ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Viscri – un sat „pierdut” printre colinele Transilvaniei

TIPĂREȘTE

Ultimul două decenii au adus micii localități săsești o publicitate intensă, o promovare continuă, o dezvoltare (încă) mult așteptată. „Vinovatul” principal pentru scoaterea la lumină a așezării transilvane este prințul Charles de Wales al Marii Britanii. Achiziționarea unei gospodării săsești în Viscri a declanșat cu adevărat dezvoltarea brandului turistic rural, aflat și în Patrimoniul Mondial Unesco: Situl rural Viscri. O mulțime de vizitatori, străini și români, au alergat să descopere așezarea săsească din apropierea orașului Rupea. Dar astfel de sate, la fel de frumoase, stau și ele ascunse printre dealuri așteptând un prinț să le descopere. Nu contest frumusețea zonei, autenticitatea și arhitectura gospodăriilor, valoarea bisericii fortificate, aerul rural-tradițional din sat, dar eu nu am fost așa extaziat văzând așezarea. Cred că mulți români cunosc foarte bine viața dintr-o localitate rurală: ulițe neasfaltate/pietruite, gospodării arhaice, dar temeinice, grădini bogate, de multe ori lucrate în stil vechi, animale de tot felul – noi suntem obișnuiți cu viața rurală de la noi. Poate de aceea nici nu am fost așa impresionat. Bine, bine, e o așezare săsească ridicată în jurul unei biserici fortificate, după reguli precise și obiceiuri specifice. Dar lăsând la o parte entuziasmul meu scăzut în ceea ce privește Viscri să vă povestesc ce am văzut acolo.

Drumuri de acces. De ani de zile turiștii se plâng de calitatea șoselelor care merg către Viscri și „legenda” conform căreia autoritățile „ocrotesc” starea naturală a satului în fața puhoiului de vizitatori, pentru liniștea prințului Charles (variantă care acoperă nepăsarea conducătorilor locali). Există două căi de acces către sat; le-am încercat pe ambele, una la dus, una la întors. Prima variantă: Din DN 13 (E60), în localitatea Bunești, urmând indicatoarele, se intră pe DJ 104L. Dacă la început calitatea asfaltului e ok, făcându-ne să ne întrebăm dacă cele citite despre drum sunt adevărate, după mai multe sute de metri am început să întâlnim celebrele gropi, a căror desime și adâncime nu mai poate fi ignorată. Viteza de deplasare scade simțitor, un atu pentru pasager să admire colinele domoale. La intrarea în sat asfaltul dispare cu desăvârșire, pentru păstrarea autenticității e ok așa. A doua variantă: Pentru drumul de întoarcere alegem direcția opusă, luându-ne după o mașină de curierat care a dispărut rapid într-un nor de praf. Am urmat același DJ 104L până în localitatea Dacia pe o distanță de circa 7 km. Șoseaua e neasfaltată (pământ/nisip/pietriș tasat), calitatea ar fi ok dacă mii de adâncituri/gropi de mici dimensiuni nu ar împiedica deplasarea normală, fără zdruncinături în fiecare clipă. Din localitatea Dacia intrăm pe DJ 105A, pe asfalt, virăm la stânga (pe indicatorul rutier nu se mai observă indicațiile) și ne îndreptăm spre Rupea (5 km). Concluzia: drumurile nu sunt chiar așa de speriat, dar aș alege pentru ambele variante (dus-întors) porțiunea „asfaltată” dinspre/spre Bunești.

Satul Viscri. Așezare colonizată de germani în secolul al XII-lea, apare în actele scrise două sute de ani mai târziu, datorită izolării sale. Și azi ulița principală a satului se înfundă într-o văiugă împădurită, iar ulițe laterale nu există decât spre biserica fortificată. Am mers cu autoturismul până în zona care părea a fi centrul satului și l-am lăsat pe marginea drumului, alături de alte câteva mașini. Am privit spre frontul de case colorate care acoperă ambele părți ale șoselei, în spatele porților masive desfășurându-se gospodării întinse. Obloane de lemn, vopsite sau nu, protejează în dublu sens casele: contra intemperiilor și prădătorilor. Casele săsești sunt solide, încăpătoare, de dimensiuni mari, adevărata lor deschidere fiind spre curtea închisă. Frontoanele dinspre stradă ne arată ici-colo vechimea acestor construcții, peste unele trecând chiar și 300 de ani. Felurite simboluri (religioase, solare, vegetale) împodobesc pereții caselor, acoperișurile ori porțile de lemn. Am urcat per-pedes pe o uliță pavată cu pietre de râu spre cetate și am privit textilele înșirate în fața câtorva porți; zecile de culori ale împletiturilor ne bucură ochii, câteva femei chiar îndeletnicindu-se cu această ocupație pe o bancă de lemn. Există chiar și vreo două magazinașe cu asemenea suveniruri, pe lângă multe altfel de obiecte și preparate alimentare, care atrag vizitatorii prin decoruri interesante. După vizitarea fortificației am coborât pe cealaltă uliță a satului unde am și degustat din bucătăria locală, moment pe care l-am apreciat maxim în timpul acestei incursiuni și despre care am povestit în alt articol (vezi impresii).

Biserica fortificată din Viscri. Punctul de atracție al satului Alba ecclesia îl constituie cetatea țărănească și biserica dinlăuntrul zidurilor. Situată pe o mică înălțime, fortificația are drept punct de plecare donjonul unui greav (conducător) local și capela de secol al XII-lea existentă pe această înălțime care domină așezarea. Urmăm poteca și brusc dintre copaci apar zidurile albe și turnurile cetății; un câine leneș păzește păzește ușa laterală, de lângă turnul de acces, prin care cetele de vizitatori de azi intră în cetate. Achităm 8 lei/adult (4 lei/elevi, studenți și gratuit copiii) și ne bucurăm că nu am ajuns în timpul pauzei de prânz când timp de o oră cetatea se închide. În extrasezon programul de vizitare este: 10.00-13.00/14.00-18.00. De la intrare puteți cumpăra ilustrate și materiale informative; doamna ne indică de unde să începem vizita și care e traseul de urmat.

Cetatea țărănească Viscri a fost refăcută, modificată și restaurată de mai multe ori de-a lungul veacurilor (date istorice citiți în acest articol: historia.ro/sectiune/trav ... ara-transilvana). Noi am început vizita cu muzeul etnografic care este găzduit de mai multe camere aflate în turnuri de apărare și pe lângă zid. Nu lipsește din acest tur o vizită în turnul slăninii – „frigiderul” cu acces săptămânal al sașilor. Clădirea-bastion din stânga intrării ne prezintă diverse exponate: costume populare săsești, lăzi de zestre pictate, mobilier pictat, documente, podoabe, vase, fotografii. La etaj sunt expuse obiecte ce au legătură cu diverse meșteșuguri: tâmplărie, țesătorie, fierărie, confecționat cahle. Galeria deschisă de lemn ne prilejuiește prima întâlnire cu priveliștile din jurul cetății, dar adăpostește și câteva exponate de mari dimensiuni din lemn (ex. lăzi pentru făină).

Interesantă mi s-au părut aspectele privind instituția „vecinătății” la sași, reflectată în muzeu prin lăzile de vecinătate. Este vorba despre o formă de organizare teritorială a comunității săsești, o vecinătate fiind alcătuită din mai mulți vecini sau mai multe gospodării situate pe străzi alăturate. Membrii vecinătății se ajutau reciproc la muncile câmpului, participau la toate evenimentele din ciclul vieții, împărțeau unelte agricole, contribuiau la întreținerea străzilor, la îngrijirea șanțurilor și curățarea fântânilor etc. Vecinătatea era condusă de un bărbat însurat, numit „tatăl” sau „părintele”, ales pe o perioadă de doi ani. El supraveghea și organiza toate lucrările care trebuiau efectuate de membrii vecinătății și, de asemenea, avea în grijă „lada de vecinătate” unde se păstrau toate documentele organizației și caietele cu evidența muncilor efectuate. Deviza vecinătăților era: Fă bine ca să îți fie bine. Parțial, această formă de întrajutorare teritorială într-o așezare rurală săsească poate fi comparată cu șezătoarea românească.

Ocolim biserica pe lângă ziduri și turnuri de apărare (în care și pătrundem, deși nu sunt amenajate); lemn, piatră, cărămidă și olane sunt prezente în ansamblul fortificat – o istorie a fortificațiilor cițiți în articolul de pe Wikipedia (ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... 4%83_din_Viscri). Biserica-sală este simplă, nu foarte ornamentată, cu orga amplasată deasupra altarului. O serie de panouri colorate în stil popular decorează galeria de sus, dar și balustrada de lângă bănci. Ne atrage ușa cu ancadrament ascuțit de piatră pe unde bănuim că se urcă în turn. Pe proprie răspundere, accedem către înălțimi, mai întâi pe un culoar îngust, pe trepte din lespezi de piatră, apoi urcând mai multe scări de lemn pe platforme succesive. Galeria de apărare deschisă ne oferă priveliști spre cele patru puncte cardinale. Observăm acoperișurile roșii ascuțite, frumos aliniate la stradă, dealurile care înconjoară localitatea, terenurile agricole, pădurea din apropiere.

Am ieșit din fortificație prin aceeași ușă îngustă, am traversat cea de-a doua incintă fortificată și am ieșit pe o uliță paralelă cu prima. Aici am descoperit cele două locuri unde se poate mânca și bea câte ceva, în mod cât mai tradițional posibil (vezi impresii). Pâinea rotundă de 2,5 kg (și era printre cele mai mici din raft) a fost delicioasă.

Mă pot lăuda acum că am vizitat Viscri – satul Unesco unde prințul Charles are o proprietate. Însă mai sunt asemenea sate minunate (săsești) în Transilvania. Felicitări asociațiilor și ong-urilor care se luptă să păstreze autenticul săsesc din satele transilvane. Biserica fortificată din Viscri a fost clasată pe locul 5 în topul celor mai frumoase edificii de cult din lume (din 23 de poziții) de către publicația britanică The Telegraph, secțiunea Travel (telegraph.co.uk/travel/ar ... utiful-churches). Vizitați așezările săsești din Transilvania, cât mai există! .


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.10.17 14:31:09
Validat / Publicat: 19.10.17 17:27:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].

VIZUALIZĂRI: 2079 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Fortificația albă din Viscri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[20.10.17 06:41:32]
»

FELICITĂRI pentru articol și fotografii!

Din ceea ce am citit în acest articol, satul Viscri seamănă cu Saschizul, o altă așezare

săsească învecinată. Probabil locuitorii din Viscri și-au depozitat la rândul lor alimentele în Cetatea Țărănească Saschiz. Afirmația mea se bazează pe ceea ce am auzit despre întrajutorarea și înfrățirea cu localitățile învecinate care se practică și în cazul Saschizului.

In ceea ce privește extazierea la vizita acestui sat, m-am întrebat și eu la rândul meu ce are față de altele de a fost ales de Prințul Charles?

Toate au același farmec arhaic care este încă prezent în România, conservat de drumurile neasfaltate...

maryka
[20.10.17 08:40:01]
»

Foarte frumos! Putem fi mândri că mai avem aşa ceva, ceva autentic! şi oameni care să scrie despre asta. Felicitări!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.10.17 09:06:33]
»

@Dana2008: Toate satele săsești s-au construit după aceleași reguli și au funcționat după regulamente specifice acestei comunități. Instituția „vecinătăților” constituie o formă de organizare care a condus la dezvoltarea comunităților de sași și la unitatea familiilor din aceste așezări.

Cetatea de refugiu de la Saschiz a fost construită cu ajutorul locuitorilor din 7 sate (din care azi mai există doar cinci: Saschiz, Cloașterf, Criț, Daia și Archita). Viscri e ceva mai departe, mai izolat, și beneficia de propria fortificație. Bineînțeles, în vremuri de mare primejdie, e posibil ca familii de sași să meargă la Saschiz.

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.10.17 09:09:11]
»

@maryka: Mi-a plăcut Viscri și cetatea sa, nu am fost entuziasmat (așa cum am mai citit pe bloguri) fiindcă am mai văzut sate săsești, unele la fel de frumoase. Dar o vizită în satul Viscri și la biserica fortificată puteți face dacă vă aflați în zonă. Izolarea așezării a condus către o conservare benefică a gospodăriilor și fortificației ce o guvernează. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[23.10.17 20:31:38]
»

@tata123: Intradevar localitatea Viscri a fost facuta celebra de printul Charles, dar la fel de bine cred ca oricare alta localitate ar fi devenit la fel de celebra si cred ca multe locuri ar trebui puse in valoare pentru ca merita.

Felicitari, votat cu mare placere.

adrianaglogo
[20.07.18 19:51:27]
»

@tata123: Peste o saptamana dam si noi o fuga in Viscri, nu de alta dar sa vedem care varianta de drum e mai buna.

Folositor articolul.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.07.18 09:26:15]
»

@adrianaglogo: Călătorie frumoasă! Chiar dacă șoselele nu sunt în cea mai bună formă (sau cel puțin nu erau în toamna lui 2017) peisajele naturale și frumusețea satului săsesc transilvan compensează acest neajuns. Rulând cu grijă și viteză mică veți ajunge la destinație: satul Viscri (deși acest lucru nu e normal într-o țară care se pretinde europeană).

Vizitați biserica fortificată, mâncați la una din locantele rurale din sat, cumpărați o pâine de la brutăria tradițională (vezi impresii).

Vacanță frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, maryka, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66270899772644 sec
    ecranul dvs: 1 x 1