-si petreaca placut timpul in aer liber, dar neingrijit!

Bucatele comandate au fost gustoase, dar fara sa exceleze. Pretul e normal, o ciorba de fasole cu ciolan bucatele 10 ron, o placinta de orice fel 4 ron, etc. O sa atasez fotografii cu meniul.

Turistii sunt foarte, foarte multi. Localul e faimos in orasul Alba Iulia, mai ales datorita premiilor pe care „socacitele” – bucataresele le-au primit la diverse festivaluri gastronomice. Insa eu, din tot ce am gustat nu am regasit gustul natural, ca la mama acasa! Am comandat, de exemplu, o carafa de sirop de zmeura, preparat chipurile din fructele zonei, dar am primit gustul artificial, industrial. Fata care ne servea, ne-a asigurat ca e natural, dar eu nu o cred! Din pacate!

Anii trecuti mergeam acolo cu drag si foarte des, era ca o regasire a acelei copilarii despre care am amintit la inceput...

In final, ce mai pot adauga? Calcarele de la Ampoita suscita imaginatia prin ineditul lor, si inevitabil, te atrag. Nu le ratati, mai ales daca sunteti in trecere in zona! Sunt contemporanele dinozaurilor!

Si pensiunea La Mama Luta atrage datorita faimei si ambiantei vii, verzi, insa lucrurile sunt acolo intr-un vizibil declin, singurul lucru bun pe care il pot puncta e peisajul si dotarile pentru copii.


[fb]
---
Trimis de sunflower in 07.05.12 10:00:26
Validat / Publicat: 07.05.12 11:50:42

VIZUALIZĂRI: 2731 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Calcarele de la Ampoita - nu-i asa ca sunt irezistibil de frumoase?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[07.05.12 10:16:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Cred totusi ca era mai util un articol separat, macar despre partea de servire a mesei descrisa ceva mai sus.

sunflowerAUTOR REVIEW
[07.05.12 10:25:03]
»

@webmaster0:

ce e de facut? sa scriu un review separat, mai amplu despre pensiune cu multe, multe fotografii sau sa las lucrurile asa, adaugand aici fotografii?

webmaster0
[07.05.12 10:30:22]
»

Sincer, daca ai timp, chiar ar fi util un articol separat!

sunflowerAUTOR REVIEW
[07.05.12 10:36:34]
»

@webmaster0:

Ok! Las lucrurile asa cum sunt, si revin, mai tarziu cu o alta scriere si mai multe fotografii!

webmaster13
[07.05.12 10:48:27]
»

Melodia propusa se poate sterge/schimba!

sunflowerAUTOR REVIEW
[08.05.12 15:14:52]
»

@webmaster13:

E ok, merci!

LucaDragos
[16.05.12 17:59:01]
»

@sunflower: foarte frumos scris, va multumim pentru aprecieri si pentru critici deopotriva.

Afacerea noastra este o afacere de familie, eu sunt un membru al acestei familii si vreau sa va dau niste lamuriri. Nu ca asta ar scuza paianjenii sau cimentul nematurat.

Desi este o afacere mica, cladita cu forte proprii si multe sacrificii, presupune foarte multa munca, si foarte mult uz psihic. Nu stiu cat de usor si de profitabil pare totul dinafara dar cand esti in miezul problemei credeti-ma ca cu toata implicarea personala nu reusim sa facem totul asa cum ne-am dori si ar trebui. Acum concret la cele scrise de dvs. Noi (eu cel mai mult) ne iubim animalutele foarte mult, ceea ce duce la un conflict de interese cu pensiunea. Dar am facut un tarc pentru pisici si pisicile noastre proprii sunt inchise acolo. Cele ce le vedeti (si simtiti) prin curte apartin vecinilor ori sunt fara stapan. Cainii la fel, avem curte pentru caini unde sunt legati in lanturi, avem acum 2 ciobanesti micuti pe care tocmai pt copii i-am lasat liberi, fiind vaccinati si deparazitati. Ceilalti caini sunt caini flamanzi ai satenilor (care nu-i leaga) sau caini fara stapan lasati in parcare pur si simplu. Aceasta este o mare problema pt noi, am facut plangeri la primarie, la politie, la consiliul judetean, la Salprest dar nimeni nu are o rezolvare, Singura solutie ar fi otravirea sau impuscarea. Desi nu ma lasa inima, pana la urma pt bunul mers al afacerii se va intampla si asta.

Legat de produsele naturale: Intr-adevar siropul nu este de casa dar este natural, este din comert, nu castigam mai nimic la el si este singurul sirop pe care l-am vandut dintotdeauna. Am avea nevoie de tone de fructe pt cantitatile de sirop care se cer. Laptele, carnea de gaina, carnea de vitel, ouale, merele (vara) varza, cartofii, branza dulce, casul, branza de oaie, taiteii de casa, fasolea boabe, mararul, patrunjelul, ceapa, rosiile, castavetii, slanina, muraturile, toate sunt produse naturale, de la noi din curte sau din gospodariile satesti ale vecinilor.

Acum nu stiu daca dvs ati vazut o camera de cazare de nu recomandati nimanui sa doarma la noi. Confortul este de 2 margarete, lenjeria este din bumbac, avem toale de lana pe jos (pe care le spalam periodic la valtoarea din sat), baile sunt curate, geamurile si perdelele sunt spalate, nu stiu totusi de ce nu s-ar dormi bine la noi.

Da, avem ciment pe jos in tarnatul din fata si pe terasa din spate dar financiar avem tot timpul alte prioritati si din pacate nu mai ajungem sa imbunatatim situatia.

Un ultim aspect as vrea sa mai lamuresc, "tufisurile si buruienile" - da, noi chiar am vrut sa dam impresia de salbatic si de intamplator, in sensul ca am lasat pomii si copacii sa creasca acolo unde au rasarit, si chiar buruienile le-am mai lasat pe ici pe colo sa creasca din dorinta de a fi cat mai multa verdeata. Nu ne-am dorit ca totul sa fie calculat, aranjat, retezat, simetric sau asimetric. Ne-am dorit sa fie ALTFEL. Daca da impresia de neingrijit, ne pare chiar sincer rau si o sa mai smulgem din urzicile si buruienile care nu dau bine ochiului. Noi punem chiar tot sufletul in "afacerea" asta, pana la urma este o afacere desi este viata noastra si mie sincer imi pare rau ca sunt oaspeti nemultumiti cu toate straduintele noastre.

In speranta ca totusi o sa ne mai calcati pragul, va doresc sanatate si numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[17.05.12 13:48:12]
»

@LucaDragos:

Buna ziua,

Nu as vrea sa percepeti reviewul meu ca pe o defavoare adusa pensiunii, e un loc in care m-am simtit intotdeauna bine, insa anul acesta am ramas profund dezamagita de aspectul locatiei, sper ca lucrurile sa revina pe fagasul normal.

Aveti dreptate in tot ceea ce ati scris, dar si eu am, asa ca va doresc din inima mult succes in tot ceea ce veti intreprinde spre a indrepta lucrurile!

Iar de venit, o sa mai vin, si cand voi constata imbunatatirile pe care le promiteti, le voi puncta si aici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sunflowerAUTOR REVIEW
[05.06.12 14:25:49]
»

Am revenit a doua zi de Rusalii la Izvorul Muntelui, iar impresia ca lucrurile sunt aici pe o panta descendenta s-a accentuat.

Din pacate, locul pare uitat cu totul de cei care ar trebui sa il intretina, buruienile sunt mai mari, verandele tot nematurate, insa, o veste buna... au disparut cainii care se plimbau in voie printre picioarele copiilor.

Era o zi cu vant, toate umbrelele erau rupte din cauza rafalelelor ... cei ce luau masa acolo, inclusiv noi, se chinuiau sa reaseze panza umbrelelor pe suport, suporturile erau rupte. Din administratia pensiunii, absolut nimeni nu se preocupa de starea locului de luat masa din gradina.

Am comandat, printre altele celebrele placinte, pe care le-am regasit la fel de bune, asta ca sa punctez si un aspect pozitiv. Mancarea a fost gustoasa.

Am plecat dezamagita de faptul ca un loc asa de frumos, in care puteai invita fara grija pe cineva strain de localitate si de zona pt. a servi masa in mijlocul unei gradini pline de verdeata, se degradeaza vizibil. Pacat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[26.03.18 00:12:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Excursii opționale' din / prin zona Albei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Biserici și mănăstiri new-yorkeze]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
LucaDragos, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂ'Excursii opționale' din / prin zona Albei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084732055664062 sec
    ecranul dvs: 1 x 1