GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În vizitã la Uriaş...
Prin multele drumeţii pe care le-am fãcut în ultimele luni (majoritatea prin judeţul Cluj), ne-am tot „lovit” de indicatorul cu „Arborele Sequoia” însã de fiecare data am amânat... având alte obiective de vizitat în plan... pânã sãptãmâna trecuta când GATA... ori mergem ori nu mai mergem. Si uite aşa, ne-am pregãtit pentru marea noastra drumeţie, „sã vedem un pom”... un uriaş de 40 de metri înãlţime, cel mai mare din Munţii Apuseni... Arborii de sequoia sunt cei mai înalţi copaci de pe Terra, fiind ocrotiţi de lege în toate statele lumii. Din pãcate, în Europa specia a dispãrut acum multe mii de ani, însã, sequoia a fost reintrodus încet pe continent, inclusiv în ţara noastrã, existând exemplare la Oradea, Bãile Herculane, Bucureşti, Ploieti, Reşiţa, Orşova, Mãderat etc. Curiozitatea ne-a fost mare, deoarece cãutãm mereu sã vedem lucruri unicat, speciale, deosebite, locuri inedite, sãtui de banalul cotidian în care trãim.
Situat la poalele Munţilor Vlãdeasa, între localitãţile Sãcuieu şi Rogojel, (judeţul Cluj), cam la 70 km de Cluj-Napoca, acest minunat arbore sequoia are o vârstã venerabilã, peste 100 de ani... însã, în lumea lui, este considerat un bebeluş, deoarece sequoia poate trãi pânã la 5000 de ani, ne spune cartea de botanicã. A fost plantat aici, la poalele muntelui Vlãdeasa, de un baron maghiar, pe nume Gal Silvestru, pasionat de arboriculturã. Tot el a mai plantat în imediata apropiere nişte specii de conifere atipice pentru Munţii Apuseni şi anume Zada şi Pinul Negru.
Lãsãm maşina în pãdure, pe şosea, (proaspãt asfaltatã) şi urcãm pe drumul forestier din dreapta, abrupt la început, spre Dealul Domnului, unde se gãseşte frumosul exemplar. Drumul pânã la arbore s-ar putea parcurge şi cu o maşinã de teren, cu toate cã este extrem de îngust şi denivelat, chiar am vãzut coborând de acolo douã maşini. Noi am preferat sa urcãm pe jos, prin pãdure, sã ne bucurãm de aerul curat şi de aromele de flori şi ciuperci proaspãt ieşite pe margine. Am mâncat frãguţe, am mirosit tot felul de flori, ne-am fãcut poze, o zi superbã pentru o drumeţie.
Cam o jumãtate de orã în plimbare, cu tot cu poze, opriri, cules de sunãtoare şi margarete, mancat vişine si frãgute.. De jur împrejur sunt peisaje idilice, gospodãrii şi grãdini ici colo, cãpiţe, chiar şi o micã livadã de vişini. De-a lungul gãrduţului de bârne ce însoţeşte drumul apar garofiţe sãlbatice, coada şoricelului, margarete sau scabiosa, mov, albe şi galbene... o feerie. Câmpul e atât de colorat şi de parfumat cã-mi vine sã-l îmbrãţişez. Iar în zare, peste acoperişul unei gospodãrii, se înalţã semeţul Sequoia Gigantea, sfidãtor şi arogant printre ceilalţi copaci, împrejmuit la bazã de un gard de protecţie împotriva animalelor.
Intrând în perimetrul gardului, observãm cã sequoia este de fapt compus din douã tulpini imense, pornite din aceeaşi rãdãcinã, iar vârful de-abia îl zãrim. Crengile lui atârnã spre bazã şi-ţi gâdilã fruntea când treci pe sub ele. Atâta energie într-o singurã fiinţã! I-am mângâiat scoarţa finã, roşcatã, am cules câteva conuri uscate şi-am zãbovit preţ de câteva minute bune la poalele lui. Ce sentiment mãreţ... câte o fi vãzut de când e aici, câte ierni nãpraznice, câte furtuni, câti oameni curioşi, câte bombardiere brâzdând cerul în timpul ambelor rãzboaie... apoi ne-am gândit la fraţii lui mai mari, din California, unde e patria lor şi la ce şanse are al nostru sã-i ajungã în timp.
Spre casã am vãzut un indicator cãtre cetatea medievalã Bologa, pe care ne-am dorit sã o mai vizitãm, dar am observat din drum, cã era în renovare. Turnul circular era înconjurat de schele, aşa cã am renunţat. Ne-am propus sã mai venim la arbore în septembrie, dupã conuri, sã încercãm sã semãnãm nişte seminţe, poate reuşim sã aclimatizãm şi în judeţul Sãlaj un exemplar. Poate strã-strãnepoţii noştri vor avea şansa sã admire un arbore sequoia şi la noi.
Trimis de hopyk in 29.06.18 15:28:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ].
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (hopyk); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Vlădeasa, RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ]" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@hopyk:
”Si uite aşa, ne-am pregãtit pentru marea noastra drumeţie, „sã vedem un pom”... un uriaş de 40 de metri înãlţime, cel mai mare din Munţii Apuseni...
Mi-a plăcut mult ideea de a pleca într-o excursie strict cu scopul de a vedea un copac. Credeam că numai eu am idei de genul ăsta . Cam la fel am procedat şi eu în urmă cu câţiva ani în Tenerife când am ţinut neapărat să merg în vizită la Drago. Este vorba de Drago Milenario, o Dracena uriaşă aflată în Icod de los Vinos. Ba am mai plătit şi bilet de intrare în grădina botanică respectivă doar pentru a-l vedea şi fotografia de aproape .
@nicole33: Ma bucur tare mult ca nu sunt singura!!! Daca locurile minunate sunt pentru liniste, cugetare si eliberare de stres, obiectivele unice sunt ca un magnet, ca un trofeu. Calatorii frumoase in continuare!!
P16. Ești o frumoasă!
Știu arborele de la Ploiești. Pe linia de tramvai, în spatele Hotelului Prahova. Mă duc să-l văd mai bine și să-i fac poze.
A fost o încântare articolul tău, o pată de culoare!
Am savurat cafeaua în aromă de rășină!
@hopyk: Impresionant arbore! Lângă el simți cât ești de mic. P11 - frăguțele m-au dat gata cu gingășia lor.
Felicitări pentru ideea de a face această plimbare! Nu oricând și nu oriunde putem vedea așa ceva.
@mihaelavoicu: Multumesc tare mult !!! Citind acest ecou am relizat ca am scris "Ploieti". Vara aceasta poate avem ocazia sa-l vedem si noi!!
@hopyk: Ce frumos ne-ai povestit!
Și eu fac asemenea “chestii”, când îmi doresc ceva legat de natură fac tot posibilul să ajung in locul respectiv, chiar dacă e un pom, o floare, o stâncă izbită de mare, chiar dacă mă costă timp și bani.
Felicitări!
PS: ador margaretele, la cununie am solicitat in mod expres rudelor de la țară un buchet cu margarete și flori de câmp. E drept că sunt zeci de ani de atunci dar am avut cel mai frumos și viu buchet
@krisstinna: Multumesc mult!! Apropo de margarete... cand m-am nascut, mama a primit de la tata un buchet de margarete si de atunci primesc si eu in fiecare an unul de ziua mea... ca o traditie. Calatorii inspirate si bogate in continuare!!!
Frumos! Cand voi ajunge in zona o sa-mi amintesc sa caut "uriasul"
Felicitari pentru articol!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2022 Iarna pe Lespezi din Vlădeasa — scris în 06.02.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Un "alien" în Munţii Apuseni - Sequoia — scris în 31.08.12 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Brrr ce frig e la Vladeasa — scris în 30.09.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Uriasii planetei / Arborele Sequoia - Rogojel, judetul Cluj — scris în 02.09.10 de dartax din CRAIOVA - RECOMANDĂ